A1 Net Lite безжичен Интернет - генерална дискусија

Член од
15 мај 2006
Мислења
167
Поени од реакции
1
За сите оние што се мислат дали да го земат пакетот од оне што вклучува интернет, фиксен телефон и бум тв, за 1000 денари месечно.

Јас сум крајно незадоволен од повеќе причини:

1. Кога се вклучува договорот никаде не пишува точно какви се карактеристиките на телевизијата, интернетот или фиксната телефонија што ја добивам. Го пишува само пакетот. Кога ги запрашав каде се дефинирани услугите што ги добивам, добив одговор дека само името на пакетот стои во договорот, а карактеристиките на тој пакет... на флаер! Секако дека не сакаат ни да допишат во договорот каде би можеле да се видат карактеристиките на пакетот, поради тоа што договорите им се генерички, а карактеристиките само на флаер. Која компанија ти кажува дека карактеристиките на услугата што ја добиваш се наоѓаат на флаер?

2. Процесот на вклучување на бум тв, ми одзема недела дена поради дефекти во опремата што ја даваат. Бидејќи земавме бум тв за 2 телевизора, добиваме 2 адаптера за струја 2 приклучока за бум, 2 картички и слично. Прво едниот адаптер за струја не работеше, па го сменивме. Наредно еден приклучок за бум имаше проблеми, па и тој го сменивме. Конечно една од картичките за бум беше дефектна и таа ја сменивме. Цела недела дена се занимававме со менување на дефектни делови од бум тв. Откако конечно се средивме, добивме телевизија со 48 канали и приклучок кој е толку бавен што му се потребни повеќе од 5 секунди да промени канал.

3. Како шлаг на торта е интернетот што го добивам во изминативе 2 дена. Интернетот паѓа на секои 5 минути. А кога има интернет, брзината е катастрофална!
Сега е 4 по полноќ и еве кои ужасни брзини ги добивам од speedtest.net:

(на сликите саатот е 1 час поназад)

Ужасно.

Зајче

Бело, и тоа!
Член од
13 септември 2008
Мислења
3.439
Поени од реакции
3.945
За сите оние што се мислат дали да го земат пакетот од оне што вклучува интернет, фиксен телефон и бум тв, за 1000 денари месечно.

Јас сум крајно незадоволен од повеќе причини:

1. Кога се вклучува договорот никаде не пишува точно какви се карактеристиките на телевизијата, интернетот или фиксната телефонија што ја добивам. Го пишува само пакетот. Кога ги запрашав каде се дефинирани услугите што ги добивам, добив одговор дека само името на пакетот стои во договорот, а карактеристиките на тој пакет... на флаер! Секако дека не сакаат ни да допишат во договорот каде би можеле да се видат карактеристиките на пакетот, поради тоа што договорите им се генерички, а карактеристиките само на флаер. Која компанија ти кажува дека карактеристиките на услугата што ја добиваш се наоѓаат на флаер?

2. Процесот на вклучување на бум тв, ми одзема недела дена поради дефекти во опремата што ја даваат. Бидејќи земавме бум тв за 2 телевизора, добиваме 2 адаптера за струја 2 приклучока за бум, 2 картички и слично. Прво едниот адаптер за струја не работеше, па го сменивме. Наредно еден приклучок за бум имаше проблеми, па и тој го сменивме. Конечно една од картичките за бум беше дефектна и таа ја сменивме. Цела недела дена се занимававме со менување на дефектни делови од бум тв. Откако конечно се средивме, добивме телевизија со 48 канали и приклучок кој е толку бавен што му се потребни повеќе од 5 секунди да промени канал.

3. Како шлаг на торта е интернетот што го добивам во изминативе 2 дена. Интернетот паѓа на секои 5 минути. А кога има интернет, брзината е катастрофална!
Сега е 4 по полноќ и еве кои ужасни брзини ги добивам од speedtest.net:

Ужасно.
А еве кај мене е сосема поразлично ... за првата точка си во право, никаде ништо не пишува ... за втората јас земав 3 бума и два работеа топ, третиот отидов и го сменив - таа работа ја завршив за околу 15мин и еве сега на сите три телевизори имам кристално јасна слика со преводи и супер е. За интернетот - јас не памтам од кога не ми паднал интернетот. Брзината константна:

Затоа секој треба да провери според онаа мапа на покриеност што ја има за бум дали би имал убав сигнал. Кај секој е различно, неможам да му речам на некој земи или не зимај од Оне само затоа што мене не ми се погодиле. За секој индивидуално е тоа.

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Во врска со пакетот од 999 денари и општо за овој оператор би сакал да искоментирам нешто:
1. Интернет
- Ја користат старата инфраструктура на Т-Хоме, квалитет никаков, брзина (во договорот нудат 6мб) реално од тие нема ниту 3 да добиете. Џабе нудат 400 гб сообраќај кога со таа брзина и услови никогаш нема да ги потрошите. Единствено што ќе добиете се нервози, трескање по модеми, чести разговори со „стручните лица“ од техничка подршка (разговори кои најчесто не водат никаде).
2. Телевизија
- Бумот и не е така лоша работа (ако гледаме на неговата мобилност и лесна инсталација), меѓутоа квалитетот на сликата и не е баш на некое ниво, за да смените канал ви треба 3-4 секунди, при лоши временски услови (дожд, ветер и сл.) сигналот се губи и има постојани пречки во телевизијата. Премотување, паузирање, снимање .. hell yeah, мора да ставиш екстерен уред (хдд/усб) за да бидат овозможени тие опции, закажаното снимање/потсетување не секогаш работи, неможеш да снимаш една и да гледаш друга програма, сниманиот материјал може да се користи (гледа) само на телевизорот преку ресиверот, пред секое снимање уредот мора да се форматира (така едно усб од 1гб со форматирање ми го направи 400 мб и сега никако неможе да се среди тоа). Дополнителен пакет од 149 денари за 6 канали е смешно. Cinestar movies/action немаат некои добри филмови и нема македонски превод, освен спортклуб/спортклуб+ друго од понудата ништо не вреди.
3. Техничка подршка
- За да се разберете со овие, треба да имате челични нерви и да сте некои инжинер за да ги убедите дека едноставна промена на модемот не дава резултати кога сигналот/линијата е катастрофа. Поради тоа што немаат нивни техничари на терен (праќаат екипи од т-хоме) бидете подготвени да ги чекате по недела-две (од денот кога сте пријавиле проблем) па дури тогаш да се надевате дека проблемот ќе ви биде решен.

Кај мој другар, се случи некаков си проблем така што 20тина дена немаше ниту интернет ниту фиксен телефон. Преку 10тина пати пријавуваше проблем и дури после 9-10 дена дојдоа техничари со налог „Проблем со БУМ ТВ“, а на прашање од наша страна што со интернетот/телевизијата добивме одговор:
- Ние не сме за тоа.
Ниту помогнаа реакциите до АЕК, нити пак барањето од страна на другарот да му биде намалена сметката за тој месец (поради тоа што од можни 30 тој во 10 дена ги користеше нивните услуги), нити пак прифатија да го раскинат договорот предвреме напротив, му одредија пенали од по 1500 денари за секој месец до крајот на договорот. Среќа што договорот изминува во јануари, па нема понатаму да се занимава со вакви глупости. Инаку, според новиот закон операторот НЕ СМЕЕ автоматски да ви го продолжи договорот, така да ако пробаат да ве излажат со ваква финта ќе знаете што да им одговорите.
За крај, едно големо НЕ за ваквиот пакет и услугите на овој оператор.

Член од
23 јуни 2007
Мислења
368
Поени од реакции
333

Еве волку имам јас, и волку е нон стоп, стабилен и никогаш не е под ова, 70 гига имам истрошено до сега овој месец, само првиот ден симнав 40 гига. Ми се случи пред една година да снема интернет, и телефонот да шушти, дојде екипа во рок од 2 часа откако го пријавивме проблемот и го поправија, рѓосана била жица на бандерата. Друг проблем не сум имал во 2 години. 400 гига е повеќе од доволно за нормален корисник, и јас немам потреба ни да се доближам до тој лимит, а не па да го надминам. Бум-от е крш во однос на програмска понуда, но тоа се горе-доле истите основни канали како кај сите оператори, но во однос на квалитет на слика и стабилност, немам замерки, кај мене сликата е стакло, и никогаш не сецка или губи сигнал. За 1000 денари немам подобра понуда, телеком е многу поскап, и во моментов, со многу поскромна понуда, телекабел има интернет со брзина на темнината, а близу ги нема кај мене, инаку нивната понуда е веројатно најдобра на пазарот во моментов, но ете недостапна секаде.

Член од
5 август 2011
Мислења
278
Поени од реакции
121
Jas ne mozam da im ja razberam biznis logikata.
Celo vreme gledaat kako da te ukradat. Celo vreme gledaat nacin da ti stavat penali.
so sila te teraat da cekas da ti zavrsi dogovorot i nikad vise so niv da nemas nisto zaednicko.
I plus toa ke kazes uste na 100 dusi deka ne cinat. Samite si gubat.
So vakov selski odnos ne znam do kade ke stignat.

Член од
4 октомври 2010
Мислења
88
Поени од реакции
2
корисник сум на WADSL дали последниве два дена ви се случува интернет конекцијата да падни повеке пати во текот на денот(на секој 30 мин 40) и одма да се конектира дали овај проблем е само кај мене поради тоа што порано ваков проблем сум немал или е кај сите кориници на бежичниот интернет поздрав

Член од
22 октомври 2011
Мислења
1.281
Поени од реакции
798
корисник сум на WADSL дали последниве два дена ви се случува интернет конекцијата да падни повеке пати во текот на денот(на секој 30 мин 40) и одма да се конектира дали овај проблем е само кај мене поради тоа што порано ваков проблем сум немал или е кај сите кориници на бежичниот интернет поздрав
Јас имам WADSL и немам никакв проблем...
--- надополнето: Dec 8, 2011 1:47 PM ---
Јас имам WADSL и немам никакв проблем...

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
сто пати до сега сум кажал и пак ке кажам. додека интернетот си беше посебно од он нет се беше одлично. откако се споија со космофон и станаа Уан им го зацрнија името на он нет и услугие им се која од која побетер! све можам да сватам само неможам да ве разберам вас што земате бум тв. додека смениш канал буквално 5 секунди му требаат на тоа грдиот ресивер што е мизерија до немај каде! па и за таа цена што ја кажуваат каналите им се лудница. околу 20тина македонски 5 6 албански нешто српски хрватски и другите се раи уно фешн тв и слично кои не ги ни гледаат луѓево. превод знам дека нема на сите канали ајде тоа океј нормално е и другиве оператори не даваат баш на сите превод. буквално го лажат народот дека е дигитална телевизија - дигитален е приемот кој го испраќаат само до ресиверот а потоа преносот до ТВ со скарт кабел е аналоген! интернетот ( барем јас кога имав од уан интернет ) си беше добар со тоа што паѓаше на 20тина минути константно али ја не го приметував тоа баш мн и мн пошто преку рутер се конектирам а гледам кај многу корисници паѓа на одредено време сам интернетот. и убаво си кажа некој пред мене погоре. бизнис логика никаква! автоматски ти продолжуваат договор без да ти кажат да те обавестат да ти дадат на занење барем и уште будала со сила те прават ( за ова се карав страшно со еден у чаир од салонот ) само губат муштерии ништо повеќе!

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Ја сум задоволен од нетот на УАН ..гледам некои се жалат ја немам проблеми.. е да малце брзината не е на ниво..а друго немам проблеми..еве веќе 4-та година

Член од
21 ноември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
879
Ја сум задоволен од нетот на УАН ..гледам некои се жалат ја немам проблеми.. е да малце брзината не е на ниво..а друго немам проблеми..еве веќе 4-та година
Se izlgeda zavisi od mestot i infrastrukturata na t-home mrezata zatoa nekade e vo red nekade ne e..eto pogore speedtest napraviv na poveke serveri i skoro sekade isti rezultat dobiv...

С

сашенко

Гостин
Јас сега плаќам 1000че за телефон и 40г интернет и дефинитивно ми се исплати повеќе да преминам на новиов пакет (да мигрирам) пошто за истите пари имам далеку подобар интернет а и плус телевизија некаква ми дава.До сега интернет користев преку антена и го користам повеќе од 3 години овој интернет и не паѓа ич ама брзината ми е крш до 128 Кbps иде download максимум.Ако одам деновиве ке прашам дали може да баталам антенава и преку рутер да одам и што ке ми треба за тоа.Ако оди преку телефон фак, ја незнам како оди тоа ама ми е заебан телефонот т.е sagem уредот преку кој ми уклучен телефонот а и тој оди право во штек нема никакво друго жичано поврзување.Има некој од ваков пакет мигрирано да ми каже шо треба да направаам и кој муабет да им го праам таму?

Член од
22 октомври 2011
Мислења
1.281
Поени од реакции
798
Јас сега плаќам 1000че за телефон и 40г интернет и дефинитивно ми се исплати повеќе да преминам на новиов пакет (да мигрирам) пошто за истите пари имам далеку подобар интернет а и плус телевизија некаква ми дава.До сега интернет користев преку антена и го користам повеќе од 3 години овој интернет и не паѓа ич ама брзината ми е крш до 128 Кbps иде download максимум.Ако одам деновиве ке прашам дали може да баталам антенава и преку рутер да одам и што ке ми треба за тоа.Ако оди преку телефон фак, ја незнам како оди тоа ама ми е заебан телефонот т.е sagem уредот преку кој ми уклучен телефонот а и тој оди право во штек нема никакво друго жичано поврзување.Има некој од ваков пакет мигрирано да ми каже шо треба да направаам и кој муабет да им го праам таму?
Јас имам Фикс/Нет/Тв исто со WADSL интернет и синока бев во салон го потпишав договорот бидејки ми истекува за 10тина дена овој сега што го имам....Ке го земам тој Тотал пакетот и ми кажа оваа што работи во салон дека ке дојде екипа ке си ја земе таа антената за овој нет што е и фиксниот телефон што го имам од нив ке си го земат...И бидејки немам фиксна линија ке ми дадат нов број и ке ми пуштат линија за да можам да користен жичен интернет бидејки е побрз,доста се мачев со овој од 128 Kbps...

С

сашенко

Гостин
Јас имам Фикс/Нет/Тв исто со WADSL интернет и синока бев во салон го потпишав договорот бидејки ми истекува за 10тина дена овој сега што го имам....Ке го земам тој Тотал пакетот и ми кажа оваа што работи во салон дека ке дојде екипа ке си ја земе таа антената за овој нет што е и фиксниот телефон што го имам од нив ке си го земат...И бидејки немам фиксна линија ке ми дадат нов број и ке ми пуштат линија за да можам да користен жичен интернет бидејки е побрз,доста се мачев со овој од 128 Kbps...
Ок, одлично.Ме интересира само што добивам ја со тој бум тв? Колку канали, квалитет и такви ствари...

Kajgana Shop

На врв Bottom