Дали требаше да се продаде ЕСМ?

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Пошто гледам некој си експерт си дај молим те објасни на рајава тука,што е комунизам,што транзиција а што капитализам.. И не замарај со фори од типот -Тито жив да беше ,ќе видевте вие,не е интересно..и не ми беше поентава кој и која власт го продаде ЕСМ , туку зошто и дали мораше да го продаде, и кои се добивките а кои загубите од тоа што се продаде.. и увек мора некој паметен експерт да се најде и да ја сврти темата за 360 степени...
Темава ако се свртела на 360 степени, тогаш значи дека е во насоката во која си ја поставил ти. Значи, ни твоето не ти се свиѓа бе Цитролино бе :)
Далеку од експерт, меѓутоа имам некои солидни познавања и на таквите познавања основам заклучоци. Јас не сум ни титоис, ни Сталинист, ни Маоист. Ниту пак, преферирам капиталисти. Ниту било што...
меѓутоа, чоек кој бил заколнат анти-комунист и секој втор збор му е против Тито и комунизмот, а да не ти знаел што навистина е комунизам - е тоа е злодело, мајке ми.

Види... нема потреба од заклучоци и расправии за загубите и добивките. Доколку ти е искрена намерата.
А не ти е. да ти беше - немаше да прашаш.
По 133 пат: преобразбата на општества (од комунизам/социјализам - во капитализам) налага да се продаваат државните работи, односно да се приватизираат.

Преформулирај го прашањето во темата ако стварно се прашуваш.
или уште подобро...

Преформулирај се самиот

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Темава ако се свртела на 360 степени, тогаш значи дека е во насоката во која си ја поставил ти. Значи, ни твоето не ти се свиѓа бе Цитролино бе :)
Далеку од експерт, меѓутоа имам некои солидни познавања и на таквите познавања основам заклучоци. Јас не сум ни титоис, ни Сталинист, ни Маоист. Ниту пак, преферирам капиталисти. Ниту било што...
меѓутоа, чоек кој бил заколнат анти-комунист и секој втор збор му е против Тито и комунизмот, а да не ти знаел што навистина е комунизам - е тоа е злодело, мајке ми.

Види... нема потреба од заклучоци и расправии за загубите и добивките. Доколку ти е искрена намерата.
А не ти е. да ти беше - немаше да прашаш.
По 133 пат: преобразбата на општества (од комунизам/социјализам - во капитализам) налага да се продаваат државните работи, односно да се приватизираат.

Преформулирај го прашањето во темата ако стварно се прашуваш.
или уште подобро...

Преформулирај се самиот
ти изгледа си ми ги мерел сите мои 5000 и кусур постови,чим закључи дека секој втор пост ми е против комунизмот...добар си,не очекуев дека сум толку читан...ајде настави со критики на капитализмот, само не ми е јасно што сугерираш дека ако е капитализам и ЕСМ неминовно мораше јабана да иде,не ти ја сваќам поентата..ја напротив мислам дека не мораше да се приватизира, бидејќи е монопол, а со монополите е најтешка малверзацијата.. а за телеком и може да се дискутира, тука има конкуренција.

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
ти изгледа си ми ги мерел сите мои 5000 и кусур постови,чим закључи дека секој втор пост ми е против комунизмот...добар си,не очекуев дека сум толку читан...ајде настави со критики на капитализмот, само не ми е јасно што сугерираш дека ако е капитализам и ЕСМ неминовно мораше јабана да иде,не ти ја сваќам поентата..ја напротив мислам дека не мораше да се приватизира, бидејќи е монопол, а со монополите е најтешка малверзацијата.. а за телеком и може да се дискутира, тука има конкуренција.
Не бе Цитролино, еве, во последниве два поста спомнуваш комунизам во негативна конотација. :)
EСМ не ојде јабана. Ако на народот му изгледа дека одлуките да оскапи струјата се драстични, тогаш нека си продумаат што е проблемот.
општестото нема да се уништи во еден ден, се додека не се смени човекот inside-out.
Капитализмот нема време ни пак потреба да се расправа со некои социјални и хуманитарни работи како разбирање на сиромаштијата и поефтинување. Капитализмот бара капитал. Што не е јасно тука?

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
EСМ, Окта и Телеком не беа фирми за продавање.Барем не на таков начин како нив.Не знам како е ситуацијата, ама акциите барем да беа 51% - 49 % во корист на државата за колку толку некаква заштита.
Од друга страна, некој погоре кажа имаше големи злоупотреби со тогашните државни фирми (неплаќање струја, телефонски сметки итн.) со цел задржување на власт и привлекување гласачи.Ништо не е идеално, ама па поскапување на цена секоја година за 10 % е ненормално.А ненормален е и народов!

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.741
Поени од реакции
18.490
@
Harlots of 42nd street,

Ај ако не ти е тешко подесетиме која партија се води и делува според комунистички стандарди во денешно време а и во скорешна историја? 2006-2011 за мене СДСМ (сегашната гарнитура) нема ни K од она што се нарекува прав комунизам...така да и твоето не држи.

Ако ги исфрлиме нив, на кого треба да се ослониме, или да подржиме? дали мислиш дека некој друг би имал влијание на економијата, друштво/мала партија или како и да е? јас лично не.

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Ај ако не ти е тешко подесетиме која партија се води и делува според комунистички стандарди во денешно време а и во скорешна историја? 2006-2011 за мене СДСМ нема ни K од она што се нарекува прав комунизам...така да и твоето не држи.

Ако ги исфрлиме нив, на кого треба да се ослониме, или да подржиме? дали мислиш дека некој друг би имал влијание на економијата, друштво/мала партија или како и да е? јас лично не.
Кој рече такво нешто и каде? Јас? Не верувам.
Знајш како... мене не ме интересираат ниту партии ниту нивните идеологии. Она, знаеш... „идеологии“. Мене не ми е поентата да го будам комунизмот во срцата на капиталистичките задоени момци македонци. Ниту пак, да убедувам некого во спротивното. Едноставно, не ме интересира. Меѓутоа, суштината на прашањето на темата се наоѓа во исправноста во продавањето на ЕСМ.
Јас одговарам дека не треба да се бара никаков одговор на тоа “прашање“ бидејќи приватизацијата е нормална работа во префрлање на општество од комунизам во капитализам.
Кај виде да бранам некој систем или општество?

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Знајш како... мене не ме интересираат ниту партии ниту нивните идеологии. Она, знаеш... „идеологии“. Мене не ми е поентата да го будам комунизмот во срцата на капиталистичките задоени момци македонци. Ниту пак, да убедувам некого во спротивното. Едноставно, не ме интересира. Меѓутоа, суштината на прашањето на темата се наоѓа во исправноста во продавањето на ЕСМ.
Јас одговарам дека не треба да се бара никаков одговор на тоа “прашање“ бидејќи приватизацијата е нормална работа во префрлање на општество од комунизам во капитализам.
Кој те лаже тоа..жими таквото..се е само не нормална работа,кога се работи за стратешки компании.. колку што знам српското електростопанство не е приватизирано и во уште икс други земји.. батали ти дефиниции во книги,не е се во теорија има нешто и надвор од неа.

Il Fenomeno

non mollare mai
Член од
14 март 2007
Мислења
3.226
Поени од реакции
707
Јас не знам што ти е оваа тема отворена демек ако Дистрибуција односно денешно ЕВН беше државно струјата немаше да поскапи не мора се да се гледа низ политика.
Македонија увезува струја за 50% од своите потреби притоа многу скапа а ја продава поевтино односно државата ја субвенционира и ја продава на ЕВН поевтино.
Ако не инвестираме во енергетски погони за кои се задолжени државните компании Елем и Мепсо ќе плаќаме уште три пати поскапа струја.Дури не ми е јасно како се во добивка 2 милиони евра што е многу мала добивка за таков обрат.Со тие пари не може да се инвестира.
ЕВН ја подобри наплатата пред тоа државна фирма толерираше неплаќање сега нема такво нешто и ЕВН си плаќа на Елем и Мепсо.
Инаку како што кажа некој пред мене сите бараа поскапување не само ЕВН која е компанија која работи во овој регион и е со реноме.А како била продадена дистрибуција на ЕВН си има органи нека истржат и кој се огрешил да одговара.Јас како што знам се тужеа на суд потрошија милиони евра на крај се договорија пред судот да ја каже пресудата.

