јачмен се добива од инфекција + нечистотии (на пример ако реновирате дома)
не се лечи со штикли туку со антибиотик маст за очи и топло. парче цигла загреано во рерна и завиткано во марамче.
глаукомот е факинг заебана болест!
докторите викаат висок очен притисок, се додека не почне да се оштетува нервот и или да се смалува видно поле. тогаш викаат дека е глауком.
широк агол глауком нема никви симптоми додека не почнете да не гледате, а тогаш е предоцна.
јас, бидејќи имам во фамилија, го открив на време и успевав да го контролирам до скоро.
потоа, кога веќе не можев, отидов на операција (само на десно, тоа беше поотидено) пред месец дена и уште не можам да се опраам. матно, дупли слики итн. претходно гледав топ (со наочари ама мал диоптер), иако ми е фатен нервот, видното поле ми е добро.
сега се ашкам со левото и покушавам да не одам а операција.
операцијата ја правев во турската болница. докторот е топ и све беше супер. малце ми смета што само за пари зборат и земаат пари унапред за преглед...
да ви кажам пар правила:
операција се прави само кај доктор што направил барем 3000-4000 операции од таа што ви треба.
на клиника, исто како и за мозок/'рбет, не се оди на операција на очи.
во македонија нема добри очни хирурзи.
П.С. има нови испитувања кои покажуваат дека има и деца со покачен очен притисок. еве, мене ми викаат дека можеби сум имал јувенилен глауком уште од дете...
у пичку матер, ја да ви кажам; ни на непријател не посакувам....