LCD телевизори

Richie_81mk

United 4life
Член од
4 март 2010
Мислења
173
Поени од реакции
3
абре не го слушај тој тоа што го напиша е за Самсунг некој модели
кај секој телевизор си е различно сервис менито и различни опции дава .....
кај него едноставно на тој модел што го има му е забранет пристапот за одредени фајлови преку фирмверот
а кај тебе за сите формати ти е отклучено бидејки телевизорот се си подржува
и ако измениш некоја опција погрешно одма фрли го телевизорот во губре
али ако си голем мераклија да чачкаш по такви ствари еве ти онда туториал за Панасоник плазма

Press and hold the {VOL -} button ON THE PLASMA TV.
Then press the {INFO} button on the remote control 3 times.

"Start Adjustment Menu" message will be displayed followed
by the Service Menu after few seconds.

ADJUST {Picture Adjustment}
WB-ADJUST {White Balance Adjustment}
OPTION {Option Setting}
V-SUS {V-SUS Adjustment}
AGING
SRV-TOOL {Service Tool}

Друже да не знаеш што треба да подесам за да добијам добар перформанс на слика и ТВ. Барав на интернет ама не можев да најдам. Ти да не најде нешто за мојот ТВ?

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.304
Поени од реакции
1.775
друже пиши ако знаеш дали можам да го хакнам мојот Плазма телевизор Panasonic TX-P42S30E и како? Не ми чита се - најмногу ми е за мкв фајлови. Има конекција за интернет и го апдејтував во најновиот софтвер
Види овде http://hdportal.hr/vijesti/?p=16949

Член од
24 декември 2007
Мислења
346
Поени од реакции
42
Друже да не знаеш што треба да подесам за да добијам добар перформанс на слика и ТВ. Барав на интернет ама не можев да најдам. Ти да не најде нешто за мојот ТВ?
зарем не си задоволен од плазмата :eek:
мој совет ти е да не чепкаш во мозокот на телевизорот освен ако не најдеш многу добар туторијал за него...
а за слика на cinema mode треба да е најарно како што чув
бидејки го немам телевизор и не поседувам плазма не можам да ти кажам
и сепак сликата секој по негов вкус си ја поднесува ...
убаво е да ги погледнеш коментарите што mapet69 ти го постира линкот па може ке најдеш нешто корисно ама не верувам да најдеш калибрациски поставки бидејки hdportal не доставува такви

Richie_81mk

United 4life
Член од
4 март 2010
Мислења
173
Поени од реакции
3
зарем не си задоволен од плазмата :eek:
мој совет ти е да не чепкаш во мозокот на телевизорот освен ако не најдеш многу добар туторијал за него...
а за слика на cinema mode треба да е најарно како што чув
бидејки го немам телевизор и не поседувам плазма не можам да ти кажам
и сепак сликата секој по негов вкус си ја поднесува ...
убаво е да ги погледнеш коментарите што mapet69 ти го постира линкот па може ке најдеш нешто корисно ама не верувам да најдеш калибрациски поставки бидејки hdportal не доставува такви
Најдов нешто, ама прочитав да не го чепкам во првите 300 часа. После ќе видиме.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Дали ги проба овие линкови?

http://www.televisioninfo.com/content/Panasonic-TC-P50S30-Plasma-HDTV-Review/Calibration

и овој

http://www.avsforum.com/avs-vb/archive/index.php/t-1327260.html

Член од
15 ноември 2011
Мислења
1.427
Поени од реакции
751
Зарем не ги пројде тие 300часа? Брат ми го има од почеток на декември а дневно работи многу време, така да јас го префрлив пред некој ден од Кино режим на стандард и поосветлена е сликата и поубава.

Richie_81mk

United 4life
Член од
4 март 2010
Мислења
173
Поени од реакции
3
Зарем не ги пројде тие 300часа? Брат ми го има од почеток на декември а дневно работи многу време, така да јас го префрлив пред некој ден од Кино режим на стандард и поосветлена е сликата и поубава.
Друже јас го имам од пред нова година и не знам колку саати го користам (кај да го проверам тоа?), а и да до сега го користев на посветла варијанта додека пред некој ден дознав дека не требало да се користи така во првите 300 ласа тука морало синема мод. Вчера го префрлив на синема мод.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Друже јас го имам од пред нова година и не знам колку саати го користам (кај да го проверам тоа?), а и да до сега го користев на посветла варијанта додека пред некој ден дознав дека не требало да се користи така во првите 300 ласа тука морало синема мод. Вчера го префрлив на синема мод.
Еве ти тутотриал каде да провериш

Servisni izbornik

http://hdtelevizija.com/2011/02/11/panasonic-servisni-hotel-demo-i-eco-modovi-2011-modela/

Richie_81mk

United 4life
Член од
4 март 2010
Мислења
173
Поени од реакции
3
Еве ти тутотриал каде да провериш

