Шота Буби
нотар
- Член од
- 4 март 2009
- Мислења
- 3.087
- Поени од реакции
- 1.780
+2
+2
Пријател, околу тоа кој треба да биде кум да организира ова она , тоа треба да биде нај мал проблем. Правите лебче, ставте две парички , на кој се падне тие се догодина кумови. Бар кај мене у маало овака прават (мада не палам со нив јас ) . И организаторот си средуа се а другите што идат ред е да донесат некој дрвце, мезе, ракиче и ред други работи, мислам дека овака е океј.Едвај се чека да дојде вечер
Собиравме дрва недела дена пред Нова година, опремени сме до максимум
Пошто постариве од моево маало од населбава пред некоја година се испокараа околу тоа кој да организира, кој да биде кум, последниве 4 години ние го правиме огнот
Старосна граница 25 години, постари не примаме
Инаќе не се разбирам многу во празнициве, ама кога има јадење никогаш не одбивам Пита со паричка правиме и на бадник и на Василица
Неможев ни јас да се донесам до дома, сега ги гледам со едно кесенце, ја минат само својата зграда и си одат дома. Ем нема кој да им отвори, ем не ни се шета како порано, додека не го свртиш „пола“ град дома одење нема. Па на крај броење и пребројување, три јаболка тебе и тебе и тебе, па лутење ако неможеш се да поделишЕхе убавини.
Се сеќавам 2-3 пати се враќав да ја празнам торбичката
Православието врие од словенски паганизам.Славењето слави кое се практикува само кај македонците и србите е пагански обичај вметнат во православието поради неможност да се искорени.
Никој не ги оспорува паганските елементи во православната црква.Православието врие од словенски паганизам.Славењето слави кое се практикува само кај македонците и србите е пагански обичај вметнат во православието поради неможност да се искорени.
Јас оваа година се изненадив позитивно од големиот број на групи коледари кои дојдоа кај нас на врата, а плус и последниве две години ја продолжуваме традицијата на возрасна група коледари која доаѓа со музички инструменти уште рано-рано .....па така денот ни почнува со песна и салатаМе боли душава кога гледам се помалку Коледари, се помалку еуфорија околу празниците, ако нема тони алкохол не вредело да се оди, само мрчење зашто е вака, зашто е онака... стварно ме боли душава.
toa se ok ama edno ne mi e jasno moze treba da otvorime posebna tema na forumov.Јас оваа година се изненадив позитивно од големиот број на групи коледари кои дојдоа кај нас на врата, а плус и последниве две години ја продолжуваме традицијата на возрасна група коледари која доаѓа со музички инструменти уште рано-рано .....па така денот ни почнува со песна и салата
Tоа е така поради многуте обичаи. Секој град/помало место има различни обичаи.toa se ok ama edno ne mi e jasno moze treba da otvorime posebna tema na forumov.
Zosto vo Makedonijava ni nasa, koga stanuva zbor za verskive praznici niz gradovive vo drzavaa razlicno se slavi !!!
http://mk.orthodoxwiki.org/Свети_Василиј_Велики
konkretno za parickata kaj vas Skopjancista , denes ja barate parickata, kaj nas pak za Stara nova Godina.
Ko da sme dve drzavi posebni
kade se tuka popjve so mercedesite , da objasnata ili samo za arac sobiranje se tuka !!!
Не ги субвенционирала државата се жалеа пред некој денtoa se ok ama edno ne mi e jasno moze treba da otvorime posebna tema na forumov.
Zosto vo Makedonijava ni nasa, koga stanuva zbor za verskive praznici niz gradovive vo drzavaa razlicno se slavi !!!
http://mk.orthodoxwiki.org/Свети_Василиј_Велики
konkretno za parickata kaj vas Skopjancista , denes ja barate parickata, kaj nas pak za Stara nova Godina.
Ko da sme dve drzavi posebni
kade se tuka popjve so mercedesite , da objasnata ili samo za arac sobiranje se tuka !!!
no kade e tuka crkvata da reagira ??? ...mislam stupidno e kako seto toa se odviva vo makedonija, jes da sme bile deleni a pa do olku nikad ne bilo do sega. preska gledav nesto na 24 vesti se ispoti popot ama nikako da objasni za sustinata na vakvoto dejanie ...i taka e toa sekoja godina nisto ne se menuva nitu se isfrlaat nekoi paganski obicai tuku na nekoj nacin stanuvaat sostaven del od obicaite na crkvata.Tоа е така поради многуте обичаи. Секој град/помало место има различни обичаи.
И во Скопје има многу кои кршат лепче/пита со паричка за Василица.
еден демант:Не ги субвенционирала државата се жалеа пред некој ден
А за ова и јас не сфаќам зошто на едни места (обично Југоисточна Македонија - Охрид, Струга, Ресен, Дебар, Битола, Прилеп, Кичево) палат оган за Василица т.е.Стара Нова Година, а надвор од овие места за Бадник?
ПС : Чувството ко ќе ти дојдат од сабајле на врата за коледе деца Скопјанишча - бесценето
Ова е исто ко да прашаш зашо збориме на толку дијалектиno kade e tuka crkvata da reagira ??? ...mislam stupidno e kako seto toa se odviva vo makedonija, jes da sme bile deleni a pa do olku nikad ne bilo do sega. preska gledav nesto na 24 vesti se ispoti popot ama nikako da objasni za sustinata na vakvoto dejanie ...i taka e toa sekoja godina nisto ne se menuva nitu se isfrlaat nekoi paganski obicai tuku na nekoj nacin stanuvaat sostaven del od obicaite na crkvata.
Цената за венчавка е различна во секоја цркваDobro e bar so vencavkata nasekade e ista