Преубавата ЕСЕН

Acohipmk

Манипулативна кокошка.
Член од
3 ноември 2008
Мислења
1.457
Поени од реакции
2.012
Не ја сакам есента поради температурните разлики и поради тоа што често излегувам измамен од времето :) Но затоа ја обожавам поради разновидноста на боите што ги нуди, просто неверојатно.

Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
The sum through...U....jpg Pears..U....jpg red leaves...U...jpg drenki...U...jpg Lunch...U....jpg Сликиве ги правев денес кај дедо ми во село, на еден рид отидов над селото...Имам 95 вкупно, али еве 5 само ќе ставам...Сликав со идиотот, само колку за информација.... :eek:

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Прегледај го приврзокот 35807Прегледај го приврзокот 35808Прегледај го приврзокот 35809Прегледај го приврзокот 35810Прегледај го приврзокот 35811 Сликиве ги правев денес кај дедо ми во село, на еден рид отидов над селото...Имам 95 вкупно, али еве 5 само ќе ставам...Сликав со идиотот, само колку за информација.... :eek:
Од овие сите последната вреди само, и за таа требало огинот подоле да биде за да фатиш повеќе од остатокот. Лисјата пред огинот баш и не се толку битни :)

еве една моја есенска, од пред некој ден случајно кога се најдов во парк. HDR е ама не е премногу :) (блендан 50-50 со оригиналната)

Член од
6 мај 2010
Мислења
226
Поени од реакции
85
Прегледај го приврзокот 35807Прегледај го приврзокот 35808Прегледај го приврзокот 35809Прегледај го приврзокот 35810Прегледај го приврзокот 35811 Сликиве ги правев денес кај дедо ми во село, на еден рид отидов над селото...Имам 95 вкупно, али еве 5 само ќе ставам...Сликав со идиотот, само колку за информација.... :eek:
не сум и јас некој мајстор ама за овие слики не е некое оправдание тоа што си сликала со идиот.

Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
Од овие сите последната вреди само, и за таа требало огинот подоле да биде за да фатиш повеќе од остатокот. Лисјата пред огинот баш и не се толку битни :)
Кога веќе толку самоуверено изјавуваш дека моите слики не вредат, би сакала да ми образложиш со аргументи зашто така мислиш...Лош им е квалитетот, композицијата не им е добра или...???
А што се однесува до твојава есенска, како прво е со лош квалитет, а како второ ваква композиција со дрва, клупи и листови паднати, прави секој втор кога ќе се најде во некој парк...Не гледам никаква порака во твојата фотографија или пак нешто што би ми го привлекло вниманието да се загледам во неа...
Иако за вкусови не се дискутира, сепак ти кажав мое мислење...
Претпоставувам дека имаш појака опрема за фотографирање и искуство, али креативноста ти е сведена на минимум...

Член од
6 мај 2010
Мислења
226
Поени од реакции
85
WOW ова беше јако, некој се налути и не знае да прима критики :icon_mrgr:

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
У денешно време сите имаат дигитален фотоапарат, а многумина и имаат некој си полу-професионален фотоапарат. И зашто има батерија и меморија бесконечна, секој штрака на сите страни од сите можни перспективи, и секако дека од 1000 фотографии, 3-4 ке бидат супер, плус малце едитинг на некој програм и ете ти про. Апаратите се целосно афтоматски, немора ни да имаш стабилна рака има афтоматски стабилизатори, има афтоматско фокусирање и други афтоматски инструменти. Затоа у ова време убава фотографија не ми значи ништо, повише ценам оние стари, кога некој ке појде со филм да слика и има 24-30 штракања и толку, па тука нема афтоматика.
Ја со мобилен телефон сони ериксон и камера од 3.2 мега пиксели правам професионална фотографија. И така....

Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
WOW ова беше јако, некој се налути и не знае да прима критики :icon_mrgr:
Не е точно...Разгледај малку низ темиве за фотографија да видиш дали не прифаќам критики...Дури и јас самата си барам негативно да ме критикуваат, ама со аргументи, а не некој што си замислил дека е ГУРУ во фотографирање да ја омаловажува мојата работа и креативност........

Член од
6 мај 2010
Мислења
226
Поени од реакции
85
Не е точно...Разгледај малку низ темиве за фотографија да видиш дали не прифаќам критики...Дури и јас самата си барам негативно да ме критикуваат, ама со аргументи, а не некој што си замислил дека е ГУРУ во фотографирање да ја омаловажува мојата работа и креативност........
реално и мене не ми влегува во око ни една од овие слики сега што ти се постирани и тоа сакаше да каже човекот а не да те омаловажи тебе лично и колку што го имам приметено донјас не вика треба вака или треба така да се направи туку само си кажува како он би направил да е на твое место а дали некој ќе го прифати тоа или не негово право.

