Alal neka ti e. Me potsetivte na edna slucka pomegju poznatiot Sufija Dzelaluddin Rumi (Mevlana) i eden svestenik.
Svestenikot go prasal na Rumi: "Ako bil Muhammed Bozji pratenik,zosto Bog ne mu gi spasil Vnucite (Hasan i Husein).
Rumi mu rekol: "Ako Bog ne si go spasil svojot sin (mislejki na Isus i nivnoto veruvanje deka toj e Bozji sin),sto preostanuva za vnucite na Muhammed a.s." ?
Ako ne zakopas seme vo zemja,nemozes ni plod da ocekuvas. Nie veruvame vo"Inna lillahi ve inna ilejhi radziun" sto znaci "Site sme od Boga i site Nemu ke mu se vratime".
Koga igras Shah,ke ja zrtvuvas kralicata,ili topot ili nekoja figura za da ja dobies igrata,od druga strana da zadadesh mat. Nie Bolesta koja ne zadesuva ja smetame za Blagodet Bozja.
Isto i Katastrofite.
Decata koi gi spomnavte da imale toni hrana ke umrele,oti tolku im bilo odredeno da ziveat.
Kade e "naukata" vo koja ateistite veruvaat da gi spreci zemjotresite,vulkanite,tsunamite,tornadata,,,, i zosto voopsto ateistite go obvinuvaat Boga ako ne veruvaat vo Nego ? Slobodno mozat da si baraat greska samite kaj sebe i nivnata nauka,voopsto ne treba da go obvinuvaat Boga bidejki toj za niv "ne postoi". Nie veruvame deka slasta e vo teskotiite,kako sto ni kazuva i eden Kur'anski aet. Nie ne sme svesni kolku,edna,navidum losa rabota,moze da ne' soedini i da ne' zblizi i da ne' napravi pojaki i posilni i pocvrsti.