Факултет за Електротехника и информациски технологии

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Како прво ова не е правен факултет, па со 2-3 саати да бидеш сигурен дека можеш да го положиш со добра оцена. Едноставно, учиш се што сметаш дека може да се падне на испит, ти даваат сосема друго и те зезнуваат. Друг, што учел само определени работи, го сретнал тоа што ќе се падне и поминува со 10-ка... Фактор на среќа е клучен кај нас на факултет, дури и кога материјалот го знаеш перфектно.
Друго, нема шанси да се оджува темпо на редовно учење. Дури и да се постигне тоа, џабе е кога во последна недела го предаваат 70% од матереијалот за колоквиум. Ќе собираш бинарни броеви цел колоквиум и ќе се јачаш дека се знаеш и дека е се лесно, ама затоа, кога ќе дојде предколоквиумска недела запаѓаш во тешка депресија зошто, уствари ништо не знаеш.

Boomerang

Немој CTRL+W.
Член од
18 јуни 2006
Мислења
3.709
Поени од реакции
809
Одговорно тврдам дека за 6ка (за повисока оценка е индивидуално) се доволни 2-3 часа учење дневно, секој ден. Подобро да учиш 3 дена по 2 саати, отколку еден ден 6 часа. За се треба да се има навика.
Е да, ама ај како да ја стекнам таа навика? Има tutorial негде на нет? :pos:

Член од
18 декември 2008
Мислења
1.277
Поени од реакции
323
Едноставно многу студенти тргаат со таа помисла и најчесто презапишуваат предмет, два, година, две + секое лето полагаат испити. Ако си за на електро че седниш и че учиш, ако не поарно не се лажи себе си и не си го троши времето + на некој му одземаш место во квотата.

A

apidrone

Гостин
Ко прво, не реков дека со 2-3 саати сигурно положуваш ;) Ти можеш и 6 саати да учиш и пак ништо да не направиш. Мислев на тоа дека ефективното учење трае 2-3 саати, се друго е губење време (во смисла изморен си, не ти се учи веќе, ти лета паметот на друго место и сл.), и тоа е сосема разбирливо.
Затоа и е потребна таа навика на учење, ако не седнеш и да разгледаш што е предавано тој ден, нема шанси да го пипнеш истото се до пред колоквиум :) Оти после тоа ќе ти се насобере нали :) Јбг, не е средно ова, па се што ќе ти се падне да ти го објаснуваат они на час (мада да знаеја одредени особи да објаснуваат, све ќе беше јасно)... Еве ја лично у прва година учев по 3-4 саата дневно, и ништо не направив. После тоа ја сменив тактиката, почнаа некои работи да ми се разјаснуваат, собрав 2 и 2, и сеа супер ми иде :D

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Кажи ја тактиката, we're begging you :pos:

Член од
19 октомври 2011
Мислења
296
Поени од реакции
253
Добро е, ми се свиѓа што е поттикната продуктивна дискусија. :) Мора да дознаеме која е добитната формула за учење и положување и завршување на електро. :) Пробав многу формули до сега, ама не успеав да ги докажам т.е. излегуваа невалидни. Еве сега нова формула пробувам да имплементирам, а гласи: јади-учи-спиј и се така во циклус секој ден без забушавање. :pos:

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Добро е, ми се свиѓа што е поттикната продуктивна дискусија. :) Мора да дознаеме која е добитната формула за учење и положување и завршување на електро. :) Пробав многу формули до сега, ама не успеав да ги докажам т.е. излегуваа невалидни. Еве сега нова формула пробувам да имплементирам, а гласи: јади-учи-спиј и се така во циклус секој ден без забушавање. :pos:
Ова повеќе од 5 месеца и во Бардовци и без плави картони ќе те примат :D:D:D

На овие од другиве факултети што ја читаат темава којзнае каква слика им се ствара за нас :X3:

Член од
19 октомври 2011
Мислења
296
Поени од реакции
253

На овие од другиве факултети што ја читаат темава којзнае каква слика им се ствара за нас :X3:
За среќа нема да трае повеќе од 5 месеца, пошто 1 семестар трае 4 месеци. :) Со користење на оваа формула, сите предмети ќе ги положиш на колоквиум и ќе се ослободиш после во испитната сесија. Ќе одмориш 1 месец и повторно тргнуваш во офанзива на нов семестар од 4 месеци. :ROFLMAO:

Треба најдобра слика да им се ствара за нас на оние од другите факултети. Да си електро момак/цура значи да си човек пред све. :ROFLMAO:

Член од
18 декември 2008
Мислења
1.277
Поени од реакции
323

Каква и да е сликата за нас во нивните очи, пак нивниот факултет че биди најтежок. Пример, мојот цимер шо е на правен вчера пијаше, беше в диско, спијаше до 11, појде во 12 и положи со 10 од 15 поени. И пак следува муабето како нивниот факултет е најтежок. Истото се случува и со цимерот шо е на економски. Е сеа ја утре полагам електроника и еве сеа до утре ништо да не прочитам, нема да решам цела една задача, а теоријата нема шанси да ја напишам. То е разликата

Зајче

Бело, и тоа!
Член од
13 септември 2008
Мислења
3.439
Поени од реакции
3.945
Муабет што го чув во автобус на студенти од земјоделски претпоставувам:
Девојчето: Сестра ми беше на технолошки, ама воопшто не и одеше, многу и беше тешко, еве сега на шумарски се запиша и таму е многу лесно, се си положува ко што треба. И ми ги виде книгите и кога виде што учиме ми вика, абе многу е тешко кај вас префрли си се на шумарски.
Момчето: Да бе стварно, ептен е тешко кај нас, јас не знам што е ова. Ти положи (некојсипредмет)?
Девојчето: Не бе, учев од тие 30 прашања што ни ги даде (некоеиме) ама пак не положив ... многу е тешко еј :(

Ми идеше да им се свртам и да им мавнам по една, зашто душа ме боли кога зборат така :(

Член од
19 октомври 2011
Мислења
296
Поени од реакции
253
Каква и да е сликата за нас во нивните очи, пак нивниот факултет че биди најтежок. Пример, мојот цимер шо е на правен вчера пијаше, беше в диско, спијаше до 11, појде во 12 и положи со 10 од 15 поени. И пак следува муабето како нивниот факултет е најтежок. Истото се случува и со цимерот шо е на економски. Е сеа ја утре полагам електроника и еве сеа до утре ништо да не прочитам, нема да решам цела една задача, а теоријата нема шанси да ја напишам. То е разликата
Апсолутно така младенч0 :), за да положиш тука кај нас ти треба здрвување од учење посебно за задолжителните предмети. Со учено-недоучено или со незнаење одредни работи и надевање дека нема да ти се паднат на испит исто така не се положува. Значи, мора да ја смениш структурата на твојот мозок преку учење, да го совладаш предметот до тој степен да можеш да го предаваш на други како да си професор и дури тогаш ќе положиш со леснотија. :)
--- надополнето: Nov 11, 2011 4:17 PM ---
Муабет што го чув во автобус на студенти од земјоделски претпоставувам:
Девојчето: Сестра ми беше на технолошки, ама воопшто не и одеше, многу и беше тешко, еве сега на шумарски се запиша и таму е многу лесно, се си положува ко што треба. И ми ги виде книгите и кога виде што учиме ми вика, абе многу е тешко кај вас префрли си се на шумарски.
Момчето: Да бе стварно, ептен е тешко кај нас, јас не знам што е ова. Ти положи (некојсипредмет)?
Девојчето: Не бе, учев од тие 30 прашања што ни ги даде (некоеиме) ама пак не положив ... многу е тешко еј :(

Ми идеше да им се свртам и да им мавнам по една, зашто душа ме боли кога зборат така :(
Epic conversation. :ROFLMAO: Па кој дебил треба да бидеш да имаш дадено 30 прашања за учење за испит и да не можеш да ги научиш ако знаеш дека од таму ќе ти се паднат? Нека ми дадат тука на електро 30 прашања од теорија и 30 задачи, од кои со сигурност од таму све ќе има на испит и ќе ги научам и пропеам. :) А не тука, учиш, решаваш и пак не знаеш што ќе ти дадат на крај и како ќе те сјебат...

Boomerang

Немој CTRL+W.
Член од
18 јуни 2006
Мислења
3.709
Поени од реакции
809
Шала на страна, ама не се фрустрирате некогаш кога ќе видите на каков начин ни ги предаваат некои од предметите? Пример Сигнали и Системи. Тоа цела ебана наука е, има книгишта со по 600-700 страни. Арно ама... на електро професорот си доаѓа, оп PP презентација, си листа слајдови, си диктира(чита) формули од табла, јаките математичари се палат дека нешто разбрале, уствари знаат да го решат изводот или интегралот за 2 секунди, арно ама немаат поима што уствари е тоа што он го предава(не можат воопшто да визуелизираат што тоа он збори и каде се користи). Не мислите дека е време за некои реформи? Сериозно, губам мотивација кога ќе видам како некои професори предаваат. И да, воопшто, му требаат реформи на целиот ебан факултет, од корен.

Зајче

Бело, и тоа!
Член од
13 септември 2008
Мислења
3.439
Поени од реакции
3.945
Шала на страна, ама не се фрустрирате некогаш кога ќе видите на каков начин ни ги предаваат некои од предметите? Пример Сигнали и Системи. Тоа цела ебана наука е, има книгишта со по 600-700 страни. Арно ама... на електро професорот си доаѓа, оп PP презентација, си листа слајдови, си диктира(чита) формули од табла, јаките математичари се палат дека нешто разбрале, уствари знаат да го решат изводот или интегралот за 2 секунди, арно ама немаат поима што уствари е тоа што он го предава(не можат воопшто да визуелизираат што тоа он збори и каде се користи). Не мислите дека е време за некои реформи? Сериозно, губам мотивација кога ќе видам како некои професори предаваат. И да, воопшто, му требаат реформи на целиот ебан факултет, од корен.
Се фрустрирам и тоа многу и ме фрустрира и тоа додека предава професорот, кој е професор доктор се буни од време на време и по два саата размислува. На прашањето како ќе ни текне, одговара со "Па студенти сте" ... потребни се реформи, ама нема кој да ги почне

Kajgana Shop

На врв Bottom