САД не е пријател на Македонија, тоа е факт и реалност

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Петровски никогаш не изјавил дека можат за два дена да средат.А зошто беше спомнато толку кратко време, мислам дека е очигледно.

Генерале, дадени ни се само два дена за Арачиново!
Шест италијански ловци-бомбардери на НАТО ги приземјија хеликоптерите на Македонската армија

Командантот на операцијата во Арачиново, генерал Панде Петровски, вели дека не се точни тврдењата оти македонските сили ќе биле неуспешни во акцијата и нагласува дека биле прекинати пред да го освојат селото крај Скопје

Соња Крамарска

Генералот на македонската Армија Панде Петровски, кој командуваше со операцијата во Арачиново, во фељтонот на „Утрински весник“ говори за драматичните настани на прекинот на операцијата, собирањето на револтираните македонски граѓани пред парламентот и евакуацијата на претседателот Борис Трајковски.
„Во јавноста преку медиумите се ширеше пропаганда дека во Арачиново има над 4 илјади терористи, но имаше само околу 200-220. Јас бев против да се интервенира во Арачиново. Тоа не беше никаков проблем и можевме да го заземеме. Тоа го тврдам како професионалец“.
Првиот ден кога почнала операцијата, безбедносните сили навлегле до новата џамија на Арачиново и почнале со дејствата против бунтовниците. Полека се стеснувал кругот, а третиот ден безбедносните сили веќе биле навлезени во две третини во Арачиново, вели Петровски.
„Но, на состаноците што ги држевме во самиот почеток беше чудно што претседателот Трајковски неколку пати нагласи дека за Арачиново „ни се дадени само два дена“. Во почетокот не можев да го сфатам тоа, кој тоа ни дал два дена? И затоа реагирав како војник. Реков, јас не брзам во Арачиново, два дена, три, десет, петнаесет дена, не ми е важно, тоа не ми прави проблеми од аспект на некаква стратегија“, му рекол генералот на претседателот Трајковски.
„Кога дојдов во хотелот ’Белви‘, имав што да видам. Сите дипломатски претставници од запад и воено-дипломатски претставници беа присутни. Се изненадив што се случува. Влегов во салата и таму ги сретнав Бучковски и Бошкоски. Го прашувам министерот Бучковски: што е ова? Ми вели: ќе чуеш! И тогаш, не се сеќавам дали Никола Димитров или Стево Пендаровски, ме запозна со едно човече и ми рече дека тоа е господинот Питер Фејт, личен претставник на генералниот секретар на НАТО“, раскажува Петровски.
Во „Белви“ беа присутни сите, вели Петровски. „До мене седеа Љубе Бошкоски, Бучковски и Питер Фејт. Побараа да направам план за извлекување на терористите од Арачиново“, вели Петровски.
Планот предвидувал бунтовниците да бидат извлечени од Арачиново и да бидат одведени кон Косово.
Тогаш Љубе Бошкоски скокнал: „Не можат да бидат извлечени неказнети“!
Генералот Петровски го смирил со зборовите: „Чекај да го сослушаме, нека каже, па потоа и ние ќе си кажеме“.
И така и било. Во 16 часот влегол НАТО со четири автобуси од Тетово и седум автобуси од НАТО со обезбедување и плус седум борбени „хамери“ и седум санитетски „хамери“.

„Како професионалец, потоа сфатив дека нашата Армија е понижена. Излезе дека за два дена не можеме да го преземеме Арачиново, па требаше да влезе НАТО и да седнеме на маса. Сфатив дека тоа било планирано уште од 14 јуни, кога претседателот Трајковски испратил писмо до генералниот секретар на НАТО, Робертсон“, вели денес Петровски. Но, по влегувањето во Арачиново настанале проблеми. Никола Димитров, тогашен советник на претседателот Трајковски, му рекол на Петровски: „Господине генерале, се јавува Питер Фејт и вели дека бунтовниците не сакаат да се извлекуваат со автобуси на НАТО, туку сакаат од Никуштак со свои камиони и трактори да се извлечат“.
„Ако е така, нека се повлече НАТО, јас ја продолжувам операцијата! Пренеси му така на Питер Фејт“, гневно одговорил Петровски.
Димитров му ја пренел реакцијата на Фејт. По пет минути влегол повторно кај генералот и смеејќи се му рекол: „Господине генерале, ја прифатија одлуката да се извлекуваат соавтобусите на НАТО“. Петровски му рекол на Димитров: „Треба да знаеш, тоа е однапред планирано, кај нив (НАТО н.з.) нема шега“.
Кога јавноста сфати што се случува во Арачиново, почнало собирањето пред парламентот.Потоа Петровски му телефонирал на полицискиот генерал Ристо Галевски. Му рекол: „Немој да дозволиш некој да тргне преку Вардар“.
„Ако отидеа на Бит-пазар, ќе дојдеше до граѓанска војна! Масата беше разјарена. Почна сериозно да се дискутира да се употреби Армијата да ги затвори мостовите на Вардар спрема Бит-пазар. Јас не го дозволив тоа. Армијата не е за тоа, ниту е оспособена ниту има таква намена. Целата состојба можеше лесно да излезе надвор од контрола“, вели Петровски.
ТЕТОВСКАТА ОПЕРАЦИЈА "МХ"
Со претседателот се договорив планот на воената
операција да го потпише на 23 март по враќањето од
Женева. На 24 март Владо Поповски, член на Советот за
безбедност, ме праша: "Панде дали можеш да ги разбиеш терористите во Тетово?" "Ту, да му се невиди, пар-
тал ќе ги направам", му кажав. Владо ми рече: "Претседателот се двоуми, некој таму во Женева го исплашил
и цел ден се колеба дали да ја потпише одлуката"... Во
01 ч. на 25 март, му се обратив на врховниот командант: "Господине претседателе, ако за неколку минути не ја потпишете, односно не ја одобрите одлуката за напад, од операцијата која треба денес во 7 ч. да почне, нема ништо, веќе е доцна!"... Се прекрсти, ја потпиша и рече:
"Со Господ напред, нека ни е на помош и нека нè чува!"... На 26 март единиците ги зазедоа сите тактички објекти планирани за контрола на просторот. На 27 март предложив да се изврши чистење од останатите терористи во с. Порој и Џеп чиште. Ми се јави полковник Јосип Бошевски: "Господине генерале, полицијата се повлекува од с. Порој, добиле таква наредба". Барав објаснување. Министерката Доста Димовска рече: "Генерале, што сакаш ти, граѓанска војна. Ние ни во борбена операција
не дејствуваме во тие села - тие граѓани нè поддржаа за време на операцијата"... Порој и Џепчиште останаа бастиони за терористите.
Зошто на Трајковски му требаше време за да ја потпише
наредбата за "Тетовската акција"?
ПЕТРОВСКИ: Кога би знаел тоа и би го напишал. Уште од почеток Трајковски јавно се залагаше за мирно решение и подоцна се обелодени и се реализира планот за тоа.
Мене по
веќе ми пречеа оние луѓе кои се залагаа со воени средства да
се реши проблемот, но откога ќе постигневме успех опе ра
цијата се прекинуваше, а тие не реагираа. На што ви асоцира
тоа? За мене како професионалец овие работи беа не сфат
ливи.
КАРПАЛАК
На 5 август бев непријатно изненаден кога преку А1
беше објавена наредбата, строга државна тајна, во ко ја
се бараше АРМ со потребна структура и бројни сили да
влезе во Тетово, со цел да се оневозможи заземање на
градот од страна на терористичките групи на т.н. ОНА…
АРМ да се постави на патниот правец Тетово-Ја жинце, со
цел да ја обезбеди сигурноста на сообраќајот и да оневоз
можи пенетрирање на терористичките гру пи од Шара
кон селата во Полог. Мислев дека тоа е провокација вр
ховниот командант да му издава наредби на началникот
на ГШ преку средства за јавно информирање. На полков
никот Симе Спасковски му објаснив и го испратив во Со
бранието за да се увери дали по стои таква наредба... По
кратко време ми донесе еден лист испратен по телефакс
од Охрид, со потпис на претседателот... Не верував во тоа
што го гледав: тој ден неколку пати се слушнав со прет
седателот, ништо не ми спомна за наредбата. Се обидов
да стапам во кон такт со Владо Бучковски (МО), но и тој
беше недостапен. Во едно бев сигурен, иако наредбата е
потпишана од Трајковски, тоа не е негова волја, по содр
жината и стилот таа личи на неговите советници (еден од нив тогаш беше СТЕВО ПЕНДАРОВСКИ, нели) , што по
доцна се потврди. Благодарение на јавното соопштение
на на редбата, на 8 август во Карпалак настрадаа недолж
ни војници.
Еве го целото интервју http://www.makedonskosonce.com/broevis/2006/sonce643.pdf/12_17_intervju.pdf
ма не бре џабе ти е стево е у право панде е тапа генерал американците се добри вили ГЕД ИТ ! :D :D :D тоа е тука уставно правило

Член од
24 март 2010
Мислења
15.351
Поени од реакции
26.353
Петровски никогаш не изјавил дека можат за два дена да средат.А зошто беше спомнато толку кратко време, мислам дека е очигледно.
„Но, на состаноците што ги држевме во самиот почеток беше чудно што претседателот Трајковски неколку пати нагласи дека за Арачиново „ни се дадени само два дена“. Во почетокот не можев да го сфатам тоа, кој тоа ни дал два дена? И затоа реагирав како војник. Реков, јас не брзам во Арачиново, два дена, три, десет, петнаесет дена, не ми е важно, тоа не ми прави проблеми од аспект на некаква стратегија“, му рекол генералот на претседателот Трајковски.
Ова тврдење од погоре е сосема спротивно на тврдењето од Стево Пендаровски, дека генералот проценил дека за освојување на Арачиново му се потребни ден до два. Генералот, за жал, е починат, ама заедно со нив имало и уште многу други луѓе што најоштро ќе го демантираа Стево Пендаровски доколку лаже.

Настрана сиот анимозитет меѓу нив двајца, ова е пресериозна тема за Пендаровски да се однесува несериозно. Текстот покажува дека и Карпалак беше плод на некоордираноста и непрофесионалноста на клучните институции во нашава држава, ама Карпалак има исто така интересен нарачател.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Имаше и една статија или дел од книга беше, во која Бучковски чинам признаваше дека добил директни уцени од НАТО дека ќе бидат пратени бомбардери од базата на НАТО во Италија - Авиано.

Пендаровски во најмала рака, е сомнителен и постои веројатност дека работи сеуште против нашите интереси, не ја разбирам потребата за миење раце после 10 години и откако многумина клучни учесници се мртви и не можат да ја потврдат неговата верзија.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.351
Поени од реакции
26.353
Пендаровски во најмала рака, е сомнителен и постои веројатност дека работи сеуште против нашите интереси, не ја разбирам потребата за миење раце после 10 години и откако многумина клучни учесници се мртви и не можат да ја потврдат неговата верзија.
Има законска обврска за молчење од 10 години. Има уште живи учесници во сите одлуки. Ќе ја кажат сите својата верзија, убеден сум. За некое време, кога најголем дел од нив ќе отидат во политичка пензија војната во 2001 ќе ни стане многу појасна.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
August 23, 2001

More signs NATO is behind ethnic Albanian attacks on Macedonia

A Canadian journalist has evidence that NATO is arming and equipping the ethnic Albanian guerillas who have waged a five-month long insurgency against the Macedonian government in Skopje.

Scott Taylor, editor of Espirit de Corps magazine, says that on a visit to guerilla bunkers overlooking the besieged Macedonian city of Tetovo he was welcomed with shouts of, "God bless America and Canada too for all they have provided to us." Canada is a member of the US-led NATO coalition.

Taylor says guerrilla commanders showed off their arsenal, which included side arms, sniper rifles and grenade launchers, all marked "Made in the USA." Says Taylor, one commander remarked that, "thanks to Uncle Sam, the Macedonians are no match for us."

Taylor isn't the first to charge that Washington is aiding the guerillas. The Macedonian government alleged that US helicopters were delivering supplies to guerillas in the mountains above Tetovo. US officials don't deny that airdrops were made, but say helicopters were transporting vital humanitarian aid. But Taylor says the local guerilla commander told him that the helicopters were delivering heavy mortars and ammunition. The guerillas have bombarded Tetovo with artillery.

