Протест во Струга! Запалена црквата во Лабуништа/Мала Речица?

• Креатор на темата Креатор на темата G e G o
  • Време на започнување Време на започнување
Знам, ама ако го решава политиката, само ќе го пикне проблемот под тепих и ќе го зголеми антагонизмот. Доколку почне со реципроцитет, не сум сигурен каде ќе заврши таа спирала на настани.

Инаку одлично организиран инцидент, со одлични реперкусии. Сигурен сум дека осмислувачот е среќен.

Сигурно си свесен дека тоа и ќе биде на крај. Реално да правиме муабет, која институција е кадарна да се справи со овој проблем? Која? Нема. Едноставно нема флексибилност, ни стручност во македонските институции за справување со вакви кризи и тоа е факт. Мене ми е жал, но кај нас политиката е она што де факто ги решава ситуациите и проблемите, а институциите постојат само онака де јуре и ништо повеќе.

Не отварјте теми за секоја глупост од „зелките“ кога знаете дека ќе си трошите живци за џабе и темата ќе биде затворена за 2 дена.
Наместо тоа бидете продуктивни во реалниот живот излезете надвор и реагирајте, така ќе направите многу поголемо добро за татковината и за нашата нација одколку тука да се обидувате се објасните со дарданиа и со нему слични.

Најдов "интересен" клип од 2010 со уште поинтересен наслов ЛАБУНИШТА _ ШКИПЕРИЈА 2012! И коментар на поставувачот - ќе видите наскоро што се спрема! АЛО МВР не спијте за еден ден гуглање може да се открие кој стои позади овие напади, не туку кажувајте приказни дека истражувате.
FAN page-от
The City of Labunishta на фејсбук е очигледно контролиран од екстремисти (ако не и тие што ја запалија црквата во Лабуништа) има слики од протестот(насловени како Лабунишка пролет!) клипови на кои пишува Лабуништа Албанија и коментари
Nedim Memisoski

da se svesni samo so sto si igret imat da se skrijet 100 metri pod zemja
18 hours ago ·
Like
The City of Labunishta added 4 new photos to the album Labunishka Prolet
Osvojuvanjeto na Mekka!!! Allahu Ekber!
Rdk Labënisht Vo Sreda 01.02.2012 godina pred Srednoto Uciliste Ibrahim Temo vo Struga vo 13.00 casot se organizira protesten miting !!
***​
Чекам плакета од МВР.

Отец - Ристе Наумовски
Ве известувам сите дека сега дојдов од гасење на пожарот во црквата св. Никола с. Лабуништа. Како старешина на црквата ве известувам дека со Божја помош црквата не е изгорена. Над црквата имаше толпа муслимани кои аплаудираа на пожарот, а никој од нив не беше вклучен во локализирање на пожарот, освен семејството на Демиш Демишоски и д.р. Аладин, на кого му изразувам голема благодарност. Да не ве залажува господинот градоначалник на Струга дека Македонците муслимани учествувале во гасење на пожарот, додека гореше тие извикуваа погрднни пароли против ПРАВОСЛАВНИТЕ. ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС И НЕГОВАТА ГОЛЕМА МИЛОСТ НЕКА БИДАТ СО НАС СЕГА И СЕКОГАШ И ВО ВЕЧНИ ВЕКОВИ. АМИН!!!
:mad:

Ако последните 120 години не е запалено црквата, во 2010та не , 2011та не ... тогаш зошто во 2012та ...
Ете се прелеала чашата , во Ниш и Београд 10 пати се пееја навредливи песни , кога навредените бараа одговор , одговорните велеа , НЕ СМЕ СЛУШНАЛЕ.
Кога се собраа 2000 навредени муслимани на плоштад во Струга , заради Вевчани ... пак ја префрлаа топката еден на друг , не сакаа да слушнат за барањата на протестантите , проценуваа дали протестот е политички или таков онаков ... абе ало цивилизирани Вевчанци , зарем верувате дека толку лесно е да собереш толку народ ? Па очигледно дека се навредиле ... зошто одбивавте да се извините ... човечки е да се греши , да се признае грешката ... и човечки е да се прости.

Но без извинување не може да се прости , затоа што нема гаранција дека нема повторно наредната година да се повтори нешто уште полошо.

А пошто човечност не се покажа , тогаш некои преминаа на ОКО ЗА ОКО : ЗУБ ЗА ЗУБ ... јас се навредив , повели навреди се и ти.

Нели и вие самите се нарекувате Албанци, ништо нема навредливо.

Македонците ги нарекувате каури, на натреварот Шкендија - Партизан се скандираше: Тоше педер, македонско курвиче, смрт за каури и слични навредливи содржини. Или тогаш не си чул си бил во подрум?

Зошто не се извини тогаш клубот шкендија?

А дека го барате со боринче се гледа од авион!

Сигурно си свесен дека тоа и ќе биде на крај. Реално да правиме муабет, која институција е кадарна да се справи со овој проблем? Која? Нема. Едноставно нема флексибилност, ни стручност во македонските институции за справување со вакви кризи и тоа е факт. Мене ми е жал, но кај нас политиката е она што де факто ги решава ситуациите и проблемите, а институциите постојат само онака де јуре и ништо повеќе.
Свесен сум, ама не среќен. Политичките решенија никогаш нема да ги решат проблемите. Само ги зголемуваат. А вахабистите веќе станаа сериозен проблем, ја однесе ѓаволот шегата, мора да бидат разбиени.

А јас да сум градоначлник на Вевчани никогаш не би се извинил на оваа стока.

Има и 2-3 места каде муслиманите сакаат да градат џамија , но не им се дозволува од соседите македонци ... ист случај као у Октиси.

Јас да сум градоначалник на Вевчани би се извинил одма, не би дозволил ни да се случеа првите протести , првите графити ... све ќе се ќутеше ... а и знаејќи дека сите околни села се муслимански , тогаш уште побрз би бил во извинувањето , пошто во наредните денови може да се блокираат патиштата , а Вевчанци ќе останат во нивното село со нивниот карневал ... може наредните години кога е време на карневалот да се блокират патиштата , а со тоа нема да можат да дојдат туристи . помалку туристи , помалку пари за нив ... толку ли не им работи тој мозок ... помалку од стоката употребуваат логика.

2 илјади вевчанци , опколени од 20 илјади муслимани , сакаат да изиграваат Александар велики. Ја би им се извинил на стоката.

vevcanioktisilabunista.png

Свесен сум, ама не среќен. Политичките решенија никогаш нема да ги решат проблемите. Само ги зголемуваат. А вахабистите веќе станаа сериозен проблем, ја однесе ѓаволот шегата, мора да бидат разбиени.

Комплетно те разбирам. Но, политиката кај нас е навлезена во сите пори, така што политичките решенија речиси секогаш се примарни. Не само во Македонија, секаде веќе е така. Се е со политички решенија, пресметки, лоши имитации за дипломатија си сл.
А што се однесува до вахабистите, ќе прашам...
Кој ќе ги разбие?
Пак се враќаме на муабетот за исправноста и флексибилноста на македонските институции. Жалосно е, ама тоа е тоа, кога станува збор за вакви работи, единствено што може да правиме е да се вртиме во круг.

Има и 2-3 места каде муслиманите сакаат да градат џамија , но не им се дозволува од соседите македонци ... ист случај као у Октиси.

Јас да сум градоначалник на Вевчани би се извинил одма, не би дозволил ни да се случеа првите протести , првите графити ... све ќе се ќутеше ... а и знаејќи дека сите околни села се муслимански , тогаш уште побрз би бил во извинувањето , пошто во наредните денови може да се блокираат патиштата , а Вевчанци ќе останат во нивното село со нивниот карневал ... може наредните години кога е време на карневалот да се блокират патиштата , а со тоа нема да можат да дојдат туристи . помалку туристи , помалку пари за нив ... толку ли не им работи тој мозок ... помалку од стоката употребуваат логика.

2 илјади вевчанци , опколени од 20 илјади муслимани , сакаат да изиграваат Александар велики. Ја би им се извинил на стоката.

80 000 albanci izigraaavat skender beg vo Skopje a okolku niv ima 600 000 makedoci ,misli sega .

А што се однесува до вахабистите, ќе прашам...
Кој ќе ги разбие?
Пак се враќаме на муабетот за исправноста и флексибилноста на македонските институции. Жалосно е, ама тоа е тоа, кога станува збор за вакви работи, единствено што може да правиме е да се вртиме во круг.
УБК и БЈБ. Имаат и капацитет и сретства да ги разбиат. Фали само политичка волја. Ама веќе работата е отидена предалеку за уште да се калкулира. Мора да реагирааат.

А зошто фраериве не отидоа во Вевчани да ја запалат црквата туку е запалија во Лабуништа, ако може Дарданија да ми одговори, нели Вевчанци провоцираа па зошто не отидоа таму а ???

А зошто фраериве не отидоа во Вевчани да ја запалат црквата туку е запалија во Лабуништа, ако може Дарданија да ми одговори, нели Вевчанци провоцираа па зошто не отидоа таму а ???
Ne odat zasto imaat vevcani oruzje do gusa i znaat deka ne mozat da se kurcat .

Што ќе ви се уште џамии бе аман! Ние се нафуравме на „компјутер за секое дете“, вас целта ви е „џамија за секое дете“.

Што ќе ви се уште џамии бе аман! Ние се нафуравме на „компјутер за секое дете“, вас целта ви е „џамија за секое дете“.
КОМЕНТАР НА ВЕКОТ !:D
Иначе веќе нова џамија се црта на 50 метри од Камениот Мост.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom