Брука во Хрватска

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Бев таму и погледнав на лице место,со сигурност можам да ви тврдам дека од сите воени злосторници во Вуковар,војската имаше најмалку такви барем до чин капетан,за останатите неможам ништо да кажам,а Стојановски беше капетан и пак ќе речам дека немаше избор покрај филмовите каде се гледа единствено како раководи со извлекување цивили од Вуковар.Затоа ти препорачувам да ги погледнеш и другите филмчиња кој барем малку ќе ти ја доловат вистинската атмосфера и ќе ти потврдат дека ЈНА во која беше Стојановски има најмалку воени злосторници.Меѓу другото ЈНА само во Вуковар и околината даде окулу 8000 жртви а остави и голем број инвалиди од кој многумина се самоубија не можеќи да го заборават она што не се видело дотогаш на друго место.

Ѕвер

Перфекционист
Член од
4 јануари 2006
Мислења
2.223
Поени од реакции
28
Незнам дали го проследивте документарецот.Еден поранешен војник на ЈНА убаво ќе рече дека, Војската била претходница на четниците и паравоените српски формации кои делкале без усул.АБЦ глеам си бил у Вуковар, дај објасни ми што се случуваше на Офчара?

jon

Член од
20 јуни 2007
Мислења
287
Поени од реакции
0
Ген.Стојановски можел да проба да се извлече - но нека каже некој технички кога и како?
Прво бил капетан и како таков тешко можел да се шета па и во цивилка,а да никој не го препознае, додека бил во касарна, пред да биде пратен на фронт, а ќе се сложите и сам незнаел како ќе се развиваат настаните. Сепак до летото 1991 нема посериозни борби, а ЕУ прави некој план да се смири ситуацијата, а и во Хрваткса сеуште се пола пола дали да прифатат војна со ЈНА или нешто да почнат да преговараат за Книнска Краина и Славонија.
Единицата на Стојановски , како дел од Гардијската Бригада на ЈНА (не заборавајте тоа е наследната единица што го пазела Тито) е пратена на фронт некаде кон крај на август.
Во тие моменти Стојановски не знаел што ќе биде точно понатаму како вероватно и самиот Кадијевиќ т.е дека ќе се ебаваат со Вуковар 3 месеци а појаки биле некаде во однос 1:10 како во луѓе така и во оружје.
Одкако бил распореден на теренот, чисто за информација голем дел од четничките банди се наоѓаат позади единиците на ЈНА како „контрола на квалитетот“. И сега што може еден шупак Македонец, а кој сигурно бил под надзор поради дискутабилна националност.
Да се предаде на ЗНГ или МУП на ХР - старешина е , ризично е на кого ќе налета на Хрватска страна , а и како ќе стигне до таму, целиот терен е полн со снајпери и мини и е лош за пробивање.
Да ја напушти единицата и да бега назад во Србија??? До каде би успеал да побегне - до Унгарија или до Романија - нема теорије.
Не е иста споредбата со Боцинов - тој беше командант на Лора и како таков наредбите ги издава или не од канцеларија. И по чин беше вицеАдмирал мислам сум подзаборавил, што секако бар е некаков гарант дека нема одма да го стрелаат, туку ќе има процес, што не е случај со шупак капетан, испратен на најжесток фронт.
Е сега тука има теорија дека Стојановски во тие моменти и ја држел линијата на ЈНА дека Вуковар треба да се „ослободи“, што не би ме чудело за тој период, но дајте тоа е распад на еден систем во најцрно сценариов и никој не е паметен што е во тој момент исправно како став да го завземе.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Незнам дали го проследивте документарецот.Еден поранешен војник на ЈНА убаво ќе рече дека, Војската била претходница на четниците и паравоените српски формации кои делкале без усул.АБЦ глеам си бил у Вуковар, дај објасни ми што се случуваше на Офчара?
Единиците на ЈНА таму и немаа толку многу пристап.По падот на Вуковар се случи човечка трагедија во која имаше се и сешто,војаската барем оние кој останаа живи имаше задача да ги упати толпите бегалци во прифатните центри па се разбира дека во бегалците имаше измешано и воени злосторници кој убиле и по 100 војници.Реакцијата со која го теретат Стојановски за шлаканица е само млатење празна слама.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Се убаво што се дискутира, но нели Жупаниското обвинителство (како што се нарекува таму) ги отфрли обвиненијата против Стојановски поради немање докази?
Значи, темава малку застарена е? Или сум грешка нешто?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Не,дека ја обновија малку па да се одговори,колку да не ни студи.:)

Kajgana Shop

На врв Bottom