Законот на Телема

K

Khabs Staadnau

Гостин
Штетата која е направена од страна на такви псеудо тарот практиканти искрено ми ја исполнува устата со повраќаници.Во светогледот на обичниот човек таротот е сведен на ниво на тривијалност и оттука неговата полез е начисто банализирана.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.164
Штетата која е направена од страна на такви псеудо тарот практиканти искрено ми ја исполнува устата со повраќаници.Во светогледот на обичниот човек таротот е сведен на ниво на тривијалност и оттука неговата полез е начисто банализирана.
Псеудо тарот практиканти? Ќе ми ги дефинираш кои се тие?
Ќе ми одговориш како некој ќе ги знае вистинските атрибуции на таротот, кога секаде каде што сум сретнал се вели дека се најдобро чувана тајна од профаните (неиницираните)?

Можеби така ќе си одговориш и зошто е потребно иницијација во Ред(ако си заинтересиран за вакви науки), за која имаш толку одбивност(иницијација) и понекогаш се занесуваш во пишувањето обвинувања дека некој Ред узурпира нешто или не!
Не може да узурпираш нешто, ако тоа нешто доаѓа од тебе и ти си тоа!

П.С. На наш македонски јазик, кукавици ја прават штетата, никој друг!

K

Khabs Staadnau

Гостин
Псеудо тарот практиканти? Ќе ми ги дефинираш кои се тие?
Ќе ми одговориш како некој ќе ги знае вистинските атрибуции на таротот, кога секаде каде што сум сретнал се вели дека се најдобро чувана тајна од профаните (неиницираните)?

Можеби така ќе си одговориш и зошто е потребно иницијација во Ред(ако си заинтересиран за вакви науки), за која имаш толку одбивност(иницијација) и понекогаш се занесуваш во пишувањето обвинувања дека некој Ред узурпира нешто или не!
Не може да узурпираш нешто, ако тоа нешто доаѓа од тебе и ти си тоа!

П.С. На наш македонски јазик, кукавици ја прават штетата, никој друг!
Псеудо тарот практикантите и самиот ги спомна.А тоа што ти профаноста ја поврзуваш со неиницираност, не значи дека автоматски е така.Самиот збор нема никаква врска со редови и слично.И колку и да е вистина дека преку членство во Ред можеш да спознаеш тајни кои се недостапни за неиницираниот, покрај интригите кои може да те чинат многу, кој вели дека е крајно неопходно членството во Ред за разоткривање на ултимативното себство?
Дали одреден Ред узурпира свои членови или не, зборува историјата на тој Ред.Зарем не се случи тоа во Југословенска Абрахадабра?
Зарем не се таквите редови постојано растргнати од раздор помеѓу нивните членови? Дали поради различни толкувања или авторски права, небитно.
На крајот, зарем не пишува и во Liber AL дека сите прашања за законот треба да ги решава секој за себе?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.164
Псеудо тарот практикантите и самиот ги спомна.А тоа што ти профаноста ја поврзуваш со неиницираност, не значи дека автоматски е така.Самиот збор нема никаква врска со редови и слично.И колку и да е вистина дека преку членство во Ред можеш да спознаеш тајни кои се недостапни за неиницираниот, покрај интригите кои може да те чинат многу, кој вели дека е крајно неопходно членството во Ред за разоткривање на ултимативното себство?
Дали одреден Ред узурпира свои членови или не, зборува историјата на тој Ред.Зарем не се случи тоа во Југословенска Абрахадабра?
Зарем не се таквите редови постојано растргнати од раздор помеѓу нивните членови? Дали поради различни толкувања или авторски права, небитно.
На крајот, зарем не пишува и во Liber AL дека сите прашања за законот треба да ги решава секој за себе?
Зборуваш за О.Т.О. или пак си играш со Златна Зора бидејќи тоа е најпознато и најдобро за неиницираните да си играат со „забрането овошје“? :)

Дали си ти запознаен дека законот како што дава интимни, валидни само за индивидуата одговори, исто така дава и одредени апослутни решенија? Како ние, следбениците и исполнувачите на законот до последната црта од него, ќе го препознаеме истиот дека е валиден и точен ако нема апсолутни вистини кои се спознаваат преку патот на иницијацијата и кој што е ист за сите иницирани? На жими мајка? Зарем не рековме ние Методот на Науката Цел на Религијата?
Мислам дека не си запознаен со многу работи освен со интригите, кои нормално повеќе привлекуваат внимание од било што друго...
Зошто некој би се иницирал и би ги терал патеките на искушенија ако Редот не нуди методи и начини за напредување, ако редот воопшто не иницира?

Зарем мислиш дека со читање на Кроули и Книгата на Законот ќе те доведе до нешто (велиш ултимативно себство(што е тоа поима немам)?

Не знаеш кој вели дека е неопходно членство или си убеден дека нема потреба од иницијација во мистериите на О.Т.О. чиј закон е Телемата, закон кој што насекаде го цитираш и толкуваш, а се сомневам дека имаш нешто со нашата пракса...
Ти се допаѓа сексот со нашиот закон, но не сакаш да се ебаваш како што милувам јас да кажам... реков, кукавици насекаде, вистински луѓе помалку...
Ќе најдеш уште милион страници на нет, кои што ќе ти потврдат како не треба да се иницираш... само за да си го задоволиш стравот...

K

Khabs Staadnau

Гостин
Зборуваш за О.Т.О. или пак си играш со Златна Зора бидејќи тоа е најпознато и најдобро за неиницираните да си играат со „забрането овошје“? :)

Дали си ти запознаен дека законот како што дава интимни, валидни само за индивидуата одговори, исто така дава и одредени апослутни решенија? Како ние, следбениците и исполнувачите на законот до последната црта од него, ќе го препознаеме истиот дека е валиден и точен ако нема апсолутни вистини кои се спознаваат преку патот на иницијацијата и кој што е ист за сите иницирани? На жими мајка? Зарем не рековме ние Методот на Науката Цел на Религијата?
Мислам дека не си запознаен со многу работи освен со интригите, кои нормално повеќе привлекуваат внимание од било што друго...
Зошто некој би се иницирал и би ги терал патеките на искушенија ако Редот не нуди методи и начини за напредување, ако редот воопшто не иницира?

Зарем мислиш дека со читање на Кроули и Книгата на Законот ќе те доведе до нешто (велиш ултимативно себство(што е тоа поима немам)?

Не знаеш кој вели дека е неопходно членство или си убеден дека нема потреба од иницијација во мистериите на О.Т.О. чиј закон е Телемата, закон кој што насекаде го цитираш и толкуваш, а се сомневам дека имаш нешто со нашата пракса...
Ти се допаѓа сексот со нашиот закон, но не сакаш да се ебаваш како што милувам јас да кажам... реков, кукавици насекаде, вистински луѓе помалку...
Ќе најдеш уште милион страници на нет, кои што ќе ти потврдат како не треба да се иницираш... само за да си го задоволиш стравот...
Доколку Законот не би давал апсолутни решенија не би бил Закон...а од каде ти е тоа дека патот на сите неиницирани е ист?Тоа е смешно.
Или погрешно сум те разбрал?
Друга работа, зарем Леонардо не работеше сам на своите проекти? Тој беше научник.
Доколку се што правам е трупам информации, тогаш навистина нема да дојдам до ништо.Всушност ќе тапкам во место.Запознаен сум со нешто, но интригите се дел кој ми се небитен кога станува збор за тоа што го барам.
Вашата пракса? Колку од таа ваша пракса е всушност навистина создадена од ваши членови? Зарем не е вистина дека голем дел од неа е всушност источњачка и староегипетска?
Мене не ми пречи етикетата кукавица, дебатава е уште еден начин да добијам нешто.Зошто инаку би го правел сево ова?
Врз тоа, нема да зборувам ни за тоа што, како и колку сум практицирал бидејќи вистина е дека сум пробал многу но сум се задржал кратко.Но што сум стекнал нема да кажам ниту на живо ниту на форум.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.164
Доколку Законот не би давал апсолутни решенија не би бил Закон...а од каде ти е тоа дека патот на сите неиницирани е ист?Тоа е смешно.
Друга работа, зарем Леонардо не работеше сам на своите проекти? Тој беше научник.
Доколку се што правам е трупам информации, тогаш навистина нема да дојдам до ништо.Всушност ќе тапкам во место.Запознаен сум со нешто, но интригите се дел кој ми се небитен кога станува збор за тоа што го барам.
Вашата пракса? Колку од таа ваша пракса е всушност навистина создадена од ваши членови? Зарем не е вистина дека голем дел од неа е всушност источњачка и староегипетска?
Мене не ми пречи етикетата кукавица, дебатава е уште еден начин да добијам нешто.Зошто инаку би го правел сево ова?
Врз тоа, нема да зборувам ни за тоа што, како и колку сум практицирал бидејќи вистина е дека сум пробал многу но сум се задржал кратко.Но што сум стекнал нема да кажам ниту на живо ниту на форум.
Реков, ќе најдеш секакви потврди да не се иницираш... ништо не добиваш од дебатата, освен губење време(да беше инициран, ќе добиеше други зборови и фрази), а јас само објаснувам некој друг ако случајно тука помине, да знае дека има разлика што нуди Редот за неиницирани и за иницирани, исто и Законот. Мора да се прави разлика...

Колку е создадена од иницијанти... па ако си имал пракса ќе си знаел која е наша и како е усовршена... Нам ни одговара да ни велат дека ништо не е наше, барем нема да не нарекуваат ниту сатанисти, ниту масони... Не ни сакаме да ја знаете нашата пракса ниту во писмена форма, бидејќи од таму следуваат многу погрешни заклучоци од вас, неиницираните :) Но Законот вели: пола од ритуалите да се познати :)
Неиницираниот аџија, секогаш повеќе ќе го болат нозете, отколку што ќе добие нешто корисно од сето тоа талкање низ буништето на профаното разбирање на работите... така е кажано, а и така е во реалноста...

Премногу се „сомневаш“ и имаш бескорисна одбивност спрема Редот, ист си како аспирантот за кој беа наменети писмата од „Магика без солзи“ :)

П.С. Смени го тоа многу а кратко, со малку но долго! :) Ете совет од инициран :)

K

Khabs Staadnau

Гостин
Еве поправка на првиот дел од мојот пост:
Лошо сум те разбрал, сепак, повторно Законот е Закон само ако неговите решенија се апсолутни.
Но, овде доаѓа големото НО...
Ако се сеќаваш, во 1984 Винстон беше "инициран" и тој почна да гледа 5 прсти и да го сака Големиот Брат. Со ова сакам да ти укажам и на една друга причина поради која не сакам да имам работа со Редови, всушност не сакам да имам работа со луѓе.Можеме колку сакаме да проповедаме, над 6000 години не беа доволни да доживееме драстична промена во светогледот на човекот.
Можеби selected few.Поради тоа и Редот е пропадната работа, а на накој начин Ошо во Книгата на Разбирањето држеше повеќе вода.
--- надополнето: Nov 2, 2011 5:06 PM ---
Колку е создадена од иницијанти... па ако си имал пракса ќе си знаел која е наша и како е усовршена... Нам ни одговара да ни велат дека ништо не е наше, барем нема да не нарекуваат ниту сатанисти, ниту масони... Не ни сакаме да ја знаете нашата пракса ниту во писмена форма, бидејќи од таму следуваат многу погрешни заклучоци од вас, неиницираните :) Но Законот вели: пола од ритуалите да се познати :)
Неиницираниот аџија, секогаш повеќе ќе го болат нозете, отколку што ќе добие нешто корисно од сето тоа талкање низ буништето на профаното разбирање на работите... така е кажано, а и така е во реалноста...
Специфичен пример, дали 8 лекции на Јога се Кроулиева креација или на било кој друг иницијант или пак Кроули донел се што собрал на своите патувања?
Кроули за мене секогаш ќе биде авторитет во светот на магиката.Искуство во практиката на завидно ниво, затоа и можам неговите зборови да ги земам како патоказ кон одговорите кои ги барам.
Но јас ќе бидам толкувачот на настаните во мојот живот.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.164
Еве поправка на првиот дел од мојот пост:
Лошо сум те разбрал, сепак, повторно Законот е Закон само ако неговите решенија се апсолутни.
Но, овде доаѓа големото НО...
Ако се сеќаваш, во 1984 Винстон беше "инициран" и тој почна да гледа 5 прсти и да го сака Големиот Брат. Со ова сакам да ти укажам и на една друга причина поради која не сакам да имам работа со Редови, всушност не сакам да имам работа со луѓе.Можеме колку сакаме да проповедаме, над 6000 години не беа доволни да доживееме драстична промена во светогледот на човекот.
Можеби selected few.Поради тоа и Редот е пропадната работа, а на накој начин Ошо во Книгата на Разбирањето држеше повеќе вода.
Редот не е пропадната работа... твоето искуство што го имаш со луѓето ти дава такви мисли... или пак не сакаш хиерархија...
Да познаваш иницијанти и да видиш какви луѓе се и зошто, друго ќе зборуваш...

Нека биде Редот пропадната работа за тебе... барем сега имаме јасна престава на што сме... :)

П.С. После Кроули има уште мал милион магичари, иницијанти во О.Т.О. кои го надминаа мајсторот :) Но немаат потреба да се јавни и познати. :)
Држи се ти до авторитетот...

K

Khabs Staadnau

Гостин
Редот не е пропадната работа... твоето искуство што го имаш со луѓето ти дава такви мисли...
Да познаваш иницијанти и да видиш какви луѓе се и зошто, друго ќе зборуваш...

