Дали атеизмот е заснован на вера или на наука?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Има Мала цака во целиов муабет.
Догма е наметнато верување.
Кога ти без никаков притисок веруваш во некоја работа каде има и други "параметри", интуиција, статистика и слични работи не е тоа догма.
Но да го оставиме верувањето настрана, тоа и не е некоја состојба.
Еве да почнеме од почеток, дел по дел.
1.Прашање број 1, дали материјата е проекција(илузија) на свеста или свеста е илузија на материјата.
Не ме прашувај мене, повели со аргументите. А бидејќи ги немаш, некој ти ги наметнал, што и е догма.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Не ме прашувај мене, повели со аргументите. А бидејќи ги немаш, некој ти ги наметнал, што и е догма.
Ти поставив многу суштинско прашање во кое лежи одговорот(доказот) за инкарнациите.
Пробај, не е тешко одговори ми, ако докажеш дека свеста е проекција на материјата се откажувам од све у животов и не пишувам на форумов веќе.:)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ти поставив многу суштинско прашање во кое лежи одговорот(доказот) за инкарнациите.
Пробај, не е тешко одговори ми, ако докажеш дека свеста е проекција на материјата се откажувам од све у животов и не пишувам на форумов веќе.:)
Ти доби прашање и не е фер да не одговориш. Одлуката е на тебе. Или ќе одговориш или ќе рачунам дека длабоко си заглибил во догмите (ова е BTW само една). Јас вака ќе ти кажам. Ти докажи тоа што беше прашан а ако успееш јас ќе се откажам од форумов.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ти доби прашање и не е фер да не одговориш. Одлуката е на тебе. Или ќе одговориш или ќе рачунам дека длабоко си заглибил во догмите (ова е BTW само една). Јас вака ќе ти кажам. Ти докажи тоа што беше прашан а ако успееш јас ќе се откажам од форумов.
Доказот лежи во оваа дилема. Што е примарно, свеста или материјата. Ако е свеста, тогаш таа е пред материјата, а ако е пред материјата тогаш е и после материјата(крајот на физичкиов 3д(4д) свет, ако го има).
Значи главниот фокус е на ова прашање. се додека не се дојде до вистината на ова поле тогаш се е бајки понатака.
Треба само едно мало разграничување да направиме.
Суштината и персоните(маските) да ги разграничиме.
Едно од овие сигурно умира, а за другото ќе видиме. :)
Значи фокусот е овде, upward или downward causation.
Koe oд овие две.......да се биде или не :)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Доказот лежи во оваа дилема. Што е примарно, свеста или материјата. Ако е свеста, тогаш таа е пред материјата, а ако е пред материјата тогаш е и после материјата(крајот на физичкиов 3д(4д) свет, ако го има).
Значи главниот фокус е на ова прашање. се додека не се дојде до вистината на ова поле тогаш се е бајки понатака.
Ништо неочекувано од тебе. Врти сучи сепак...Догма.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Moжно е да не си чул нешто подобро од ова со години :)
Kaко и да е, ќе те оставам да контемплираш на ова прашање.
Подобро од неаргументирано тврдење? :pos: Имаш право од тебе подобро и не сум чул.
Кога ќе исконтемплираш што зборувам, јави се

Член од
24 ноември 2011
Мислења
196
Поени од реакции
111
ако е прва свеста дали на неа и е потребна на материјата за да опстои и зошто и е потребна(ако и е потребна) ?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
ако е прва свеста дали на неа и е потребна на материјата за да опстои и зошто и е потребна(ако и е потребна) ?
Maтеријата не постои, она е илузија-maya. Колку што сонот е стварност толку е и овој 3д свет. :)
Од таму прва и основна догма која се зема во науката е дека се е создадено од материјата.

Член од
24 ноември 2011
Мислења
196
Поени од реакции
111
Maтеријата не постои, она е илузија-maya. Колку што сонот е стварност толку е и овој 3д свет. :)
Од таму прва и основна догма која се зема во науката е дека се е создадено од материјата.
зошто свеста би имала потреба од илузии?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Повторно Догми? Не бе Игорче не оди тоа така.

Член од
24 ноември 2011
Мислења
196
Поени од реакции
111
Не е потреба туку "природа".
да но зошто?зошто таа природа свеста - која е чиста и невина, да биде поврзана со мрачна да ја речам илузија?ако се двете спротивставени тогаш зошто едното би го создало другото?зошто доброто би го создало злото и обратно?зошто едно од нив мора да настанало прво а не настанале истовремено?

Kajgana Shop

На врв Bottom