Масони

Член од
17 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
34
Но како двајца масони од посочените конфесии ќе се согласат за тоа што е "подобар човек"?
Значи хипотетичка ситуација: Ти си христијанин и имаш "брат" во Израел кој е јудеец, и кој верува во талмудот. Некој друг масон е муслиман, и има брат во Индија, кој е хиндус.
Како вие ќе се усогласите за тоа што е "подобар човек" ако твојот "брат" верува дека Исус е копиле, а "братот" од индија, гледа свето животно во ручекот на неговиот муслимански "брат"?

Очигледно дека моралот го посочувате како битен фактор во вашите критериуми за исправност, но моралот не е универзален и неменлив, напротив, различни култури и религии имаат дијаметрално спротивни сваќања за моралот.
Или можеби религиозноста и религијата се само памфлет?
Веќе претходно беше кажано дека ние разговараме за религијата на нашите состаноци,а во срцето на еден масон нема место за омраза ниту пак за поимите копиле и сл.како можам јас за својот брат да мислам нешто такво?-тие ми се браќа исто како што ми е брат и мојот роден брат и се она што го посакувам за него го посакувам и за сите мои браќа,во моите секојдневни христијански молитви секогаш наоѓаат место сите тие вклучувајки те и тебе и сите луѓе на светов молејки се за сечие добро здравје,среќа и успех и сила да го спознајат патот на светлината без оглед на тоа дали се или не се членови на масонеријата.Нема место за оние кои во своето срце имаат место за омраза бидејки тој збор во словото божје не постои.Респектирајки го туѓото се стекнуваш со респект на твоето.Едноставно тоа е семејство.Добриот шовек си е добар според неговите дела а не само според неговите зборови без оглед на која вера,раса,нација тој припаѓа.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.198
Член од
17 јануари 2009
Мислења
263
Поени од реакции
34
Има неверни Томи, а томови се големи и дебели книги. Се гледа дека многу такви си прочитал во твојата долга и блескава масонска кариера. Исто така очигледно е дека масонеријата те направила подобар човек, кој на форумов се докажал како многу скромен, хуман и начитан.

Значи постојат „калкулаторски“ масони. Интересно. Како ги иницирате? Дали има некој посебен ритуал во кој се станува „калкулаторски темплар“, на пример? Дали големиот мајстор на калкулаторските масони се нарекува Големиот Калкулатор? Или Врховен Дигитрон? Однапред благодарам за одговорот.

И нека биде светлина (а што да не и топлина) насекаде. Неам ништо против.
Се извинувам за ненамерните граматички грешки како прво на кои искрено не обрнувам многу внимание бидејки сакам да ја пренесам поентата(трудејки се да не ми избега мислата) а не колку тоа ја владејам граматиката но доколку ти пречи тоа немам ништо против да ти ги препракам постовите на лектура пред објавување.
Т.Н. Калкулаторси членови се оние кои влегуваат во братството со скриени мотиви за збогатување,кариера на приватен план и сл.и после одредено време увидувајки дека не се во можност истото да го реализираат си го покажуваат своето вистинско лице и се обично пасивизираат како членови на братството.Истите бараат материјално богатство од масонеријата а таму сем духовното богатство нема друго.Затоа јас таквите членови ги нарекувам калкулаторски (мој личен термин).На пример доколку некој вработен во компанија знае дека неговиот директор ,шеф или сл е масон истиот ке посака да влезе во масонеријата мислејки дека по автоматизам потоа ке напредува во кариерата на работата.Оваа е карактеристично на запад каде ложите се поотворени за прием на нови членови.И уште еднаш ке повторам дека во секое жито има какол но тоа не не тера да се откажеме од користењето на житото во нашата исхрана.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Веќе претходно беше кажано дека ние разговараме за религијата на нашите состаноци,а во срцето на еден масон нема место за омраза ниту пак за поимите копиле и сл.како можам јас за својот брат да мислам нешто такво?-тие ми се браќа исто како што ми е брат и мојот роден брат и се она што го посакувам за него го посакувам и за сите мои браќа,во моите секојдневни христијански молитви секогаш наоѓаат место сите тие вклучувајки те и тебе и сите луѓе на светов молејки се за сечие добро здравје,среќа и успех и сила да го спознајат патот на светлината без оглед на тоа дали се или не се членови на масонеријата.Нема место за оние кои во своето срце имаат место за омраза бидејки тој збор во словото божје не постои.Респектирајки го туѓото се стекнуваш со респект на твоето.Едноставно тоа е семејство.Добриот шовек си е добар според неговите дела а не само според неговите зборови без оглед на која вера,раса,нација тој припаѓа.
Солзи ми потекоа додека го читав текстов. Пореална и попотресна слика за масонеријата немам прочитано. Овие високи морални вредности се длабоко врежани во срцата на секој еден масон. Добро, оние калкулаторскине масони не се преподобни како тебе, зашто во своето срце имаат калкулатори. Али такви еве нека има максимум еден (а сигурно се далеку помалце).
--- надополнето: 8 февруари 2012 во 09:11 ---
Се извинувам за ненамерните граматички грешки како прво на кои искрено не обрнувам многу внимание бидејки сакам да ја пренесам поентата(трудејки се да не ми избега мислата) а не колку тоа ја владејам граматиката но доколку ти пречи тоа немам ништо против да ти ги препракам постовите на лектура пред објавување.
Се` си е во ред. Каква граматика, какви бакрачи. Ти владееш со масонски вештини кои со крв, пот и солзи се стекнуваат. Само напред, мислата ти е кристално јасна и моќна. Особено ме импресионираат бравурозните метафори со какол, жито, калкулатори, и секако, светлина (во ол капс). Стотици од нас профаните те читаме со огромен интерес и внимание.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.198
Еден навистина пријателски совет од мене. Остави го Зидарски да ја застапува масонеријата на овој форум, затоа што ти несакајќи рушиш се што тој направил овде. Јас не се сомневам во твоите добри намери, но немаш ниту интелектуален капацитет ниту речник да се носиш со овие лошите чичковци овде.

L

Ligeia

Гостин
Си седам така дома пред два месеца и си играм Brain Buddies на Фејсбук,стигнав на второ место на играва од сите пријатели шо ја играат и си реков ауу многу сум паметна јас морам да се зачленам во некоја организација за повисоки цели,ќе биде дете од мене.И нешто не знам ми се збуричка книгата на Дејан Лучич во глава Владари из сенке,го гледав Кодот на Да Винчи,мама ја прати Долина на волците и си викам ех сега кај нас да имаше Масони гарант влегувам во екипава.И кога така натажена и загрижена за мојот прогрес во животот една другарка ми вика ич не се секирај имаме и ние Масонско друштво и ми дава http://www.glm.org.mk(y).Во истиот момент кога го дочитав воведот почнав да си ја мавам главата од лаптопот да ме утепате не знам зошто.И читам,читам се искомплексирав,си реков ништо,не сум толку паметна јас за овие,атеист сум плус жена нема да ми прогледаат низ прсти иако сме 2011 год.А за моментот:

ЗА МАСОНИТЕ - КОЈ МОЖЕ ДА ПРИСТАПИ?

• Членството е слободно за мажи (од сите вероисповести) кои го почитуваат законот, да имаат добар карактер и да ја потврдат вербата во Бога. Масонеријата е мулти-расна и мултикултурна организација. Таа има привлечено добронамерни луѓе од сите сектори на општеството за свои членови. Во светот постојат слични масонски организации за жени. Ние се придржуваме до традицијата во масонските организации да се примаат само мажи. Без оглед на тоа, масоните високо, со посебни морални скрупоули, ги почитуват припадничките на понежниот пол. Постојат правила за почитување и заштита на жената и ќерките на братот масон. Посебен однос и уважување се покажува кон вдовиците на други масони. Како што другиот масон се смета за брат, така неговата сопруга се смета за сестра.
Сигурна сум дека браќата со исламска вероисповед ќе се согласат со ова бидејќи си живееме среќно и во хармонија веќе со години наназад.;) Се откажав тука и ништо викам тргам кај Ротарите и среќа они ме прибраа.Абре какви Масони во Македонија бре ц ц ц глејте си ја работата и животот,ако имате пари вишок дадете ги за добротворни цели или помогнете на некој кој мислите дека заслужува а тоа браќа по ложа,по нива и по филмови колку што прочитав на форумов оставете го настрана,ќе бидете браќа додека имате корист еден од друг барем тоа кај мекедончето е познато(баба лаже,трап не лаже).Масоните со генерации се тајна организација во земјите со висок прогрес и култура,да сигурна сум дека имало Масонски друштва кај нас на чифлиците додека сме копале на нива за време турско,додека во меѓувреме некој се образувал на Кембриџ,учел космографија и течно зборувал латински.А ако толку филмот ви е за ложи и народов се пали на америчката ''Череп и коски'' еве јас и два долара плус че даам на Кирил и Методиј да се основа една ложа.:DОсвен Црна Ружа во Битола ништо друго ''ложесто'' не признавам во Македонија.:facepalm:Поздрав и со среќа во раководењето на нашава државичка од зад кулиси и со фалбаџиско рекламирање по форуми и веб страни.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Јас не се сомневам дека нема омраза во вашите срца, но не ми е јасно како ги усогласувате критериумите за тоа што е "подобар човек" со оглед на овие дијаметрално спротивни морални и етички начела.
Ако моралот е критериумот, тогаш нешто не штима во приказната, затоа што како што може да се види, една религија и нејзините морални начела, итекако може да биде во конфликт со друга.
Како ќе го усогласиш последниов болд со предходно кажаното дека припадник на било која религија може да биде масон? Јудеецот можеби нема омраза во своето срце, но сепак неговата света книга, за Исус го кажува тоа што го кажува. Исто е и со муслиманот и хиндусот. Едниот во кравата гледа божество, другиот вкусен ручек.

