@Hm_Hm
Ова е последен пат што ќе одам со детално разобличување на твоите заблуди. Заморно ми е мене, а сигурен сум уште повеќе на другите читатели, оваквото играње на „покажи му го очигледнето на оној што не сака да го види„. Претпоставувам дека од чадот повторно нема да можеш правилно да го прочиташ и ова... ама ајде да се обидам уште еден пат.
Слобода на избор но со ограничувања во рамките на законите!?!?!? WTF??? Имаш милион закони кои директно ја кршеле слободата. Законите можат да бидат добри и лоши, но слободата е една. Владеење на право не е исто што и спроведување на закон. Во Германија за време на Хитлер во рамките на закон беше и антисемитизмот, а исто и ригорозен закон за регулирање на пушење.
Зборуваш за правото на слобода да живееш? Или за правото да практицираш зависност од штетна хемијска материја која по сите норми треба да биде класифицирана како дрога? (
блиска иднина, види што се случува во Исланд)
Најсмешно од се е што практицирањето на зависноста не ти е забрането. Твојата дрога сеуште не е нелегална.
Забрането ти е да труеш други, а себе си можеш да се труеш колку сакаш, на твојот приватен имот. Ако истиот не си го адаптирал да служи и како јавен објект.
Инаку ако ова е проблем тогаш ќе треба да ги забраниме и јавните затворени гаражи. Автомобилите исто испуштаат штетни гасови додека да излезат од гаражата или додека да влезат, луѓето таму исто се подлежни на тие гасови, што правиме со чистачките и чуварите? По твоја логика тие се жртви како келнерите! Или што правиме со штетноста надвор од гаражите, колку луѓе се труени во овој случај и принудно?!
Токму ваквите баби-жаби споредби го прават разговорот со вас пушачите толку заморен.
Имаш други закони што го третираат тоа што го пишуваш. Повели отвори тема за тоа и јас ќе бидам меѓу првите што ќе ти дадат поддршка.
На оваа тема, задржи се на овој закон за кој тука дискутираме.
Нејсе. Уште на почетокот напишав, дека се работи за слобода која нема да штети на други. Убиство, нанесување на телесни повреди е едно, а друго е претстојување по своја волја во просторија каде се пуши. Уште од почетокот ја занемаруваш најбитната работа, никој таму не е принудно. Тоа што ти го повторуваш постојано, може да има логика, но само во случај некој да е затворен во таа просторија спротивно од неговата желба и да биде подложен на штетни материи. Не може да биде исто да ти ставам отров во чаша со вода и да дојдеш по твоја желба во просторија каде се пуши.
Главната од многуте заблуди што ја имаш заради цигарската замагленост на твојата перспектива е токму тука.
Да се дозволи пушење во една кафана е еднакво на принудување на вработените да се изложат на тутунски чад во текот на целото работно време.
Предлагаш да се вработуваат само пушачи што е тешка дискриминација и всушност поттикнување за луѓето да почнат да пушат. Целта на законот е сосема спротивна ама тоа ти не можеш да го видиш заради зависничката тесноградост.
Дури и во случај кога таму работат само пушачи, повторно дискриминираш.
Знаеш што значи секој ден, 8 до 12 часа дневно некој да биде изложен на тежок концентриран цигарски чад? Ти ќе наминеш неколку пати неделно/месечно на час-два (или три) а тие луѓе треба да работат таму полно време цел работен век. Можеш ли да сфатиш што бараш од нив само заради својата себичност, игнорантската себична желба да ја практицираш својата зависнот секаде каде што ќе ти текне...
хахахаха А каде јас напишав дека кафеаната не се води како јавен објект? Или дека не треба да подлежи под тие закони? Тука зборуваме дали треба да има такви закони и до каде може државата во име на некое јавно добро да одредува правила на приватен имот.
Гневот се сведува на една работа, а таа е што некој си замислува дека е толку добар и паметен, па знае што е подобро за мене и од мене самиот, а сето тоа ми го наметнува со сила. Тука се работи за принципи. Јас сам донесувам одлуки и сам сносам одговорност за последиците од нив. Ако умрам од цигарите, јас ќе сум крив, а не компанијата која ги произведува или државата која го дозволила тоа производство.
Баш и напиша дека кафеаната е пред се приватен имот, да не те цитирам пак.
Веќе ти објаснив дека кафеаната е јавен објект без разлика чив приватен имот е. Како таква таа е отворена за сите луѓе и подлежи на сите закони кои луѓето ги штитат од штетни материи.
Значи, не се играј со терминот слобода, туку заложи се сите да уживаме во нашата слобода, вашата слобода нема да биде прекршена од нас. Ќе бидете дел од нашиот тутунски чад само доколку по ваша желба дојдете во објект каде е дозволено пушење.
Како во Германија каде е проблем да најдеш незачаден паб затоа што од 50 пабови, во 44 се пуши?
(немој да мислиш дека и таму не се спрема целосен закон наскоро)
Ваква ја замислуваш слободата?
Не фала мене добро ми е вака, плус можеби не нужно тебе ама на некој друг неудобноста сигурно ќе му влијае да се обиде да си ја прекине зависноста. Јас лично знам неколку такви. Со време ќе имаме се помалку зависници што ќе бараат „права„ да трујат и други.