Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
22 август 2011
Мислења
326
Поени од реакции
346
Е па тоа е, кога во семејството се атеисти, ниту паднале во муабет со некој и ми вика едната, Кај беше вчера, Па во црква нели, Во црква? Па Велигден беше де.
Ааааааууу па не сум ни знаела. Ај ништо:)

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Да не те навредив нешто со прашањево ? :cool:
Не бе па и ти, само сакав да се напраам интересна.
Иначе, голем дел од обичаите што се практикуваат на празници се пагански, но тоа е веќе друга тема на разговор.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
А ти можеш да си ја разбереш дефиницијата што сам си ја даваш и да ја практикуваш?
Дај прво ти кажав, расчисти си го метежот во главчето, па после дојди и кажи што си заклучил.
Вака, збунет, ни самиот не се разбираш.
Без навреда, ама дали си на некоја дрога?
Наркоман, шизофреник...
Се повеќе гледам по разни теми, од разни членови се појавуваат празни празни зборови кои би имале за цел да го навредат членот Бодидарма, со квази-објективен пристап од типот “према мене не си во право, што значи дека си умоболен“.
Таква пракса имале советските психолози кои праќале дисиденти во Гулаг или во подрумите на Лубјанка.

Некако да му стане мило на човек препознавајќи го тоталитарниот mindset под маска на либерализам.
Јас не гледам никаква шизофренија ниту наркоманија тука.
Но тоа и не е важно, важен е печатот на чувари на секуларната религија во вид на диплома или слично “признание“.

А замислените другарчиња (како нацијата) и некои други (Богот на монетарниот систем и неговиот месија, вечниот економски пораст) се присутни.
Чисто околу дефинирањето што е што, да не навлегуваме понатаму...

Како на пример дали е атеизам верувањето во секуларни богови!?
Не би рекол...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Твојата замисла за Бог е твоја.
Има уште милијарди други.
Помири се со фактот. :)
Атеизмот е илузија.
Не веруваш во нешто што не е ни дефинирано како прво.
Да не навлегуваме пак во самата состојба.....
На верување и неверување, која е отров кој произлегува
од умот.
Така да помири се.....:)
Смени си го никот и свиркај си.
Нема егото да ти ослабне.
Сликата за тебе како атеист избриши ја, и онака е илузија.
Доста те толерирав веќе, не се поднесуваш.
Ќе ти одговорам со истиот твој никаков речник
Твоите дефиниции кои важат само за тебе на бит пазар да си ги продаваш. Јас ник немам потреба да сменам, гледам кој овде 6 пати смени ник.
Не верувам во тоа што е веќе дефинирано. Ако за тебе нешто друго е бог, само за тебе е. Твоја некоја си илузија.
Тебе гледам егото ти е У П.М. високо. Твојате желба да плукаш по се и да се правиш најпаметен, ти се испилува во секоја прилика. Твојата глад за вербална мастурбација мислиш дека те прави попаметен? Не пријател, туку сосем спротивното. Излези од твоите илузии. Смири се малце, седни научи нешто, прочитај нешто. Не е само Ошо за читање.
Твојата слика за најпаметен овде е најголемата илузија.
Твојот агностицизам (жими мајка си агностик, колку мајка ми што е во цветот на младоста) е гранде илузија.
Помири се колку и да ги мразиш атеистите и ти си атеист.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.737
Поени од реакции
8.754
Е па тоа е, кога во семејството се атеисти, ниту паднале во муабет со некој и ми вика едната, Кај беше вчера, Па во црква нели, Во црква? Па Велигден беше де.
Ааааааууу па не сум ни знаела. Ај ништо:)
Знаат, ама сакаат да се истакнат ;)
Не можеш да не знаеш дека е Велигден, ечи по сите телевизии, сите се расфарбани и растрчани, реклами на сите страни....
А дека не го доживуваме никако, вистина е. Ден обичен како и секој друг, со тоа што верниците што ни се во друштво, знаат да натегаат со некои обиди да не ,преобразат, и така со години веќе.
А дека во ваква мала земјичка некој не знае... тешко.

P

Princ

Гостин
Дали е атеизмот вера кога ќе се земе во предвид дека атеизам е верувањето дека не постои Бог, без конкретни докази?

S

Sagan

Гостин
Дали е атеизмот вера кога ќе се земе во предвид дека атеизам е верувањето дека не постои Бог, без конкретни докази?
Атеизмот е отсуство на верување дека постои бог/ богови.
Велат:
Ако атеизмот е религија, тогаш и здравјето е болест.
или
Ако атеизмот е религија, тогаш и несобирањето поштенски марки е хоби.

Појасно, админе?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.737
Поени од реакции
8.754
Па по сама дефиниција не е вера, нели:)
Атеизам - антитеизам - неверување -невера.
Самиот збор кажува, без посебна философија.

Инаку.... не се докажува непостоење, туку постоење. Атеистот не може да верува во Бог кој не е докажан, а и одамна се разобличија ,книгите, дека всушност, се ,овоземски,.

P

Princ

Гостин
Знам што велат, читав досега низ сајбер просторот. Исто велеа и атеизмот е црн колку што е кељавоста боја на коса, хаха.
Не е важно тоа, важно атеизмот се основа на ВЕРУВАЊЕ. Ирелевантно дали на нечие постоење или непостоење, но сепак се основа на ВЕРА.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.737
Поени од реакции
8.754
Знам што велат, читав досега низ сајбер просторот. Исто велеа и атеизмот е црн колку што е кељавоста боја на коса, хаха.
Не е важно тоа, важно атеизмот се основа на ВЕРУВАЊЕ. Ирелевантно дали на нечие постоење или непостоење, но сепак се основа на ВЕРА.
Дали тоа што му верувам на дечко ми е религија?

Верување во нешто не е по дифолт религија/вера. Исто отсуството на верување дека дечко ми е верен, дали е и тоа вера/религија?

Атеизмот не е и не може да биде вера.
Може само така одредени ликови да сакаат.

Правото на вера без религија им го доделуваме на деистите.

Мачорка

Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Атеизмот е вера, колку што е неиграњето голф хоби.

Атеизам, во поширока смисла, е одбивањето на верување во постоењето на божества.[1] Во потесна смисла, атеизам е ставот дека не постојат божества.[2] Највклучително, атеизам едноставно е отсуство на верба дека постојат некои божества.[3] Атеизам е во контраст со теизам,[4] кој во својата најопшта форма е верувањето дека постои барем едно божество.[5]

P

Princ

Гостин
Па по сама дефиниција не е вера, нели:)
Атеизам - антитеизам - неверување -невера.
Имаш делумен лајк на мислењето. Делумен, дека точно дека атеизмот е неверување во постоењето Бог, но исто така може и да се каже дека е верување во неговото непостоење, во стилот на репликата на Van der Heights

Инаку.... не се докажува непостоење, туку постоење.
Ова правило не важи секогаш. Религијата не би постоела кога така лесно би се докажувало постоењето на Бог како што е релативно лесно да докажам дека тукушто пиев вода. Кога Бог би се појавил или би дал други цврсти докази, немаше да има потреба од вера. Факт ќе станеше тоа и сите ќе беа "верници".

одамна се разобличија ,книгите, дека всушност, се ,овоземски,.
Муабети се тоа.

Инаку вечерва многу текстови се изначитав во кои се потврдува дека атеизмот е вид на религија, со свои симболи, со свои "пророци" (Дарвин, Маркс...). Башка и суд веќе има пресудено така во Америка.

S

Sagan

Гостин
Атеизмот е отсуство на верување дека постои бог. Значи, кај атеистот не посои верување дека бог постои. Атеистот не верува. Дека бог постои.

Тоа пак значи дека атеистите веруваат во други работи, кои не се антропоморфни богови. Некои се секуларни Хуманисти, други се антитеисти... колку атеисти, толку верувања. Ама атеизам како единствено верување, не.

Мачорка

Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Е ова ти е врв.
Значи ако јас верувам дека плавушите се боље од црните, тоа е вера.
Принц ај дефинирај ми вера, те молам.
Живееш во заблуда дека секое тврдење кое го содржи глаголот верувам е вера.

P

Princ

Гостин
Атеизмот е отсуство на верување дека постои бог. Значи, кај атеистот не посои верување дека бог постои. Атеистот не верува. Дека бог постои.
Дали атеистот верува дека Бог не постои?
Кога веќе си играме со зборови.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom