Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата vmx
  • Време на започнување
Член од
15 ноември 2011
Мислења
1.427
Поени од реакции
751
Плаќам 3000 ден. Имам неограничени разговори во Македонија, 10 часови разговори во странство, имам 80 кристално јасни канали на МаксТВ и 600 гб интернет кој не сака да се дисконектира. ПРЕЗАДОВОЛЕН!
bas me cudis sto frlas tolku pari za internet. I jas frlav koga stvarno mi trebaa poveke gb, do 2400den placav za fiksen i net(prvo max adsl so 100gb pa posle call &surf comfort+ so 150gb), no poslednava godina sum na 30gb start za 860den i planiram da begam od niv vo mart. ONE e odlicna alternativa za isti tie pari ke imam 400gb i fiksen i stabilni se. 80 kanali gledas na 1tv, a sto ako imas poveke tv? Kolku plus? Kaj one e po 100den za sekoj sleden resiver. Koristam kabelska so 62 kanali za 350den i gi ima sigurno site tie sto gi ima na boom i maxtv a ja gledam na 3 tv, blizu e centralata pa imame signal kako digitalna da e. Ke placam na istite operatori plus 400den za da imam 12mbit up/dl so 300gb a otkako ke gi projdes niv padjas na 1mbit/1mbit.
Drugo e ako go imas odamna toj dogovor pa ne mozes da go raskines, no ako sega si go priklucil zaradi maxtv i 600gb, ne znam, cudno mi e.

Член од
8 ноември 2007
Мислења
574
Поени од реакции
296
bas me cudis sto frlas tolku pari za internet. I jas frlav koga stvarno mi trebaa poveke gb, do 2400den placav za fiksen i net(prvo max adsl so 100gb pa posle call &surf comfort+ so 150gb), no poslednava godina sum na 30gb start za 860den i planiram da begam od niv vo mart. ONE e odlicna alternativa za isti tie pari ke imam 400gb i fiksen i stabilni se. 80 kanali gledas na 1tv, a sto ako imas poveke tv? Kolku plus? Kaj one e po 100den za sekoj sleden resiver. Koristam kabelska so 62 kanali za 350den i gi ima sigurno site tie sto gi ima na boom i maxtv a ja gledam na 3 tv, blizu e centralata pa imame signal kako digitalna da e. Ke placam na istite operatori plus 400den za da imam 12mbit up/dl so 300gb a otkako ke gi projdes niv padjas na 1mbit/1mbit.
Drugo e ako go imas odamna toj dogovor pa ne mozes da go raskines, no ako sega si go priklucil zaradi maxtv i 600gb, ne znam, cudno mi e.
2 ресивера имам и на двата сликата е стакло чиста. Мислам дека може и на повеќе да се стави (не сум сигурен) ама јас дома имам само 2 телевизори и немам потреба од повеќе. Сум пробал секакви оператори и секогаш сум имал проблем со интернетот. Со овие фала богу до сега немам.
За информација, од 2007 го имам склучено договорот.
Додатно: Истиот персонал кој работи во Т-ХОМЕ заедно се и со Т-Мобајл во нашиот град, на едно место. Пред скоро купив ајфон 4с. Имав проблем со картичката. Во сабота беше и работеа до 4 сатот. Го затворија салонот и јас внате бев со нив /9не примаја други муштерии). Додека не ми средија работа не ме оставија. И кафиња и јадење и пиење. Останавме до 6 часот.
--- надополнето: 26 декември 2011 во 01:00 ---
Edit: Koja e adresata na belive speedport ruteri?

Член од
4 декември 2008
Мислења
404
Поени од реакции
15
Моментално местат оптика кај мене во зграда. И сега инсталацијата поминува кај мене у подрум. Што мислите да им се јавам у т-хоум и да си побарам бесплатен интернет за да не и влезам на оптиката со секира?

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Со ова се е кажано. Видете ги другите што се на Близу и другите оператори, само маки мачат. Јас сум на Т-ХОМЕ, Кал енд срф плус имам (250 ГБ месечен трансфер), а со новата платформа 3 месеци имам 600 ГБ. Дури сум заборавил кога последен пат ми паднал интернетот.
Јас сум на Близоо 5та година, и никогаш не сум имал поголеми проблеми со интернетот, на прсти можам да избројам колку пати паднал, кога Тхоме имаа 2ГБ трансфер јас имав 5, тие 10 ние 30, тие 30 ние неограничен и погоди што?....500 денари плаќам месечно, без никаков лимит брзина, и плус кабловска гратис добивам за вести да гледам

Брат ми користи Тхоме плаќа 1800 (со се макств) добива 30 гб и никогаш не симнува побрзо од мене исти торенти. Него му иде со 650 мене со 1015

laceso

Zoomj †
Член од
17 мај 2011
Мислења
422
Поени од реакции
318
за до 1500/2 - близу несомнено
за над 2000 - тхомо

на тој шо му се плаќа за кола ќе одбере а7 пред vw passat cc.
ај сеа не туку паламудете.

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
Здраво!

Јас плаќам на Телекабел 850 месечно за ТВ и нет. Нетов гледам го зголемиле на 100ГБ лимит. Мислам дека и тоа им е џабе, пошто се за никаде, мислам дека имаат најслаба конекција кај нас. Дали некој поупатен може да ми каже нешто подобро за тие пари. Вклучувајќи го и фиксниот кој е само на претплата од 500 денари, веројатно можам да одвојам до 1500 за тие 3 ствари (ТВ, тел и нет). Да напоменам и дека пред некоја недела поставена е инсталација за оптика од Телеком, од каде рекоа дека за месец дена најкасно ќе ја приклучат на мрежа.

Е сега, иако Телекабел е најтапа, мора да се напомене дека за 850 денари гледаат два телевизора. На мојов со кабелски тјунер си фаќам и некои дигитални станици. Значи се собираат преку стотина канали од кои 5-8 се гледливи! Телекабел нема Discovery и Discovery Science, нема FoxLife и FoxCrime, и нема FahsionTV и Midnight Hot! Претходно имав MaxTV и иако има малку поквалитетна слика и опција за снимање, има слаба понуда на ТВ канали. Ова важи за сите, ја гледав и понудата на Близу пред некој ден. Нели мислите дека не е фер да ни наплаќаат дополнителни пари за HD канали како: Eurosport 2 HD, LuxTV, Food Channel, MTV, History и уште некое срање од канал кое никој не го гледа?!? Значи не ми се верува колку бедна понуда имаме. Претпоставувам дека не ги ни плаќаат тие канали, а нас ни земаат пари за тоа. Па нормално дека еден куп луќе купуваат Dreambox-и и сателитски и си гледаат квалитетни ствари. Ко за крај, на Близу нема СпортКлуб. Барем мене лично ова ми е многу важно, бидејќи од телевизија, само спорт гледам, се друго од нет си симињам.

Што ме носи до следниот муабет. Минатиот месец имав сообраќај од 1,4TB (500GB download i 900GB upload - сакам да делам симнати ствари со луѓе :vozbud: ). Значи муабетов го спомнав за насочам какви потреби за download имам. Ако Близу ми нуди ваков трафик (или 500ГВ - 1ТВ) може и да им простам за СпортКлуб. Поздрав.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.204
Конечно ги откажав -Т- Крадците (моментално на Инфел) и засега е ок.Ова е брзината после поминување на лимитот( кај -Т- ја имав пред поминување на лимит отприлика истата брзина, па и побавна).А скоро10Mbps/10Mbps е обично.

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
Еве на Телекабел од пред минута. Download-от е добар, бидејќи е сабајле и веројатно нема многу закачени. Upload-от срање ко и обично.

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
....имам оптички од Т-Home и сум презадоволен
Тооооо, закон, едвај чекам и јас да си ставам :D
Од Близу исто така се фалат дека достигнуваат солидни брзини. Мене лично и брзина од 10 мегабита ми е ок, само да немам лимит. Или нека има 500 гига или еден тера. Џабе телеком ми дава 20-30 мегабита кога ми става лимит на 60-120 гига месечно. Знам дека најјакиот пакет им е со 500 гига лимит, ама чини 3.300 или 3.400 денари. Многу пари се тоа.

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Здраво!

Јас плаќам на Телекабел 850 месечно за ТВ и нет. Нетов гледам го зголемиле на 100ГБ лимит. Мислам дека и тоа им е џабе, пошто се за никаде, мислам дека имаат најслаба конекција кај нас. Дали некој поупатен може да ми каже нешто подобро за тие пари. Вклучувајќи го и фиксниот кој е само на претплата од 500 денари, веројатно можам да одвојам до 1500 за тие 3 ствари (ТВ, тел и нет). Да напоменам и дека пред некоја недела поставена е инсталација за оптика од Телеком, од каде рекоа дека за месец дена најкасно ќе ја приклучат на мрежа.

Е сега, иако Телекабел е најтапа, мора да се напомене дека за 850 денари гледаат два телевизора. На мојов со кабелски тјунер си фаќам и некои дигитални станици. Значи се собираат преку стотина канали од кои 5-8 се гледливи! Телекабел нема Discovery и Discovery Science, нема FoxLife и FoxCrime, и нема FahsionTV и Midnight Hot! Претходно имав MaxTV и иако има малку поквалитетна слика и опција за снимање, има слаба понуда на ТВ канали. Ова важи за сите, ја гледав и понудата на Близу пред некој ден. Нели мислите дека не е фер да ни наплаќаат дополнителни пари за HD канали како: Eurosport 2 HD, LuxTV, Food Channel, MTV, History и уште некое срање од канал кое никој не го гледа?!? Значи не ми се верува колку бедна понуда имаме. Претпоставувам дека не ги ни плаќаат тие канали, а нас ни земаат пари за тоа. Па нормално дека еден куп луќе купуваат Dreambox-и и сателитски и си гледаат квалитетни ствари. Ко за крај, на Близу нема СпортКлуб. Барем мене лично ова ми е многу важно, бидејќи од телевизија, само спорт гледам, се друго од нет си симињам.

Што ме носи до следниот муабет. Минатиот месец имав сообраќај од 1,4TB (500GB download i 900GB upload - сакам да делам симнати ствари со луѓе :vozbud: ). Значи муабетов го спомнав за насочам какви потреби за download имам. Ако Близу ми нуди ваков трафик (или 500ГВ - 1ТВ) може и да им простам за СпортКлуб. Поздрав.
Ако сакаш оптика, единствен пакет што приближно одговара на цената што ти би ја издвојувал е 3Max Optic Basic. Имаш 30гб сообраќај, 15/15Mpbs брзина (по надминување на лимитот е 1/1Mpbs), добиваш 2 ресивера и иако во описот на сајтот пишува дека добиваш повеќе од 40 каналаи сепак бројката е поголема од 70 (јас го имам овој пакет, така да со сигурност ти тврдам за ова), во врска со разговорите, кон 2max,3max,call&surf и optic корисниците разговорите ти се бесплатни, а кон останатите корисници на Т-хоме добиваш 100 минути разговор. За брзината на интернетот и квалитетот на телевизијата немам никаков негативен коментар, досега еден месец како го користам оптичкиот пакет не се случило да падне интернетот и/или да има проблеми со телевизијата.
А да, во пакетот (бесплатно) е вклучен и циско рутер (секако со подршка за wireless).

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.479
Поени од реакции
3.292
Од Близу исто така се фалат дека достигнуваат солидни брзини. Мене лично и брзина од 10 мегабита ми е ок, само да немам лимит. Или нека има 500 гига или еден тера. Џабе телеком ми дава 20-30 мегабита кога ми става лимит на 60-120 гига месечно. Знам дека најјакиот пакет им е со 500 гига лимит, ама чини 3.300 или 3.400 денари. Многу пари се тоа.
И јас сакав Близу да ставам и пред некое време пишав и во темава, готов бев да се префрлам, ама подетално се заинтересирав и сфатив дека Близу се КРШ, а и сите знаеме дека не нудат вистинска оптика. Мене 60 гига месечно ми се повеќе од доволно. Со сегашниов пакет што го имам единствена замерка ми е малиот лимит, друго се е безпрекорно, брзина, стабилност, поддршка, wireless, така да Т-Хоум остануваат мој избор.

Kajgana Shop

На врв Bottom