Законот на Телема

V

Vollstandig

Гостин
Мислам дека Хичхајкер до сега најдобро го прави тоа. Во права насока се движи (доколку некаква дискредитација на Телемата му е цел или пак нешто слично на тоа).
Кога ќе станиш атеист, ти би бил најголем верник. Исто како што сега се декларираш за верник, а си најжесток атеист што се појавил на форумите.
Полутајно друштво на неславни поети-секогаш несфатливо, освен за авторот.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.204
Поени од реакции
12.201
Операцијата на разговор со светиот ангел чувар преку која аспирантот ја открива својата "чиста волја" е преголем залак за 99.99% од луѓето, затоа спуштете ги малку банерите со кои ја рекламирате вашата сопствена волја.
Велиш преголем залак, а? :) Не велам не :)
„Нека бидат моите служители малубројни и тајни; тие ќе владеат со мнозинствотоn и знајните.“ - Книга на Законот
Немаме што да спуштаме се е како што треба... Тоа е тоа! Или работи или „дискредитирај“ заедно со твоите 99,99% :)
--- надополнето: 30 декември 2011 во 16:23 ---
Не се бира според разумот???
Ајде просветлиме во врска со ова.
Според што се бира?
П.С. телемата е доволно дикредитирана и без мене.
;)
Ќе биде... и тоа просветливање можеби :) Со која цел само не знам ...

П.С. Од жените телемити за жените на форумов(ако ги има) http://www.oto-mk.org/?p=266

Hitchhiker

Concordia
Член од
23 октомври 2011
Мислења
96
Поени од реакции
31
Одговорот го имаш во пост скриптум на мојот пост:

Или можеби ни на ова не мислеше?
Не Ипси, на друго мислев. Токму затоа и во ист контекст ги споменав (хомо) сексуалноста, вампиризмот и жените во О.Т.О., но сега ќе оставам на "кој разбра разбра", се надевам наскоро на таа тема :)
--- надополнето: 30 декември 2011 во 18:36 ---

Немаме што да спуштаме се е како што треба... Тоа е тоа! Или работи или „дискредитирај“ заедно со твоите 99,99% :)

;)

П.С. Од жените телемити за жените на форумов(ако ги има) http://www.oto-mk.org/?p=266
Ах тој 1.10. "Нека бидат моите служители малубројни и тајни; тие ќе владеат со мнозинството и знајните".
Коментар на Кроули на 1.10 "ова е правило на телемата, нејзините адепти да бидат невидливи владетели"

Колку само овој стих разоткрива за вашата агенда. Ги отстранува сите приказни за работата на телемитот на откривање на сопствената воља, како метла која го турка ѓубрето под ќилим.
Значи невидливите кралеви кои стојат позади Либер Легис побараа (посакаа) нивните малубројни слуги да ја држат власта. Да владеат со мнозинството.

Ете, конечно те послушав, ја протолкував книгата на законот онака по мое.:)

П.С. Тешко е да гледаш како профаните ти колваат по темава а ништо да не пишуваш. Како и да е, ме изненади, издржа подолго од она што јас очекував.;)

V

Vollstandig

Гостин

;)
Членови на ОТО имаа атеистички став, и исмевање на верување во свети ангели, божество традиции и обичаи, поточно негирање на религијата, но кога човек ќе погледне малце подлабоко ќе сфати дека и ОТО го прави истото , разговара со ангели, има свети книги, има пророк, има ритуали...

Тогаш никогаш не му викај на некому, колкави уши имаш, доколку не си ги измерил твоите!

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.204
Поени од реакции
12.201
Не Ипси, на друго мислев. Токму затоа и во ист контекст ги споменав (хомо) сексуалноста, вампиризмот и жените во О.Т.О., но сега ќе оставам на "кој разбра разбра", се надевам наскоро на таа тема :)
--- надополнето: 30 декември 2011 во 18:36 ---

Колку само овој стих разоткрива за вашата агенда. Ги отстранува сите приказни за работата на телемитот на откривање на сопствената воља, како метла која го турка ѓубрето под ќилим.
Значи невидливите кралеви кои стојат позади Либер Легис побараа (посакаа) нивните малубројни слуги да ја држат власта. Да владеат со мнозинството.

Ете, конечно те послушав, ја протолкував книгата на законот онака по мое.:)

П.С. Тешко е да гледаш како профаните ти колваат по темава а ништо да не пишуваш. Како и да е, ме изненади, издржа подолго од она што јас очекував.;)
Барем нешто да послушаш :)
Сега уште овој стих и пробај да не погрешиш во неговото толкување :) :
51. Четири порти водат кон една палата; подот на таа палата е од сребро и злато; лапис лазули и јаспис се таму; и сите ретки мириси; јасмин и роза, и симболите на смртта. Нека тој влезе наизменично или одеднаш на четирите порти; нека застане на подот од палатата. Нема ли да потоне? Амн. Хо! воину, ако твојот слуга потоне? Но, постојат начини и начини. Затоа бидете отмени: облекувајте се сите во убава облека; јадете богати јадења и пијте благи вина и вина што се пенат! Исто така, исполнете се со љубов по волја, како ви е волја, кога, каде и со кого ви е волја! Но секогаш за мене.
52. Ако ова не биде правилно; ако ги измешате просторните ознаки, зборувајќи: Тие се едно; или зборувајќи, Тие се многу; ако ритуалот не биде секогаш за мене: тогаш, очекувајте ги стравотните осуди на Ра-Хоор-Куит!
Да не се профаните, нема каде да се шири Законот! :) Да не се форумите и вие, каде јас ќе имам да кажам тоа што имам да кажам? :) Од профаните доаѓаат адепти, не од Јупитер :)
Да не си ти, кому јас ќе реплицирам и како некој ќе ме контактира ако не си ти и другите кои сакате да ја дискредитирате телемата (од каде таа идеја :) )? Затоа, не ми е тешко да „гледам“ како профаните „колваат“ по тема која што не е моја :)

Членови на ОТО имаа атеистички став, и исмевање на верување во свети ангели, божество традиции и обичаи, поточно негирање на религијата, но кога човек ќе погледне малце подлабоко ќе сфати дека и ОТО го прави истото , разговара со ангели, има свети книги, има пророк, има ритуали...

Тогаш никогаш не му викај на некому, колкави уши имаш, доколку не си ги измерил твоите!
Немаат сите членови атеистички ставови, не сите се исмеваат :) О.Т.О. не прави ништо, луѓето во О.Т.О. прават многу :)
Имаме ритуали, да (кои ние ги градиме со разбирање, не следиме догма). Имаме свети книги и за тоа да, кои што се пракса, а не догма и слепо верување! Имаме пророк секако да, кој што го надминуваме или се трудиме да го надминиме! Редот не напредува со верување, туку со работа :)
Како ќе ги надминеш другите ако не работиш? Ќе филозофираш?

V

Vollstandig

Гостин
Немаат сите членови атеистички ставови, не сите се исмеваат :) О.Т.О. не прави ништо, луѓето во О.Т.О. прават многу :)
Имаме ритуали, да (кои ние ги градиме со разбирање, не следиме догма). Имаме свети книги и за тоа да, кои што се пракса, а не догма и слепо верување! Имаме пророк секако да, кој што го надминуваме или се трудиме да го надминиме! Редот не напредува со верување, туку со работа :)
Како ќе ги надминеш другите ако не работиш? Ќе филозофираш?
Немаат СИТЕ членови атестички ставови, но повеќето значи имаат. Што е апсурдно да кажиш “Бог не постои, ама мојот постои“.
Одсекогаш ми била нејасна една работа а тоа е:

Дали верувањето дека на алистер кроули му се појавил ентитет кој се нарекол ајваз те прави вистински телемит или можеш и да го негираш тој став, а сепак да практикуваш збирка езотерични пракси од светот?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.204
Поени од реакции
12.201
Немаат СИТЕ членови атестички ставови, но повеќето значи имаат. Што е апсурдно да кажиш “Бог не постои, ама мојот постои“.

Дали верувањето дека на алистер кроули му се појавил ентитет кој се нарекол ајваз те прави вистински телемит или можеш и да го негираш тој став, а сепак да практикуваш збирка езотерични пракси од светот?
Немаме ограничување на пракси... учењата и праксите на Редот се компатибилни со многу други системи...
И пак одиме со зборот верување! Ние не веруваме... Ако некој ти зборува за ентитет, и ти , ако не провериш дали воопшто постои такво нешто, како може да го негираш или пак да го потврдиш тој нечиј став?
Додека пак да дојде некој до точката да може да потврди дали постои или не некаков ентитет, потребно е работа... Не филозофирање, работа! Затоа и постојат пракси кои пак на вам профаните ви се дадени површно или со погрешни атрибуции и еден куп филозофија...

Не се дава ќибрит и динамит на дете кое што не знае да брои до 10! :)
А вие тоа го барате! Затоа и на форуми е дозволена „дискредитација“ на Редот бидејќи не е можно да ви ги дадеме кибритот и динамитот на обичен форум :)

V

Vollstandig

Гостин
Немаме ограничување на пракси... учењата и праксите на Редот се компатибилни со многу други системи...
И пак одиме со зборот верување! Ние не веруваме... Ако некој ти зборува за ентитет, и ти , ако не провериш дали воопшто постои такво нешто, како може да го негираш или пак да го потврдиш тој нечиј став?
Додека пак да дојде некој до точката да може да потврди дали постои или не некаков ентитет, потребно е работа... Не филозофирање, работа! Затоа и постојат пракси кои пак на вам профаните ви се дадени површно или со погрешни атрибуции и еден куп филозофија...

А вие тоа го барате! Затоа и на форуми е дозволена „дискредитација“ на Редот бидејќи не е можно да ви ги дадеме кибритот и динамитот на обичен форум :)
Ете тоа чекам да го кажиш. Значи “постои таков и таков ентитет“ затоа што си го видел или докажал. Но тоа мене не ме уверува дека навистина постои, сега можам комотно да викнам еден муслиман и да не бомбардира со клипови од јутуб со божји знаци, јајца во кои го пиши името на господ,
па карпи кои имаат менструација, сонови, гледање ангели, и ред други работи за кои исто и тие викаат треба пракса и работа за да ги сретнеш тие ентитети.
Секој бил во средба со некаков ентитет, но местото на средбата мислам оти кај сите била нивната психа. А психата не е јавна институција за сите да ја проверат што е како е.
Да не бидам само како што ти љубиш да нарекуваш “профани , деца, и ред други зборови“ само ја разработувам дилемата која како нормален човек би било и нормално да ја имам, за разлика од слепо прифаќање на одредени догми,верувања или било како. Пред да речеш, нема верување и догми, не можев да најдам соодветен збор па го реков тоа.
Целта ми беше друга на целиот муабет, а тоа е , како може некој со атеистички став кон една религија да негира постоење божества, светци ангели и ред други замислени суштества кога самиот тој ги потврдува со неговите ОТО ритуали и учења. Тоа е целиот муабет на ова.
Значи - апсурдно е нели?

Еве уште еден пример:

Астрална проекција стана толку популарна особено низ форуми каде што се зборува за мистика или слични работи. Опишана е како патување на душата низ места каде што ќе посака.Автоматски гледано, ни дава некоја желба за пробување на тоа, но исто така на прв поглед сфаќаат повеќето ако не сите, дека не мора да оди пешки до чаршија вечерва како “дух“ ќе се појавам во тој и тој кафич. Многу гледање научнофантастични филмови не се во ред.
И не ми требаше многу време да ја проучам истата техника за да видам дека фактички се работи за имагинација, односно свесно креирање на сон, луцидно сонување на некој начин, кога си потполно свесен кој си а сепак не си во реалноста. Е сега, некој ако успее оваа техника да ја изведе, што кога после изведувањето си помисли дека стварно бил на-местото-каде-што-замислил? Почнува да тврди и да те убедува за истото, што ти радознал би го пробал.

Значи ова ќе го споредам со музичар. Тоа е исто, како да тврди некој што свири на труба, дека секој музичар треба да ги отфрли лажните инструменти и да ги открие тајните на трубата. Дека трубата е највисок инструмент и може скоро се да се отсвири на него. А јас ќе речам, оној што знае да свири, и на шупелка, и на труба и на сајзер, ќе отсвири иста песна. Би имал потреба да му го објасни накратно некој инструментот затоа што веќе талентот го има. А оној што нема талент, цел живот ќе сменува инструменти, ќе тврди дека едни чинат а други не, но никогаш нема да научи да свири како што треба. И да, преку целото вежбање ќе му бидат потребни...премногу книги и учители.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.204
Поени од реакции
12.201
Ете тоа чекам да го кажиш. Значи “постои таков и таков ентитет“ затоа што си го видел или докажал. Но тоа мене не ме уверува дека навистина постои, сега можам комотно да викнам еден муслиман и да не бомбардира со клипови од јутуб со божји знаци, јајца во кои го пиши името на господ,
па карпи кои имаат менструација, сонови, гледање ангели, и ред други работи за кои исто и тие викаат треба пракса и работа за да ги сретнеш тие ентитети.
Секој бил во средба со некаков ентитет, но местото на средбата мислам оти кај сите била нивната психа. А психата не е јавна институција за сите да ја проверат што е како е.
Да не бидам само како што ти љубиш да нарекуваш “профани , деца, и ред други зборови“ само ја разработувам дилемата која како нормален човек би било и нормално да ја имам, за разлика од слепо прифаќање на одредени догми,верувања или било како. Пред да речеш, нема верување и догми, не можев да најдам соодветен збор па го реков тоа.
Целта ми беше друга на целиот муабет, а тоа е , како може некој со атеистички став кон една религија да негира постоење божества, светци ангели и ред други замислени суштества кога самиот тој ги потврдува со неговите ОТО ритуали и учења. Тоа е целиот муабет на ова.
Значи - апсурдно е нели?
Може се да се провери...