Нека биде Редот пропадната работа за тебе... барем сега имаме јасна престава на што сме... :)
Подобро да речам, човекот е пропадната работа.Нема да постои голема промена, бунт кој ќе ја исчисти човечката нечистотија.Можеби натчовекот ќе се надвие врз таа валканост, но којзнае.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.164
Подобро да речам, човекот е пропадната работа.Нема да постои голема промена, бунт кој ќе ја исчисти човечката нечистотија.Можеби натчовекот ќе се надвие врз таа валканост, но којзнае.
Некој сигурно знае...
Но темата замина во тоа што ти не сакаш луѓе... зошто како... тоа е твој проблем... Не буричкам таму!
Не ме интересира тоа... ме интересираше ставот кон Редот и нашата пракса, го добив, причината зошто ја добив, и доста е :)

Не можам да разберам само како ќе го исполни некој Законот ако не е запознаен со праксата која се споменува во Книгата на Законот...
Исто така, не можам да разберам зошто луѓето кои што не се иницирани а се сложуваат со Законот, кога некој иницијант ќе им каже дека е подобро да си инициран во нашите мистерии, и дека вака се само генерирачки телемити, некои се навредени, дека ние немаме врска, дека Редот узурпира Закон, дека Редот е неред и слични некои обвинувања... А Законот секао не дојде од О.Т.О. како Ред...
О.Т.О. има сосема друга цел во целата таа шема! Законот дојде од друго место, многу поразлично од О.Т.О.!
Не разбирам, а изгледа и не сакам да разберам бидејќи премногу ги има такви, а малкумина од нив аспиранти... Аспирант е сигурно многу повеќе од генерички телемит кој што дрибла околу Законот, ослободени од вистинска критика или напад бидејќи ние сме тие кои внимаваме што ќе кажеме и како...

Но тоа е тоа... Fight must go on! :)

П.С. Не барам одговор, само се чудам на настанатата ситуација, посебно во Македонија која што е мала земја и лесно е да ги знаеш сите :)

K

Khabs Staadnau

Гостин
Ете и двајцата добивме по нешто.Заеднички бенефиции.

Но повеќе од тоа, ова е воопшто мој последен пост во темава.
Понатаму, јас никогаш повеќе нема да го цитирам ниту да го толкувам Законот ниту на форум ниту во живо пред живи битија.
Нема да го аргументирам, ниту пак ќе дебатирам околу наводниот филозофски, ниту пак практичниот аспект на Телемата.
Нема да зборувам за О.Т.О. , ниту за Златна Зора, ниту за Гностичката Црква, и апсолутно сите нивни подгранки,кампови и слично.
Сепак, нема да ги напуштам праксите кои ги вршам во моментов и веројатно е дека во иднина ќе вежбам повеќе.
Ова е заклетва која ја полагам исклучиво пред себе.
Повеќе од ова нема да коментирам.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.164

Понатаму, јас никогаш повеќе нема да го цитирам ниту да го толкувам Законот ниту на форум ниту во живо пред живи битија.
Нема да го аргументирам, ниту пак ќе дебатирам околу наводниот филозофски, ниту пак практичниот аспект на Телемата.
Нема да зборувам за О.Т.О. , ниту за Златна Зора, ниту за Гностичката Црква, и апсолутно сите нивни подгранки,кампови и слично.
Сепак, нема да ги напуштам праксите кои ги вршам во моментов и веројатно е дека во иднина ќе вежбам повеќе.
Ти може да зборуваш за се што сакаш, но наведи од каде тие ставови, каде си ги прочитал и од кој... ќе испадне дека си телемит и дека имаш дирекно учество во управувањето со кампови, оази и ложи (Не си ни видел камп не пак да управуваш со него :) ) и дека од дирекно искуство со иницијанти ти имаш таков став... Тоа е блиску до лага... Така,не!

Слободно ти имај пракса, но слушај ги иницијантите, сигурно не се како тебе и сакаат луѓе и ти нудат само помош да не талкаш премногу...
Не сме ние непријатели кон оние што го сакаат Законот на петте L :)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199

Words are spoken to be broken
Feelings are intense, words are trivial
Pleasures remain, so does their pain
Words are meaningless and forgettable

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.164
Words are spoken to be broken
Feelings are intense, words are trivial
Pleasures remain, so does their pain
Words are meaningless and forgettable
Би се држел до некој што го крши својот збор?
Не баш :) Можеби тоа важи за оние што ти ги познаваш, не важи за оние кои јас ги познавам...

За она помеѓу болдираното, веќе е напишано и објаснувано некаде по форумов, кој ќе пишува пак :)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Да ми препорача некој некоја телемитска книга, може ќе имам време да прочитам нешто :)
Уствари јас и појма немам што се тоа телемити......лошо ми звучи на прв поглед :) може заради тоа што е сличен со зборот термити :D

Kajgana Shop

На врв Bottom