Професор со шлаканици воведувал ред на час

Член од
21 август 2011
Мислења
5.064
Поени од реакции
5.665
Забрането е бркање и запишување. Им стигна наредба од министерство мислам пред 3 години, кога бев дежурна ме пратија да го прочитам по сите класови, имаше печат и потпис од министерот.

Кец не е забрането, но што ако стави кец кога некој над него ќе го претвори во 2ка.
Мора да се зезаш како може да е тоа забрането, тогаш што е дозволено?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Мора да се зезаш како може да е тоа забрането, тогаш што е дозволено?
Не се зезам значи жими се забрането им е бркање од час, 100 пати ни повторуваа забрането ни е да ве бркаме иначе веднаш ќе ги елиминиравме тие што не им се учи. Баш вака кажа една професорка.

Член од
21 август 2011
Мислења
5.064
Поени од реакции
5.665
А
Не се зезам значи жими се забрането им е бркање од час, 100 пати ни повторуваа забрането ни е да ве бркаме иначе веднаш ќе ги елиминиравме тие што не им се учи. Баш вака кажа една професорка.
Епа што може еден професор да прави мене стварно не ми е јасно

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
А
Епа што може еден професор да прави мене стварно не ми е јасно
Ништо. Затоа искачаат деца ко од зоолошка не ко од школо. Само построга класна му е мајката, колку - толку, друго ништо.

Член од
21 август 2011
Мислења
5.064
Поени од реакции
5.665
Ништо. Затоа искачаат деца ко од зоолошка не ко од школо. Само построга класна му е мајката, колку - толку, друго ништо.
Да не си грешка, стварно не ми се верува што слушам, o_O не е нормално тоа ако е таква работата јас да сум професор со безбол палка ќе одам во школо

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Да не си грешка, стварно не ми се верува што слушам, o_O не е нормално тоа ако е таква работата јас да сум професор со безбол палка ќе одам во школо
Не сум грешка, така си е ова. :) Можеше да се брка додека бев втора средно, од трета натаму не смее да се брка. Во известувањето стоеше демек проф. требало да применува други методи ко разговор со родители, бла бла, а денес не дај боже да викнеш родител на некој. Ко прво нема да дојде а ако дојде ќе застане на страна на детето и тоа. Да киднеш од час денес најмало зло е :)

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Сите сме биле/сме ученици и знаеме како е на час, на повеќето не им се седи мирни и сакаат да си зборуваат ова она,а професорот е тој кој што треба да го направи часот интересен и да ги натера учениците да слушаат.
И кога професорот знае дека казната за тоа шо ќе го удри е бркање од неговото работно место, зошто би го направил тоа? Со тоа докажува дека е психички нестабилна личност.
Ок. Точно професорот покрај тоа што треба да предава некој предмет треба да биде и педагог и психолог.
А зошто никој не каже што ученикот правел на час за професорот толку да се разгневи и да го шлакне?
Нели, за да се дознае правдата треба и двете страни да се разгледает праведно.
Другарите негови од класот биле сведоци ама колку ке ја кажат вистината, што другарот нивен правел и како се понашал?
Значи има случаи кај што правилна професорска, педагошка и психолошка одлука е шлаканицата. Единствен избор за некој да те разбере што сакаш да му кажеш. Тоа ти е еден начин на комуникација.
Ние комуницираме со зборови, некој со мимики некој црта на нешто, некој мафта со рацете за да се разбере а некој па треба да го швркнеш еднаш за да свати што се бара од него и дека прави грешка.
Професорот немал намера да го повреди ученикот. Со шлаканица колку меже некој некого да повреди? Не може да ти скрши нњешто или крв да ти тече или не знам цревата да ти излезат.
Значи мајкава што се буни, што си го штити синчето, го штити поради тоа што професорот со шлаканицата го навредил нејзиното синче, не поради тоа што го удрил па го повредил и тн. Се буни ради тоа што му го срушил егото на малиот, ама според мене со право го спуштил на земја.
Зошто сите зборат само за правата на учениците, зошто не зборат за етичкиот кодекс и обврските на учениците или пак за куќниот ред во институцијата училиште?
Треба да гледате како да сте некое трето лице воопшто невмешано во процесот, за да можете без чувства и реално да процените кој е во право а кој не.

Член од
21 август 2011
Мислења
5.064
Поени од реакции
5.665
Не сум грешка, така си е ова. :) Можеше да се брка додека бев втора средно, од трета натаму не смее да се брка. Во известувањето стоеше демек проф. требало да применува други методи ко разговор со родители, бла бла, а денес не дај боже да викнеш родител на некој. Ко прво нема да дојде а ако дојде ќе застане на страна на детето и тоа. Да киднеш од час денес најмало зло е :)
Епа нека ги шамараат :icon_lol:

Член од
13 март 2011
Мислења
2.281
Поени од реакции
2.001
Епа нека ги шамараат :icon_lol:
Ако им предавам на твоите деца, со задоволство.

