Македонија најмизерна земја на светот

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Како си е реалноста така ќе го направат, сигурно процентите не ги измислуваат. Ако го прават за 20 години екипата од Африка треба рака да ни бакне. Особено во периодот до 1995 со стапка на инфлација над сто и невработеност над 30%. Би изгледала вака листата:
1. Македонија
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
2. Сомалија
3. Итн.

Колку што знам во тие години сите екс Ју земји имаа хиперинфлација,така да муабетов нема врска.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Колку што знам во тие години сите екс Ју земји имаа хиперинфлација,така да муабетов нема врска.
Вазелинче што се збуни сега, 2012 година сме, самиот рече во изминатите 20 години. На екс Ју не им требаше работа во војна беа, статистика за невработени незнам дали воделе но ќе провериме тоа не е тешко.

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Според овој графикон на економист белорусија, папуа нова гвинеја и виетнам се најсреќни земји на светот. Најмала невработеност...
Факт е дека во македонија невработеноста е еден од најголемите проблеми последниве 20 години. На пример 1998 невработеноста е 39%. Сега не е многу променета 33%-34%, треба да се работи на тоа да се подобри климата за вработување и мислам дека се работи на тоа, а обидот на опозицијата да ќари нешто од ова е смешен затоа што знаеме од кое време се влече оваа невработеност (истиот човек од тогаш ја води таа партија).

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Според овој графикон на економист белорусија, папуа нова гвинеја и виетнам се најсреќни земји на светот. Најмала невработеност...
.
Neznam za ovie drugi ama citav deka vo Belorusija site rabotat t.e nema nevrabotenost pa kolku i da e los rezimot
--- надополнето: 11 јануари 2012 во 00:55 ---
Spored mene najloso e toa sto izceznuva t.e. se unistuva srednata klasa na gragjani, a tokmu ovaa klasa na gragjani e glaven stolb na sekoe opstestvo/drzava . . . .
I taa preostanata nekakva sredna klasa na gragjani, poleka no sigurno tone i izceznuva t.e. odi ne vo krajna siromastija, no vo edna poblaga forma na nemastija(taka da se izrazam), a pricini za ova se postojanoto katadnevno pokacuvanje na site mozni troskovi na zivot i toa zboram za najosnovnite zivotni potrebi i nivni trosoci: smetki, komunalii, danoci, kazni, prehrambeni artikli, obleka, skolarina/skoluvanje, gorivo i.t.n. a od druga strana pak platite ili gi nema ili pak stagniraat so godini, more so decenii . . . .
Na pr. deneska ako nekoj prosecen i vraboten covek, da receme pripadnik na srednata socio-ekonomska klasa, ako pred 10 godini mozel bez nikakov problem da si dozvoli odmor na pr. vo Grcija, Turcija, pa eve i Ohrid neka e, ili pak zimuvanje vo Mavrovo, P.Sapka i.t.n., deneska nemoze bas tolku lesno da se odluci na vakov cekor, ili ako porano ovoj covek bez nikakov problem mozel da si dozvoli ponekogas da sedne vo kafana na pr. nesto da jade, pie, deneska toa malku potesko, ili ako porano pocesto kupuval i menjal garderoba, sega kje si ja nosi starata garderoba podolgo vreme i redica vakvi slicni raboti . . . . znaci otkazuvanje od sekakov luksuz, isklucivo rabotenje i zarabotka za podmiruvanje na osnovnite mesecni zivotni potrebi . . . . i nisto povekje . . . .
Se e tocno samo djabe pisuvanje nikogo ne go boli vo ovaa drzava osven za izbori koga ce dojdat

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
Ако некој знае како да дојдам до земјите од Арапската пролет нека постави линк или графикон ме интересираат некој податоци, економист цела јавност ја замараше дека таму е ужас па сакам да го видам ужасот со бројки.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
... у јеботе..зар уште ко стари свраки везете за оваа глупост.... :ROFLMAO:

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
Ако некој знае како да дојдам до земјите од Арапската пролет нека постави линк или графикон ме интересираат некој податоци, економист цела јавност ја замараше дека таму е ужас па сакам да го видам ужасот со бројки.
Тешко да дојдеш до податоци за изминатата година (2011), но за тие пред тоа може да најдеш овде... http://www.indexmundi.com/g/

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
... у јеботе..зар уште ко стари свраки везете за оваа глупост.... :ROFLMAO:
Камо да беше глупост. И самиот премиер ја призна бројката, но кажа дека порано било потешко, но сепак сме на прво место по беда!! Иако се на власт скоро деценија тој кажува дека некој друг бил крив. :tapp:
Линк тука.
Нормално после ова очекувајте опасен маневар на агенцијата за вработување за да испишува луѓе иако не нашле работа по многу основи!

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Факт е дека во македонија невработеноста е еден од најголемите проблеми последниве 20 години. На пример 1998 невработеноста е 39%. Сега не е многу променета 33%-34%, треба да се работи на тоа да се подобри климата за вработување и мислам дека се работи на тоа, а обидот на опозицијата да ќари нешто од ова е смешен затоа што знаеме од кое време се влече оваа невработеност (истиот човек од тогаш ја води таа партија).
Ниту Власта, ниту Опозицијата не сакат да „ ќарат “ од невработеноста. Напротив и едните и другите сакаат таа да исчезне. Но, предложи како да ја снема невработеноста?

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
30% ПОРАСНА БРОЈОТ НА БЛОКИРАНИ СМЕТКИ ВО 2011. ФИРМИТЕ ГО ПЛАЌААТ ДАНОКОТ НА КРИЗАТА!

http://www.kapital.mk/mk/makedonija/78660/30_porasna_brojot_na_blokirani_smetki_vo_2011__firmite_go_plakjaat_danokot_na_krizata!.aspx
Епа газди се курдисале, не плаќаат за плати, придонеси, даноци и сега оф леле, ако не знаат да работат нека работат кај некој што знае, што треба никој ништо да не плаќа демек криза е.

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Ниту Власта, ниту Опозицијата не сакат да „ ќарат “ од невработеноста. Напротив и едните и другите сакаат таа да исчезне. Но, предложи како да ја снема невработеноста?
Ех да знаев ќе бев советник :). Чисто лаички би одговорил подобрување на бизнис климата :) олеснување на работата на фирмата, поволности за први вработувања, поволности за вработување на одредени категории луѓе, олеснување/ослободување од данок за одредени фирми барем на почеток и тн. вакви мерки до сега имаше доста...ама невработеноста не се намалува така рапидно..

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Ех да знаев ќе бев советник :). Чисто лаички би одговорил подобрување на бизнис климата :) олеснување на работата на фирмата, поволности за први вработувања, поволности за вработување на одредени категории луѓе, олеснување/ослободување од данок за одредени фирми барем на почеток и тн. вакви мерки до сега имаше доста...ама невработеноста не се намалува така рапидно..
Toa се воопштени препораки кои не значат ништо. Слично звучи ако се каже: „ Ако не сакате да бидете невработени, тогаш вработете се!“
Мислам дека нешто конкретно би било кога би се зајакнало ангажирањето на општините. Законот за локална самоуправа, во член 22 став 1 точка 3, во кој се предвидени надлежностите на општините гласи: „ Локалниот економски развој - планирање на локалниот економски развој; утврдувањето на развојните и струкурните приоритети:водење на локална економска политика; подршка на развојот на малите и средните претпријатија и на претприемаштвото на локално ниво и во тој контекст учество во воспоставување и развој на локалната мрежа на институции и агенции и промовирање она партнерство. “ Јас сум жител на Општина Центар и колку што јас знам, тие, ништо од ова не прават. Единствено, поставуваат рампи и зони за да ЈП „ стопанисува и поштено заработува “ и се караат со мене и со цело Скопје околу тоа.
Затоа не ги обвинувај за се Власта и Опозицијата.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Епа газди се курдисале, не плаќаат за плати, придонеси, даноци и сега оф леле, ако не знаат да работат нека работат кај некој што знае, што треба никој ништо да не плаќа демек криза е.
Поголемите трошкови инфлацијата и намалениот оптек на пари заради тоа се блокирани тие сметки. Зголемените трошкови се поради зголемување на сметките струја вода и зголемување на цените на репроматеријалите или производите што се препродаваат. Намалениот оптек на пари е затоа што дојде време да се враќаат кредитите а банките потешко одобруваат нови за враќање на старите.

Мене ми мириса на жешка пролет, затоа што луѓето кои што едвај се снаоѓаа да си платат сметки да го преживеат месецот повеќе нема да можат да го прават тоа, а другите што имаа полагоден живот ќе се најдат на местото од првите со преживување и снаоѓање, заебана работа :icon_lol:.

_Tigro-Lion_

Wild Animal
Член од
10 јануари 2012
Мислења
47
Поени од реакции
39
Se e tocno samo djabe pisuvanje nikogo ne go boli vo ovaa drzava osven za izbori koga ce dojdat
Pa normalno deka e tocno be druze !
A za partiite/politicarite, isti k**ac ti se site ..... vlastodrsci !
Pred izbori trcaat od kukja na kukja, a posle izbori izceznuvaat(citaj propagjaat vo zemja) ko i uvek !
I ponekogas si se prasuvam, koga vekje srednata klasa tone nadolu, sto li kje ostane za drugite, za najniskita klasa ?! nisto !!
Skoro celiot domasen(semeen)budzet odi za isplata na redovnite mesecni troskovi za zivot: smetki, komunalii, danoci, hrana, prevoz i.t.n. . . . . . . .

Kajgana Shop

На врв Bottom