Тури 10.04, ne 10.04.1/.2 nego 10.04.Симни од ncomputing.com за х550, инсталирај, имаш упатства таму како, и ќе работат, само кога инсталираш 10.04 кабелот за нет изваден и НИКАКВИ апдејти не турај, после откоа ќе инсталираш сите апдејти освен тие за кернел тури ги, и ќе работи.Во школо.. 7.04.. или 7.10.. му мавнав унинстал.. и не работат.. ме нервираше тоа дека неможеше флешот да преработи..
Инаку.. ако се инсталира пак 7.04 ќе може ли да работи(воедно и другите а не само главниот)?
Епа избриши ја таа партиција на која имаш Линукс и инсталирај си Win 7 на нејзино место.Si kupiv laptop Aser TravelMate ama so operativen sistem Linux(ama voopsto ne mi se dopajga) pa sakam celosno da go izbrisam i da instaliram Win 7 64 bit. Dali nekoj moze da mi pomogne!!!!!
Fala, pozz
Ubavo kazano no nikako ne mozam da ja izbrisam 'Ne znam' ako mozis da mi pomognis bi ti bil blagodarenЕпа избриши ја таа партиција на која имаш Линукс и инсталирај си Win 7 на нејзино место.
А да инсталираш Win 7 знаеш?Ubavo kazano no nikako ne mozam da ja izbrisam 'Ne znam' ako mozis da mi pomognis bi ti bil blagodaren
Имаш терминал само не е во апликејшнс, би требало да биде во System/Utilities едно од тие е, ако го нема таму:Во школо ни ги преинсталираа компјутерите и сега е едубунту 7.10 но нема терминал...Има ли некое чаре?
Но, уште на првиот чекор кај libmotif3 i libmotif-dev заглавувам. Имено ми го дава ова:1. Да се превземат бинарните(binary) и изворните(source) фајлови од официјалниот веб сајт:
http://www-asim.lip6.fr/pub/alliance/distribution/5.0/
Тоа се фајловите:
· alliance-5.0-20090901-i386-sl5soc.i386.tar.gz
· alliance-5.0-20090901.tar.gz
2. Да се инсталира libmotif3 и libmotif-dev:
Код:
sudo apt-get install libmotif3
sudo apt-get install libmotif-dev
Код:
- Воедно се креира симболичка врскана следниот начин:
sudo ln -s /usr/lib/libXm.so.3.0.2 /usr/lib/libXm.so.4
3. Да се екстрахира изворната верзија:
Код:
tar xzf alliance-5.0-20090901.tar.gz
4. Влезете во папката alliance и “конфигурирајте” ја изворната верзија на следниот начин:
Код:
cd alliance-5.0
export ALLIANCE_TOP=/opt/alliance-5.0
./configure --prefix=$ALLIANCE_TOP
5. Се екстрахира бинарната верзија во root директориум:
Код:
sudo tar xzf alliance-5.0-20090901-i386-sl5soc.i386.tar.gz -C /
6. Се копира alc_env.sh (или alc_env.csh) фајлот од изворната во бинарната верзија (ако сте сместени во alliance-5.0 папката од изворната верзија):
Код:
sudo cp distrib/etc/alc_env.sh /opt/alliance-5.0/etc/
sudo cp distrib/etc/alc_env.csh /opt/alliance-5.0/etc/