Ентитет не е замислено „суштество“... ако е замислено тогаш е фантазија и може да предизвика многу психички болести. Затоа постојат разните видови јога...
Да одговорам што е , не можам бидејќи реков претходно потребно е знаење и пракса и да се провери што е и како е, инаку ќе биде само приказна во стилот на браќата Грим.

Јас знам која е целта овде, но јас читајќи по форумов, гледам дека сеуште се дебатира за тоа што е тоа атеистички став... кој е а кој не атеист итн итн... значи со недефинирани поими сакате мене да ме фаќате во замки... А не знам зошто ви треба сето тоа...
Телемата јас не ја гледам како религија (може да ја сметам за еден вид религија бидејќи ме усовршува мене како човек и како Бог).

Сите бараме логично објаснување и научно (како вие да имате пристап до се што е научно или последно постигнато знаење, а да не зборуваме колку го разбирате истото) во врска каде и како се одигрува таа „игра“ со тие ентитети (ако постојат) :)

Праксите во Редот немаат врска со замислени суштества... ги имате сите наши свети книги (за кои кажав зошто се свети) на нет, потрошете некое време проучувајќи ги и вежбајќи ги (пробајте да избегнувате наши размисли :) )... видете како се работи.

П.С. Видете Кроули или некој од соработниците што ја создадоа Liber 777 што велат за атеистите!
За Атеистите и Адептите и „барањето“ на Бог но не значи дека јас со се се сложувам со Пророкот во врска со дефинирањето на поими :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Значи - апсурдно е нели?

Еве уште еден пример:

Астрална проекција стана толку популарна особено низ форуми каде што се зборува за мистика или слични работи. Опишана е како патување на душата низ места каде што ќе посака.Автоматски гледано, ни дава некоја желба за пробување на тоа, но исто така на прв поглед сфаќаат повеќето ако не сите, дека не мора да оди пешки до чаршија вечерва како “дух“ ќе се појавам во тој и тој кафич. Многу гледање научнофантастични филмови не се во ред.
И не ми требаше многу време да ја проучам истата техника за да видам дека фактички се работи за имагинација, односно свесно креирање на сон, луцидно сонување на некој начин, кога си потполно свесен кој си а сепак не си во реалноста. Е сега, некој ако успее оваа техника да ја изведе, што кога после изведувањето си помисли дека стварно бил на-местото-каде-што-замислил? Почнува да тврди и да те убедува за истото, што ти радознал би го пробал.

Значи ова ќе го споредам со музичар. Тоа е исто, како да тврди некој што свири на труба, дека секој музичар треба да ги отфрли лажните инструменти и да ги открие тајните на трубата. Дека трубата е највисок инструмент и може скоро се да се отсвири на него. А јас ќе речам, оној што знае да свири, и на шупелка, и на труба и на сајзер, ќе отсвири иста песна. Би имал потреба да му го објасни накратно некој инструментот затоа што веќе талентот го има. А оној што нема талент, цел живот ќе сменува инструменти, ќе тврди дека едни чинат а други не, но никогаш нема да научи да свири како што треба. И да, преку целото вежбање ќе му бидат потребни...премногу книги и учители.
За да се дискутира за терминологија како "божества" и "ентитети", потребно е да се има впредвид како некој ја перцепира реалноста и универзумот. Мислам дека овој извадок од "Книга на Мудроста и Лудоста" најдобро го доловува тоа:
(3) scientifica
Времето и Просторот се состојби на Умот. Преостанува Каузалноста, која е корен на Акциите и Реакциите на Природата. Неа треба, исто така, со силен жар да ја истражуваш за да можеш да ја сфатиш Разноличноста на Универзумот, неговата Убавина и Хармонија, преку Познавањето на она што го раздвижува. Сепак, ова не е еднакво по Сила на првите две за да ти помогне во самоспознанието; а неговата првенствена корист е во тоа што ќе те подучи на вистинскиот Метод за Напредување во Знаењето, којшто, во основа е, набљудување на Сличното и Различното. Тоа ќе предизвика во тебе занес на зачуденост, кој ќе те доведе до правилно Разбирање на Уметноста на Магиката. Зашто нашата Магика е само една од Силите, кои лежат во нас неразвиени и неанализирани; Преку Научниот Метод тие сили мораат да се објаснат и да се направат достапни на човекот. Зар тоа не е непроценлив Дар, Плод од Дрвото не само на Знаењето, туку и на Животот? Во Човекот постои она што е Божествено, а постои и она што е Прашина. Со помош на нашата Магика од овие близнаци ќе направиме едно Тело, како би можеле да завладееме со Универзумот.

VI. СПИРИТУАЛНИОТ СЕНЗОРИУМ

1. Човекот како ограничено суштество е неспособен да го сфати неограниченото. Комуникацијата со неограничено суштество (вистинско или лажно) не го менува овој факт.
  2. Оттука студентот нека и се спротивстави на секоја визија и одбие да ужива во неа; првин поради тоа што секако е можна друга визија, од сосем спротивна природа; второ, бидејќи иако е Бог, тој е сепак човек на една безначајна планета.
Вака урамотежен странично и вертикално, може да се случи да, или преку потврдување или преку одрекување на сите овие работи заедно, го постигне врвниот транс.
VII. РЕЗУЛТАТОТ
  1. Трансот се дефинира како екстаза на еден одреден дел од мозокот, предизвикана преку медитација за идејата соодветна за него.
  2. Оттука студентот нека внимава во таа идеја да нема ниту трага од несовршенство. Би требало да биде чиста, балансирана, смирена, целосна, погодна на секој начин да загосподари со умот и таа ќе го стори тоа. Еднакво како и изборот на кралот да биде крунисан.
  3. Затоа наредбите на кралот ќе бидат мудри и правични, бидејќи тој бил мудар и правичен и пред да стане крал.

V

Vollstandig

Гостин
Може се да се провери...

Ентитет не е замислено „суштество“... ако е замислено тогаш е фантазија и може да предизвика многу психички болести. Затоа постојат разните видови јога...
Да одговорам што е , не можам бидејќи реков претходно потребно е знаење и пракса и да се провери што е и како е, инаку ќе биде само приказна во стилот на браќата Грим.
Јогата да ја оставиме настрана, према мене тоа е една секојдневна потребна пракса за човекот.

Јас знам која е целта овде, но јас читајќи по форумов, гледам дека сеуште се дебатира за тоа што е тоа атеистички став... кој е а кој не атеист итн итн... значи со недефинирани поими сакате мене да ме фаќате во замки... А не знам зошто ви треба сето тоа...
Телемата јас не ја гледам како религија (може да ја сметам за еден вид религија бидејќи ме усовршува мене како човек и како Бог).
Нема дефинирани,нема недефинирани поими. Сите што ги викаш ти “Дефинирани“ поими пробуваат да излезат од ти, и неколкуте што учеле/учат/ќе учат телема и постираат инфо во форумот. Немам потреба да те фатам во замка. Замка, е игра на логичари, луѓе што гледаат да најдат дупка во ѕидот, а не ѕид во дупката. Јас играм со подруги карти.
И нормално, нејасните прашања постојат да се разјаснат.

Сите бараме логично објаснување и научно (како вие да имате пристап до се што е научно или последно постигнато знаење, а да не зборуваме колку го разбирате истото) во врска каде и како се одигрува таа „игра“ со тие ентитети (ако постојат)
.
Тогаш , го очекувам одговорот, КОЈ Е АЈВАЗ?

V

Vollstandig

Гостин
Вртење во круг.....зарем не беше кажано дека за тоа да го свати некој потребно е знаење но и пракса?
Тогаш пак вртење во круг, исто како што муслиман би ти докажал со пракса со верба и еден тон српски линкови дека постои аллах.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Тогаш пак вртење во круг, исто како што муслиман би ти докажал со пракса со верба и еден тон српски линкови дека постои аллах.
Муабетот небеше за докажување, туку за објаснување.

П.С. Која е таа пракса со која муслиманот би докажал дека постои Алах?:) Слепата верба и покорност, не се пракса.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Not this shit again, pretty please...

:(

Kajgana Shop

На врв Bottom