Дали атеизмот е заснован на вера или на наука?

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Атеизмот е заснован на човековиот вид, слух и допир. Верата е заснована на чувства.
А, настанокот на човекот нема допирна точка со верувањето и неверувањето. Тие 2 појави настанале после менталната еволуција на човекот. А што се десило претходно?? Е тоа е 1,000,000 $ прашање.

Член од
15 декември 2011
Мислења
61
Поени од реакции
10
Верување во Не постоењето на бог , НЕ верување во апсурдните теори кои ги наметнува религијата, не само библијата ... некои говорат за реинкарнација но не одиме оф топик
Бог ? - за мене е само една добра утеха за да го оправдаме нашето постоење и да се осеќаме дека сме нешто повеќе од уште еден вид на еволуција на оваа мала планета.
Реалноста е дека јас и ти се разликуваме од едно куче во тоа што ние како доминантен вид на планетава почнавме да сме свесни за нашето постоење и со тек на време благодарение на нашето социјално однесување се оформи ова општество, и нормално дека две глави се подобри од една па и неколку милјарди се добредојдени, па така почна индустриската револуција и бумот во човековото постоење и тако далје да не одам оф топик

А кој е твојот бог ?
Мојот бог нема врска со темата. Пак го избегнуваш прашањето. Кој е твојот бог? Абиогенеза?
Значи ти веруваш дека не постои Бог?

D

dystopian

Гостин
значи неверојатно е постоењето на Бог, а веројатна е абиогенеза. Ти веруваш во тоа?
Не, науката сеуште не знае точно како настанал живиот свет. Не мора да веруваш во абиогенеза за да бидеш атеист.

Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.073
Мојот бог нема врска со темата. Пак го избегнуваш прашањето. Кој е твојот бог? Абиогенеза?
Значи ти веруваш дека не постои Бог?
Мислам дека ти објаснав кој е мојот бог ....не го избегнав прашањето .... ај copy paste ќе напрам
Бог ? - за мене е само една добра утеха за да го оправдаме нашето постоење и да се осеќаме дека сме нешто повеќе од уште еден вид на еволуција на оваа мала планета.
Реалноста е дека јас и ти се разликуваме од едно куче во тоа што ние како доминантен вид на планетава почнавме да сме свесни за нашето постоење и со тек на време благодарение на нашето социјално однесување се оформи ова општество, и нормално дека две глави се подобри од една па и неколку милјарди се добредојдени, па така почна индустриската револуција и бумот во човековото постоење и тако далје да не одам оф топик

А кој е твојот бог ?

Член од
15 декември 2011
Мислења
61
Поени од реакции
10
Не, науката сеуште не знае точно како настанал живиот свет. Не мора да веруваш во абиогенеза за да бидеш атеист.
Значи не знае? Аха интересно. Ако не знае, зошто тогаш тврдиш дека не постои Бог како причина за настанок. Можеби не опишан како во светите книги на христијаните, муслиманите, евреите..... Но зошто да не е можно?
Зошто си толку сигурен дека бог не постои?

Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.073
Значи не знае? Аха интересно. Ако не знае, зошто тогаш тврдиш дека не постои Бог како причина за настанок. Можеби не опишан како во светите книги на христијаните, муслиманите, евреите..... Но зошто да не е можно?
Кај е ?

Член од
15 декември 2011
Мислења
61
Поени од реакции
10
Мислам дека ти објаснав кој е мојот бог ....не го избегнав прашањето .... ај copy paste ќе напрам

А кој е твојот бог ?
Ај јас да направам копи-пејст,

Како настанале првите едноклеточни организми? Дали атеистите можеби веруваат во нешто друго (абиогенеза, биг-бенг итн) или се потпираат на науката?

D

dystopian

Гостин
Не сум апсолутно сигурен, исто како што не сум сигурен дека не постојат еднорози, бизони што летаат итн... Едноставно не верувам. Има разлика. Во каков бог ти веруваш?

I

Iblis

Гостин
Кај е абиогенезата? Кај е биг-бенг?
Биг Бенг е само хипотеза, најпопуларната во моментот и најприкладната, абиогинезата е теорија која има одредени докази, кои иако не ја потврдуваат апсолутно, сепак ја наговестуваат точноста на истата и што е најважно, во секоја наука една теорија е точна се додека не се замени со друга која подобро ги опишува работите т.е автокорекција, кај религијата и верувањето таква работа непостои, односно да бидем попрецизен , кај религијата постои, коракцијата ја вршат свештените лица според нивните увидени потреби.

Член од
15 декември 2011
Мислења
61
Поени од реакции
10
I

Iblis

Гостин
Не не, нема фосили што би ја потврдиле абиогенезата со сигурност, тоа е невозможно, за еволуцијата, да. :)
Фосил што би ја потврди абиогинезата тешко ќе најдеш, тоа би бил преминот од нежива во жива "материја" нешто што е крајно проблематично, ама затоа најстариот фосил пронајден посочува дека првите организми биле доста едноставни и можно е да произлегуваат од нежива "материја" , понатаму настапуваат експериментите кои делумно ја потврдуваат оваа теза. Има доста во линкот горе и лека полека се истуркува она Бог како создател на живиот свет.

Kajgana Shop

На врв Bottom