Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Патем, кога и двете страни немаат факти, и двете страни се верници. Едните веруваат во Бог со одредени докази, другите веруваат во неговото непостоење со исто така одредени докази. Ова ја потврди мојата теза за атеистичката религија, фала многу пријатно.
Атеистичка религија е оксиморон Принц, исто како и дрвено железо или млад старец.

Религијата подразбира верување во нешто свето, натприродно или божествено , ти постирав дефиниција од Википедија, а атеизмот го негира истото.

Ти можеш до утре сабајле да тврдиш дека атеизмот е религија, и да си ласкаш дека твојата теза е потврдена, фактите друго зборуваат.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Иако ти се само заради ремет и провокација но сепак ќе удостојам со одговор
СИТЕ атеисти веруваат во Дарвинизмот.
Не е точно. Атеизмот значи невурување во бог. Други верувања или неверувања не се важни

Мораат да веруваат, немаат друга опција.
Ништо не мораат да веруваат, за опциите покасно.

Значи или веруваш дека Бог го створил животот, или веруваш дека на ништо не му се случило ништо за потоа ништо магично од ништо да експлодира... итн. Види фотос горе.
Не се само тие две опции. но за другите пак подолу, да ги видиме тие две што ти ги нудиш (за мене не се 2)

а) Бог створил се. Од што створи? Од ништо? Не другарче не држи, од ништо не може да се направи нешто. Значи теоријата за бог е онаа која од ништо ствара се. Погледни куран, библија ќе видиш

б) Биг бенгот не е ништо како што велиш туку целиот простор и материја постоеле во многу мал простор (мал во однос на ова што е сега, не мал за да не се види) значи таа експлозија е од постоечка материја.

Претпоставувам некогаш седите онака и си мислите од кај кур јас овде и која е мојата функција. Епа во тој момент можете или да мислите дека некоја виша сила створила се (верник), или за Дарвин да се фатиш
(атеист). Или има и трета опција која јас не ја знам?
Има опции Безброј и познати и непознати милиони. Не се само 2 колку што некој сака да прикаже во религиите. Имаш литература достапна читај. Сега барем со интернетов е лесно. Ако имаш проблем да најдеш, кажи ќе ти посочиме...

Само не ми кажувајте дека никогаш немате помислено на тоа, јако ќе ме разочарате. What a waste of H2O.
Тоа што ние сме помислиле е една работа друга е што вас атеистие ви бодат очи, ви го одземаат членството тоа ве плаши.

И за крај ако сакаш да си играме семантика тогаш вака.
И верниците и атеистите се во суштина неверници. Зашто?? Ај размисли малку.
Атеистите не веруваат дека постои господ.
Верниците не веруваат дека господ не постои. Значи и вие сте неверници и тоа поголеми од нас.

P

Princ

Гостин
Just a quick post to explain why atheism is actually stupid, and requires as much faith, if not much more, to be an atheist.
All atheists posit what’s called a universal negative. A universal negative requires absolute knowledge (omniscience) whereas a universal positive may not require that.
For instance, let’s say I am in a building with 4 rooms, and I have only been in 1 room. In order to say that every room is empty, I would have to have knowledge of all 4 rooms. I would need to know the entirety of what I am claiming to know.
However, to state the opposite, that the building is not empty, I would at the very least only need to know about one room.
So, in essence, any time an atheist claims that there is absolutely no God, they are claiming absolute and full knowledge of the universe (omniscience). If they are not claiming absolute knowledge, than they are going off of faith, but in fact, since they could never EVER know for sure that universal negative, then they are requiring much more faith than a person who claims there is a God (because finding out if there is a God may not require absolute knowledge).

Sauce

Член од
23 април 2011
Мислења
135
Поени од реакции
246
Луѓето кои веруваат во Бог, не им треба доказ за неговото постоење, и тие сигурно не сакаат доказ за неговото непостоење. Така тие се среќни со нивното верување. Тогаш зошто толку често најчесто они го поставуваат прашањево ?

Секогаш велат дека за нив тоа е реално, судбина, верба. Јас пак си најстојувам со логичен одговор, чувствувајќи дека ако не сум искрен во ова тоа ќе биде безобразно.

""Не верувам во бог затоа што не постои никаков научен доказ за неговото постоње"", ова реченица претставува безобразно контрадикторно размислување. Заборавете ја!

Ароганцијата е друга обвинување. Што изгледа прилично не фер. Науката стои на страната на вистината. Таа не дискриминира. Кон подобро или полошо, таа разоткрива работи, докази. Науката е дефинирана. Знае што знае и знае што незнае. Ги базира своите заклучоци и верувањеа на цврсти докази, докази кои се постојано подновувани и зацврстувани. Науката не се навредува кога се појавуваат нови факти. Туку се радува и го величи знаењето. Таа не се основа на средновековни алтернативи затоа што претставувале само традиција. Ако се основаше на тоа, немаше денес да добивате пеницилин кога сте настинати, туку ќе клекневте пред икона и ќе се молевте да оздравите. Во "што" и да верувате нема да има ни блиску добар ефект како медицината. Ќе речете "но тоа делува на мене" јас велам дека Плацебо ефектот е докажана работа. Јас велам дека бог не постои, не велам дека не постои верба. Со верба се сретнувам секојдневно. Но вербата во нешто не го прави тоа вистинито. Надевајќи се дека нешто е вистинито и реално, не го прави вистинито и реално. Постоењето на бок не е субјективно. Тој или постои или непостои. Не се работи за мислење. Свои мислења можете да имате колку сакате. Но неможете да имате свои факти. Фактите се заеднички.

Зошто не верувам во бог?. Чекајте, ЗОШТО ВИЕ ВЕРУВАТЕ ВО БОГ ?

Размислувањето за вистината останува на оној кој верува и на оној кој не. Што ако ви пријдам и ви речам: Зошто не веруваш дека можам да летам ? Вие ќе речете: Зошто би верувал/а? Јас ќе ви вратам: "Затоа што се работи за верба", ајде докажи дека неможам да летам!

Ова е духовно прашање, проблем, дискусија, наречете го како сакате. Религијата е друго прашање. Како атеист, не гледам ништо лошо во верувањето во бог. Мислам дека не постои бог, но верувањето во неговото постоење не предизвикува штета. Ако ви помага тоа верување тогаш јас немам никаков проблем. ми одговара и мене. Но ме нервира кога почнува да го менува целосносто размислување за правата на луѓето. Нема да го негирам правото во верување во Бог, но доколку престанат луѓе да убиваат луѓе само заради тоа што веруваат во различни богови. Или да каменуваме некого до смрт затоа што тој имагинарен бог поставил некои унаказени закони во врска со сексот или нормалниот начин на живеење. Чекајте... мислите дека ова за вас е нормален начин на живеење? што да речат жените обвиени во 20 кг. платно на нив, "наредба на нивниот имагинарен бог". Чудно е што некој кој верува дека постои семоќен, си зема и за себе моќ да им суди на луѓето.

Кога ќе се соочам со некој кој очајно ќе ме конфронтира во моето мислење и поддршка на атеизмот, ќе му речам: Таков ме направил господ!

Во сите записи кои постојат во светов, почнувајќи од глинените плочи на Сумерите, досега избројани се 2,870 богови, семоќни, виши сили.

Што е ова? ИДОЛ ? Ајде ќе одбереме кој нуди најдобар избор, квалитет, живеење, среќа, судбина, и за него ќе гласаме.

Бог не ги поседува карактеристиќите кои ги имате а му ќи препишувате нему. Добри сте ? Добар сум и јас исто толку, од многу други и подобар! Простувате ? Простувам и јас. исто толку колку и вие. Но јас не верувам дека ќе бидам награден за ова во рајот. Туку во реалниот живот.

Кога религијата го изгуби својот пат? Кога стана стап за тепање луѓе " направи го ова и ќе гориш во пеколот"

- Нема да гориш во пеколот, Но сепак биди добар и фин.

B

Black Guard

Гостин
СИТЕ атеисти веруваат во Дарвинизмот. Мораат да веруваат, немаат друга опција. .
Механизмите на еволуцијата се прилично ЦВРСТО научно издржани и имаат логика,сепак не секој атеист "верува"(хех верува) МИСЛИ дека сме настанати од прости организми кон посложени,некои веруваат дека ете Комета удрила и тука доаѓаме до сосема друга насока,трети мислат дека вонземјани замешале прсти што значи за настанокот на животот(и крајот) има огромни дебати,еве сега почнаа да копаат подземја да го бараат немезис(поточно бараат циклично уништување и креирање на живот),туку зборот ми беше да расчистиме-Еволуцијата е научно докажана и тоа експерименти се вршени кај бактерии,риби дури и кај муви.

Мислам дека не постои бог, но верувањето во неговото постоење не предизвикува штета
Точно.

А да не ја заборавиме и инквизицијата и нејзините методи.

вака уметнички...

--- надополнето: Oct 27, 2011 2:31 AM ---
Не можеш да го тврдиш тоа бидејќи Бог ни прати книги, Бог ни прати пратеници
Зошто баш книги и пратеници,пратеници во парламент-господ на дело....книги...кога 90% од тогашната популација е неписмена...чудни богови имало.

