Протест во Струга! Запалена црквата во Лабуништа/Мала Речица?

Член од
13 јули 2010
Мислења
1.373
Поени од реакции
1.596
очекував ваков одговор и еве го.
друже вака. јас живеам во бутел и живеам со албанци. имам и другари албанци и знам многу повеќе за исламот како религија отколку некој друг член на форумов. знам дека исламот (како и ниедна друга религија) не налага палења на знамиња насилства убиства и слични вандализми. ама ај ти објасни ми ја сутиацијата каде што одредена група на луѓе прават бељи кршат автобуси предизвикуваат насилства во името на алах притоа извикувајки алаху екбер. (не правам муабет за каменувањево на вевчанскиот автобус - правам муабет општо генерално вклучувајки и претходни настани). Разбирам дека исламот е обична религија како што е будизмот или христијанството НО проблемите доаѓаат најчесто од некоја мала група на граѓани што е сосема доволно само да зпаочнат некоја беља и таа беља да прерасне во нешто големо ( еве ти слика и прилика од карневалот - група луѓе го загрзуваат цело село сега така?).
Никогаш не сум рекол дека исламот ги тера верниците на омраза убиства ис лично. немам такво мислење но претежно тоа мислење го имаат голем дел од луѓето а зашто? еве сега ке ти кажам само еден пример. ти текнува на клиповите што вртеа низ интернет каде што кољаа живи луѓе сечејки им ги главите во позадина со истото зелено знаме испишано на арапски (мислам арапски беше) и извикувајки алаху екбер? - епа ти кажи ми кога некој ке го види тоа клипче што ке си помисли? ја знам дека тоа е (пак ке речам) мала група што потикнува такво такво мислење ама ете гледаш мала група огромен проблем. ме сваќаш што сакам да кажам така?

и дај нека е затвори темата - пратете претстно писмо до вевчани барајте одговорност од нив и ке ја решите ситуацијата НА МИРЕН НАЧИН. темава забега во религија во политика и во секоја можна област
Сега те сватив , од првиот пост Не ! :D
Па и јас тоа не го сакам што го прават тие и извикуваат Алаху Екбер ( Господ е Еден)
Тоа ти се радикалисти , кои фураат некоја нова политика , глобално може да се каже тие се секташи .Јас за ова во светот што се случува имам само една теорија , дека Американците сакаат да направат раздор во Исламот и внесуваат радикалисти, кои ги финансираат.А за нашиве , тоа ти се деца кои немааат врска од животот , и само чекаат некоја причина да се изглупираат.
Јас имам и пријатели и Албанци и Македонци , со сите си го имам животот, они одат кај мене на празник, јас кај нив на Слава и тако то.
Мора да има соживот , сум кажал и порано ... може некој Муслиман повеќе да се најде и да ти помогне отколку некој од твојата фамилија што ти е крв.;)

Затоа
--- надополнето: 28 јануари 2012 во 15:59 ---
очекував ваков одговор и еве го.
друже вака. јас живеам во бутел и живеам со албанци. имам и другари албанци и знам многу повеќе за исламот како религија отколку некој друг член на форумов. знам дека исламот (како и ниедна друга религија) не налага палења на знамиња насилства убиства и слични вандализми. ама ај ти објасни ми ја сутиацијата каде што одредена група на луѓе прават бељи кршат автобуси предизвикуваат насилства во името на алах притоа извикувајки алаху екбер. (не правам муабет за каменувањево на вевчанскиот автобус - правам муабет општо генерално вклучувајки и претходни настани). Разбирам дека исламот е обична религија како што е будизмот или христијанството НО проблемите доаѓаат најчесто од некоја мала група на граѓани што е сосема доволно само да зпаочнат некоја беља и таа беља да прерасне во нешто големо ( еве ти слика и прилика од карневалот - група луѓе го загрзуваат цело село сега така?).
Никогаш не сум рекол дека исламот ги тера верниците на омраза убиства ис лично. немам такво мислење но претежно тоа мислење го имаат голем дел од луѓето а зашто? еве сега ке ти кажам само еден пример. ти текнува на клиповите што вртеа низ интернет каде што кољаа живи луѓе сечејки им ги главите во позадина со истото зелено знаме испишано на арапски (мислам арапски беше) и извикувајки алаху екбер? - епа ти кажи ми кога некој ке го види тоа клипче што ке си помисли? ја знам дека тоа е (пак ке речам) мала група што потикнува такво такво мислење ама ете гледаш мала група огромен проблем. ме сваќаш што сакам да кажам така?

