МРТВ ГО КРАДЕ НАРОДОТ!

Дали сте задоволни од МРТВ?

• Да.

Гласови: 23 12,3%
  • Не.

Гласови: 135 72,2%
  • Не ме интересира./Не се замарам.

Гласови: 29 15,5%

• Вкупно гласачи
    187

TheIks

Fork & spoon operator
Член од
1 октомври 2007
Мислења
712
Поени од реакции
469
Мене ми е добро во земјава, ништо од вашите потресни случувања, не ми се случило мене..
Така да размислувале они кои дошле од сите страни да му помогнат на Скопје во 63-та... тогаш ни Скопје 2014 ќе се видеше, ни двокатни автобуси. Пошо нели, на другите не им се случило тоа, шо има да се замараат за тие кои доживеале. Тапа размислување е тоа, многу сериозно капитализмот го имате разбрано, демек секој за себе. Оптимист е убаво да си, ама не-критичар на ништо е ептен лошо.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Така да размислувале они кои дошле од сите страни да му помогнат на Скопје во 63-та... тогаш ни Скопје 2014 ќе се видеше, ни двокатни автобуси. Пошо нели, на другите не им се случило тоа, шо има да се замараат за тие кои доживеале. Тапа размислување е тоа, многу сериозно капитализмот го имате разбрано, демек секој за себе. Оптимист е убаво да си, ама не-критичар на ништо е ептен лошо.
Јас сум критичар, каде што треба да се критикува. Не гледам зошто да патам за 200 денари за МТВ. Има посериозни работи кои ме интересираат.
Исто така, да, убаво е да си критичар, но и да знаеш да кажеш ,,добро,, кога тоа ,,добро,, е заслужено.

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Ако во 2008 година имало 480.000 претплатници, а МРТВ во еден наврат најави дека бројот на претплатници од година во година се зголемува, логично е да се очекува дека во овој момент има преку 500.000 претплатници. Зголемувањето од едно евро значи преку 500.000 евра месечно или преку 6 милиони евра годишно повеќе пари за таканаречениот јавен сервис. Од друга страна со секој нов буџет и ребаланс се издвојуваат се повеќе средсва за овој сервис - вели Топузова - Каревска.

Таа додаде дека граѓаните од МРТВ за своите пари кои ги издвојуваат од тенкиот семеен буџет добиваат “репризи на реалното шоу - Владина седница и репризи на виртуелното обраќање на премиерот Никола Груевски за 100 дена влада“.
http://www.plusinfo.mk/vest/22544/LDP-protiv-poskapuvanjeto-na-radiodifuznata-taksa

Со олку пари секја нормална телевизија ќе напраеше уште една онолкава зграда, 10 филмски канали, 10 спортски и 50 најмодерно опремени студија со ХД слика

Член од
21 август 2011
Мислења
5.064
Поени од реакции
5.665
А што мислите зошто „камењарките“ се собираат пред Емтеве, а не пред други телевизии !?

- Оти местото само за курварлук го бива. ;)
Kako што пара на пара иде, така и срање на срање иде;)

TheIks

Fork & spoon operator
Член од
1 октомври 2007
Мислења
712
Поени од реакции
469
Јас сум критичар, каде што треба да се критикува. Не гледам зошто да патам за 200 денари за МТВ. Има посериозни работи кои ме интересираат.
Исто така, да, убаво е да си критичар, но и да знаеш да кажеш ,,добро,, кога тоа ,,добро,, е заслужено.
Еми шо тогаш оставаш коментар на темата ако не те засега проблемот и сумата, башка задоволна од МРТВ? Исто, не видов ја од тебе критика за било што поврзано со темава (а ни па на други теми, ама тоа настрана сега). Пофалби народот нема потреба да дели на институциите затоа што поголемо одобрување од гласање на избори нема. Се друго треба да биде критика со цел подобрување на работите. МРТВ сите знаеме што беше (посебно ние кои растевме во нивното златно доба) а сега знаеме што е. Ако на некој му се допаѓа се што се случува денес во МРТВ тогаш треба сериозно да се запраша колку е објективен/а.

M

Mario Gómez

Гостин
MTВ не го краде народот, државата го краде. МТВ не е партиска телевизија, уопште не е телевизија. Државата преку МТВ го краде народот, го полни буџетот со минимални давачки.

Сител е веќе партиска телевизија, исто као да гледам BNT телевизијата од V for Vendetta. Све тоа треба да се разнесе.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Еми шо тогаш оставаш коментар на темата ако не те засега проблемот и сумата, башка задоволна од МРТВ? Исто, не видов ја од тебе критика за било што поврзано со темава (а ни па на други теми, ама тоа настрана сега). Пофалби народот нема потреба да дели на институциите затоа што поголемо одобрување од гласање на избори нема. Се друго треба да биде критика со цел подобрување на работите. МРТВ сите знаеме што беше (посебни ние кои растевме во нивното златно доба) а сега знаеме што е. Ако на некој му се допаѓа се што се случува денес во МРТВ тогаш треба сериозно да се запраша колку е објективен/а.
Па би требало да ми го прочиташ првиот пост на темава каде што ја критикувам телевизијата, каде што мислам дека проблемот е токму во партиските вработувања на ,,стручен,, кадар, и понатаму во неплаќањето на сметките (да не мислите дека сите плаќаат, случајно) итн итн итн. Точно, МТВ треба да ги известува граѓаните (според мене) за промени во закони, за промени на граѓанските права, должности, за нови проекти (да речеме како овој Осмели се, како тоа дека вработениот во администрација дури и да не е негов предметот мора да помогне итн), но сепак се претерува со рекламирање на владејачките партии (која и да е). Но, сепак, имам други канали, имам кабловска, и искрено, нека кршат глава со МТВ, за која знам дека ќе и дојде денот на оправање. На крајот, на било која Влада и одговара да се гледа таа ТВ, зарем не?

TheIks

Fork & spoon operator
Член од
1 октомври 2007
Мислења
712
Поени од реакции
469
...На крајот, на било која Влада и одговара да се гледа таа ТВ, зарем не?
Никаде не реков дека проблемот е присутен при една или друга влада. Од секогаш бил, само порано уште не беше уништена па некако не се приметуваше тоа толку (до 2000). Менување канали е супер, значи ИЗБОР, ама ако мораш да платиш ТВ претплата, тоа избор ли е? На оваа тема имам истакнато дека некаква претплата мора да има. Според мене нека биде директно од буџетот ама 100% транспарентно. Ако не, тогаш мора тие што имаат кабелска да не плаќаат (да плаќа дел кабелската). Ова е пример од некои напредни земји, не се битни детали сега. И на крај, самото тоа што спомнуваме влади заедно со МРТВ е тажно и тука всушност лежи нејголемиот проблем.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.179
Поени од реакции
18.253
Бојкотирајте бе луѓе.РДФ, патарини и слично ѓубре од такси.
Ги даваме тие пари со намера за општ напредок на државава, а не да одат кај некого в џеб.
Станете бизнисмени!

15.11.2011, 13:10

Бизнисмените не плаќаат радиодифузна такса
Околу 68 илјади фирми кои не платиле радиодифузна такса ќе добијат опомена од Управата за јавни приходи за неплатен долг во 2011 година.
УЈП информира дека почнала со дистрибуција на опомени за неплатен долг на 67.885 правни лица во вкупен износ од 63.812.859 денари.

Според Законот за даночна постапка, доколку правните лица не го платат долгот во рок од една седмица од денот на приемот на опомената, УЈП ќе почне постапка за присилна наплата на долговите.

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Наздравје бричење на суво:drk:

ЗНМ бара радиодифузната такса да биде 400 денари?!

Радиодифузната такса да биде 400 денари, а не 190, како што предлага Министерството за транспорт и врски, е предлогот на ЗНМ, пишува денешен „Капитал“. Аргументите за оваа цена се дека сегашните средства со кои располага МРТВ не се доволни за таа да стане независен сервис на граѓаните. Како што пишува „Капитал„, официјално, оваа информација не се коментира, но претседателот на ЗНМ, Насер Селмани, во изјава за весникот, вели дека и кога сите обврзници би ја платиле, сегашната такса од 130 денари не може да обезбеди доволно пари за исполнување на програмските функции на МРТВ.

- Само за споредба, хрватскиот јавен сервис троши над 200 милиони евра годишно, а РТС над сто милиони. Ако сакаме да имаме добра МРТВ мора да се најдат пари за да може да ја исполнува функцијата како јавен радиодифузен сервис. Притоа, да не се загрози автономијата и уредувачката независност. Според постојниот Закон за радиодифузна дејност и препораката на Европската радиодифузна унија, висината на таксата може да се усогласува според реалните потреби на МРТ – посочува Селмани за „Капитал„.
Тој најавува дека решението за јавниот сервис ќе произлезе од јавната дебата кога ова прашање ќе дојде на дневен ред со претставниците на Владата.

Извор

Член од
28 март 2006
Мислења
17.850
Поени од реакции
12.380
Четрсто? И мене ми требаат пари и мене не ми се доволни, ај уплатете ми ...ебате знмто.

Се фатиле за ХРТ и РТС...не знам кого мафтаат. Еве каков рејтинг имаат тие тв, а како мтв, извори на средства (добар дел маркетингот) како тие ги трошат парите, а како мтв...што продуцира хрт и ртс, а што мтв...
/...Од реклами ХРТ и РТС добиваат околу 20-25%, мтв околу 5%. Нивната гледаност е околу 30%, на мтв околу 5% (на дното). Продукциските разлики помеѓу мтв од една страна и хрт и ртс од друга се огромни.
МТВ има околу 1000 вработени, а што работат (ако има толку слаба продукција и маркетинг)?
За споредбите говори и следниот текст.

Каде е во споредба со овие телевизии Македонската телевизија. Во однос на гледаност е неспоредлива. Па така ако гледаноста на ХРТ и РТС веќе неколку години наназад е над 30 проценти од вкупниот аудиториум МТВ не може никако да се одлепи од 5 проценти. И РТС и ХРТ се убедливо најгледани медиуми во матичните земји за разлика од МТВ која се наоѓа на дното.
Македонската телевизија многу заостанува и во однос на продукцијата. Па така ако во МТВ речиси и да не се создаваат филмови и серии од дведесетите наваму РТС и ХРТ секоја година продуцираат голем број на серии и филмови кои доста добро поминуваат кај нивниот аудиториум.
Но Македонската радио телевизија не заостанува во однос на трошењето на финансиски средства, ако се имаат предвид нејзината големина и пласираната програма.

МТВ во текот на 2010 година потрошила 703.713.234 денари односно 11 милиони и 464 илјади евра.

Таруно

Еким
Член од
9 јуни 2010
Мислења
2.610
Поени од реакции
2.505

Малце е... уште е малце. 1000 денари треба да е, а и тоа мислам дека е малце.

Треба да направат, кога ќе ти стига плата на сметка, државата одма да ти ја земе и да ти остави само еден прст .. и тоа среден.

А ЗНМ кој фактор е па да предлага зголемување !? Или сеа се лижат кај Гујо, мамето нивно крлешко. Ќерките да им работат пред таа Емтеве.

Ајде бе таа иселеничка виза веќе да се гонам од оваа вукојебина. :tapp:

I

Iblis

Гостин
Не е страшно, ќе си откажеме телевизор, ќе си земеш екран за компјутер, добар интернет и гледај што сакаш, бар квалитет ќе имаш +
ad block ги решава проблемите со несаканите реклами.

Mila Mina

❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤
Член од
12 ноември 2011
Мислења
649
Поени од реакции
712
Радиодифузната такса да биде 400 денари, а не 190,
- Само за споредба, хрватскиот јавен сервис троши над 200 милиони евра годишно, а РТС над сто милиони. Ако сакаме да имаме добра МРТВ мора да се најдат пари..........
Леле овие се луди скроз на скроз изблесавале ! и УЈП таман ќе наплаќа со сила 400ден мераци!! САКАЛЕ да бидат као HTV !!:tapp: најбољи беа коа го даваа мечето ушко :) таму и застанаа со времето ..ужас
--- надополнето: Nov 16, 2011 12:29 PM ---
Не е страшно, ќе си откажеме телевизор, ќе си земеш екран за компјутер, добар интернет и гледај што сакаш, бар квалитет ќе имаш +
ad block ги решава проблемите со несаканите реклами.
Финтата е што НЕМОЖЕШ да се откажеш секоја семкара и дуќан плаќа! нас и у ВиКендица ни стигат сметки! Ако е така сите ке се откажеме :P

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Па зошто преку ујп ја направија уплатата? За да можат во секое време да ти ја блокираат сметката. Мамицата нивна апашка.

Kajgana Shop

На врв Bottom