Законот на Телема

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Знам знам... се е толку едноставно за да се сфати. И не требаат филозофии. :) Ова ми е познато од некаде.

Но ти пак се свртуваш кон тоа каков е Хептаграм! :) Хептаграм може да биде она или ова, тоа е небитно. Ако Хептаграм падне, не паднала Телемата или Редот.
Хептаграм е научен дека само Хептаграм и никој друг е причина за неговиот успех или пад! Неговата работа и ништо друго!
Тоа е Телемата! Да те научи на одговорност! И работа! И да не обвинуваш други за сопстевената неспособност.
Ако некој го прифатил законот Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон, со тоа го добива и најголемото можно ограничување: да не правам ништо друго! Што ќе биде таа волја, па зарем ме интересира!
Битни се делата. А на форум, секако не можете да ги знаете делата на Хептаграм.

Ако Хептаграм се иницирал во Редот, и негова волја е да ги предаде сите во Редот, тоа е негов проблем, не на Редот или Телемата или било кој член! Ако некој инициран не може да има корист од праксите, не е до праксите, до иницираниот е! Рецептот е тој, само треба умешно мешање на состојките!
Ти дојде да судиш телемити-фантоми на Кајгана! :) Браво :love:

Види што вели Редот за себе: О.Т.О. навистина има лидери но тие не се “харизматични”или “безгрешни”што значи Редот не е “култ на личност”. Побргу би рекле дека тоа е трајна институција- која не се заснова на ништо лично и ние не тврдиме дека сме “вистинската вера”или единствениот пат до “спасението”.

... никој во нашиот Ред нема да ти каже како да го живееш својот живот, што смееш а што не смееш и сл. Вистина е дека ние полагаме заклетва која има врска со однесувањето но сето тоа е оставено на секој поединец како ќе го интерпретира и исполни – никој во Редот не ги надгледува и контролира членовите.

За 777, повели Алатка на македонски јазик (јас ја правев :love:) ! Да научиш нешто. Едноставно е. ;)
--- надополнето: 13 јануари 2012 во 13:28 ---
Да не одиме оф топик, ама само да си кажам дека сум женско ;)
И јас сакав да го додадам тоа! :) Ама оставив вие да се разберите! ;)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Гледаш Хепта кога на почетокот дојде овде се расфрлаше со навреди на сите страни. Со тек на време се смири но еве те пак на границата на воздржувањето. Јас мислев дека се промени но не рекол залудно пророкот "природата на ѕвездата не се менува, ќе бидете тоа што сте". Понекогаш за да се научи и нешто највредно не се потребни длабоки философии и симболики, нема потреба да го сфатиш Бертранд Расел.. Затоа еве ќе ја искористам копи пасте опцијата и ќе ти дадам шанса да научиш нешто. Не е дека во ова нема симболика, но за некој што либер 777 ја чува под перница нема да е проблем да ја долови поентата. :)

Sok od naranče

Priznati stručnjak na polju ljudskih potencijala
držao je predavanje. Nakon uvodnog govora,
on uze naranču u ruke i zagonetno upita publiku:
»Ako stisnem iz sve snage ovu naranču,
šta će izaći iz nje?»
Neka mlada djevojka iz prvog reda
dobaci: »To vam je jako glupo pitanje.
Ako stisnete naranču onda će iz naranče
izaći sok od naranče.
To je ono što je unutra.
Ne može ništa drugo izaći iz nje.»
Stručnjak reče: »Točno. To i je odgovor
na moje pitanje. Razlog zašto će iz naranče
izaći narančin sok je taj što je samo to unutra.
A sad ako proširimo metaforu i zamislimo
da vas netko tako stisne. Da vas stisnu vaši
problemi, brige, strahovi, da vas ogovara,
da vas netko uvrijedi, da vam nanese bol i sl.
I iz vas izađu bijes, mržnja, prezir, strah, ljutnja, zloba itd.
Vi biste rekli da to što je izašlo iz vas je zbog toga što
vam je netko rekao ovo ili uradio ono, ali prava istina
je da ono što iz vas izađe, je ono što nosite u sebi.
Upamtite, iz vas će uvijek i baš uvijek izaći ono
što je u vama ako vas netko “stisne”.
Iz naranče nikada neće izaći sok od jabuke.
Isto tako iz vas nikad neće izaći ono što već nije u vama.»

П.С. Во еден момент на слабост и со мене преовлада она рустикалното па го навредив Алмала, но собрав храброст и му се извинив и драго ми е што тој го прифати извинувањето.
Токму поради овој начин на кој излегува на површина човечката природа, во телемитската литература се посочени искушенијата како пат со кој се доаѓа до вистинската и чиста воља неизвалкана од страст за резултат. Тие се се онаа "рака" која го стиска "портокалот" и која го исфрла на површина карактерот на човекот.

"Погледни! Три искушенија се во едно, и можат да бидат дадени на три начина. Грубиот мора да помине низ оган; финиот нека биде проверен умствено, а возвишено избраните во највисокото. Така имате ѕвезда и ѕвезда, систем и систем; нека едното не го познава добро другото!"

Луѓето во текот на својот живот се подложни на разни влијанија и стереотипи, поради тоа многу често се нарушува нивната рамнотежа. И кога ќе се најдат во ситуација да бидат притиснати, обично први на површина што излегуваат се токму тие влијанија кој во суштина не се нивната вистинска природа.

П.С. Алмала не е машко, и не е само таа која ја имаш навредено.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.983
Поени од реакции
12.620
Да не те погодив негде? :)
Фрустрацијата е знак дека нешто не е како што треба.
Стои нешто на стаклени нозе.
Ме сфати погрешно бро, поштовам зен будизам...тоа беше џоук само....хуморот е половина здравје.

Иначе не се фрустрирам уопште на темава, читам со уживање, браво, има што да се прочита интересно, само од време на време унесувам малку ведрина.

П.С. Црните браќа меѓу другото се препознаваат и по немањето смисла за хумор (не се однесува на тебе пошто не те познавам, онака пишав), посебно на своја сметка према мене...

Hitchhiker

Concordia
Член од
23 октомври 2011
Мислења
96
Поени од реакции
31
Да не одиме оф топик, ама само да си кажам дека сум женско ;)
Тоа не го знев, еве се досега. Значи никаква задна намера во обраќањето како на машко :)
--- надополнето: 13 јануари 2012 во 16:58 ---
П.С. Алмала не е машко, и не е само таа која ја имаш навредено.
Мислам дека друг не сум навредил освен ако некои преголемата чувствителност на сопственото его не ја доживуваат како навреда. Дури и да си во право, мојата листа со навредени е минијатурна во однос на ...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
П.С. Црните браќа меѓу другото се препознаваат и по немањето смисла за хумор (не се однесува на тебе пошто не те познавам, онака пишав), посебно на своја сметка према мене...
Е ова ме потсети на на ова! Повелете да се посмеете малку!
Кликнете тука! :LOL:
Еве + за бројот 666!:)
Еве и за анаграми!

Имаше и една страна како да се тестирате дали сте кроулијанец или не! Е тоа беше закон смешно! :)
Уживајте момци и девојки

Hitchhiker

Concordia
Член од
23 октомври 2011
Мислења
96
Поени од реакции
31
Знам знам... се е толку едноставно за да се сфати. И не требаат филозофии. :) Ова ми е познато од некаде.

Но ти пак се свртуваш кон тоа каков е Хептаграм! :) Хептаграм може да биде она или ова, тоа е небитно. Ако Хептаграм падне, не паднала Телемата или Редот.
Хептаграм е научен дека само Хептаграм и никој друг е причина за неговиот успех или пад! Неговата работа и ништо друго!
Тоа е Телемата! Да те научи на одговорност! И работа! И да не обвинуваш други за сопстевената неспособност.
Ако некој го прифатил законот Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон, со тоа го добива и најголемото можно ограничување: да не правам ништо друго! Што ќе биде таа волја, па зарем ме интересира!
Битни се делата. А на форум, секако не можете да ги знаете делата на Хептаграм.

Ако Хептаграм се иницирал во Редот, и негова волја е да ги предаде сите во Редот, тоа е негов проблем, не на Редот или Телемата или било кој член! Ако некој инициран не може да има корист од праксите, не е до праксите, до иницираниот е! Рецептот е тој, само треба умешно мешање на состојките!
Ти дојде да судиш телемити-фантоми на Кајгана! :) Браво :love:

Види што вели Редот за себе: О.Т.О. навистина има лидери но тие не се “харизматични”или “безгрешни”што значи Редот не е “култ на личност”. Побргу би рекле дека тоа е трајна институција- која не се заснова на ништо лично и ние не тврдиме дека сме “вистинската вера”или единствениот пат до “спасението”.

... никој во нашиот Ред нема да ти каже како да го живееш својот живот, што смееш а што не смееш и сл. Вистина е дека ние полагаме заклетва која има врска со однесувањето но сето тоа е оставено на секој поединец како ќе го интерпретира и исполни – никој во Редот не ги надгледува и контролира членовите.

За 777, повели Алатка на македонски јазик (јас ја правев :love:) ! Да научиш нешто. Едноставно е. ;)
--- надополнето: 13 јануари 2012 во 13:28 ---

И јас сакав да го додадам тоа! :) Ама оставив вие да се разберите! ;)
Види сега, вчера ми кажа дека сум имал проблем со луѓето а не со законот. Што е тогаш чудно што сум се свртел кон тебе, ти си луѓето :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Види сега, вчера ми кажа дека сум имал проблем со луѓето а не со законот. Што е тогаш чудно што сум се свртел кон тебе, ти си луѓето :)
Уживај брат :) Добар си ;)
Оди насмеј се малку, види ги линковите погоре! Ќе ти се допаднат! :)

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.983
Поени од реакции
12.620
Хич се прашувам (не ме засега многу, чиста радозналост) зошто некој би креирал профил само со единствена цел да се напаѓа одредена религиозна група, философија бла бла ворева, освен ако не е исфрустриран, незадоволен итаканатаму телемит шо се лизнал на т.н. меч со две острици па сега обвинува се живо и диво што е телемитско освен себеси!? Телемата не е единствена која нуди начин, има начини и начини а сите начини ако имаш љубов ќе те одведат во "Рим"...како и да е интересни сте сите, интерсно е да се чита и ондак то...

Ајде сега како браќа борете се!!! :P

Види го бе, Ѕвер!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
КЕФАЛН В​
СОКОЛОВИОТ КРИК​
Хоор има тајно четворно име, тоа е: do what thou wilt.​
Четири збора: Ништо - Еден - Мноштво - Се.​
Ти - Дете!​
Твоето име е свето.​
Твоето Кралство е дојдено.​
Твојата Воља се врши.​
Овде е Лебот.​
Овде е Крвта.​
Поведи не во искушение!​
Ослободи не од Доброто и Злото!​
Нека мојата биде како и Твојата Круна на Кралството, баш сега.​
АБРАХАДАБРА​
Тие десет зборови се четири, Име на Еден.​

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266

A - B - R - A - C - A - D - A - B - R - A​
C го смени со Х на македонски :)
Во Хари Потер е со К на македонски ;)

Првото поглавје на Книга на Законот како почнува? (y)
И види за што и кој е второто поглавје! Затоа со Х!​

T

Tetro

Гостин
C го смени со Х на македонски :)
Во Хари Потер е со К на македонски ;)
Првото поглавје на Книга на Законот како почнува? (y)
И види за што и кој е второто поглавје! Затоа со Х!
(y)
А - Б - Р - А - Х - А - Д - А - Б - Р - А​
А - Б - Р - А - Х - А - Д - А - Б - Р​
А - Б - Р - А - Х - А - Д - А - Б​
А - Б - Р - А - Х - А - Д - А​
А - Б - Р - А - Х - А - Д​
А - Б - Р - А - Х - А​
А - Б - Р - А - Х​
А - Б - Р - А​
А - Б - Р​
А - Б​
А​

АБРАХАДАБРА = 1+2+2+1+5+1+4+1+2+2+1 = 22

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
(y)
А - Б - Р - А - Х - А - Д - А - Б - Р - А​
А - Б - Р - А - Х - А - Д - А - Б - Р​
А - Б - Р - А - Х - А - Д - А - Б​
А - Б - Р - А - Х - А - Д - А​
А - Б - Р - А - Х - А - Д​
А - Б - Р - А - Х - А​
А - Б - Р - А - Х​
А - Б - Р - А​
А - Б - Р​
А - Б​
А​

АБРАХАДАБРА = 1+2+2+1+5+1+4+1+2+2+1 = 22
Добро, и?

Бројки и букви? Магија? Лудници...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Добро, и?

Бројки и букви? МагиKA? Лудници...
О, добре дојде Абадон!
Секогаш се е бројки и букви! „Спортската“ што е? :cautious: Бројки и букви! :eek:

Еве нешто за жените! Посетете го линкот! ;)
Па да дискутираме ако имате нешто да кажете паметно. И ако не ме мрзи да пишувам.

T

Tetro

Гостин
Добро, и?

Бројки и букви? Магија? Лудници...
Во суштина, бројките се одговор на секое прашање во природата. Со бројките може да се опише секое едно движење, секој процес кој се одвива во природата. Бројките се насекаде околу вас/нас. Ама, тоа веќе го знаеш.

Kajgana Shop

На врв Bottom