и дај нека е затвори темата - пратете претстно писмо до вевчани барајте одговорност од нив и ке ја решите ситуацијата НА МИРЕН НАЧИН. темава забега во религија во политика и во секоја можна област
Па и јас тоа не го сакам што го прават тие и извикуваат Алаху Екбер ( Господ е Еден)
Тоа ти се радикалисти , кои фураат некоја нова политика , глобално може да се каже тие се секташи .Јас за ова во светот што се случува имам само една теорија , дека Американците сакаат да направат раздор во Исламот и внесуваат радикалисти, кои ги финансираат.А за нашиве , тоа ти се деца кои немааат врска од животот , и само чекаат некоја причина да се изглупираат.
Јас имам и пријатели и Албанци и Македонци , со сите си го имам животот, они одат кај мене на празник, јас кај нив на Слава и тако то.
Мора да има соживот , сум кажал и порано ... може некој Муслиман повеќе да се најде и да ти помогне отколку некој од твојата фамилија што ти е крв.;)

Затоа

Член од
27 јануари 2012
Мислења
9
Поени од реакции
10
Очигледно претставуваат.
... па сите ние да одиме на 14 Јануари и во живо тоа да го проследиме - Дали намерно или ненамерно заборави да го Bold-ираш и овој дел од реченицата (што е истотака важен дел од реченицата). Ако не сум се изразил чисто и јасно еве сега ќе пробам да појаснам. Кога реков за нас тоа не претставува некаков интерес, сакав да кажам дека ние не се восхитуваме на тие работи, не ни се интересни и затоа ретко кој би отишол да го проследи тоа во живо (баш затоа реакцијата стигна дури по 14 дена откако клипот се профура по социјалниве мрежи). НО не реков дека работите што се случувале таму нема да не навредат, значи ако не ми е интересно и не одам тоа да го гледам, незначи дека ако ме вреѓаат на некој начин јас нема да сум погоден од настанот.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522

Затоа
значи сваќаш што е поентата. еден или група поединци го срамат образот на една цела нација или вера. упште потрагично е што им се дава публицитет на таквите инциденти така? - муабетот ми е не е причиа да се осуди цело вевчани или цела македонија ради група поединци како што не е ни пример да се осудат сите албанци зашто група поединци извикувале умрете каури и слично.
и да - и јас имам другари албанци со кои живеам многу подобро отколку со некои македонци. и јас одам кај нив бајрам тие кај мене на слава и слично. Мило ми е што си ми го разбрал постот се надевам и другите ке го сватат.

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Вевчани одговори на протестите

Македонија | 28. јануари 2012 - 14:23
Поради последните протести и инциденти кои се случија дури после 14 дена од одржувањето на Вевчанскиот карневал од страна на албанското население во Струга, се огласи општината Вевчани.
Вевчани ги информира граѓаните на Република Македонија дека Вевчанскиот карневал е еден од македонските традиционални настани кој се одржува повеќе од 1.400 години.
Oва одржување преставува отворен театар со слободен дух каде што нема интенција да навреди некого без разлика дали станува збор за поединец, народ, држава или национална колективна зедница.
Ваквите културолошки настани од општината Вевчани сметаат дека не треба да се користат со цел да се добијат полтички поени, со што општината изразува жалење и осуда за обидот да се нарушат вековните пријателски односи што ги граделе вевчанци со жителите албанци од струшкиот регион.

http://press24.mk/story/makedonija/vevchani-odgovori-na-protestite

Член од
27 јануари 2012
Мислења
24
Поени од реакции
3
Расизам на плоштадот македонија.​
Македонија е граѓанска држава, а не сопственост на еден народ од милион души или на една раса!
Срамно!!! сега ќе го негирате и ова, нели?!!?

--- надополнето: 28 јануари 2012 во 17:55 ---
Може превод на ова?
Секако, прво братот ќе ја имат таа чест да ми преведи поимот Македонци Муслимани.
--- надополнето: 28 јануари 2012 во 18:03 ---
сакам да ги прашам форумџииве од исламска вероисповест што имаат да кажат во врска со палењето на македонското знаме ПОВТОРНО во струга како и каменувањето на автобусот.
Дали исламот ви наметнува можеби ваков „мирен“ протест каде што треба да се искрши еден автобус или да се запали јавното обележје на државата во која што живеете и од која што се храните?
Па вака, тие случки што се случиа покасно беа поради нечив кејв, па затоа не мешај го Исламот освен во врска со протестот.

Член од
8 ноември 2007
Мислења
574
Поени од реакции
296
Пикасо, те познавам на илјадници километри! :icon_lol:

Вака сега, да го поздравиш тоа жгољавото струшко муфтииче што се шета наваму натаму дотеран со тоа новото фустанче и со таа шубарата на главчето вошливо и да му кажеш: парите да ги врати од каде што ги земал и да плановите кои му се кажани во август да не ги реализира. Ако проба да реализира барем мал дел од плановите има `ко искубана кокошка на росна ливада да трча низ Струга. Да му кажеш да не им чита чудни книги на вериците, оти нема само Албанци муслимани. Турците, што ви дале вера, абе суртук еден, кај се на протестот? Зошто не се појавија? Знаеш зошто се јави оној Македонецот муслиман од Велешта? За пари! Знаеш која сиромаштија беше тој? Немаше вода во очи, абе мрсул да не фрлиш на него, а сега откако почна тоа муфтиичето ваше да потфрла пари виде бел ден, ама и се изгуби во просторот. А, таа шушумигата, Мерко, што си игра градоначалник да не чека пари да му кажеш. Нека си седи мирен, да не си игра со оган.

Пикасо, куќо стара, тоа знаменцето зеленко што сте го закачиле да се мафта на општината не е за таму, воле едно неизделкано! Не мешајте зелено знаме со црвено знаме, да не се изгорите.

Да му кажеш на тоа жгољавото да си ги врати вахабиите во Босна, оти има да го нема! Сериозно ти кажувам дека ќе трча `ко искубана кокошка на росна ливада. Нека престане со тоа радикалното практицирање, да не ја направиме долга и широка.
Вас секој ви смета, било да е албанец, турчин, македонец-муслиман..... Ако е муслиман тогаш ви смета. Е па на твоја жалост ќе морам да ти кажам дека во Струга повеќе играње со нас нема!!! Ова беше само почеток. Ајде да ве видам направите уште нешто, тогаш последиците нема да може ниту да го замислете.
Деновиве вевчанци викаат дојдете во Вевчани, ние сме Израел. Ако тие се израел ние сме хитлер. До последен ќе ги снема.
Ти си последниот кој може да зборува за Ислам и за наши работи. Гледај те си ги поповите-педофили кои се богатат ко Бил Гејтс.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Па вака, тие случки што се случиа покасно беа поради нечив кејв, па затоа не мешај го Исламот освен во врска со протестот.
прочитај го постот кој го пишав погоре ке сватиш зашто го поставив тоа прашање. и кога читате некоја тема читајте БАРЕМ 2 3 страни уназад. вака читате само шо ви одговара - зборам за сите членови

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Ти си последниот кој може да зборува за Ислам и за наши работи. Гледај те си ги поповите-педофили кои се богатат ко Бил Гејтс.
Хах интересно е ова, на колку години му била вереница и била во брак со него?
Aisha bint Abi Bakr

Aisha was the daughter of Muhammad's close friend Abu Bakr. She was initially betrothed to Jubayr ibn Mut'im, a Muslim whose father, though pagan, was friendly to the Muslims. When Khawlah bint Hakim suggested that Muhammad marry Aisha after the death of Muhammad's first wife (Khadija), the previous agreement regarding marriage of Aisha with ibn Mut'im was put aside by common consent.[11] It was also a commandement from Allah (God) to marry Aisha as she would be a great teacher and sustainer of Islam. Aisha was six or seven years old when betrothed to Muhammad.[11][15][16] Traditional sources state that she stayed in her parents' home until the age of nine when the marriage was consummated in Medina,[16][17][18][19] with the single exception of al-Tabari, who records that she was ten.[15] Some modern Islamic writers have disagreed with these sources.[20][21] Both Aisha and Sawda, his two wives, were given apartments adjoined to the Al-Masjid al-Nabawi mosque.[22]
http://en.wikipedia.org/wiki/Muhammad's_wives

H

HITCH

Гостин
Вас секој ви смета, било да е албанец, турчин, македонец-муслиман..... Ако е муслиман тогаш ви смета. Е па на твоја жалост ќе морам да ти кажам дека во Струга повеќе играње со нас нема!!! Ова беше само почеток. Ајде да ве видам направите уште нешто, тогаш последиците нема да може ниту да го замислете.
Деновиве вевчанци викаат дојдете во Вевчани, ние сме Израел. Ако тие се израел ние сме хитлер. До последен ќе ги снема.
Ти си вахабија?!
Јас сум против вахабиите кои се собраа во Струга. Сум против оние кои се дрзнаа да го симнат македонското знаме и на негово место развеаа религиско знаме!
Мојата религија не повикува на радикализам, за разлика од типот со шубарата во Струга! Во Македонија нема место за вахабии. Нека продолжи со радикализам! Христијаните не се убиваат меѓусебе поради верска нетрпеливост, она што го прават шиитите и сунитите. Вие се требите меѓу себе, нема да ви дозволиме да ја префрлите вашата војна во Македонија.