Servisni izbornik

http://hdtelevizija.com/2011/02/11/panasonic-servisni-hotel-demo-i-eco-modovi-2011-modela/
Проверив. Имам 150 часа поминаот до сега. Ќе чекам уште 150 и после ќе го подесам.
На сајтов горе најдов многу подесувања. Не знам кој тип да го земам за да го подесам :)

Член од
24 декември 2007
Мислења
346
Поени од реакции
42
Проверив. Имам 150 часа поминаот до сега. Ќе чекам уште 150 и после ќе го подесам.
На сајтов горе најдов многу подесувања. Не знам кој тип да го земам за да го подесам :)
ти реков тие поставувања се личен избор ...
ако мене ми се свига повеке "Warm" слика не мора да значи дека и на тебе ти се допага ... разбираш :)

Richie_81mk

United 4life
Член од
4 март 2010
Мислења
173
Поени од реакции
3
Дечки зуи ли кај вас плазмата-тие што имаат. Јас имам
Panasonic TX-P42S30E

И кај мене зуи од позади телевизорот ама само кога ќе му се приближиш. А дека го гледам од 3,5-4,00 метра не се приметува на тоа растојание. Дали е тоа нормално да зуи или да го барам сервисот?

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
Ај ја као и што си имам обичај да потпрашам нешто и ако се најде некој кој се разбира да одговори :)
На ЛЦД телевизорите у последно време ненормално им се намалува цената па скоро секој си е загреан за нов телевизор (кој нема лцд) па така и ја :)

Е сеа, прашањето ми е:
Која е разликата меѓу 50 000:1, 100 000 :1 и Mega Dynamic Contrast? -Ова болдираново ми е малце збунувачко т.е. не знам кое е подобро :)

За FullHD нема потреба да се спомнува т.е. се знае дека е подобро од HD Ready.

Да не испадне ова сеа како антиАМЦ реклама ама негде прочитав дека од таму не чинеле?! WTF?! Не знам зашто...

П.С. Понудите нешто од 32 инчи :)

Член од
10 февруари 2008
Мислења
845
Поени од реакции
447
Ај ја као и што си имам обичај да потпрашам нешто и ако се најде некој кој се разбира да одговори :)
На ЛЦД телевизорите у последно време ненормално им се намалува цената па скоро секој си е загреан за нов телевизор (кој нема лцд) па така и ја :)

Е сеа, прашањето ми е:
1)Која е разликата меѓу 50 000:1, 100 000 :1 и Mega Dynamic Contrast? -Ова болдираново ми е малце збунувачко т.е. не знам кое е подобро :)

2)За FullHD нема потреба да се спомнува т.е. се знае дека е подобро од HD Ready.

Да не испадне ова сеа како антиАМЦ реклама ама негде прочитав дека од таму не чинеле?! WTF?! Не знам зашто...

П.С. Понудите нешто од 32 инчи :)
1) Контрастот е можеби и најзначаен за квалитет на слика, НО овој контраст што го пишуваат е динамички контраст кој дава многу нереални и деформирани бои. Занемари го тој контраст, реално контраст се движи од 700:1 до 5000:1, овој динамички контраст нема врска за квалитет на слика.

2) За fullHD и HDready филм ако гледаш на 32 инчен телевизор многу тешко се забележува разлика, дури за обична слика од антена е подобро и hd ready. Ако планираш да вклучиш некоја конзола или да го поврзеш со компјутер тогаш задолжително оди со fullHD.

Препорака избери нешто помеѓу LG или Samsung што ти се вклопува во буџет затоа што само тие читаат HD филмови(mkv) од УСБ што за мене е голем плус.

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
1) Контрастот е можеби и најзначаен за квалитет на слика, НО овој контраст што го пишуваат е динамички контраст кој дава многу нереални и деформирани бои. Занемари го тој контраст, реално контраст се движи од 700:1 до 5000:1, овој динамички контраст нема врска за квалитет на слика.

2) За fullHD и HDready филм ако гледаш на 32 инчен телевизор многу тешко се забележува разлика, дури за обична слика од антена е подобро и hd ready. Ако планираш да вклучиш некоја конзола или да го поврзеш со компјутер тогаш задолжително оди со fullHD.

Препорака избери нешто помеѓу LG или Samsung што ти се вклопува во буџет затоа што само тие читаат HD филмови(mkv) од УСБ што за мене е голем плус.
За болдираното-како можам да го занемарам кога цифрата е 6 цифрена за разлика од оваа што ми ја пиша која е 3-4. :)
Кога ке појдам да купам што да гледам оти ако е како што викаш дека без врска се овие 50 000 и 100 000 тогаш на што да обрнам внимание + на амц, нептун, техномаркет во каталозите на сите пишува некоја бројка над 30 000?! :)

Kajgana Shop

На врв Bottom