Самоопределување или наметнување?

Член од
27 декември 2011
Мислења
164
Поени од реакции
89
Кога се раѓа дете ја наследува од родителите и религијата во која тие се определиле и веруваат. Се крштева на начин кој го определува религијата и расте со влијание од размислувањата од религијата на родителите.
Дали мислите дека религијата на овој начин е наметната на децата?
Дали мислите дека на детето треба да му се овозможи да ја избира својата религија после полнолетството?
Знам дека религијата може да се смени во секој момент, но не мислите ли дека човек пообјективно може да размислува во која религија сака да спаѓа ако не припаѓа на ниту една. Мислам дека со припадноста во некоја религија од самото раѓање многу влијае на човек да биде попристрасен на неа иако не верува потполно во неа. Можеби пак постои страв кај човекот од осудување ако се реши да се откаже од некоја религија.
Што мислите вие за ова?

S

Sheldon Cooper

Гостин
Па нормално дека е наметната. Моите не само религија туку и се ми наметнувале. Ме терале да јадам манџи, месишта иако не сакав. Таков е менталитетот кај нас, се оди по калап од колено на колено :)

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
Јас се родив во христијанско семејство и ми беше "наметната" оваа религија, но подоцна кога ги отворив очите малку повеќе сфатив дека такви глупости не постојат и нема никаква логика во религиите. Кога пообјективно ќе ги перцепираш работите, ќе почнеш да веруваш само во себеси.

G

galaxy

Гостин
Фала им на сите богови што живееме во секуларна држава во која не нѝ сечат глава ако излеземе од верата.
Ако некој го предизвика твојот став, без разлика од кое подрачје, било тоа религија, наука, политика... и ти немаш одговор, ако и после тоа продолжиш да го поддржуваш тој став тогаш нека ти е со среќа, слепо си зацементиран во догмата.

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.798
Поени од реакции
11.389
Какво наметнување, какви бакрачи. Ако одиме од тој контекст, тогаш може и едуцирањето да го ставиме под оваа етикета, што е крајно безмислено. Едноставно не си толку зрел и одлучен за да мислиш што е правилно а што не. Кога ќе влезеш во пубертет ќе се бунтуваш и ќе мислиш дека си центар пажња, се до средината на втората декада (кај некого и третата), кога ќе видиш дека не е се така розево, па спасот ќе го бараш кај Господ. Просто како грав.

Член од
27 декември 2011
Мислења
164
Поени од реакции
89
Какво наметнување, какви бакрачи. Ако одиме од тој контекст, тогаш може и едуцирањето да го ставиме под оваа етикета, што е крајно безмислено. Едноставно не си толку зрел и одлучен за да мислиш што е правилно а што не. Кога ќе влезеш во пубертет ќе се бунтуваш и ќе мислиш дека си центар пажња, се до средината на втората декада (кај некого и третата), кога ќе видиш дека не е се така розево, па спасот ќе го бараш кај Господ. Просто како грав.
Како мислиш и едуцирањето наметнување?
Тоа е сосема различна работа од религијата. Човек треба да се определи за религија ако му се совпаѓаат верувањата со неа, а не бидејќи се родил во христијанско или муслиманско семејство. Религијата треба да е слободна определба на човекот.

Член од
19 август 2010
Мислења
975
Поени од реакции
1.890
Какво наметнување, какви бакрачи. Ако одиме од тој контекст, тогаш може и едуцирањето да го ставиме под оваа етикета, што е крајно безмислено.
Ја гледам твојата логика, но не би ги баш ставил религијата и образованието во истата каша. Речиси се е наметнато и не само кај нас (некој погоре спомна таков ни бил менталитетот), туку секаде е така.
Религијата е наметната, и добро е што е така. Кога некој станува позрел, и ги гледа работите со други очи, тогаш негов избор е дали ќе ја смени верата, или ќе се откаже од истата.
Лошо би било децата уште од почеток да не припаѓаат на ниту една вера, иако сум против тоа тие да бидат крстени како деца. Според мене, ако некој веќе се определува за христијанството, тогаш е добро да биде крстен после полнолетството, кога веќе при своја свест го прифаќа христијанството како религија (истот би го рекол и кај обележувањето кај муслиманите).

Член од
27 декември 2011
Мислења
164
Поени од реакции
89
Ја гледам твојата логика, но не би ги баш ставил религијата и образованието во истата каша. Речиси се е наметнато и не само кај нас (некој погоре спомна таков ни бил менталитетот), туку секаде е така.
Религијата е наметната, и добро е што е така. Кога некој станува позрел, и ги гледа работите со други очи, тогаш негов избор е дали ќе ја смени верата, или ќе се откаже од истата.
Лошо би било децата уште од почеток да не припаѓаат на ниту една вера, иако сум против тоа тие да бидат крстени како деца. Според мене, ако некој веќе се определува за христијанството, тогаш е добро да биде крстен после полнолетството, кога веќе при своја свест го прифаќа христијанството како религија (истот би го рекол и кај обележувањето кај муслиманите).
Не мислиш дека овде може да влијае тоа што родителите на детето му се припадници на некоја религија, па поради тоа и детето да остане во неа, односно да не се откаже. Не мислиш дека ако веќе детето припаѓа на некоја религија ќе биде по субјективен, а не објективен, а поради тоа да не го направи чекорот во кој верува во него?
Мислам дека ако луѓето ја бираат религијата по нивното полнолетство нема да биде толку распространето христијанството во Македонија. Сметам дека бројноста на најголемите религии во светот е поради тоа што е наследна, а не поради личниот избор.