Во Струга не знам колку ќе ви помине радикализмот. Стружани се друг калап, тоа се поинакви Македонци!

Член од
23 март 2011
Мислења
626
Поени од реакции
323
Почнаа со закани и навреди...може ли еднаш барем со мирно да решите ? тте едни зимале пати те други..и оџите и поповите се збогаија преку ноќ,,,,и додека вие тука се расправате,а немате пари за леб,они возат мерцедеси бемвиња и што ти знам....

Член од
27 јануари 2012
Мислења
24
Поени од реакции
3
Хах интересно е ова, на колку години му била вереница и била во брак со него?
Aisha bint Abi Bakr

Aisha was the daughter of Muhammad's close friend Abu Bakr. She was initially betrothed to Jubayr ibn Mut'im, a Muslim whose father, though pagan, was friendly to the Muslims. When Khawlah bint Hakim suggested that Muhammad marry Aisha after the death of Muhammad's first wife (Khadija), the previous agreement regarding marriage of Aisha with ibn Mut'im was put aside by common consent.[11] It was also a commandement from Allah (God) to marry Aisha as she would be a great teacher and sustainer of Islam. Aisha was six or seven years old when betrothed to Muhammad.[11][15][16] Traditional sources state that she stayed in her parents' home until the age of nine when the marriage was consummated in Medina,[16][17][18][19] with the single exception of al-Tabari, who records that she was ten.[15] Some modern Islamic writers have disagreed with these sources.[20][21] Both Aisha and Sawda, his two wives, were given apartments adjoined to the Al-Masjid al-Nabawi mosque.[22]
http://en.wikipedia.org/wiki/Muhammad's_wives
Би ти го објаснил и ова ноо... што дека? никогаш нема да разбериш се додека во тебе нема ништо друго освен ОМРАЗА кон ИСЛАМОТ!

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Би ти го објаснил и ова ноо... што дека? никогаш нема да разбериш се додека во тебе нема ништо друго освен ОМРАЗА кон ИСЛАМОТ!
Ах сега и видовит си, од кај знаеш јас што чувствувам? Јас реков ги почитувам сите но некој погоре ја навреди мојата вера, и јас му вратив.

Член од
8 ноември 2007
Мислења
574
Поени од реакции
296
Ти си вахабија?!
Јас сум против вахабиите кои се собраа во Струга. Сум против оние кои се дрзнаа да го симнат македонското знаме и на негово место развеаа религиско знаме!
Мојата религија не повикува на радикализам, за разлика од типот со шубарата во Струга! Во Македонија нема место за вахабии. Нека продолжи со радикализам! Христијаните не се убиваат меѓусебе поради верска нетрпеливост, она што го прават шиитите и сунитите. Вие се требите меѓу себе, нема да ви дозволиме да ја префрлите вашата војна во Македонија.

Во Струга не знам колку ќе ви помине радикализмот. Стружани се друг калап, тоа се поинакви Македонци!
Јас сум муслиман кој вчера на најмирен начин протестирав против навредата од страна на вевчанци. И сите други учесници кои беа вчера на протестот исто така беа дел од еден мирен протест со цел да се искажи гневот кон некои луѓе кои немаат граници во своите акти.
Каков радикализам виде ти вчера во протестите? Дали воопшто од Стурга си и знаеш каков протест се одвиваше? Повеќе навредливи зборови имаше од страна на ракометарите во Белград отколку вчера на нашиот протест. Такви финти нема да ти поминат.

Член од
23 март 2011
Мислења
626
Поени од реакции
323
Едно не ми е јасно ? Мразите муслимани или албанци или турци или босанци ? и не се прајте наудрени,сите имате по минимум еден другар од друга вера...и што ќе кажеше,тој е посеббен ? сите сме исти,и нетреба вакви глупи разговори да се водат...очигледно незнаете што е соживот...

Kajgana Shop

На врв Bottom