P

Princ

Гостин
Механизмите на еволуцијата се прилично ЦВРСТО научно издржани и имаат логика,сепак не секој атеист "верува"(хех верува) МИСЛИ дека сме настанати од прости организми кон посложени,некои веруваат дека ете Комета удрила и тука доаѓаме до сосема друга насока,трети мислат дека вонземјани замешале прсти што значи за настанокот на животот(и крајот) има огромни дебати,еве сега почнаа да копаат подземја да го бараат немезис(поточно бараат циклично уништување и креирање на живот),туку зборот ми беше да расчистиме-Еволуцијата е научно докажана и тоа експерименти се вршени кај бактерии,риби дури и кај муви.
Како успеа во еден ист пост да искажеш свое мислење и истовремено да го побиеш, ќе ми остане нејасно до крајот на овој живот.
Науката не се бави со логика.
Науката се бави со цврсти и непобитни докази.
Ако во научен закон постои само 1% сомнеж, целиот закон се отфрла и останува теорија.
Досега, ниту една научна теорија не станала закон бидејќи сите тие имаат дупки. Значи све е теорија. Во тој аспект, ако вие атеистите (ќе претпоставам дека си атеист, ако грешам се надевам ќе ми простиш) верувате во нешто недокажано, тогаш и верниците имаат полно право да веруваат во нешто недокажано, без некој атеист да им се уфрла по теми во кои дискутираат верници и да ги разубедува во спротивното.
На крај краишта, на сите Бог ќе ни пресуди дали сме биле во право со нашето верување во (не)постоењето на Бог. Или Дарвин и Ниче.

B

Black Guard

Гостин
Пардон индукција и дедукција правење модели ипак се научни методи видиш

Науката не се бави со логика.
Тука е проблемот одиме првен со логика а потоа

Науката се бави со цврсти и непобитни докази
И нивно обработување,оборување повторни опити и.т.н

Член од
24 јуни 2011
Мислења
224
Поени од реакции
159
Прашање до АТЕИСТИТЕ?

-Зошто бре постоите, човече? Што не не оставете на мира, нас добрите и мирни, и напатени верници? Поима немате колку се чувствувамЕ дискриминирани од вас. Ноооон стоп мора да ви објасниме, да се испотиме потврдувајки дек таму негде постои Господ. Ух, каква мака. Ужас. :(

P

Princ

Гостин
Van der Heights, не знам дали си обавестен дека, на пример, Сталин бил атеист. Преку 30 милиони луѓе мртви.
Затоа би ценел ако престанеш со оценување на цела религиозна група поради делата на поединци, како што ние верниците не ви го спомнуваме Сталин во секој муабет. Некогаш ретко само, кога ептен ќе запнете.

S

Sagan

Гостин
Прашање до АТЕИСТИТЕ?

-Зошто бре постоите, човече? Што не не оставете на мира, нас добрите и мирни, и напатени верници? Поима немате колку се чувствувамЕ дискриминирани од вас. Ноооон стоп мора да ви објасниме, да се испотиме потврдувајки дек таму негде постои Господ. Ух, каква мака. Ужас. :(
Се надевам еден ден ќе ја најдеш причината за твоето постоење. До тогаш остави секој да си ја бара својата.
Не бидете како вашите предци од минатото, кои колеа и бесеа све што не мислеше исто. Оставете ги луѓето да си го живеат својот живот, без да им кажувате што е морално а што не, сѐ додека ги почитуваат законите на државата. Вие немате право да се повикувате на вашиот морал како на општ морал за целото општество.

Член од
24 јуни 2011
Мислења
224
Поени од реакции
159
Van der Heights, не знам дали си обавестен дека, на пример, Сталин бил атеист. Преку 30 милиони луѓе мртви.
Затоа би ценел ако престанеш со оценување на цела религиозна група поради делата на поединци, како што ние верниците не ви го спомнуваме Сталин во секој муабет. Некогаш ретко само, кога ептен ќе запнете.
Браво. Го матира човекот.(y)

S

Sagan

Гостин
Сталин убил 30 милиони не заради својот атеизам, туку заради својот тоталитаризам и комунизам.

Јас никаде не обележав цела религиозна група заради дела на поединци. На видеата се индивидуалци, кои се однесуваат фашизоидно и криминално поттикнати од слепото верување во нивниот бог.

Член од
24 јуни 2011
Мислења
224
Поени од реакции
159
Се надевам еден ден ќе ја најдеш причината за твоето постоење. До тогаш остави секој да си ја бара својата.
Не бидете како вашите предци од минатото, кои колеа и бесеа све што не мислеше исто. Оставете ги луѓето да си го живеат својот живот, без да им кажувате што е морално а што не, сѐ додека ги почитуваат законите на државата. Вие немате право да се повикувате на вашиот морал како на општ морал за целото општество.
Што е? Па вие не ја барате вашата, вие цело време се обидувате да докажете ваша `мудрост`, исмејувајки ги верниците. Прочитана книга сте, веч одамнаааа.:D

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom