Се повеќе многудетни семејства меѓу Македонците

• Креатор на темата Креатор на темата viktora
  • Време на започнување Време на започнување
Пред да почнете да се радувате за ова..да ви кажам личен пример.
Не сум од многудетно семејство..финансиски у средна класа да речеме..Ми биле овозможено повеќето умерени работи што може да ги побарам..Од друга страна имаше у моја близина една албанска фамилија.многудетна дали од нобразование или од албанската кауза..битно додека јадев хамбургер нив им кршеше татко им леб и сите ко кучиња..
Малце размислете со црпката дали вреди да им ја заебете иднината на децата ради глупости.Албанците се опаметија пополека,да не ги замениме во среден век ние..
Не зборам за 2 до 3 деца,тоа е океј..али повеќе деца бараат внимание и све останато.Ја сакам државата,се сметам за националист ,али семејството не е место каде што се покажува патриотизам.
Што е до браќата,нека раѓаат ако запнале толку..затоа децата ке им продаваат паломи и аргат ке му виде врвот у животот.

Грешка. Семејството е најбитното место каде што се покажува патриотизам.
Секој народ без наталитет е осуден на пропаст. Посебно ако тој народ брои само 1 297 981. Не ги бројам Македонците во странство затоа што на долг рок тие имаат тенденција да ја сменат националноста (нивното поколение). Ако ти мислиш дека со пишување по форуми, навивање и сл. си сторил нешто значајно за Македонија се лажеш. Не велам дека не треба тоа да го правиш, меѓутоа споредено со имање повеќе деца, тоа е 0.

Браво убава тема.. Точно е дека наталитетот е во нагорна линија,додека во другите држави енормно паѓа (пример Србија,секоја година населението им се намалува за 30 000 )..ама мене ме загрижува фактот што наталитетот расте САМО кај Албанската популација..проклети да се оние кои го спречија законот за 3-то дете и парична помош за семејствата каде наталитетот е намален,а тоа е пред се во Македонските општини и средини.. Црно ни се пише ако продолжи вака, и мора под ХИТНО да се превземат мерки и да се врати законот предложен од пред некоја година, а да се укине сегашниов,каде сите зимаат помош за 3-то дете.. За некого ова е дискриминирачки,ама за мене не е,несакам еден ден во Македонија да има повеќе албанци од Македонци
Поо, шо глупости не ќе се изначита човек.
Секоја година има 3.000 Албанци повеќе од Македонци, тоа значи дека Албанците во Македонија ќе станат мнозинство за отприлика 150-160 години.
Но, ни тогаш нема тоа да се случи затоа што наталитетот кај албанското население паѓа заради поголемата еманципираност и образование.
Албанците во државава можат да станат мнозинство само преку војна + масовен геноцид, друг начин не постои.
--- надополнето: Nov 9, 2011 9:06 AM ---
Секој народ без наталитет е осуден на пропаст. Посебно ако тој народ брои само 1 297 981. Не ги бројам Македонците во странство затоа што на долг рок тие имаат тенденција да ја сменат националноста (нивното поколение). Ако ти мислиш дека со пишување по форуми, навивање и сл. си сторил нешто значајно за Македонија се лажеш. Не велам дека не треба тоа да го правиш, меѓутоа споредено со имање повеќе деца, тоа е 0.
Квалитет > Квантитет

NOW GTFO!

Поо, шо глупости не ќе се изначита човек.
Секоја година има 3.000 Албанци повеќе од Македонци, тоа значи дека Албанците во Македонија ќе станат мнозинство за отприлика 150-160 години.
Но, ни тогаш нема тоа да се случи затоа што наталитетот кај албанското население паѓа заради поголемата еманципираност и образование.
Албанците во државава можат да станат мнозинство само преку војна + масовен геноцид, друг начин не постои.
--- надополнето: Nov 9, 2011 9:06 AM ---

Квалитет > Квантитет

NOW GTFO!

