Парите носат среќа

Money can not solve all my problems. But it can solve my money problem. A od tuka natamu 99% od problemite. Da zdravjeto e najgolemo bogatstvo, ama vikaat golo zdravje - cista bolest. Vo denesnovo opstestvo nema nikoj sto ke me ubedi deka mozes da bides srekjen bez pari. Ke si srekjen sto ke rmbas 12 saati kako vol za da mozes da krpis mesec so mesec ? Da ke si srekjen zasto si prebrodil eden mesec bez da se zadolzis. No koga ke se svrtis i ke poglednes kako si pominal niz toj mesec i sto se si trebal da skratis, od sto se si trebal da se otkazes za da na krajot od mesecot bides na pozitivna nula ( da ne zboram da probas da zastedis nesto ) - ke bides zadovolen ? Zimi takvoto ke bides zadovolen. A ako ne si zadovolen, kolku mozes da bides srekjen? Taman ic... Pominalo toa vreme koga parite ne pretstavuvale srekja - a zosto ne pretstavuvale ? Pa zatoa sto sekoj eden gi imal dovolno ( da ne kazam povekje od potrebno ). I so samoto toa sto site bile zadovolni i kako najniskata - rabotnickata klasa, avtomatski bile i srekjni... I ako deneska parite ne pretstavuvaat srekja, zasto togas se trudime da gi imame povekje i povekje ? Da iskvareno ni e opstestvoto, svetot ni ide u nepovrat, toa e fakt... Ali jbg toa e, tuka si, i teraj - koj kolku moze...

Парите се шарена хартија со замислена вредност врз нејзе, дигитални бројки на монитор.
Колку вредат сега, па вредат спрема нашата замисла на нивната вредност и цената на продуктите кои што можат да се купат продадат направат. Првата вредност е поважна од втората.
Парите се доста едноставно нешто направено да изгледаат како нешто комплицирано.

напорната работа, равивањето, учењето, предизвиците кои треба да ги совладам за да ја исполнам целта која ја имам зацртано ми носи среќа... не парите. Секако целта може да биде многу пари, сопствена јахта и што уште не, но тие носат среќа кога ќе ги заслужиш и самиот ќе ги добиеш а тоа е поради чувството на задоволство дека вредиш и си способен. ..

аматер сум со библијата и не сум верник но дали Јуда кога го продаде Исус за пари, тие му донесоа среќа? Или рече што ќе ми се пари кога веќе ништо не вреди и се обеси.

Парите ги тешат оние кои немаат среќа во ништо друго, па овие им се последна шанса во очајот. Патетика е парите да те прават среќен и да ги користиш како оправдување дека си неспособен за било што друго.

напорната работа, равивањето, учењето, предизвиците кои треба да ги совладам за да ја исполнам целта која ја имам зацртано ми носи среќа... не парите. Секако целта може да биде многу пари, сопствена јахта и што уште не, но тие носат среќа кога ќе ги заслужиш и самиот ќе ги добиеш а тоа е поради чувството на задоволство дека вредиш и си способен. ..

аматер сум со библијата и не сум верник но дали Јуда кога го продаде Исус за пари, тие му донесоа среќа? Или рече што ќе ми се пари кога веќе ништо не вреди и се обеси.
Браво за ова, комплетно се сложувам

Значи многу се нервирам кога реплика на парите не носат среќа е муабетот, па парите плаќаат сметки. Тоа значи дека ако имаш плата, ќе имаш некој вид стабилност, но не и среќа. Дино Мерлин во една песна велеше: Није среча пара пуна вреча, то знају они што је имају...
Не, не носат парите среќа. Да, добри се за да си платиш сметки и да купиш храна, нешто облека, да седнешна кафе, во кафанче и сл. Ама само парите како такви не можат да ти донесат среќа во смисла на другари, љубов, друштво. Освен ако не сакаш лажни другари. Луѓе што премногу имаат пари никогаш не знаат дали дечкото/девојката ги сака заради нив, дали другарите/ките им се вистински или прават лице и сл. На тоа се мисли. Да, убаво е да имаш работа за да можеш да платиш сметки и сл. Ама најубаво е да си води човек просечен живот со луѓе што го сакаат и што му се драги и да живее според филозофија на љубов, почитување и вистински вредности, а не опседнатост со пари и материјални работи. Денес ги имаш, утре може да ги немаш. Ама правите луѓе секогаш ќе се тука, без разлика што се случи. Така да, не - парите не носат среќа, носат само некој вид материјална сигурност, која не е гаранција за душевен мир, среќа и хармонија.

Уствари на крај краишта, можеби јас имам поинакво сфаќање за зборот среќа. Секој со своја дефиниција. Има луѓе што само парите како такви ги прават среќни. Секој со своето во животот.

Изумреа тие времиња каде што се живееше од љубов и др. а може и ич не ни постоеле, на денешницава се само парите ;)

Изумреа тие времиња каде што се живееше од љубов и др. а може и ич не ни постоеле, на денешницава се само парите ;)

Кои пари ми се потребни за да седам во маало и да се зафркавам со другарите? Кои пари ми се потребни за да излезам на снег и да се мавам со снежни топки? Љубовта, пријателите овозможуваат душевна храна која ти помага во најкризните моменти во животот. Аман веќе со материјалното. Аман. Парите не се константни. Доаѓаат и си одат! Константни се само вредностите кои ги имаме во нас. Ми зборат луѓе како се против материјализам, а самите велат дека парите се најбитни. Епа ондак која е целта да плукате по материјализмот?
Не бе, не можам да живеам јас во вакво општество. Не, мене во животот парите никогаш не ми биле и никогаш нема да ми бидат единица мерка за среќа и љубов, на тие што им е - со среќа нека им е... ;)

Кои пари ми се потребни за да седам во маало и да се зафркавам со другарите? Кои пари ми се потребни за да излезам на снег и да се мавам со снежни топки? Љубовта, пријателите овозможуваат душевна храна која ти помага во најкризните моменти во животот. Аман веќе со материјалното. Аман. Парите не се константни. Доаѓаат и си одат! Константни се само вредностите кои ги имаме во нас. Ми зборат луѓе како се против материјализам, а самите велат дека парите се најбитни. Епа ондак која е целта да плукате по материјализмот?
Не бе, не можам да живеам јас во вакво општество. Не, мене во животот парите никогаш не ми биле и никогаш нема да ми бидат единица мерка за среќа и љубов, на тие што им е - со среќа нека им е... ;)

Јесте дека парите неможат да го купат тоа што го наведе горе, али од тоа не се живее, тоа добро време што си го поминал со пријателите не ти дава леб, или што си се мавала со снег, сепак и ја не сакам да се цени повеќе материјалното али шо да се прави живееме во таков свет :)

Јесте дека парите неможат да го купат тоа што го наведе горе, али од тоа не се живее, тоа добро време што си го поминал со пријателите не ти дава леб, или што си се мавала со снег, сепак и ја не сакам да се цени повеќе материјалното али шо да се прави живееме во таков свет :)

Е добро де, парите не паѓаат од небо, не растат на дрво, затоа и се образувам нели - за да најдам работа, да имам егзистенција и кров над глава. Поентата е дека ќе работам - ќе имам за леб. Ама не е поентата животот да ми се врти околу профит и пари, има многу повеќе во животот од платата на први. Не оди сега во екстреми. Ако имам кров над глава, храна, вода, платени сметки и плус имам за некои мои задоволства, не ми треба ништо друго. Не ми треба дебела банкарска сметка. Ми треба љубов, ми треба бесцелно шетање низ градов, среќа, зезање, спомени. Спомени не се купуваат со пари. Не сакам моите спомени од животот да ми бидат поврзани со целодневно работење и заработување. Не, таков живот не сакам.

Знаеш што? Најлесно е да се каже и јас не сакам да се цени материјалното, ама што да правиме живееме во таков свет. Конформистичко, линија на слаб отпор. Најлесно. Ако светов го цени материјалното, не значи дека и јас ќе го ценам. Ако светов сака пари, не значи дека и јас ќе ги сакам. Исто е ко да кажеш, и јас не сакам да се фрлаат луѓето во Вардар, ама што да правиме се фрлаат, па ај и јас со нив. Ако не цениш материјално, нема да го цениш макар стоел и сам против светот.

Поентата е секој да се бори против материјални површни вредности. Ама не, најлесно е да се кука и да се води човек по максимата: ако не можеш да ги победиш, придружи им се.

Е добро де, парите не паѓаат од небо, не растат на дрво, затоа и се образувам нели - за да најдам работа, да имам егзистенција и кров над глава. Поентата е дека ќе работам - ќе имам за леб. Ама не е поентата животот да ми се врти околу профит и пари, има многу повеќе во животот од платата на први. Не оди сега во екстреми. Ако имам кров над глава, храна, вода, платени сметки и плус имам за некои мои задоволства, не ми треба ништо друго. Не ми треба дебела банкарска сметка. Ми треба љубов, ми треба бесцелно шетање низ градов, среќа, зезање, спомени. Спомени не се купуваат со пари. Не сакам моите спомени од животот да ми бидат поврзани со целодневно работење и заработување. Не, таков живот не сакам.

Знаеш што? Најлесно е да се каже и јас не сакам да се цени материјалното, ама што да правиме живееме во таков свет. Конформистичко, линија на слаб отпор. Најлесно. Ако светов го цени материјалното, не значи дека и јас ќе го ценам. Ако светов сака пари, не значи дека и јас ќе ги сакам. Исто е ко да кажеш, и јас не сакам да се фрлаат луѓето во Вардар, ама што да правиме се фрлаат, па ај и јас со нив. Ако не цениш материјално, нема да го цениш макар стоел и сам против светот.

Поентата е секој да се бори против материјални површни вредности. Ама не, најлесно е да се кука и да се води човек по максимата: ако не можеш да ги победиш, придружи им се.

Се те сваќам, ама за некои љубовта, зезањето, спомените ги прават среќни ама не толку колку што они сакаат па посегнуваат по големи пари демек ќе бидат по среќни :)

Се те сваќам, ама за некои љубовта, зезањето, спомените ги прават среќни ама не толку колку што они сакаат па посегнуваат по големи пари демек ќе бидат по среќни :)

Aма пак ти спомнуваш некои... Што се битни тие некои? И зошто тие некои да доминираат? Нема потреба да доминираат, нема потреба да им се обрнува толку внимание на тие некои. Тоа е нивен живот и не ми е гајле што сакаат тие некои, знам јас што сакам, знам кои ми се идеалите и за што се борам, сите останати некои не се релевантни, ниту пак битни.

....сосема точно...парите носат среќа...НО САМО МОМЕНТАЛНА.....Кога ги немаш мисиш дека ќе те направат среќен...кога ќе ги добиеш...кратко време ќе бидеш среќен....а потоа ПАК ОД ПОЧЕТОК....ќе посакаш уште пари или нешто друго...и пак ќе бидеш во ФИЛМОТ...АКО ГО ДОБИЈАМ ТОА ЌЕ БИДАМ СРЕЌЕН

...човекот е ненаситен,,,САКА ДА ИМА СЕ...но секогаш ќе има некој што има повеќе од него

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom