Не се ова твои зборови???
Мои се ама никаде не спомнав дека ми е тоа цел (зашто не ми е), тоа е нуспојава што можеш да ја постигнеш и со поблаг пост
.Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Не се ова твои зборови???
.Значи јас прашав „Зошто“, ти ми одговори „Чистење“. Дај Кајзер не сме мали деца, па да си играме Игра на зборови. Прашањето беше за сите кои мислат дека тоа е здраво за организмот, не само за тебе. Ако толку сакаш да кажеш зошто ти го правиш тоа еве повели напиши зошто...Мои се ама никаде не спомнав дека ми е тоа цел (зашто не ми е), тоа е нуспојава што можеш да ја постигнеш и со поблаг пост.
Добро ако имаш простор и време, „чисти“ се... Ако беше тоа здраво за организмот, сите доктори ќе го препорачуваа. Ќе идеш на лекар и ќе ти каже Не јади една недела и како нов ќе си ... Конкретно за мене, јас го немам тој луксуз да се измачувам со глад, бидејќи на работа ми треба 100 % функционалност на мозокот. И јас сум издржувала цел ден да не јадам (поради x-work related причини), но цела недела без вода, какво црно чистење на организмот, ви се молам... па не сме во Африка...
Ме мрзи сега ...
"Everyone has a physician inside him or her; we just have to help it in its work. The natural healing force within each one of us is the greatest force in getting well. Our food should be our medicine. Our medicine should be our food. But to eat when you are sick is to feed your sickness." - HippocratesМе мрзи сега ...

Очигледно не се разбираме, ајде вака..."Everyone has a physician inside him or her; we just have to help it in its work. The natural healing force within each one of us is the greatest force in getting well. Our food should be our medicine. Our medicine should be our food. But to eat when you are sick is to feed your sickness." - Hippocrates
"Instead of using medicine, rather, fast a day." - Plutarch
Purposes and Benefits of Fasting
Basically, there are two kinds of purposes or objectives for fasting. Men fast for either spiritual or physical reasons, and both are equally valid.
Spiritually, fasting helps us transcend our addiction and attachment to food, and to realize that man doesn't live by bread alone. The mind gets clearer, and spiritual awareness deepens. Freed from having to satisfy physical hunger, one can then turn one's attention to feeding the mind and spirit. Spiritual masters like Pythagoras wouldn't admit any disciple into their higher teachings unless they had first purified themselves through fasting.
Physically, fasting enables the organism to detoxify and clean house. Because the vast majority of diseases are caused by autointoxication, fasting has wide-ranging therapeutic benefits. It also gives the digestive organs a much needed rest.
For all fevers and diseases in the acute crisis stage, Hippocrates prescribed either a strict fast with nothing but water or medicinal teas, or a very slender liquid diet. Fasting is also recommended for colds and flu, arthritis and rheumatism, digestive complaints, and all humoral and metabolic disorders.
Scientific experiments conducted on laboratory mice have shown that severe restriction of caloric intake greatly extends their lifespan. Since this is basically what fasting is, fasting holds great promise for life extension.
Повеќе за огромните бенефити од постењето:
http://www.greekmedicine.net/hygiene/Fasting_and_Purification.html
Околу бубрезите и „неможноста“ да функционираат без вода... Исклучок во екстремното постење кое функционира. Друг случај е Hira Ratan Manek кој долги години живее само на вода и сончева енергија.Очигледно не се разбираме, ајде вака...
Јас немам ништо против постење кое вклучува намалување на внесените дневни калории или целосно тргнување на мрсната храна од исхраната. Мојата реакција беше кон тврдењето од тебе и Кајзер дека е здраво да се биде една недела без вода, за да се прочисти организмот (а како ќе работат бубрезите без внесување на вода и како ќе ги исфрлаат токсините, тоа е друго прашање).
Друго, еве да земеме на пример просечен физички работник, кој сака да постигне спиритуално просветлување (без храна и вода една недела), а во исто време треба да работи физичка работа од 8 до 17 секој ден. Тоа е невозможно и самоубиствено. Не само што нема да постигне никаква спиритуалност, туку уште на вториот ден ќе го однесат на инфузија.
Трето, кога си болен, мислам дека единствено нешто што можеш да внесеш е чај или евентуално супа (зошто губиш апетит), така да и да не бил Хипократ истото ќе го правиш. Но во тој период најчесто лежиш и не вршиш никаква физичка работа, па затоа тој пост е возможен.
Здравата исхрана т.е диета, е клучна за намалување на ризикот од срцеви и други заболувања, па според тоа и продолжување на животниот век на една единка. Но тоа не значи дека ако некој не се храни здраво, но сепак има генетски предиспозиции да доживее длабока старост, нема да го постигне тоа.

Мојата реакција беше кон тврдењето од тебе и Кајзер дека е здраво да се биде една недела без вода, за да се прочисти организмот (а како ќе работат бубрезите без внесување на вода и како ќе ги исфрлаат токсините, тоа е друго прашање).
Друго, еве да земеме на пример просечен физички работник, кој сака да постигне спиритуално просветлување (без храна и вода една недела), а во исто време треба да работи физичка работа од 8 до 17 секој ден. Тоа е невозможно и самоубиствено. Не само што нема да постигне никаква спиритуалност, туку уште на вториот ден ќе го однесат на инфузија.
Трето, кога си болен, мислам дека единствено нешто што можеш да внесеш е чај или евентуално супа (зошто губиш апетит), така да и да не бил Хипократ истото ќе го правиш. Но во тој период најчесто лежиш и не вршиш никаква физичка работа, па затоа тој пост е возможен.
Здравата исхрана т.е диета, е клучна за намалување на ризикот од срцеви и други заболувања, па според тоа и продолжување на животниот век на една единка. Но тоа не значи дека ако некој не се храни здраво, но сепак има генетски предиспозиции да доживее длабока старост, нема да го постигне тоа.