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Се додека не го наметнуваат својот став на другите членови и ги преценуваат другите според критериумите на заедничките вредности, не постои проблем.
Пред зачленувањето, на потенцијалните кандидати им се објаснува многу добро дека во ложата има членови од различни раси, националности, религии - и дека доколку не се спремни да прифатат да бидат браќа со нив, без да се мешаат во нивната религиозна определба, не треба да се зачленуваат.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.278
Поени од реакции
26.154
Масоните со генерации се тајна организација во земјите со висок прогрес и култура,да сигурна сум дека имало Масонски друштва кај нас на чифлиците додека сме копале на нива за време турско,додека во меѓувреме некој се образувал на Кембриџ,учел космографија и течно зборувал латински.
ВМРО е формирано на масонски принципи. Мислам дека има документација дека Дамјан Груев бил масон (нека ме исправи Зидарски ако не е така), Наум Тефикчиев (Туфекчиев), генерал Протогеров... Ги имало и во турско, без разлика што не учеле на Кембриџ.

L

Ligeia

Гостин
ВМРО е формирано на масонски принципи. Мислам дека има документација дека Дамјан Груев бил масон (нека ме исправи Зидарски ако не е така), Наум Тефикчиев (Туфекчиев), генерал Протогеров... Ги имало и во турско, без разлика што не учеле на Кембриџ.
Во ред...но нешто не ми се поклопува со историјава на Македонија и со правилата на Масоните,нивното постоење и критериумите за зачленување.Оригиналните ложи според мене и она што го имам како информација се основани примарно во Англија па потоа во Франција и Русија.Подоцна се појавуваат и во другите развиени земји во Европа кои држат политичка и економска моќ и во кои е возможно да се напредува и да се докажува абмициозноста на едно тајно друштво какво што е масонското.Мојот погоре наведен сарказам се однесуваше на тоа колку е лесно моментално во нашата држава да станеш член и не ти е потребна никаква основа и позадина,гледам и смелост и дрскост од некои т.н членови да се докажат и покажат дека се припадници,ништо не ти треба значи само обврзување.Колку што сум запозната со принципите на масонството,таму треба да поминеш сито и решето за да бидеш примен,да си по можност врвно едуциран и да напредуваш во кариерата за да можеш да им бидеш од корист на браќата,да помине подолг период во твое набљудување од нивна страна за да те селектираат како достоен и морален а за се прескокне сето ова поени ти носи ако веќе поколение наназад имаш член во ложата кој веќе гарантира дека масонските принципи се инфилтрирани во твојот начин на живот.Тоа кај нив традиционално трае од 18 век ако не се лажам.Не утре ми текнало ајде ќе станувам масон и денес тоа во нашата држава се рекламира па дури имаат и веб сајт и автоматски се поништува тајноста,мистериозноста и традицијата.Оригиналните масони никогаш нема да ги дознаете кои се и каде имаат влијание и делуваат.Може само да се шират шпекулации за нив.Не знам зошто не си формираат ново друштво,морало да се викаат Масони.Смешно.Во споредба со оригиналните масонски друштва во Англија.А од Македонија до Англија....ехххх.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Колку што сум запозната со принципите на масонството,таму треба да поминеш сито и решето за да бидеш примен,да си по можност врвно едуциран и да напредуваш во кариерата за да можеш да им бидеш од корист на браќата,да помине подолг период во твое набљудување од нивна страна за да те селектираат како достоен и морален а за се прескокне сето ова поени ти носи ако веќе поколение наназад имаш член во ложата кој веќе гарантира дека масонските принципи се инфилтрирани во твојот начин на живот.
Скратив, извини. По болдот: не е така. Формалната едукација (универзитетска диплома или пост-дипломски степени) воопшто не е услов. За твоја информација, и надвор од Македонија има масони кои не се нешто многу умни или образовани. Ни формално, ни суштински. Има многу почитувани и исклучително образовани масони. Но, меѓу масоните има и топуци што билдаат величина по пат на асоцирање со такви видни и умни луѓе. А моралните трактати кои некои масони (од подгрупата топуци) ги пишуваат за себе и сопствените блескави дострели на полето на етиката може да се искористат како материјал за турски серии. Ред солзи, ред мрсули.

L

Ligeia

Гостин
Скратив, извини. По болдот: не е така. Формалната едукација (универзитетска диплома или пост-дипломски степени) воопшто не е услов. За твоја информација, и надвор од Македонија има масони кои не се нешто многу образовани. Ни формално, ни суштински. И меѓу нив има цепаници. А моралните трактати кои сами си ги пишуваат за себе и сопствените блескави дострели на полето на етиката може одлично да се искористат како материјал за турски серии. Ред солзи, ред мрсули.
Добро јас не сум експерт за нив само мислам дека на Македонија и недостига култура,етика и дисциплина за да основа масонско друштво и тоа малку ме изиритира сепак ние имаме балкански навики и менталитет.Не е исто денес и она што било во минатото паралелно во нашата држава и во Англија бидејќи околностите се променети а традицијата е таа која ги чува сите вредности во тоа масонско друштво а ние не знам дали ја имаме бидејќи они ја имаат со децении во нивните стари ложи.Во секој случај не верувам дека вистински Масони воопшто постоеле во Македонија и за мене денешниве новопрокламирани и самопрогласени се само уште еден изговор за да се отскокне од обичноста и да се разбие монотонијата.Но и тоа е во ред.:)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.198
Оригиналните масони никогаш нема да ги дознаете кои се и каде имаат влијание и делуваат.Може само да се шират шпекулации за нив.Не знам зошто не си формираат ново друштво,морало да се викаат Масони.Смешно.Во споредба со оригиналните масонски друштва во Англија.А од Македонија до Англија....ехххх.
Малку си лупаш како Максим по дивизија, ама ако, нема врска. Прво, Ложата во Македонија е одобрена (внесено е светлост) од Англиската Масонска Ложа, што е исклучителна чест и реткост. Прочитај ја прво темата, или барем постовите на Зидарски, после дискутирај.

Второ, во Македонија моментално е многу потешко да се стане масон, отколку во САД на пример. Причината е затвореноста на ГЛМ која е нормална со оглед на тоа дека за масонеријата во Македонија се зборува од скоро, и дека владее голема недоверба во масоните.
--- надополнето: 8 февруари 2012 во 17:11 ---
Добро јас не сум експерт...
Многу точно. Крај на приказната.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Добро јас не сум експерт за нив само мислам дека на Македонија и недостига култура,етика и дисциплина за да основа масонско друштво и тоа малку ме изиритира сепак ние имаме балкански навики и менталитет.Не е исто денес и она што било во минатото паралелно во нашата држава и во Англија бидејќи околностите се променети а традицијата е таа која ги чува сите вредности во тоа масонско друштво а ние не знам дали ја имаме бидејќи они ја имаат со децении во нивните стари ложи.Во секој случај не верувам дека вистински Масони воопшто постоеле во Македонија и за мене денешниве новопрокламирани и самопрогласени се само уште еден изговор за да се отскокне од обичноста и да се разбие монотонијата.Но и тоа е во ред.:)
Да, масонеријата потекнува од Британија и има долга традиција во англосаксонските општества (во Британските колонии и доминиони). Инаку, регуларни масони постоеле и постојат во Македонија, но не во таков обем и со таква традиција како во западните демократски општества. Од твојот пост претпоставувам дека за некои луѓе во МК е „ин“ да си масон. Не глеам проблем. Секој нека си бира фризура, партија, спортски клуб или организација каде ќе членува. Све је то лепо.

L

Ligeia

Гостин
Малку си лупаш како Максим по дивизија, ама ако, нема врска. Прво, Ложата во Македонија е одобрена (внесено е светлост) од Англиската Масонска Ложа, што е исклучителна чест и реткост. Прочитај ја прво темата, или барем постовите на Зидарски, после дискутирај.

Второ, во Македонија моментално е многу потешко да се стане масон, отколку во САД на пример. Причината е затвореноста на ГЛМ која е нормална со оглед на тоа дека за масонеријата во Македонија се зборува од скоро, и дека владее голема недоверба во масоните.
--- надополнето: 8 февруари 2012 во 17:11 ---

Многу точно. Крај на приказната.
Немам јас прецизни и детални информации за Масоните во нашата држава,доволно потресно за мојот ум беше тоа што го прочитав на сајтот и не знам на која основа им е одобрено функционирањето како што знам на која основа е одобрено постоењето на Ротари и на Lions.Овде се крева прашина за нив повеќе отколку што треба и воопшто служат само за украс и за разоноода.Вистинските Масони не си се пронаоѓаат и си дискутираат јавно по форуми.Тајно друштво се,со своја политика,моќ и правила на функционирање.Ова денес е мода,толку знам колку што перцепирам.Поздрав.

Kajgana Shop

На врв Bottom