Не сум човек што многу сака да се расправа, али со ова ме испровоцира.
Пример јас имам многу деца ти малку ( ќе земеме 2 како средна вредност)
Јас имам 5 деца, ти 2.
Јас 5x5 = 25 внуци, ти 2x2=4 внуци.
Јас 25x5= 125 правнуци, ти 4x2=8 правнуци.
Јас 125x5 = 625 пра правнуци, ти 8x2 = 16 пра правнуци итн...
Сега види што се случува 625 спроти твоите 16. Ќе ги стопат во секаква смисла, дури и економска.
Земи во предвид дека нема да дозволам моите деца да имаат подпросечен стандард. Се ќе направам да имаат нормален живот. Уште еднаш 625 > 16. Мислиш ли дека твоите ќе имаат поголем квалитет 39 пати надбројани.
Имам земено дека ти имаш 2 деца во континуитет, доколку имаш помалку уште поизразена би била мојата доминација.

Не сум човек што многу сака да се расправа, али со ова ме испровоцира.
Пример јас имам многу деца ти малку ( ќе земеме 2 како средна вредност)
Јас имам 5 деца, ти 2.
Јас 5x5 = 25 внуци, ти 2x2=4 внуци.
Јас 25x5= 125 правнуци, ти 4x2=8 правнуци.
Јас 125x5 = 625 пра правнуци, ти 8x2 = 16 пра правнуци итн...
Сега види што се случува 625 спроти твоите 16. Ќе ги стопат во секаква смисла, дури и економска.
Земи во предвид дека нема да дозволам моите деца да имаат подпросечен стандард. Се ќе направам да имаат нормален живот. Уште еднаш 625 > 16. Мислиш ли дека твоите ќе имаат поголем квалитет 39 пати надбројани.
Имам земено дека ти имаш 2 деца во континуитет, доколку имаш помалку уште поизразена би била мојата доминација.
И уште еднаш, Квалитет > Квантитет.
Правиш математики?
Сакаш да направам математика колку финансиски средства се потребни за сите 625 од твоите доминантни наследници да купат стан за своето семејство, да се образуваат, да завршат факултет, да купат автомобил итн итн?

Наталитетот расте

излегува дека многудетните семејства кај Македонците се зголемуваат за околу 2 процента.

За тиа што сакаат да имаат пари , многудетно семејство барем за кај нас и барем во годините додека да влезат во работа децата, значи сиромаштија.
Мораш да имаш една европска плата или помош од роднините за да можеш да им обезбедиш добар живот и образование на 4-5 деца
Знам семејства со по 4-5 деца , ама високо образование децата завршуваат со помош на роднините, особено на тие што се надвор на печалба.

Дали едно македонско семејство може да рачуна на помош на роднините од странство или тие што се тука а можат да помогнат?

Има семејства кои немаат подршка , па наместо да одат на факултет сите деца , се врши полова дискриминација , машките деца ги пуштат на факултет , а девојчињата остануваат со средно.

- Наталитетот во 2009 година е зголемен за 3,2 отсто.

Да, а сега сме 2011-та.

Ако наталитетот е зголемен во целата држава за 3,2% , тоа не знали дека толку е зголемен кај македонците.

Кај македонците во 2009 наталитетот е зголемен за 1,02%., зголемен е и морталитетот (смртноста) за 1,01%.

Според официјалните податоци од 2009 година во Македонија вкупно се родиле 23. 910 деца.

Кога јас се служам со овие официални податоци , вие велите дека и овие се наместени и дека ништо не верувате во државава , а сега кога ви се допаѓаат , официални ги нарекувате, уште и теми отварате.

А од овие 23.910 деца , само 12.490 се македонски, што значи дека македонците се на граница да станат малцинство во групата на младите, затоа што во бројот на живородени македонците учествуваат со само 52% , останатите деца се од групата на албанците, турците, ромите ...

Ако ги додадеме и децата родени од родители со привремен престој во странство , тогаш македонците паѓаат под 50%.

Иако македонците во вкупното население учествуваат со 63% (2002).

Таа година се родиле вкупно 903 кои биле четвртородени во едно семејство, 240 како петти деца, 78 се шести, 34 седми, 28 осми и девет деца како девето дете.

