Вистинскиот ‘морал‘ на религиите

• Креатор на темата Креатор на темата IgorChete
  • Време на започнување Време на започнување
Да, во право си, и јас мислам дека целта на темава е да се нападне христијанството.
И, јас се согласувам со поставеноста на темата.

Мене воопшто не ми пречи книгата на законот, му пречи на денешниот систем на поставеност на работите.
Eдно да ти е јасно, тие што го поставиле тогаш системот
преку библијата се истите и денес. Атеизмот е нивен производ, истиот отров во друга амбалажа.
Акенатон е виновникот, ако бараш кривци.

Eдно да ти е јасно, тие што го поставиле тогаш системот
преку библијата се истите и денес. Атеизмот е нивен производ, истиот отров во друга амбалажа.
Акенатон е виновникот, ако бараш кривци.
Па истите се. Луѓето. Оние со влијание.

Па истите се. Луѓето. Оние со влијание.
Звучи како оние со влијание по автоматизам да следат
одреден пат....не ќе да е така.
Мора да има одредена агенда, конзистентниот пат
е доказ за тоа.

Одамна престанав да барам логика во религијата.
Се обидувам да најдам барем трошка логика во верниците кои се длабоко уверени дека нивната религија е перфектен морален систем.
Не можиш да очекуваш сите луѓе да се паметни, интелигентни, образовани, начитани... Мора да има и проста маса шо ќе се манипулира. Така да, не барај ништо логично во религијата, а камоли во тие шо се заблудени по неа. Шо би рекол Маркс (ако не грешам), таа е опиум за народот :)

Твојата цел на темава е да го нападнеш христијанското
учење за моралот. Можеби ти смета некако книгата на
законот, можеби има некој страв од пеколот и можеби
се манифестира на овој начин......само можеби.
Да имав страв од пеколот, ќе станев христијанин и ќе се покаев за моите гревови.
Токму христијанството дава loophole преку кој грешници и злосторници можат да мислат дека преку покајание можат да избегнат казна која што им следува за нвните дела.

Во новиот тестамент, самиот апостол Павле пишува дека законите и правилата во Христијанството се направени така да не постои ниту еден смртник кој нема да направи ниту еден грев.
Тоа е и ‘финтата‘ на религиите, измислуваат разноразни правила кои со сигурност ќе бидат прекршени, па после им викаат на луѓето, си направил грев? Нема проблем, стани христијанин, покај се, прифати го Исус Христос и нема да бидеш казнет за своите постапки.

Да имав страв од пеколот, ќе станев христијанин и ќе се покаев за моите гревови.
Токму христијанството дава loophole преку кој грешници и злосторници можат да мислат дека преку покајание можат да избегнат казна која што им следува за нвните дела.

Во новиот тестамент, самиот апостол Павле пишува дека законите и правилата во Христијанството се направени така да не постои ниту еден смртник кој нема да направи ниту еден грев.
Тоа е и ‘финтата‘ на религиите, измислуваат разноразни правила кои со сигурност ќе бидат прекршени, па после им викаат на луѓето, си направил грев? Нема проблем, стани христијанин, покај се, прифати го Исус Христос и нема да бидеш казнет за своите постапки.
па да де ако се покае , вистински ако се покае и стварно ако му биде жал за тоа што го направил му е простено така ? таму е логиката значи според тебе ако згрешил некој човек треба со иста мера да му се врати , а христијанството е мирољубива религија наоѓа простор за мирољубиви решенија и слично ... .

Библијата е напишана од луѓе, такада не зимам ништо од неа здраво за готово.

Тебе не ти пречи религијата, тоа што ти пречи е поголемо од религијата, пред да одговориш на темава, застани пред огледало и пробај да се најдеш себеси.

Тоа со застанувањето пред огледало не ти е лоша идеја. Застани и ти пред огледало и размисли како успеваш да ги помириш христијанскиот морал и твоето воодушевување со војски, јунаштво, униформи, бла бла бла...

Размисли зошто најреакционарните организации на светот ја делат истата идеологија на милитаризам и религиозност, која од страна гледано е чиста глупост...

Договорено?

;)

па да де ако се покае , вистински ако се покае и стварно ако му биде жал за тоа што го направил му е простено така ? таму е логиката значи според тебе ако згрешил некој човек треба со иста мера да му се врати , а христијанството е мирољубива религија наоѓа простор за мирољубиви решенија и слично ... .
Не ми збори за мирољубивоста на религиите, религиите со илјадници години се изговор за да се натераат луѓето да се убиваат и мразат едни со други.

Не ми збори за мирољубивоста на религиите, религиите со илјадници години се изговор за да се натераат луѓето да се убиваат и мразат едни со други.
A пред религиите , во времето на Адам и Ева, се било мед и млеко, немало убиства и силувања, нели.?

тоа е злоупотреба на религијата , христијанството не проповедало такви нешта... тоа што на кралевите и папата им текнало да ограбуваат не значи дека религијата е "лоша"

тоа е злоупотреба на религијата , христијанството не проповедало такви нешта... тоа што на кралевите и папата им текнало да ограбуваат не значи дека религијата е "лоша"
Не проповедало?
Тоа е и значењето на оваа тема. Ај читни си ја Библијата пред да седнеш да дискутираш.

Во Стариот Тестамент пишува како Господ им наредил на Евреите да уништат цел еден народ, само да ги поштедат жените девици и да ги земат за присилни жени.

Не проповедало?
Тоа е и значењето на оваа тема. Ај читни си ја Библијата пред да седнеш да дискутираш.

Во Стариот Тестамент пишува како Господ им наредил на Евреите да уништат цел еден народ, само да ги поштедат жените девици и да ги земат за присилни жени.
Бараш одговор на своите прашања а незнаеш како да го одговориш на поставените .???

Нели не си форумџија од вчера, те мислев за попаметно дете ама изгледа сум погрешил при првите впечатоци.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom