Инаку магде колкави се квотите за факултетот? И приватната квота за колку луге е, колку просек треба да имаш од средно?
Во моја генерација примија околу 90 студенти, лани примија 110
Во државна се 20 души, а другите се сите во приватна. Плус сите шо влагаат во државна според националност, бла, бла..
Ако имаш двојно државјанство, запиши се со немакедонското ако немаш просек...
Е сеа, се зависи од тоа колку има тој со највише поени. Ако има некој со 100 поени, ќе примаат до кај 80.
Ја влегов со 86,8 и бев на средина, па сеа ти види...
Мислам дека и требаат матемтика, македонски, биологија, социологија, психологија (некои од овие)
И има еден уписен рок само. Нема вонредно.
EKT sistemot ne garantira soodvetna nastavna programa, EKT e samo sistem i na nacin na otcenuvanje, vo makedonija ima 2 fakultet za psihologija vo skopje i sv.nikole (so filijala i vo bitola) i predmetite koi se polagaat nese ni pola isti, osven osnovnite opsta psihologija, pedagogija, angliski jazik i slicno.... znaci da se prefrlis od 3 godina od eden na drug fakultet vo ista drzava treba spored nivnite predmeti da dopolagas uste 10-15, a sto ostana za fakultet po psihologija vo paris, dali ce ti priznat 10 predmeti i uste 30 ce treba da dopolozis.
Edinstvena pridobivka e sto mozes na nekoi universiteti na zapad so plitka tradicija (na serioznite kako oksford na primer i toa nemoze) , da go prodolzis skoluvanjeto na posdiplomski studii, pa taka da tvojata diploma od makedonija na nekoj nacic ce bide priznaena kako uslov sa upis na taa obrazovna institucija tamo.
Студираш психологија, или дое овде да замараш?
Има психологија и на универзитетот во Тетово и во Битола. Предметите се слични, со сменети имиња или со 2 предмети во 1, или 1 разделен на 2.
Го знам ова, зошто моја колешка се префрли на факултетот во Св. николе, и ништо не треба да дополага. А и колеги и колешки од другиве, погоренаведените факултети имаат пишано на темава.
Друго, има опција за размена на студенти, шо значи дека моеш еде или повеќе семестри да ги учиш и полагаш во друга држава. Шо значи дека ти прифаќаат тоа шо си го положил до сеа.
И ко за крај, кој ќе ти дае стипендија или воопшто можност за постдипломски ако не ти ја признаат дипломата? Тоа ти е исто ко да пратиш средношколец на постдипломски.
И има тема за ова, така да иди таму замарај со муабетиве, оваа тема е за друга намена, ко шо моеш да приметиш.