Интересно , досега не сум имал можност да сретнам вакви податоци. Веќе нема ни кај албанците семејства (во Македонија) кои се одлучуваат за четврто или петто дете.

Еве мала споредба со Косово (2005-та) , што ти значи многудетно семејство:

4то дете: 3097
5то дете: 1127
6то дете: 437
7мо дете: 157
8мо дете: 63
9то дете: 52

Ама затоа Косово ја има наполнето Европа со албанци , а земјата нема отидено во минус. Да имаше таков степен на иселување Македонија , земјата ќе се испразнеше , затоа што немаше кој да ја надополни празнината.

Соседите му се радуваат на семејството Кирови од скопската населба Аеродром зашто куќата им е полна со детски џагор. Триесет и петгодишните Даниел и Даниела велат дека нивните пет малолетни деца ги тераат да помислат и на изреката колку повеќе деца, толку поголема сиромаштија, но нагласуваат дека не мислат само на материјалната страна на животот.

5 деца во Аеродром , тешко ми изгледа , Господ нека им е напомош.... кампањите на Владата , лесно им е нив да имаат по 3 деца , имаат по 3-4 стана и куќи , ќе им дадат по еден стан , и решен е проблемот , но обичниот граѓанин за да купи еден стан треба да стане мачка односно да има 9 живота, толкави ни се примањата.

Ако ме послушат модераторите темата треба да се спои со оваа тема
http://forum.kajgana.com/threads/Дали-Македонците-ќе-станат-малцинство-и-во-Македонија.53037/page-14

За тиа што сакаат да имаат пари , многудетно семејство барем за кај нас и барем во годините додека да влезат во работа децата, значи сиромаштија.
Мораш да имаш една европска плата или помош од роднините за да можеш да им обезбедиш добар живот и образование на 4-5 деца
Знам семејства со по 4-5 деца , ама високо образование децата завршуваат со помош на роднините, особено на тие што се надвор на печалба.

Дали едно македонско семејство може да рачуна на помош на роднините од странство или тие што се тука а можат да помогнат?

Има семејства кои немаат подршка , па наместо да одат на факултет сите деца , се врши полова дискриминација , машките деца ги пуштат на факултет , а девојчињата остануваат со средно.

Да, а сега сме 2011-та.

Ако наталитетот е зголемен во целата држава за 3,2% , тоа не знали дека толку е зголемен кај македонците.

Кај македонците во 2009 наталитетот е зголемен за 1,02%., зголемен е и морталитетот (смртноста) за 1,01%.

Кога јас се служам со овие официални податоци , вие велите дека и овие се наместени и дека ништо не верувате во државава , а сега кога ви се допаѓаат , официални ги нарекувате, уште и теми отварате.

А од овие 23.910 деца , само 12.490 се македонски, што значи дека македонците се на граница да станат малцинство во групата на младите, затоа што во бројот на живородени македонците учествуваат со само 52% , останатите деца се од групата на албанците, турците, ромите ...

Ако ги додадеме и децата родени од родители со привремен престој во странство , тогаш македонците паѓаат под 50%.

Иако македонците во вкупното население учествуваат со 63% (2002).

Интересно , досега не сум имал можност да сретнам вакви податоци. Веќе нема ни кај албанците семејства (во Македонија) кои се одлучуваат за четврто или петто дете.

Еве мала споредба со Косово (2005-та) , што ти значи многудетно семејство:

4то дете: 3097
5то дете: 1127
6то дете: 437
7мо дете: 157
8мо дете: 63
9то дете: 52

Ама затоа Косово ја има наполнето Европа со албанци , а земјата нема отидено во минус. Да имаше таков степен на иселување Македонија , земјата ќе се испразнеше , затоа што немаше кој да ја надополни празнината.

5 деца во Аеродром , тешко ми изгледа , Господ нека им е напомош.... кампањите на Владата , лесно им е нив да имаат по 3 деца , имаат по 3-4 стана и куќи , ќе им дадат по еден стан , и решен е проблемот , но обичниот граѓанин за да купи еден стан треба да стане мачка односно да има 9 живота, толкави ни се примањата.