Забрането е бркање и запишување. Им стигна наредба од министерство мислам пред 3 години, кога бев дежурна ме пратија да го прочитам по сите класови, имаше печат и потпис од министерот.

Кец не е забрането, но што ако стави кец кога некој над него ќе го претвори во 2ка.
Нема логика да биде забрането. И пошто сум бил избркан од час многу пати, запишан уште повеќе,оваа твоја забрана не држи вода.

Ок. Точно професорот покрај тоа што треба да предава некој предмет треба да биде и педагог и психолог.
А зошто никој не каже што ученикот правел на час за професорот толку да се разгневи и да го шлакне?
Нели, за да се дознае правдата треба и двете страни да се разгледает праведно.
Другарите негови од класот биле сведоци ама колку ке ја кажат вистината, што другарот нивен правел и како се понашал?
Те сфаќам што сакаш да кажеш, но сепак што и да се случи Професорот не смее да му мавне шамар на ученикот, сите ја разбираме ваа реченица и знаеме што значи. Можеби овој ученик ептен претерал, иако ние незнаеме што направил, можеме само да претпоставуваме, проф. не смеел да го направи тоа. ќе прашаш зошто? еве:
-Ќе му се наруши угледот од професорите и учениците (малку ќе бидат оние што ќе речат "Херој,така треба, удри мавај")
-ќе си создаде проблеми со законот, тука следуваат сите казни, закани од родителите, па ова па она "како смее моето дете да го мава" итн.
-И ќе биде избркан од работа

Е сега зошто да поминува преку ова, кога може да се воздржи и да го избрка од час, и да го пријави на класниот и родителот да превземат мерки.

Како и да е, ова за мене испаѓа покажување на сила, бидејќи покрај толку мерки,педагошки,вакви такви, тој избрал шамар.

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Нема логика да биде забрането. И пошто сум бил избркан од час многу пати, запишан уште повеќе,оваа твоја забрана не држи вода.
Не држи вода пошо не си знаел за ова и не си се побунил. Да си се побунил и да си речел зашто ме избркала оваа кога не е законски ќе го јадела професорката. А ако мислиш дека не е вака слободно оди во средното кај што си завршил и прашај по закон како е. Ме мрзи да барам по закони за образование ама ако најдам ќе приложам.

Пратеник

Ала Мадрид
Член од
28 ноември 2011
Мислења
995
Поени од реакции
617
Во право е чоеко шо му опнал по еден шамар.Не смее да го избрка од час,овај си се смеел никако да престани и шо да му прај сигурно претходно го има опоменато.
Е не да имам чотек јадено од 1 до 8, а и еднаш во 2ра ко ми ја пукна тој по физичко незнаев на кај терам.

B

Borg_Drone

Гостин
Ау да, а ти си бил под кожата на професор? Можеби си и ти некој професор "тепач" па затоа го браниш вој. А ако не си, оди биди професор и мавај шамари на кој ќе ти текне, мењавај училишта низ цела Македонија и да видиме до кај ќе стасаш.
Џабе се буниш, гледаш вој го избркале од работа, значи правдата е спроведена, а ти можеш само тука да коментираш, и никаков ефект да нема.
Не сум бил, ама сум работел во училиште скоро година и пол и знам како е.Што значи на еден начин тоа ме прави човек кој ги познава работите.Ако ништо друго, подобро од тебе.
И имаш право.Гледам дека ургенициите кај тебе си го завршиле своето.Си го претерал на некој час, си попил две шамарчиња и после тоа по „роднините “ на тато и мама си ургирал некој професор да биде избркан.И тоа се заради твоја вина, по се изгледа.Гледаш како знаеш, за некого „мајка“ а за некого „маќеа“ овој систем.Повеќе маќеа за оние што си ја терале чесно работата 25 години и некој мочко дошол му изигравал фраер.
Не ми одговори на која варијанта ти стоиш.....

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.965
Поени од реакции
2.251
Требало со сукало да мава, не со шлаканици.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.315
Поени од реакции
18.398
Незнам ти кога си бил основно, да не било пред 50 год?
И од кај го извадивте тоа дека законски не смее да те избрка од час? Луѓе, не прајме муабет за пред 100 год. Значи случкава е сега, во воа време , затоа не прајте глупи споредби.
Не поред 50,пред 3..И уште е така..имам брат и ми кажува како е..Од зборење со врсници сватив дека у секое школо било така.Имаш право уствари,школите ни 100 години заостанати па затоа чудни ти делува.Па јавна тајна е дека сите професори кој предавале у комунизмот поготово Физичко,ОТП смируваат со шамари ако не и полошо.
А окулу бркањето,запишување е дозволено али бркање од час е забрането и се казнува...кај нас излегуваа дур не ни кажа педагогот дека не смееш да идеш ако те избрка,сеа сите си тераат инеат откако ке ги запише.Дури и запишан(што би значело како отсутен да си) и да сакаш не моеш да искочиш..Толку од моќта на професорите.

Kajgana Shop

На врв Bottom