Губење на семејното презиме

David^^

Ристовски
Член од
9 декември 2011
Мислења
165
Поени од реакции
42
Не би да одговарам на цел пост - но јас и ,,таквите како мене,, живееме во демократска земја каде што законот е пред ,,традицијата,,. Бирам кои традиции ќе ги почитувам, а кои ќе ги отфрлам.
Не е поентата во тоа дека лозата ќе ми изумре, но јас не би живеела во патријархално семејство, или на нешто што личи на такво. Самото носење на презимето на таткото, како презиме на семејството, е знак ,,кој е глава на куќата,,. Ако е сеедно и глупаво, би било фино вие мажите да почнете да ги земате презимињата на жените, и да се дава на децата презимето на мајката. Зошто не го правите тоа? Зошто ,,се знае како треба да биде,,?

Искрено, тоа е најголемата глупост која можам да ја слушнам, дека ,,така треба да биде,, нешто. Така е како што јас сакам, и треба да биде како што мене (и на тие со мене) им е убаво. Никако поинаку.
каква врска има презимето со патријархалноста? мене лично ми е сеедно кое ми е презимето, ако на жената што ќе ја имам во иднина би и значело јас да го земам нејзиното презиме, зошто да не? освен ако не е некое што нема да ми се допадне..а ако пак таа сака да си го задржи нејзиното, исто не би ми пречело..нејзино право и нејзина работа. презиме како презиме, ништо не значи :)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Што правиме ако бидат девојчиња?
Без оглед дали се машки или женски, ќе ги носат двете презимиња. Што ќе направат понатаму, односно, дали ќе го пренесуваат и моето или не, ќе биде нивен избор во кој јас не би се мешала.

Член од
31 мај 2011
Мислења
1.424
Поени од реакции
789
Епа сеа да претпоставиме: син ти се вика Златко Петровски - Шундовски, се жени со сопруга која сака да го задржи и нејзиното презиме.

Таа ќе се вика Ноне Неделковска Петровска Шундовска !? :eek:

Задржување моминско презиме е океј, па аааајде и давање на две презимиња на женско дете. Али за машко ми е глупо мене. Сепак личен избор...
Ќе бидеме слични со кинезите едно име 15 презимиња да ти се фати устата кога ќе го кажуваш :pos:

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
каква врска има презимето со патријархалноста? мене лично ми е сеедно кое ми е презимето, ако на жената што ќе ја имам во иднина би и значело јас да го земам нејзиното презиме, зошто да не? освен ако не е некое што нема да ми се допадне..а ако пак таа сака да си го задржи нејзиното, исто не би ми пречело..нејзино право и нејзина работа. презиме како презиме, ништо не значи :)
Значи, значи. Земи го нејзиното, ако и значи, јас не би имала против тој да се откаже од своето и да го земе моето :)
Но хеј, јас не барам матријархат, туку рамноправност ;)
--- надополнето: 1 февруари 2012 во 20:40 ---
Ќе бидеме слични со кинезите едно име 15 презимиња да ти се фати устата кога ќе го кажуваш :pos:
Јас имам две имиња. Никој не ме вика по двете. Најчесто ме знаат по второто, службено, а пријателите ме викаат по надимак :)

David^^

Ристовски
Член од
9 декември 2011
Мислења
165
Поени од реакции
42
Значи, значи. Земи го нејзиното, ако и значи, јас не би имала против тој да се откаже од своето и да го земе моето :)
Но хеј, јас не барам матријархат, туку рамноправност ;)
апсолутно сум и јас за рамноправност, всушност рамноправноста е 100% застапена во развиените земји во 21-ов век :)

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.216
Поени од реакции
34.484
Не е поентата во тоа дека лозата ќе ми изумре, но јас не би живеела во патријархално семејство, или на нешто што личи на такво. Самото носење на презимето на таткото, како презиме на семејството, е знак ,,кој е глава на куќата,,. Ако е сеедно и глупаво, би било фино вие мажите да почнете да ги земате презимињата на жените, и да се дава на децата презимето на мајката. Зошто не го правите тоа? Зошто ,,се знае како треба да биде,,?
Ах, тоа бил проблемот... Ти мислиш дека носењето на презимето е знак за тоа „кој е глава на куќата“.
Проблемот со твојот став не е општествен, туку психолошки. Кога твоето мислење за презимињата се заснова само на желбата „да се биде глава“ на семејството, мислам дека нема поента понатаму да продолжувам било каква дискусија со тебе. :)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Ах, тоа бил проблемот... Ти мислиш дека носењето на презимето е знак за тоа „кој е глава на куќата“.
Проблемот со твојот став не е општествен, туку психолошки. Кога твоето мислење за презимињата се заснова само на желбата „да се биде глава“ на семејството, мислам дека нема поента понатаму да продолжувам било каква дискусија со тебе. :)
Јас немам никаков проблем со мојот став, и мислам дека е јасно од кој аспект тргнувам секогаш кога се во прашање семејните односи :) Не сум од вчера на форумот.

Поздрав.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Без оглед дали се машки или женски, ќе ги носат двете презимиња. Што ќе направат понатаму, односно, дали ќе го пренесуваат и моето или не, ќе биде нивен избор во кој јас не би се мешала.
Како и да е само се пролонгира на неопределено

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
апсолутно сум и јас за рамноправност, всушност рамноправноста е 100% застапена во развиените земји во 21-ов век :)
Процентите не ти се точни, секаде каде што има неатеистичко население присутна е и половата нерамноправност.
Без оглед на законите кои се издвоени од религијата.
--- надополнето: 1 февруари 2012 во 20:46 ---
Како и да е само се пролонгира на неопределено
Не мора да значи. Можеби сопругата на син ми ќе го земе цело негово презиме, и нивните деца ќе го носат презимето на таткото :)

David^^

Ристовски
Член од
9 декември 2011
Мислења
165
Поени од реакции
42
Процентите не ти се точни, секаде каде што има неатеистичко население присутна е и половата нерамноправност.

Не мора да значи. Можеби сопругата на син ми ќе го земе цело негово презиме, и нивните деца ќе го носат презимето на таткото :)
сакаш да кажеш дека ние верниците гледаме на жените како нерамноправни со нас? :eek:

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006

Здравје ќе видиме

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.216
Поени од реакции
34.484
Јас немам никаков проблем со мојот став, и мислам дека е јасно од кој аспект тргнувам секогаш кога се во прашање семејните односи :) Не сум од вчера на форумот.

Поздрав.
Јас не реков дека имаш проблем со ставот. Реков дека проблемот кај тебе е од психолошка природа. Без навреда, навистина не мислам да те навредам.
Ама тоа е за некоја тема во психологија, каде што фино може да се проанализира проблематиката...

Бај д веј, презимето не ти е уникатно. Знам еден куп луѓе што се презиваат исто.

G

galaxy

Гостин
Големото чудо, се губело презимето. Генетиката е тоа што се важи. Пола-пола. Дури митохондријалната ДНК е целосно од мајката и од нејзината мајка и од нејзината мајка... Зошто не се грижат дека ако некоја фамилија би имала само машки деца би се изгубила митохондријалната ДНК на тоа семејство? Или доколку семејството би имало само женски деца би се изгубил ипсилон хромозомот?
Не се правете Американци од 19 век кои божем можат да си ги бараат корените до средниот век.
Ние тука имаме презимиња, од кога, од пред колку века? Измислени по татковците на тие што тогаш си ги ставиле. Ете сега барем имаме фејзбук, наредните генерации не мора да го носат презимето на мајката или бабата, нека ја најдат и можат да дознаат сѐ за неа.
Тие што имаат поегзотични презимиња и не пропуштаат прилика да се пофалат ги сметам за заостанати во средниот век, тогаш кога семејното потекло значело многу повеќе отколку денес.

bowl

.
Член од
30 јануари 2007
Мислења
8.344
Поени од реакции
1.307
Која историја, секој втор е со моето презиме, ме заболе ако не се продолжи.

Секоја чест, ти си силна и самостојна жена. You go girl.

Kajgana Shop

На врв Bottom