Член од
7 октомври 2011
Мислења
3.831
Поени од реакции
3.616
Ако нема наметнување тогаш ќе биде ептен распашана команда.Неможе 10 поколенија биле христијани и некој клошар тамо роден ќе му прдне ќе менува вера сакал да стане муслиман или богзнае што, на бесилка одма тоа . Религијата не е факултет или средно па на 18 години ќе те седнат и ајде сине кажи со сакаш да бидеш христијанин,муслиман .. кај да те запишеме.Богда чува

Член од
27 декември 2011
Мислења
164
Поени од реакции
89
Ако нема наметнување тогаш ќе биде ептен распашана команда.Неможе 10 поколенија биле христијани и некој клошар тамо роден ќе му прдне ќе менува вера сакал да стане муслиман или богзнае што, на бесилка одма тоа . Религијата не е факултет или средно па на 18 години ќе те седнат и ајде сине кажи со сакаш да бидеш христијанин,муслиман .. кај да те запишеме.Богда чува
Да се забрани личната определба? Да направиме и ние како во Иран, ако се откажеш од исламот смртна казна?
Зошто да не може човек да се определи во религија во која верува? И така во секое село и град има повеќе цркви отколку куќи, имаме услови значи.

Член од
19 август 2010
Мислења
975
Поени од реакции
1.890
Не мислиш дека овде може да влијае тоа што родителите на детето му се припадници на некоја религија, па поради тоа и детето да остане во неа, односно да не се откаже. Не мислиш дека ако веќе детето припаѓа на некоја религија ќе биде по субјективен, а не објективен, а поради тоа да не го направи чекорот во кој верува во него?
Мислам дека ако луѓето ја бираат религијата по нивното полнолетство нема да биде толку распространето христијанството во Македонија. Сметам дека бројноста на најголемите религии во светот е поради тоа што е наследна, а не поради личниот избор.
Не, не мислам така. Секако дека родителите ја пренесуваат религијата врз децата, но не гледам зошто ако моите родители се христијани, морам и јас да бидам таков. Она што лошо влијае на детето е тоа што родителите му ги врежуваат верувањата од нивната религија уште од рана возраст, а луѓето најмногу впиваат знаења и верувања кога се мали. И не само родителите, туку целото општество. Тука мислам дека е проблемот. Но, ако веќе како возрасен човек верувам дека не припаѓам на таа религија, нема зошто да бидам дел од истата. Ништо не ме спречува да ја сменам или воопшто и да не прифатам друга. Како што реков, ако детете не е крстено или обрежано, полесно ќе оди процесот на избирање на вистинската религија.
Потполно се согласувам со вториот пасус. Ниту една религија не би била толку распространета ако не е наследна/наметната (пак ќе кажам, не само во Македонија, зборувам за во светски рамки).

S

Sheldon Cooper

Гостин
Со тебе да не се карав на Youtube за оваа тема? Слични ставови имате, се надевам дека не си ти тој. Го цитирам дотичниот:
1. „
Добро дали си ти нормален? дали си свесен шо глупости тропаш.. немој да се замараш со тие прашања зш ти не си Македонец.. такви Македонци ко тебе не постојати нема да постојат.. Вистинскиот Македонец е Православен Христијанин.. а вие сте само обични антихристи кои ширите некои пагански обичаи.. полоши од наште душмани.. срамота“.
2. (на одговорот дека не се разликува од бугарите/грците ми враќа со: )
јас од нив се разликувам толку колку што ти се разликуваш од Македонците.. смрт за вас антихристи или анархистички кучиња.. ке дојде и вашиот крај.. гледај идиоте какво убаво име носиш.. распрашајсе шо биле твојте предци.. или само тебе ти текнало да се вртиш против својот народ..
3. умри бре матер ти е*ам твоја атеистичка демонска
4. Тешко на Македонија со ваквите патриоти ко тебе кретену.. умри гнасо!

Член од
19 август 2010
Мислења
975
Поени од реакции
1.890
И јас така викам. Ако 10 поколенија се сиромашни, зошто јас да бидам богат? И јас ќе си бидам сиромашен, шо ги ебам.
Ти свесен ли си што пишуваш? И 100 пати е подобро на 18 години да ме прашат дали сакам да сум христијанин или муслиманин или хекудивуман, отколку на тримесечна возраст да ми кажат - христијанин си и точка!

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Така е. Јас мислам и да му се сече една рака на пример, на секој оној кој сака да исповеда некоја друга религија или не дај Боже да биде атеист...

Член од
27 декември 2011
Мислења
164
Поени од реакции
89
Не, не мислам така. Секако дека родителите ја пренесуваат религијата врз децата, но не гледам зошто ако моите родители се христијани, морам и јас да бидам таков. Она што лошо влијае на детето е тоа што родителите му ги врежуваат верувањата од нивната религија уште од рана возраст, а луѓето најмногу впиваат знаења и верувања кога се мали. И не само родителите, туку целото општество. Тука мислам дека е проблемот. Но, ако веќе како возрасен човек верувам дека не припаѓам на таа религија, нема зошто да бидам дел од истата. Ништо не ме спречува да ја сменам или воопшто и да не прифатам друга. Како што реков, ако детете не е крстено или обрежано, полесно ќе оди процесот на избирање на вистинската религија.
Потполно се согласувам со вториот пасус. Ниту една религија не би била толку распространета ако не е наследна/наметната (пак ќе кажам, не само во Македонија, зборувам за во светски рамки).
Овде се согласуваме. Поради ова баш и реков дека лежи наметнувањето. Затоа реков дека ќе биде подруго ако религијата не им се избира на децата. Да постои самоопределување на полнолетство.

Kajgana Shop

На врв Bottom