Ако ме послушат модераторите темата треба да се спои со оваа тема
http://forum.kajgana.com/threads/Дали-Македонците-ќе-станат-малцинство-и-во-Македонија.53037/page-14

И самиот веќе го знаеш одговорот, ние не сме како вас, колку и да се мавам во гради вие повеќе си помагате еден на друг наспорти нас, кај нас да можат сопка уште една да ти стават да се дотепаш да, а пари да те помогнат па тоа треба да биде незнам исто ко да се нашло лек за ракот...

Јас како мајка на 3 деца сите ме гледаат попреку и секогаш се прашуваат од каде идејата за три деца нели ми биле многу, јас им викам мој си се како што сум ги родила свесно, свесно ќе рмбам и јас и сопругот да ги исправиме на пат и школуваме, немора луксузи, но сепак ќе имаат се што им треба, лежејќи дома и кукајќи ништо нема да направиме недај боже да се надеваме на туѓи пари како помош, знаеш како викаат она што ќе го заработиш со сопствена пот ќе знаеш и како најправилно да го потрошиш.

И уште еднаш, Квалитет > Квантитет.
Правиш математики?
Сакаш да направам математика колку финансиски средства се потребни за сите 625 од твоите доминантни наследници да купат стан за своето семејство, да се образуваат, да завршат факултет, да купат автомобил итн итн?

Не си играл старкрафт. Zerg rush секогаш победува.

Да ти објаснам сеа нешто..У мојата листа на важни работи во животот...
1.Семејството
2.Државата
Значи иако ја ставам државата на високо место,никогаш нема да биде пред семејството..Точно со тоа највеќе ќе придонесам можеби,али тие отстапки не можам да си ги дозволам..Ако тебе државата тие на прво место,праи деца у име на македонија,али немој да ти биде криво коа ке треба да продаваат паломи низ град за да преживеат.
Не заборавај дека моеш да предизвикаш и поради тешкиот живот децата да ја замразат државата,па да ја заебеш уште толку работата.Не е исто кај нас и албанците со децата,нивните по дифолт ке ја мрзат државата..нашите ке им треба причина за да ја засакаат.
И за крај,Македонците нема да станат малцинство....Друг е проблемот.Имаме 1.200 000 Македонци на хартија ..а само 1% од нив на дело.Така да праењето деца нема да создаде македонци,туку кревањето на националната свест.Чист пример ти се Македонците со српско потекло,90% од нив се чуствуваат за срби пред македонци,додека Македонците во србија се лојални на нивната држава..и се чуствуваат како срби.Тоа ти е се вика јако национално чуство меѓу народодот за жал.

Да ти објаснам сеа нешто..У мојата листа на важни работи во животот...
1.Семејството
2.Државата
Значи иако ја ставам државата на високо место,никогаш нема да биде пред семејството..Точно со тоа највеќе ќе придонесам можеби,али тие отстапки не можам да си ги дозволам..Ако тебе државата тие на прво место,праи деца у име на македонија,али немој да ти биде криво коа ке треба да продаваат паломи низ град за да преживеат.
Не заборавај дека моеш да предизвикаш и поради тешкиот живот децата да ја замразат државата,па да ја заебеш уште толку работата.Не е исто кај нас и албанците со децата,нивните по дифолт ке ја мрзат државата..нашите ке им треба причина за да ја засакаат.
И за крај,Македонците нема да станат малцинство....Друг е проблемот.Имаме 1.200 000 Македонци на хартија ..а само 1% од нив на дело.Така да праењето деца нема да создаде македонци,туку кревањето на националната свест.Чист пример ти се Македонците со српско потекло,90% од нив се чуствуваат за срби пред македонци,додека Македонците во србија се лојални на нивната држава..и се чуствуваат како срби.Тоа ти е се вика јако национално чуство меѓу народодот за жал.

1.3 милиони..
Иначе се слагам со тебе во најголем дел , не е само да си Македонец на хартија, а во секоја прилика би продал и родена мајка за пари или нешто друго..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom