Хрчаци

• Креатор на темата Креатор на темата Word$haker
  • Време на започнување Време на започнување
Послем долгата грижа на хрчаци и нивното чување во мојот дом, прекинав да го правам тоа. Љубовта кон животните ми е голема, па неможам да гледам како едно животинче умира. Така се случи пред некој ден со мојот хрчак. Ја закопав и неможев а да не ја исплачам....Нека почива во мир (сепак и тоа е суштество)

Добив сеа пред нова година поклон 2 хрчаци. Ми ги донесоа во мини, нано кафез незнам ни како да го речам болје привезок за кључеви , од што беше мал и тесен. Склопив едно аквариумче колку за нив, е сега откако ги префрлив, гледам често пати се касаат. Прво мислев нешто да не се сексаат во јавност, али проверив и двете женски се. Иста сорта се двете, кремови како стилот на кајгана по дифолт, али овие е проблемот што се касаат. Е сеа ги чувам моментално разделени, некој што има чувано и се разбира, нека ми објасни дали е проблемот што се двете женски, дали треба да купам едно машко, или пак некоја нетрпеливост меѓу хрчаците... да знам дали да го носам во некој пет-шоп или што да правам.

П.С. прочитав едно мислење:

Kaква вода море?
Ќе го умреш хрчакот. Не смеат вода да пијат тие.

Инаку, чував хрчак одамна. Не ми текнува на името, не ми текнува ни како изгледаше, премала бев. Само знам дека татко му кога му го миеше тоа аквариумот заборави да ја избрише водата и ми го умре и после во канта го барав. Сиротко:(

И поглупаво мислење немам прочитано. Како може цицач да не пие вода? Факт е дека глодарите внесуваат мали количини на вода, али да ти умри од вода, единствено ако го удавиш во неа. За пиење, секое живо суштество има потреба од вода.

Факт е дека глодарите внесуваат мали количини на вода, али да ти умри од вода, единствено ако го удавиш во неа. За пиење, секое живо суштество има потреба од вода.

Точно така, хрчаците пијат вода и нема шанси да умрат од пиење вода.
Но можат да умрат од вода ... поточно од стрес доколку го избањаш, хрчак несмее да се бања, а и реално нема ни потреба од бањање, хрчаците се чисти животинчиња и постојано се лижат за да си одржат хигиена исто како и мачките.
А за прашањето околу проблемот со твоите хрчаци ти одговорив поопширно на приватна порака :)

Добив сеа пред нова година поклон 2 хрчаци. Ми ги донесоа во мини, нано кафез незнам ни како да го речам болје привезок за кључеви , од што беше мал и тесен. Склопив едно аквариумче колку за нив, е сега откако ги префрлив, гледам често пати се касаат. Прво мислев нешто да не се сексаат во јавност, али проверив и двете женски се. Иста сорта се двете, кремови како стилот на кајгана по дифолт, али овие е проблемот што се касаат. Е сеа ги чувам моментално разделени, некој што има чувано и се разбира, нека ми објасни дали е проблемот што се двете женски, дали треба да купам едно машко, или пак некоја нетрпеливост меѓу хрчаците... да знам дали да го носам во некој пет-шоп или што да правам.

Женско и женско нема никад да се поднесат. Тие само ќе се тепаат и ќе се караат. Тоа ќе им биде ринг за борба а и во едно ќе ги повредиш така. На хрчакот му треба простор каде што живее, и ако веќе решиш да го чуваш, најдобро е само 1 да чуваш во 1 кафез. Затоа што тој се навикнува во него и го знај напамет. Исто како ти твојата куќа. Исто е како да ти дојди неко ненајаваен да ти моча во дневната, да ти сери во спалната, да игра во купатилото да ти растура, така и овие му е . Доколку сакаш да чуваш 2 хрчаци во еден кафез, потребно ти е да земиш поголем во однос на големината на хрчаците. И најважно е тие уште од мали да се знаат ида бидат машко и женско. Хрчаците се многу агресивни и лути суштества. Доколку му донеси хрчак ко го нема видено претходно, односно сам да има живеено, нема да го прифати. Едноставно треба уште од продавница да ги земиш 2те мали, какви што се родени од мајка, за да можат да си заживеат. Во друг случај никако нема да заживеат и да се сакаат. Само ќе ги повредиш затоа што се маваат со брзина на светлината.

И да надополнам, секогаш хрчаците кога првпат се запознаваат, значи првиот контакт кога ќе го имаат треба да биде на неутрална територија.

Како реагира хрчакот на промена на температурата? Кај мене во собата темепратурата паѓа до 18 степени кога сум на работа, и кога ќе се вратам и вклучам греење, се качува на 22. Не сакам да земам хрчак па да умре од температурен шок.

