Планинарски кампови во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата .Lost Angel.
  • Време на започнување Време на започнување
L

.Lost Angel.

Гостин
Детските и работничките одмаралишта во Македонија се уште една жртва од дводецениската транзиција во погрешна насока. Најголем дел од 27 детски одмаралишта во Македонија денес се затрупани, руинирани и заборавени.

Македонските работници ги загубија своите фирми ги загубија и одмаралиштата. Во последниве десетина години само се присетуваат и евоцираат спомени на летувањето во камп одмаралиштата. Со минималец-плата со која едвај преживуваат, за жал сега воопшто и не помислуваат на летување.

Осеќам препукување на темава за тоа кога било поубаво :)
Иначе да имавме капитализам после ’45-та, сега милијарди од туризам ќе вадевме... и ќе имавме осет за тоа што е туризам и како изгледа.

не е битно дали во комунизам нешто се градело или во капитализам...битно е тоа што го граделе да се зачува или да се обновува...многу капацитети заминаа јабана....
транзиција, ова она.....оставени на забот на времето....

Епа зошто да ги отвараат и така децата се на Фејсбук постојано ,така дојде времето за жал...и тоа да напоменам малите деца едвај основци :( Инаку јас сум "ЗА" да се отворат тиа детски одмаралишта и слично,кај нас во близина на Кавадарци има детско одмаралише "Михајлово" кое е напуштено веке подолго време ,пак ке кажам "За Жал" :)

јас имам во детко одмаралиште во охрид познато на постарите како сутјеска и тоа 7 или 8 години по ред и искуството е убаво навистина. запознаваш разлчични луѓе од секаде и различни карактери се организираа некои видови на забави во самиот склоп на одмаралиштето и навистина беше убаво. моментално одмаралиштето е во приватна соопственост и е прекрстено во Радости али добра страна е што сеуште е активно. - П.С тоа одмаралиште се наоѓа попрецизно на 300 метри подолу од хотелот силекс во охрид

Интересна работа. Може некој да ми наброи вакви одмаралишта?

Ако се навистина запустени, и ако се во сопственост на државата може да се искористи тоа позитивно.

Интересна работа. Може некој да ми наброи вакви одмаралишта?

Ако се навистина запустени, и ако се во сопственост на државата може да се искористи тоа позитивно.

Ова е листа на планинарски домови низ Македонија

http://www.mkdmount.org/planinarski_domovi/planinarski_domovi.html

Епа зошто да ги отвараат и така децата се на Фејсбук постојано ,така дојде времето за жал...и тоа да напоменам малите деца едвај основци :( Инаку јас сум "ЗА" да се отворат тиа детски одмаралишта и слично,кај нас во близина на Кавадарци има детско одмаралише "Михајлово" кое е напуштено веке подолго време ,пак ке кажам "За Жал" :)
Михајлово

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom