Студирам психологија

I

Intex

Гостин
Едвај ги најдов болдовите, али да :)

За првиот покрај факултетот, треба да одбереш одреден праец, школа, и според таа школа да се обучуваш за психотерапевт.
Се собираат саати кои си ги ислушал/изработил и ти ребаат минимум 400 за да можеш да полагаш во комора на психолози за да отвориш своја приватна пракса. Исто така, не се препорачува да си насочен кон само една школа туку најмалце 2 за да можеш да работиш со различни видови на проблеми и да можеш различно да присташуваш.
Колку кај нас има работа за психотерапевт? Пошто сепак сме многу конзервативна земја.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
1
Поени од реакции
0
Девојки ај ако може некој малку да ми ја разбистри главата

сега сум матурантка и сакам да се запишам на факултет психологија многу го сакам знам дека со желба ќе учам,но проблем ми се малку оценките
4етириве години ми се со многу добар успех незнам дали ќе има шанси да ме примат, а и незнам кои предмети за полагање да ги изберам јас планирам да земам македонски,англиски,социологија и филозофија а проектна географија(велат дека немало некоја си улога проектнава,затоа тоа се решив).

сега ако може некоја од вас да ме малку посоветува да ми каже дали треба нешто да променам и според вас мислите ли дека ќе имам шанси на факултетов?

Член од
27 јануари 2007
Мислења
2.504
Поени од реакции
72

сега сум матурантка и сакам да се запишам на факултет психологија многу го сакам знам дека со желба ќе учам,но проблем ми се малку оценките
4етириве години ми се со многу добар успех незнам дали ќе има шанси да ме примат, а и незнам кои предмети за полагање да ги изберам јас планирам да земам македонски,англиски,социологија и филозофија а проектна географија(велат дека немало некоја си улога проектнава,затоа тоа се решив).

сега ако може некоја од вас да ме малку посоветува да ми каже дали треба нешто да променам и според вас мислите ли дека ќе имам шанси на факултетов?
Со оглед на тоа дека мојата група има 100 студенти од кои многу беа со релативно слаби резултати на матурата (можеш да побараш на сајтот на филозофски листи на примени луѓе да видиш кој е најмалиот резултат), оваа година примија 120, сигурна сум дека ќе немаш проблем да влезеш следна година. Околу предметите и јас ги земав истите и мање-више тие се најбитните за примање (ако мислиш дека можеш да извадиш добра оценка по биологија, земи го тоа, ама не е страшно и со социологија и филозофија). Со среќа :)

E, сега, моето прашање до некои постари колеги :D Ни дадоа да бираме изборни, it's that time of the year, али мислам логикава.. ги собрале убавите во една група и дебилните во друга и мораме од секоја по еден -.-
Можете ли во следниве ден-два да ми кажете нешто повеќе за училишна педагогија, социологија на здравје и болести и образовен менаџмент? Сите звучат тапа и никој од група неаме појма што да избереме од нив :/

Член од
3 март 2009
Мислења
601
Поени од реакции
178
E, сега, моето прашање до некои постари колеги :D Ни дадоа да бираме изборни, it's that time of the year, али мислам логикава.. ги собрале убавите во една група и дебилните во друга и мораме од секоја по еден -.-
Можете ли во следниве ден-два да ми кажете нешто повеќе за училишна педагогија, социологија на здравје и болести и образовен менаџмент? Сите звучат тапа и никој од група неаме појма што да избереме од нив :/
За тие три ако може нешто, и за Интелигенција и Трансформација на конфликти... Интелигенција Ачковска го предава, а Трансформација Ана Фрицханд... Ама Околу предметите, шо како. И обавезно околу тие три на Avoid The Void. :)

Член од
27 јуни 2011
Мислења
225
Поени од реакции
42
redgirl напиша:

Со оглед на тоа дека мојата група има 100 студенти од кои многу беа со релативно слаби резултати на матурата (можеш да побараш на сајтот на филозофски листи на примени луѓе да видиш кој е најмалиот резултат), оваа година примија 120, сигурна сум дека ќе немаш проблем да влезеш следна година. Околу предметите и јас ги земав истите и мање-више тие се најбитните за примање (ако мислиш дека можеш да извадиш добра оценка по биологија, земи го тоа, ама не е страшно и со социологија и филозофија). Со среќа :)

jas sum sig deka ke ima problem so zapishuvanje jas isto sakaf na psihologija mn da se zapsiham i ne se zapishaf onaka zasto deka se plasef ne e perpektivno ama sepak ako se zapishef ke bef nekade okolu 80ti a imaf okolu 80 poeni toa e odlicen ne so site petki i maturata mak i ang so 3 i drugite dva 5 taka da ako nema konkurencija mozesh da se probash se zavisi od konkurencijata a na psihologija mn sakaat da studiraat

Член од
27 јануари 2007
Мислења
2.504
Поени од реакции
72
jas sum sig deka ke ima problem so zapishuvanje jas isto sakaf na psihologija mn da se zapsiham i ne se zapishaf onaka zasto deka se plasef ne e perpektivno ama sepak ako se zapishef ke bef nekade okolu 80ti a imaf okolu 80 poeni toa e odlicen ne so site petki i maturata mak i ang so 3 i drugite dva 5 taka da ako nema konkurencija mozesh da se probash se zavisi od konkurencijata a na psihologija mn sakaat da studiraat
Еве ме натера да го побарам списокот од годинава, http://fzf.ukim.edu.mk/files/psihologija(2).pdf
Последниот е со 69, 34, што значи ако се потруди да ги направи оценките на матура одлични, може да влезе :)

Член од
27 јуни 2011
Мислења
225
Поени од реакции
42
ako e so dobar uspeh i maturata ke ja zeme so 2,5 prosek da zememe znaci deka od 65poeni poveke teshko deka ke ima i deka ke vleze nzn

I

Intex

Гостин
Има некој мераклија да ми опише предавања/вежби на факултетот?

Паѓаат интересни филозофски муабети? На вежбите се вежба нешто, или асистенти замараат со глупости?

Фала.

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
Колеги да не ја имате некој Психологија на личност од Никола Рот?Ми треба за на факс. :/

Член од
31 март 2011
Мислења
102
Поени од реакции
18
kolegi dali nekoj ima za prodavanje Razvojna psihologija 2 - Olga Murdzeva Skaric? ako nekoj ja ima neka i pishe vo poraka.

fala odnapred

Член од
31 март 2011
Мислења
102
Поени од реакции
18
Aj ako moze nekoj od postarite kolegi so imal izboren ucilisna pedagogija ili obrazoven menadzment da spodeli nekoe iskustvo okolu toa kolku e tezok/lesen, interesen/dosaden predmetot oti stvarno site izborni ni se bezveze i gledame da go odberime barem nekoj sto e podobar . :)
blagodaram odnapred:pipi:

Kajgana Shop

На врв Bottom