Како реагира хрчакот на промена на температурата? Кај мене во собата темепратурата паѓа до 18 степени кога сум на работа, и кога ќе се вратам и вклучам греење, се качува на 22. Не сакам да земам хрчак па да умре од температурен шок.
Значи вака, јас имав хрчак и достигнуваше навечер дури и до 10 степени, но тогаш му давав крпче и во куќaрката се виткаше во него, а кога е многу жешко тој мора да се прилагоди на таа темепература , не треа да му сменува. ок е од 18 до 22, али не треба да му ја смалиш наеднаш на ладно затоа што тие се осетливи многу. Значи кога му е жешко тие спијаат исто како човекот, оптегнати ко на плажа. Не е никаков проблем ако живее во таква темепратура, но немој да биде 40 степени :) , и немој наеднаш да му ја менуваш температута, остај го прво да се навикни сам на таа.

И мал совет од мене,ако имате мачка, не се мачете да купувате хрчак. Мојот и покрај сите поклопци капаци кафези, успеа да цркни од мачка:)

Тукушто добив кафеав (повеќе накај кремаст) стаорец на поклон, многу е мал, ептен е бебе, ми беше кажано дека треба да наполнам капалка со млеко со малку шеќер и да го оставам да си пие од неа колку што сака. Во кафезот има тркало за да трча во него, една пластична када, која не знам дали е за вода или за храна, и садов со капалката. Добив и ќеса со пилевина , со мирис на зелено јаболко. Исто имам и едно ќесе со разноразни семкасти производи, сончоглед, семки и слично. Освен тоа дека не треба да ајде зелка, благо, месо и банана, би сакал било каков совет. Барем сега на почетокот да не зезнам нешто па да почине.

1. Ќесето со разноразни семкасти производи, сончоглед, семки и слично, ќе тураш во тоа "кадата". За храна е, не за вода.
2. Те излажале за водата. Дур е мало, ништо од вода. Давај му само Јаболка и крастајци или пак да речиме зелка. Некои такви овошки и зеленчуци. Во секоја од нив, има вода, и хрчаците со тоа се хранат и пијат вода.(Немој да ја претераш големината на парчето зеленчук или овошје). Кога ќе порасни, во тубата за вода, САМО вода ќе ставиш, не шеќер.
3. Несмее да јаде МЕСО, а благо, зелка и банана можи да јади. Затоа што зелката и таквите зеленчуци содржат вода, за која на почеток му е доволна за бебето хрчак.
4. Ако е мало, за сеа купиму и една куќа, и ставај му парталчина внатре. Затоа што е многу ладно а тие се осетливи на време.
5. Ако сакаш да имаш здрав хрчак, и одлично да биди хранет, мора да му даваш и здрава храна. Тоа се неговите семкасти производи и дел од зеленчукот и овошјата. Нормално не пиперки, компири и такви слични грди и лути работи.

Доколку сакаш нешто повеќе, ондак пиши ми порака.

Зошро стаорецов не јаде пола од семкастите производи, и не јаде никакво овошје/ зеленчук? Прејаден е или? Само бута сончоглед, и уште две три семкести производи од храната, другите ги остава.
Друже ти слабо со животниве. Што оечкуваш од стаорецот да земи да јади колку тебе? Значи тој си знае колку му е доволно и колку треба да јади. Остај му тој ќе си јади. Кога ќе му се пријади ќе јади. А не јади ниаквко овошје и зеленчук затоа што ти така мислиш. Му даваш во погрешно време.:)

Дечки јас имам две, веќе неколку месеци ги имам и се беше супер досега. За жал од синоќа едното како да ми умира, само лежи не може да мрдне и е во многу лоша состојба. Не јаде, се плашам дека ќе ми умре. Не знам како да му помогнам што може да му е?
Другото е супер ги чувам во аквариум, ги хранам редовно, менувам пелевина ама не знам што е проблемот кај едново не можам да го гледам веќе вака, а не знам што да направам..

Некако тешко дише, сега го посматрав едвај зема воздух, не знам што се десило за да му е вака .

Дечки јас имам две, веќе неколку месеци ги имам и се беше супер досега. За жал од синоќа едното како да ми умира, само лежи не може да мрдне и е во многу лоша состојба. Не јаде, се плашам дека ќе ми умре. Не знам како да му помогнам што може да му е?
Другото е супер ги чувам во аквариум, ги хранам редовно, менувам пелевина ама не знам што е проблемот кај едново не можам да го гледам веќе вака, а не знам што да направам..

Некако тешко дише, сега го посматрав едвај зема воздух, не знам што се десило за да му е вака .
Незнам што можи да му биди. Неможам вака да знам , морам да го видам. Сликај ми го кога мислиш дека е сумливо, убаво да се гледа, и прати ми слика во порака. А исто така сликај ми го и другото.

Не знам ноџето му е на раката предно, и така ја држи цело време многу ми е жал не знам што да направам. А ова другово само шета и му пречи, цело време го тргам.. ќе го извадам сега од аквариумот.

Не знам ноџето му е на раката предно, и така ја држи цело време многу ми е жал не знам што да направам. А ова другово само шета и му пречи, цело време го тргам.. ќе го извадам сега од аквариумот.
Ќе виидме ајде само сликај ми прво да видам затоа што неможам вака не сум видовид :) Прати ми во приватна порака сликите. И од тоа што мислш дка е болно и од другото. И од акваирумот како е среден. Па ќе ти кажам дали е болно или не

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom