Економски факултет (reloaded)

• Креатор на темата Креатор на темата The Mummy
  • Време на започнување Време на започнување
Да, во втор ни беше, али Михаил секогаш го става на крај на колоквиумска недела, така да секако го спремавме откако ќе пројдеа другите колоквиуми... што пак се сведува на 3-4 дена спремање. :)
Не паничи, имаш време и лесно е.
Од додатоците обавезно знај ги информациите (кај има бројки, проценти научи го тоа), спреми задачи, а од другото ќе видиш дека е дадено само она што е најбитно.

Од додатоците проценти, бројки :( Јас па учев што е суштина некои 3-4 реченици... Ај ваљда ќе научам, што биде нека биде фала на помошта :)

Да не знае некој дали има резултати стратегиски менаџмент?

Државно сметководство кога ќе има резултати дали некој знае?

КОлеги едно прашање на брзина.
Во услови на совршена конкуренција, побарувачката за одредено добро не реагира на промената на цената . ( на ниво на поединечна фирма ). Точно или неточно? Во прашањата од Либро е означено како точно, ама ако побарувачката е совршено еластична ( шо е исто означено како точно ), тоаш немат смисла, двете се контрадикторни.

КОлеги едно прашање на брзина.
Во услови на совршена конкуренција, побарувачката за одредено добро не реагира на промената на цената . ( на ниво на поединечна фирма ). Точно или неточно? Во прашањата од Либро е означено како точно, ама ако побарувачката е совршено еластична ( шо е исто означено како точно ), тоаш немат смисла, двете се контрадикторни.

Во прашањата од Либро не се одговорни баш точно прашањата.. А мое мислење е ако сум научила како што треба дека во совршена конкуренција ако едно од претпријатијата ја смени цената и другите ја менуват затоа и се вика совршена конкуренција и побарувачката не реагира затоа што пак ќе бидат исти цените на сите претпријатија :) Барем така ја сум сватила :)

Во прашањата од Либро не се одговорни баш точно прашањата.. А мое мислење е ако сум научила како што треба дека во совршена конкуренција ако едно од претпријатијата ја смени цената и другите ја менуват затоа и се вика совршена конкуренција и побарувачката не реагира затоа што пак ќе бидат исти цените на сите претпријатија :) Барем така ја сум сватила :)
Во совршена конкуренција претпријатието нема никакво влијание врз цената.

Во совршена конкуренција претпријатието нема никакво влијание врз цената.
Да тие се прифаќачи на цени ама тука те прашува во случај на промена на цената значи ако се промени цената нема влијание врз побарувачката...

Да тие се прифаќачи на цени ама тука те прашува во случај на промена на цената значи ако се промени цената нема влијание врз побарувачката...
На ниво на цела индустрија нема, ама на ниво на фирма?

На ниво на цела индустрија нема, ама на ниво на фирма?

Не знам стварно по некоја логика нормално е дека ако една фирма ја зголеми цената потрошувачите ќе се свртат на другите со помали цени и обратно.. Се збунив сега :D

колеги да не знаес некој мис до која страна е колоквиумот

Не знам стварно по некоја логика нормално е дека ако една фирма ја зголеми цената потрошувачите ќе се свртат на другите со помали цени и обратно.. Се збунив сега :D
Вака е точното. При совршена конкуренција ако една си ја зголеми цената, тогаш сите ќе се префрлат и затоа побарувачката за нивните производи ќе падне.

Вака е точното. При совршена конкуренција ако една си ја зголеми цената, тогаш сите ќе се префрлат и затоа побарувачката за нивните производи ќе падне.
Значи побарувачката реагира на промената на цената? :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom