Порта Македонија

Дали ви се допаѓа Портата ?

• Да,супер е !

Гласови: 29 26,6%
  • Не и Не !

Гласови: 44 40,4%
  • Кога ќе се средат и фасадите поубава ќе биде..;)

Гласови: 16 14,7%
  • И кога ќе се среди целата околина,пак нема да ми се допаѓа :@

Гласови: 20 18,3%

• Вкупно гласачи
    109
  • Гласањето е завршено на .

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
За што служи портава, за ако заврне дожд да се склониш?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.786
Поени од реакции
12.261
Ќе паднат големи девизи од странски туристи :pos:

Не знам што им кажуваат на странците, ради која историја или триумф од државата се градени некои од објектите, посебно портата...триумф во баскет? :unsure:

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
За што служи портава, за ако заврне дожд да се склониш?
Ќе ја испромовираме сеа со реклами и пошо европјаниве немаа видено ваква капија ќе се затрчаат да се сликаат, и сеа се прашуваш од шо кур ние ќе заработиме ако некој се слика тука? Па ќе ставиме еден владин сликар и ќе наплаќа по 1 евро. тоа е тоа драчевска логика

Цела стратегија на туризмот ни се основа на да направиме нешто со што некој ќе дојде и ќе се слика.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Ќе паднат големи девизи од странски туристи :pos:

Не знам што им кажуваат на странците, ради која историја или триумф од државата се градени некои од објектите, посебно портата...триумф во баскет? :unsure:
Ја симболизира независноста. Таква симболика имаат портите во Брисел и Букурешт.

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Да! Одлична е. Внатре ќе има и галерија.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.206
Поени од реакции
34.444
Ми се допаѓа. Сакам уште една кај ЗОИЛ, па да играме фудбал на големи голови.

Не, сериозно, не е потребна анкета.
Еве едноставен тест за одлучување дали ви се допаѓа портата или не:

* Брцни си во џеб
- Имаш повеќе од 300 денари > ми се допаѓа;
- Немаш ебан денар > не ми се допаѓа;
- Немаш џеб > доста дрнкаш, облечи панталони;

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Да не беше портава ќе имавме по 350 во џеб? :) Ебем му, ќе скратам едно пиво само нека заличи градов :)

Член од
10 мај 2010
Мислења
2.727
Поени од реакции
1.970
Ми се допаѓа. Сакам уште една кај ЗОИЛ, па да играме фудбал на големи голови.

Не, сериозно, не е потребна анкета.
Еве едноставен тест за одлучување дали ви се допаѓа портата или не:

* Брцни си во џеб
- Имаш повеќе од 300 денари > ми се допаѓа;
- Немаш ебан денар > не ми се допаѓа;
- Немаш џеб > доста дрнкаш, облечи панталони;
i ti li se zalis za pari kapetane ?

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Портата Македонија од петок и официјално ќе биде место од каде што симболично ќе може да се слави триумфот на победата и успесите на нашата земја. Неофицијално, на Бадник е планирано свеченото пуштање во употреба на објектот кој е прв од проектот „Скопје 2014“ што ќе се промовира годинава. Иако допрва треба да се уредува дел од неговата внатрешност, сепак, според надлежните од Министерството за култура, тоа нема да ја наруши основната намена на објектот.

Времето ќе покаже дали ова здание, кое беше едно од најоспоруваните од владиниот голем проект, ќе стане нова туристичка атракција во Скопје. Не само од архитектонски аспект, туку поради својата мултифункционалност. Галерискиот простор, но и просторот предвиден за одржување изложби се очекува од Портата да создадат ново културно свртувалиште. Посетителите на објектот во него ќе можат да купат и сувенири од продавницата што ќе се наоѓа во еден дел од од мултинаменскиот простор. Во внатрешноста ќе има и декоративна чешма и место за одмор за кои ќе важи посебен режим на употреба и кои ќе бидат заштитени со декоративни врати. До галерискиот простор ќе може да се стигнува и по скали, но и со помош на лифт. На истиот начин посетителите ќе имаат пристап и до врвот на објектот, кој ќе биде еден вид видиковец. http://www.utrinski.com.mk

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.795
Поени од реакции
8.818
Мене ми се допаѓа самата Порта, но не ми се допаѓа нејзината локација.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.786
Поени од реакции
12.261
Ја симболизира независноста. Таква симболика имаат портите во Брисел и Букурешт.
кралот Фердинанд во Букурешт. Портата е центар на вкрстување на повеќе сообраќајници. Бриселската не би ја споредувал пошто тоа е цел комплекс објекти заедно со паркот.
Да не должам, повеќето примери кои ги напишавте се во период типичен за градба на вакви дела. Поново време градат држави како Гамбија (држава со која се натпреваруваме во економија и индекс на развој :( ) или Северна Кореја или се гради со спонзорство од приватни фондови.
Примерот кој беше посочен во една друга тема со Милениумската Порта во Атланта е со други спонзорства, фондации. Таа порта во Атланта одлично се вклопува во околината, за разлика од скопската.

Можда за свадби ќе ја користат, што знаеш...кој мисли да се жени нека почека малце

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Kaj i da e underground decava koi se rodeni poeti, metalcite koi imaat IQ nad 5000 (site do eden) i igraat dota cel den, "hipicite u dusa", ima da pisat sve i sesto so sprejovi, i ke crtaat grafiti. A da, i nikade ne odime bez: PUNK IS NOT DEAD! *anarchy symbol*. Poso neli, kul e toa.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Поводот за изградба во 1922 според едни во спомен на загинатите од Првата Св. Војна, според други во чест на влегувањето на кралот Фердинанд во Букурешт. Портата ја красат портретите на кралот и кралицата на Романија, а е центар на вкрстување на повеќе сообраќајници. Бриселската не би ја споредувал пошто тоа е цел комплекс објекти заедно со паркот.
Да не должам, повеќето примери кои ги напишавте се во период типичен за градба на вакви дела. Поново време градат држави како Гамбија (држава со која се натпреваруваме во економија и индекс на развој :( ) или Северна Кореја или се гради со спонзорство од приватни фондови....скопската се гради од сиромашен буџет од сиромашна држава.
Друга работа е што примерот кој беше посочен во една друга тема со Милениумската Порта во Атланта покрај тоа што е со кралски и други спонзорства, истиот како проект е даден на меѓународнен конкурс. Трето, таа порта во Атланта одлично се вклопува во околината, за разлика од скопската. Неколку битни работи кои не треба да се занемарат. Мислам,...не ми е нешто од животна важност дал ќе критикувам или не, ниту сум фактор...ниту ќе се реши иднината на економијата...ама кога веќе давам мислење...

Можда за свадби ќе ја користат, што знаеш

За прв пат портата приверемена, дрвена во Букурешт е изградена 1878 година заради стекнатата независност. Потоа изградена во 1922 и турната, за да последно биде во 1936 година. Бриселската после 50 години изградена да ја симболизира независноста. Во Лаос исто независноста. Во САД за забава, друга во САД симболизира мир. Менин портата во Белгија заради војниците на кои не им се знае гроб. Во Индија за загинатите војници.
И аман порти не се градат само заради победа во битка, не напињајте со тоа.

Нашата според едни симболизира независност, според друга македонската историја.
На портата има елементи од македонската историја и традиција.

Kajgana Shop

На врв Bottom