Регулаторната комисија за енергетика. ЕЛЕМ ќе добие зголемување од 4%, ЕВН 6,95 а МЕПСО 14,14%,

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.741
Поени од реакции
18.490
Цитро и многу други во државава ги хејтаат СДСМ затоа што се според нив комунистички настроена партија, но и завиден дел од тие што ги сакаат, е поради истата причина.
Ако ги класифицираш и ти како партија со таква идеологија, грешиш..како и многу други, што не значи дека те ставам во нивни симпатизери нити некој што го брани нивниот став.

Ама секако забегавме малце од темава, се извинувам ако нешто погрешно сум протолкувал.

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Цитро и многу други во државава ги хејтаат СДСМ затоа што се според нив комунистички настроена партија, но и завиден дел од тие што ги сакаат, е поради истата причина.
Ако ги класифицираш и ти како партија со таква идеологија, грешиш..како и многу други, што не значи дека те ставам во нивни симпатизери нити некој што го брани нивниот став.
Добро пријателе, да те прашам вака... зашто не ти сум јасен со моите катаљон коментари од погоре? Мене не ми е гајле кој и кога го продал ЕСМ. Јас само алудирам на тоа дека македонија се стреми да биде капиталистичка земја и дека таквите чекори се неопходни за да биде капиталистичка.
Јас не судам дали капитализмот е ок или не. Барем не овде.
јас само кажувам како стојат работите.
без разлика дали баба ми била на власт. Потезите што се вршат како тој со продавањето, се капиталистички манифестации. Што има повеќе да се објаснува?

И не, не мислам дека било која партија е капиталистичка или комунистичка во државава.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
чист извор на пари го продадоа благодарение на тоа што се алчни и несакаа да инвестираат во него ниту денар. да скратеа 2 3 споменика сега ЕСМ ке беше може и во подобра состојба од моменталната ама алчноста за побрзо да се збогатат беше пресудна.

П.С и бучин е продаден така? (рудникот за злато де)

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Се крадеше од ЕСМ и пред да биде продадено, Ламбевски или како и да се презиваше мислам дека има лежено за тоа.

ЕСМ требаше да биде продаден, но продажбата од тогашната гарнитура беше во најмала рака сомнителна.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Продај си ја куќата па после во нејзе живеј под кирија. ЕСМ морало да се продаде поголема глупост немам прочитано.

И неколкучлена комисија одлучува за судбина на двамилионски народ, а ги избра некој нив на избори?

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Не требаше да се продаде.
Само го дадовме, да не кажам што, под кирија. Да беше ЕСМ на Македонија, кога ќе се покачеше цената на струјата, тоа ќе значеше дека се собираат пари за нови инвестиции. Сега секое покачување на цената на струјата, значи само поголеми профити за ЕВН. А како и каде ЕВН, сега ќе ги распореди тие профити не одлучуваат граѓаните на Македонија, туку австриските и белосветските капиталисти. Затоа нема и ќе нема нови инвестиции во централи

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Поминаа години од кога ги продадовме капацитетите од кој денес зависиме. И да не ги продадевме тогаш денес еу ќе ни ги ставеа на листа за влез. Нали оти кај нив се цвета па и кај нас да процвета. Начинот на кој ги продадоа го знаеме, компаниите кој народот ги градеше и ги финансираше, денес се причина што голем број семејства живеат како во камено време.
Неможеме да се жалиме, имаме избори си гласа нацијата за извршител. Наше е само да собираме пари за да им ги платиме сметките. И штедете малку на струја што е ова печката на тројка. Вадете јамболии и гледајте турски серии.

Kajgana Shop

На врв Bottom