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Кога веќе толку самоуверено изјавуваш дека моите слики не вредат, би сакала да ми образложиш со аргументи зашто така мислиш...Лош им е квалитетот, композицијата не им е добра или...???
А што се однесува до твојава есенска, како прво е со лош квалитет, а како второ ваква композиција со дрва, клупи и листови паднати, прави секој втор кога ќе се најде во некој парк...Не гледам никаква порака во твојата фотографија или пак нешто што би ми го привлекло вниманието да се загледам во неа...
Иако за вкусови не се дискутира, сепак ти кажав мое мислење...
Претпоставувам дека имаш појака опрема за фотографирање и искуство, али креативноста ти е сведена на минимум...
Океј, извини шо заборавив да ти кажам што не бива во сликите горе. Прво сите се премногу темни, треба да се напрегнеш за да видиш шо има на самата слика.

Неколку пати ти напоменав дека треба главниот објект да биде на една од страните, тебе повторно ти е во средина.

Слика број еден. Само сонце низ гранка од дрво, другото е премногу темно за да одвлече внимание.
Слика број два. Што? Круши или хаос од лисја, или подскриени гранки? Немаш објект што е foreground немаш background. Фак ми не ми текнуваат соодветните зборови на македонски.
Слика број три. Црвено/розево, ниту се разликува што си сакала да доловиш, ниту пак има некаква композиција.
Слика број четири. Пак хаос во долниот дел на сликата, додека горе има гранче што се одвојува од позадинското небо.
За петтата слика веќе ти кажав.

И извини Блонди, ама не сум јас Гуру, ниту нешто убер, само си кажувам мое мислење, моја гледна точка, дали ти ќе го прифатиш тоа или не тоа е твое. Ако ништо друго барем имам повеќе искуство од тебе. Креативност и вкусови не се дискутираат бидејќи се индивидуални. Има одредени правила кои треба да се почитуваат, ти ги имам укажано неколку пати, чисто добронамерно. Незнам од каде никна целава напетост ама океј твое си е.

Кога ќе го земеш апаратот што го меркаш ќе имаш “појака“ опрема од мене, јас имам само еден Канон 1000D и стар руски објектив за портрети како алтернатива, ништо повеќе. Можеби е клише сликата моја може не, порака има сигурно, мене искрено ме подсеќа на циклусот на животот, незначи дека секој ќе ја разбере. Квалитетот не е лош, туку е HDR некои детали се губат, други се додаваат, и делува малку чудно, а и порамнувањето на 3те слики избега за пиксел два. Никаде јас не спомнав дека мојата есенска слика е најдобра.
еве ти линк од мојот девиант арт http://donjas.deviantart.com/ и линк од фејсбук http://www.facebook.com/media/albums/?id=1097468926, па повели разгледај ја мојата креативност.
--- надополнето: Nov 7, 2011 7:04 PM ---
реално и мене не ми влегува во око ни една од овие слики сега што ти се постирани и тоа сакаше да каже човекот а не да те омаловажи тебе лично и колку што го имам приметено донјас не вика треба вака или треба така да се направи туку само си кажува како он би направил да е на твое место а дали некој ќе го прифати тоа или не негово право.
Сосема точно, мислам дека повеќето шо ме читаат го имаат сфатено истото. Јас лично неможам да осудам нечиј начин на работа, затоа кажувам како мислам јас дека треба, дали со тоа се слага истата персона или не зависи од нејзе/него, исто така од нејзе/него зависи дали ќе го прифати мојот совет. Не ја гледам дилемата во целава работа со Блонди искрено.

Да сакав да ја омаловажам нејзината работа ќе и кажев, девојко мењај професија, продај апаратот иди купувај штикли. Никаде такво нешо не спомнав фор фак сејк.
--- надополнето: Nov 7, 2011 7:08 PM ---
У денешно време сите имаат дигитален фотоапарат, а многумина и имаат некој си полу-професионален фотоапарат. И зашто има батерија и меморија бесконечна, секој штрака на сите страни од сите можни перспективи, и секако дека од 1000 фотографии, 3-4 ке бидат супер, плус малце едитинг на некој програм и ете ти про. Апаратите се целосно афтоматски, немора ни да имаш стабилна рака има афтоматски стабилизатори, има афтоматско фокусирање и други афтоматски инструменти. Затоа у ова време убава фотографија не ми значи ништо, повише ценам оние стари, кога некој ке појде со филм да слика и има 24-30 штракања и толку, па тука нема афтоматика.
Ја со мобилен телефон сони ериксон и камера од 3.2 мега пиксели правам професионална фотографија. И така....
Тука пријателе морам да ти кажам дека грешиш. Повеќето од фотографите го користат апаратот на мануелен мод, се што прави апратот е што фокусира сам, дури денес се почесто ги користат и старите објективи, па и фокусот е мануелен, једина разлика од сето тоа е што можеш на лице место да видиш како искочила горе доле сликата и што немаш 36 слики на располагање од филмот, и не плаќаш за развивање.

Јас лично, од кога го купив мојот DSLR модот селектиран е manual. Јас лично имам контрола врз секој периметар на апаратот, сензитивност на сензор, експозиција, отвор на бленда, па и во повеќето случаеви, особено макро фокусот. Од кога го земав рускиот Helios 44m-4 на адаптер се што прави сам апаратот е шо ми свирка кога сум во фокус, не дека е тоа точно, промашува, ама од прилика ми кажува барем кога централната точка ми е во фокус, се друго е основа на моето око.

Kajgana Shop

На врв Bottom