Taylor says ethnic Albanian villagers cheer at the sight of US helicopters, while guerillas at brigade headquarters wear Nike-style T-shirts bearing the phrase, "NATO Air - Just do it!" Meanwhile, one Macedonian police officer lamented to Taylor that "if NATO hadn't been arming and equipping the (KLA) in Kosovo there would be no need for them to disarm these guerillas now."

This isn't the first time complaints about the US and NATO arming ethnic Albanian guerillas have been made. In March, a European K-For battalion commander told the London Observer that, "the CIA has been allowed to run riot in Kosovo with a private army designed to overthrow Slobodan Milosevic...Most of last year, there was a growing frustration with US support for the radical Albanians." And in January the BBC reported that Western forces were training guerillas, then opening a new front in southern Serbia and Macedonia.

In June, when Macedonian forces were closing in on guerillas in the town of Aracinovo, NATO intervened, transporting ethnic Albanian rebels out of the besieged town in air-conditioned busses. According to the German newspaper Hamburger Abendblatt, 17 US advisors, belonging to an American mercenary firm involved in other Balkan conflicts, were among the guerillas. And the newspaper pointed out that 70 percent of the equipment carried away by the guerillas was US made.

Days earlier, a American diplomat was slightly wounded by Macedonian gunfire as he emerged from the woods (around Aracinovo) with two other Americans," according to the International Herald Tribune. The diplomats were emerging from rebel-held territory.

Two months ago, the London Sunday Times reported that at least 800 ethnic Albanian guerillas fighting in Macedonia are members of the Kosovo Protection Corps, a paramilitary police unit created by the UN from the KLA. The Times says, "Hundreds of KPC reservists were called up by their Albanian commander Agim Ceku, in March. They subsequently disappeared to former KLA training camps in Albania and are now re-emerging in Macedonia."

Ceku, one of the top leaders of the KLA, along with Hacim Thaci, was artillery chief of the Croatian army when it launched a war in the Krajina region of Croatia, which led to 250,000 Serbs being driven from their homes. Under the KPC, 250,000 Serbs, and another 100,000 Roma, Gorani, Turks and Jews have been driven from Kosovo. Now, the KLA offshoot in Macedonia, the NLA, seems intent on ethnically cleansing the largely Albanian Tetovo region. Over 120,000 Macedonians have fled or have been driven from their Tetovo area homes by guerillas. Ilir Hoxha, a 25-year old ethnic Albanian said, "Let them leave. They should never return. Tetovo is Albanian and it will remain Albanian."

For years, many Albanians have dreamed of resurrecting the greater Albania established under the Italian fascists, and then under the Nazis. It incorporated parts of Macedonia and Greece, southern Serbia, and Kosovo into Albania proper. Some reports say an ethnic Albanian Liberation Army of Chameria will open a new front in Greece soon.

Skopje has been hampered in its response to the guerillas. NATO and the EU have warned Macedonia not to crack down on the guerillas, and Ukraine, which was providing equipment to the under-equipped Macedonian army, was warned to stop shipments of materiel.

Meanwhile, press reports in the West describe NATO and EU diplomatic efforts as aimed at preventing a civil war, though the intention appears to be to prevent a strong Macedonian response.

The guerillas say they're fighting to win language rights, but critics point out that an armed attack is highly disproportional to the NLA's stated aims. Moreover, the fact that the guerillas have been recruited from Kosovo, pass freely over a Kosovo-Macedonia border presumably patrolled by NATO K-For forces, and have driven non-Albanians from their homes in an apparent effort to ethnically cleanse the Tetovo region, points to the pursuit of other goals, fully backed by NATO.

Taylor, who served in the Canadian Armed Forces, says NATO's support of the guerillas is so blatant "it is little wonder that the Macedonian majority have staged violent anti-NATO riots."

http://www.mediamonitors.net/gowans23.html

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.181
Поени од реакции
18.258
Ова тврдење од погоре е сосема спротивно на тврдењето од Стево Пендаровски, дека генералот проценил дека за освојување на Арачиново му се потребни ден до два. Генералот, за жал, е починат, ама заедно со нив имало и уште многу други луѓе што најоштро ќе го демантираа Стево Пендаровски доколку лаже.
Во некоја емисија на тв пензионираниот полковник Благоја Марковски ги потврди истите работи.Додаде и дека Петровски не бил омилен меѓу странците, а и дел домашни политичари поради неговата тнр.радикалност, односно бил доста порадикален во однос на Јово Андревски.Го додаде и тој дел дека во Арачиново била планирана акција подолга од тие два дена.Поради слични причини како Петровски е принудно пензиониран, а е исто еден од подобрите кадри во АРМ.

И уште нешто, зошто после објавувањето дека ќе издавал книга на Петровски му се деси сообраќајка во Скопје...уште нерасчистена.
Скопје - Вчера околу 12,45 часот на булеварот "Едвард Кардељ" во скопската населба Автокоманда се случи тешка сообраќајна незгода, во која учествувале две патнички моторни возила, од кои едното во сопственост на АРМ, во кое се наоѓал генерал Панде Петровски.

Според портпаролот на МВР, Воислав Зафировски, "повредените во сообраќајката се пренесени во Клиничкиот центар во Скопје, каде што се констатирани тешки телесни повреди на две лица-учесници во сообраќајката, чиј идентитет сў уште не е познат". Зафировски нагласи дека "за карактерот на повредата на генерал Петровски МВР сў уште нема информација", додавајќи дека тој се наоѓа во Воената болница во Скопје.

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.384
Поени од реакции
1.985
Кога сме веќе кај Арачиново би сакал да ги прашам дечкиве што мислат дека американците,кфор,нато итн биле на наша страна,што мислат - имаше ли американски инструктори во Арачиново или тоа е шпекулација?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Macedonia August 2001: Central to an Understanding of 9/11

The reference in the report to Macedonia is crucial to an understanding of 9/11 and the war on terrorism, because it confirms that US military advisers had integrated a terrorist paramilitary organization linked to Al Qaeda, barely a few weeks before 9/11.

Moreover, it also confirms that US paratroopers were sent in to save the Al Qaeda sponsored fighters and their US military advisers.

"Samedin Xhezairi, also known as Commander Hoxha, joined the Kosovo Liberation Army when armed conflict in Kosovo began, fighting in three operation zones. He was a fighter in Chechnya, trained in Afghanistan and acted as the commander of the Mujahideen 112th Brigade operating in the summer of 2001 in the region of Tetovo [Macedonia]. In August of the same year 80 members of the 3/502 battalion of U.S. paratroopers evacuated him from Aracinovo [Macedonia], together with his Albanian extremists and 17 instructors of the U.S. private military company MPRI which was training the Albanian paramilitary formations."

In other words, the US military was collaborating with Al Qaeda, which according to the Bush administration was involved in the attacks on the WTC and the Pentagon.

Yet, the US military was working hand in glove with "enemy number one" barely a few weeks before 9/11, and we are led to believe that the Bush administration is committed to waging a battle against Al Qaeda.

Michel Chossudovsky, 15 February 2005

http://www.globalresearch.ca/articles/BEH502A.html

Член од
24 март 2010
Мислења
15.351
Поени од реакции
26.353
Во некоја емисија на тв пензионираниот полковник Благоја Марковски ги потврди истите работи.Додаде и дека Петровски не бил омилен меѓу странците, а и дел домашни политичари поради неговата тнр.радикалност, односно бил доста порадикален во однос на Јово Андревски.Го додаде и тој дел дека во Арачиново била планирана акција подолга од тие два дена.Поради слични причини како Петровски е принудно пензиониран, а е исто еден од подобрите кадри во АРМ.
Стварно веруваш дека генералот што ја организирал акцијата незнаел дека имаме временски рок за да го заземеме Арачиново, а сите војници што учествувале во акцијата знаат.
Кога сме веќе кај Арачиново би сакал да ги прашам дечкиве што мислат дека американците,кфор,нато итн биле на наша страна,што мислат - имаше ли американски инструктори во Арачиново или тоа е шпекулација?
Имаше. Американците, КФОР, НАТО и остали не беа на наша страна. Тие секогаш се на нивната страна. Ама поради нивните постапки, колку и да се лицемерни, Македонија нема изгубено дел од територијата.

Рудници и

Член од
9 декември 2009
Мислења
12.181
Поени од реакции
18.258
Стварно веруваш дека генералот што ја организирал акцијата незнаел дека имаме временски рок за да го заземеме Арачиново, а сите војници што учествувале во акцијата знаат.

Имаше. Американците, КФОР, НАТО и остали не беа на наша страна. Тие секогаш се на нивната страна. Ама поради нивните постапки, колку и да се лицемерни, Македонија нема изгубено дел од територијата.
Не дека не знаел.Туку дека никогаш не ветил смирување на Арачиново за 2 дена.Ти цитирав погоре дека планирал подолга акција.Да не ги вртиме изјавите.Прашањето е зошто беа тие 2 дена ... и зошто се попушти на тој притисок... потребна беше порадикална и побрза реакција, макар и чисто од АРМ/МВР, без поддршка од килавите политичари.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.351
Поени од реакции
26.353
Не дека не знаел.Туку дека никогаш не ветил смирување на Арачиново за 2 дена.Ти цитирав погоре дека планирал подолга акција.Да не ги вртиме изјавите.Прашањето е зошто беа тие 2 дена ... и зошто се попушти на тој притисок... потребна беше порадикална и побрза реакција, макар и чисто од АРМ/МВР, без поддршка од килавите политичари.
ОК, ќе ги игнориравме политичарите и ќе ја разбиевме ОНА, притоа ќе настрадаше голем број на цивилно население. Како после тоа го замислуваш пост-воениот период? Како после тоа Албанците, кои беа и се мнозинство во западна Македонија ќе ги натераше да живеат во Македонија и да ги почитуваат македонските институции?

Рудници и

Член од
9 декември 2009
Мислења
12.181
Поени од реакции
18.258
ОК, ќе ги игнориравме политичарите и ќе ја разбиевме ОНА, притоа ќе настрадаше голем број на цивилно население. Како после тоа го замислуваш пост-воениот период? Како после тоа Албанците, кои беа и се мнозинство во западна Македонија ќе ги натераше да живеат во Македонија и да ги почитуваат македонските институции?
Дали сега ги почитуваат?Прашав и поназад дали е нешто сменето?

Член од
24 март 2010
Мислења
15.351
Поени од реакции
26.353
Дали сега ги почитуваат?Прашав и поназад дали е нешто сменето?
Види едно е непочитување и прекршување на правила, сосема друго е бојкот на сите институции. Сега не ги почитуваат, ама и не ги бојкотираат. На пример во Тетово не ја обожаваат МВР, ама кога ќе им притреба ја викаат. Доколку ни се случеше војна, во вистинска смисла на зборот, Албанците денес немаше да им се обраќаат на македонските институции никогаш. Ќе организираа свои паралелни. Сега МВР може да уапси некој криминалец во организирана потера и да го изнесе од албанско село. Во вториов случај МВР нема да можеше да влезе во селата населени со етнички Албанци.

Рудници и

Член од
9 декември 2009
Мислења
12.181
Поени од реакции
18.258
Види едно е непочитување и прекршување на правила, сосема друго е бојкот на сите институции. Сега не ги почитуваат, ама и не ги бојкотираат. На пример во Тетово не ја обожаваат МВР, ама кога ќе им притреба ја викаат. Доколку ни се случеше војна, во вистинска смисла на зборот, Албанците денес немаше да им се обраќаат на македонските институции никогаш. Ќе организираа свои паралелни. Сега МВР може да уапси некој криминалец во организирана потера и да го изнесе од албанско село. Во вториов случај МВР нема да можеше да влезе во селата населени со етнички Албанци.
Не ја обожаваат МВР, ама кога ќе им притреба ја викаат.Имаше еден збор за ова.ЛИЦЕМЕРИЕ!А каква војна беше во 2001-ва?Демо верзија?
МВР и порано апсело и сега.Ако сакале.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.351
Поени од реакции
26.353
Не ја обожаваат МВР, ама кога ќе им притреба ја викаат.Имаше еден збор за ова.ЛИЦЕМЕРИЕ!А каква војна беше во 2001-ва?Демо верзија?
МВР и порано апсело и сега.Ако сакале.
Нека е лицемерие. Не менува ништо. Институциите на државата имаат пристап на цела територија, доколку сакаат, како што кажа. Дали си убеден дека ако во 2001 имаше на пример десетина илјади убиени албански цивили, МВР ќе можеше да апси секаде? Во конфликтот во 2001 имаше премногу кловнови за да може да го наречеме војна. Тоа беше контролиран конфликт, ништо повеќе.

Kajgana Shop

На врв Bottom