Реакции на Законот против пушење на јавни места

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714

Итар Пејо

Слободен Радикал
Член од
10 октомври 2011
Мислења
738
Поени од реакции
660
Дрн дрн јариња:) Закон ко закон направен е да не се почитува и селективно да се применува како и секој друг во државава ни законодавна. А ако зборуваме за штетност има барем уште 1000 производи кои се штетни а се рекламираат нели. А инаку лично ми одговара и сум против пушењето ама...па никој не пукнал за цигара а?:D

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Ова анегдота Бизмрак ја има кажано или грешка сум?
Laws are like sausages. It's better not to see them being made.Otto von Bismarck
German Prussian politician (1815 - 1898)

Со тоа што, на Вики (најдоле на страната) да речеме викаат дека е misattributed:
Though similar remarks are often attributed to Bismarck, this is the earliest known quote regarding laws and sausages, and is attributed to John Godfrey Saxe in The Daily Cleveland Herald (29 March 1869) and "Quote... Misquote" by Fred R. Shapiro in The New York Times (21 July 2008); according to Shapiro's research, such remarks only began to be attributed to Bismarck in the 1930s.

Како и да е, кој и да ја кажал, според мене многу точно :icon_lol:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.183
Поени од реакции
34.752
@Princess Of Evil

Убаво напишано.
Види, никој од нас нема целосно објективни гледишта затоа што колку и да се обидуваш да ја видиш работата од сите страни, сепак најдоминантна е перспективата на местото на кое стоиш.

Разликата што сакам да ти ја укажам е баш во тоа, појдовната перспектива.
Се работи за следниве разлики: потреба за конзумација на тутун во јавен објект/кафеана/ресторан/бар/паб и потребата за заштита од пасивно пушење. Ако се обидеш да ја гледаш работата целосно од страна, ако е тоа возможно, мислам дека едната од овие две разлики објективно излегува пред другата во важност на самата потреба.

Германската состојба е добар пример што се случува кога законот не е дециден.
Инаку таму законот не паднал како што велиш туку практично законот делумно бил променет да дозволи пушење во пабови што се помали од 75м2. Поточно проблемот бил во тоа што решиле да дозволат пушење во одделени простории, на ова тужба поднеле сопственици на мали пабови кои немале услови да обезбедат вакви простории, се жалеле дека со ова законот е неправеден кон нив. Што во тој облик на законот е вистина, и законот бил сменет да дозволи пушење во пабови што се помали од 75м2...
Понатаму, секоја федерална држава оди со своја интерпретација на законот, баровите ги користат дупките во законот да се регистрираат во „клубови за пушачи„ при тоа без да истакнат натпис дека се клубови само за регистрирани членови или барем дека се забранети за малолетни лица.

Праксата таму покажува дека во Германија, од 5 се пуши во 4.4 пабови. Дури и 8% од рестораните дозволуваат пушење иако е стриктно забрането. Практично, проблем е да најдеш место каде што не се пуши. Со сите можни варијанти каде се дозволува пушење ни на полицијата веќе не и е јасно што е легално а што не е.

Ова е добра пракса?

Погледни како се жалат туристи од останатите делови на ЕУ за ова:
http://www.holidaytruths.co.uk/viewtopic.php?f=15&t=141697
Јас претпочитам ефективност, но ова кај нас што се обидуваат да го направат е далеку од тоа. Не зборуваме само за доследноста во примената на законот, туку во утврдување на наједноставниот начин на кој што суптилно ќе ги присилиш граѓаните да почитуваат некое правило, и ти истакнав зошто мислам дека овој начин не е тој, и како плус предизвикува контра-ефект.
Не знам каква ефикаснот претпочиташ ама ако е како во Германија, мене ми е мило што кај нас пушењето е целосно забрането. Гледаме колку е ефикасно ова во таму а јас се сеќавам добро како функционираше „компромисот„ со делење пола-пола на локалите и сличните варијанти што беа на сила кај нас пред носењето на законот во сегашна форма.

извори за информациите во Германија:
http://www.thelocal.de/society/20110503-34771.html
http://www.bmj.com/content/342/bmj.d2864.extract

Не бараме никој да ни се покори, не држиме никого со сила да седи до нас кога пушиме, не сакаме ни да пушиме во просторија каде власникот тоа не го дозволува. Вие сте тие кои сакате сите да ви се покоруваат, па дури и да кажете што ќе работам на мојот имот (пр. кафеана), дали ќе смеам да пушам или не.
Делот што не го разбираш а што некои правници овде би можеле да те исправат (кога би сакале ;)) е следново.

Кафеаната, покрај тоа што е нечив (па и твој) приватен имот, е пред се јавен објект!

Само на ова ќе се осврнам. За се друго веќе реков, проблемот е во тоа што, со оглед на сите твои искуства досега, очекуваш дека е нормално сите да се однесуваат кон твојата зависност како да истата е нешто добро и пожелно, па како таква треба да се негува и заштити.

Член од
4 октомври 2010
Мислења
8.311
Поени од реакции
14.666
Делот што не го разбираш а што некои правници овде би можеле да те исправат (кога би сакале ;)) е следново.

Кафеаната, покрај тоа што е нечив (па и твој) приватен имот, е пред се јавен објект!

Само на ова ќе се осврнам. За се друго веќе реков, проблемот е во тоа што, со оглед на сите твои искуства досега, очекуваш дека е нормално сите да се однесуваат кон твојата зависност како да истата е нешто добро и пожелно, па како таква треба да се негува и заштити.
Кафеаната е пред се приватен имот, а дури потоа јавен објект. И тоа што се води како јавен објект не значи дека во име на ’јавно добро’, ти или било кој друг, имате право да спроведувате некакви агенди спротив волјата на сопственикот и неговите муштерии.

И остај ги тие муабети дека сум зависник, па сега сум сакал кон тоа другите да се однесуваат како добро и пожелно.

Другите нема потреба никако да се однесуваат кон мојата зависност, ниту како нешто пожелно, ниту како нешто лошо, остај таква патетика. Не им се мешам во нивнот живот, не им ставам правила не сакам ни тие на мене. Што е следно? Ќе се донесе закон по кој децата од родителите ќе ги зема социјална служба затоа што овие им даваат газиран сок, а сите други што внесуваме нездрава храна ќе бидеме казнети (откако нели цигарите само на рецепт ќе ги земаме).

Но, за жал ве има такви кои сакате да ни ја кршите слободата, а тоа го претставувате како некоја голема и добра работа.

Како одеше муабетот. Прво, проблемот бил што таму можеби работеле луѓе кои што не сакаат да трпат чад, па докажував дека таму никој со сила не е држен. На крај ја заврте на лична основа, како јас сум пушач и сум заблуден. Ама аргументи, исто ќе беше како да напишеш дека ми смрдат чорапите, а комшика ми е курва.

Секој има слобода на избор и самиот си сноси одговорност од својот избор. Кога некој друг со сила ќе наметне одреден избор, тоа значи дека е прекшена слободата. Тоа не смее да се дозволи, без разлика колку хумани цели се криеле позади тоа. Но, за жал постојат луѓе кои што мислат дека знаат што е најдобро за сите и дека сите така ќе мора да се однесуваат.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.183
Поени од реакции
34.752
Секој има слобода на избор и самиот си сноси одговорност од својот избор. Кога некој друг со сила ќе наметне одреден избор, тоа значи дека е прекшена слободата.
Но, за жал ве има такви кои сакате да ни ја кршите слободата, а тоа го претставувате како некоја голема и добра работа.
Слобода на избор, да но со ограничувања, во рамките на законите.
Банализиран пример: Убивање, телесна повреда, нарушување на здравјето на луѓето со средства како што се огнено и/или ладно оружје, отрови (меѓу кои и тутунски чад)... Сето ова не влегува во „слобода на избор".

Кафеаната е пред се приватен имот, а дури потоа јавен објект. И тоа што се води како јавен објект не значи дека во име на ’јавно добро’, ти или било кој друг, имате право да спроведувате некакви агенди спротив волјата на сопственикот и неговите муштерии.
Грешка. Кафеаната е јавен објект.
(и како таков подлежи на законите што се однесуваат на јавни објекти)
Провери ги законите пред да се расфрлаш со квази правни толкувања.

Генерално проблемот со неразбирањето на состојбата и гневот кон истата, се сведува на една работа. Пак ќе се повторам:

Проблемот со поголемиот дел од пушачите е во тоа што, со оглед на пушачките искуства и пракси пред законот, очекувате дека е нормално сите да се однесуваат кон вашата зависност како да истата е нешто добро и пожелно, па како таква треба да се негува и заштити. (или барем да се игнорира како да не постои и како да нема штетни последици по сите окулу Вас)

Член од
4 октомври 2010
Мислења
8.311
Поени од реакции
14.666
Слобода на избор, да но со ограничувања, во рамките на законите.
Банализиран пример: Убивање, телесна повреда, нарушување на здравјето на луѓето со средства како што се огнено и/или ладно оружје, отрови (меѓу кои и тутунски чад)... Сето ова не влегува во „слобода на избор".
Слобода на избор но со ограничувања во рамките на законите!?!?!? WTF??? Имаш милион закони кои директно ја кршеле слободата. Законите можат да бидат добри и лоши, но слободата е една. Владеење на право не е исто што и спроведување на закон. Во Германија за време на Хитлер во рамките на закон беше и антисемитизмот, а исто и ригорозен закон за регулирање на пушење.

Нејсе. Уште на почетокот напишав, дека се работи за слобода која нема да штети на други. Убиство, нанесување на телесни повреди е едно, а друго е претстојување по своја волја во просторија каде се пуши. Уште од почетокот ја занемаруваш најбитната работа, никој таму не е принудно. Тоа што ти го повторуваш постојано, може да има логика, но само во случај некој да е затворен во таа просторија спротивно од неговата желба и да биде подложен на штетни материи. Не може да биде исто да ти ставам отров во чаша со вода и да дојдеш по твоја желба во просторија каде се пуши.

Инаку ако ова е проблем тогаш ќе треба да ги забраниме и јавните затворени гаражи. Автомобилите исто испуштаат штетни гасови додека да излезат од гаражата или додека да влезат, луѓето таму исто се подлежни на тие гасови, што правиме со чистачките и чуварите? По твоја логика тие се жртви како келнерите! Или што правиме со штетноста надвор од гаражите, колку луѓе се труени во овој случај и принудно?!

Значи, не се играј со терминот слобода, туку заложи се сите да уживаме во нашата слобода, вашата слобода нема да биде прекршена од нас. Ќе бидете дел од нашиот тутунски чад само доколку по ваша желба дојдете во објект каде е дозволено пушење.

Грешка. Кафеаната е јавен објект.
(и како таков подлежи на законите што се однесуваат на јавни објекти)
Провери ги законите пред да се расфрлаш со квази правни толкувања.
хахахаха А каде јас напишав дека кафеаната не се води како јавен објект? Или дека не треба да подлежи под тие закони? Тука зборуваме дали треба да има такви закони и до каде може државата во име на некое јавно добро да одредува правила на приватен имот.

Генерално проблемот со неразбирањето на состојбата и гневот кон истата, се сведува на една работа. Пак ќе се повторам:

Проблемот со поголемиот дел од пушачите е во тоа што, со оглед на пушачките искуства и пракси пред законот, очекувате дека е нормално сите да се однесуваат кон вашата зависност како да истата е нешто добро и пожелно, па како таква треба да се негува и заштити. (или барем да се игнорира како да не постои и како да нема штетни последици по сите окулу Вас)
Гневот се сведува на една работа, а таа е што некој си замислува дека е толку добар и паметен, па знае што е подобро за мене и од мене самиот, а сето тоа ми го наметнува со сила. Тука се работи за принципи. Јас сам донесувам одлуки и сам сносам одговорност за последиците од нив. Ако умрам од цигарите, јас ќе сум крив, а не компанијата која ги произведува или државата која го дозволила тоа производство.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.183
Поени од реакции
34.752
@Hm_Hm

Ова е последен пат што ќе одам со детално разобличување на твоите заблуди. Заморно ми е мене, а сигурен сум уште повеќе на другите читатели, оваквото играње на „покажи му го очигледнето на оној што не сака да го види„. Претпоставувам дека од чадот повторно нема да можеш правилно да го прочиташ и ова... ама ајде да се обидам уште еден пат.

Слобода на избор но со ограничувања во рамките на законите!?!?!? WTF??? Имаш милион закони кои директно ја кршеле слободата. Законите можат да бидат добри и лоши, но слободата е една. Владеење на право не е исто што и спроведување на закон. Во Германија за време на Хитлер во рамките на закон беше и антисемитизмот, а исто и ригорозен закон за регулирање на пушење.
Зборуваш за правото на слобода да живееш? Или за правото да практицираш зависност од штетна хемијска материја која по сите норми треба да биде класифицирана како дрога? (блиска иднина, види што се случува во Исланд)

Најсмешно од се е што практицирањето на зависноста не ти е забрането. Твојата дрога сеуште не е нелегална.
Забрането ти е да труеш други, а себе си можеш да се труеш колку сакаш, на твојот приватен имот. Ако истиот не си го адаптирал да служи и како јавен објект.

Инаку ако ова е проблем тогаш ќе треба да ги забраниме и јавните затворени гаражи. Автомобилите исто испуштаат штетни гасови додека да излезат од гаражата или додека да влезат, луѓето таму исто се подлежни на тие гасови, што правиме со чистачките и чуварите? По твоја логика тие се жртви како келнерите! Или што правиме со штетноста надвор од гаражите, колку луѓе се труени во овој случај и принудно?!
Токму ваквите баби-жаби споредби го прават разговорот со вас пушачите толку заморен.

Имаш други закони што го третираат тоа што го пишуваш. Повели отвори тема за тоа и јас ќе бидам меѓу првите што ќе ти дадат поддршка.

На оваа тема, задржи се на овој закон за кој тука дискутираме.

Нејсе. Уште на почетокот напишав, дека се работи за слобода која нема да штети на други. Убиство, нанесување на телесни повреди е едно, а друго е претстојување по своја волја во просторија каде се пуши. Уште од почетокот ја занемаруваш најбитната работа, никој таму не е принудно. Тоа што ти го повторуваш постојано, може да има логика, но само во случај некој да е затворен во таа просторија спротивно од неговата желба и да биде подложен на штетни материи. Не може да биде исто да ти ставам отров во чаша со вода и да дојдеш по твоја желба во просторија каде се пуши.
Главната од многуте заблуди што ја имаш заради цигарската замагленост на твојата перспектива е токму тука.

Да се дозволи пушење во една кафана е еднакво на принудување на вработените да се изложат на тутунски чад во текот на целото работно време.
Предлагаш да се вработуваат само пушачи што е тешка дискриминација и всушност поттикнување за луѓето да почнат да пушат. Целта на законот е сосема спротивна ама тоа ти не можеш да го видиш заради зависничката тесноградост.

Дури и во случај кога таму работат само пушачи, повторно дискриминираш.
Знаеш што значи секој ден, 8 до 12 часа дневно некој да биде изложен на тежок концентриран цигарски чад? Ти ќе наминеш неколку пати неделно/месечно на час-два (или три) а тие луѓе треба да работат таму полно време цел работен век. Можеш ли да сфатиш што бараш од нив само заради својата себичност, игнорантската себична желба да ја практицираш својата зависнот секаде каде што ќе ти текне...

хахахаха А каде јас напишав дека кафеаната не се води како јавен објект? Или дека не треба да подлежи под тие закони? Тука зборуваме дали треба да има такви закони и до каде може државата во име на некое јавно добро да одредува правила на приватен имот.

Гневот се сведува на една работа, а таа е што некој си замислува дека е толку добар и паметен, па знае што е подобро за мене и од мене самиот, а сето тоа ми го наметнува со сила. Тука се работи за принципи. Јас сам донесувам одлуки и сам сносам одговорност за последиците од нив. Ако умрам од цигарите, јас ќе сум крив, а не компанијата која ги произведува или државата која го дозволила тоа производство.
Баш и напиша дека кафеаната е пред се приватен имот, да не те цитирам пак.
Веќе ти објаснив дека кафеаната е јавен објект без разлика чив приватен имот е. Како таква таа е отворена за сите луѓе и подлежи на сите закони кои луѓето ги штитат од штетни материи.

Значи, не се играј со терминот слобода, туку заложи се сите да уживаме во нашата слобода, вашата слобода нема да биде прекршена од нас. Ќе бидете дел од нашиот тутунски чад само доколку по ваша желба дојдете во објект каде е дозволено пушење.
Како во Германија каде е проблем да најдеш незачаден паб затоа што од 50 пабови, во 44 се пуши? (немој да мислиш дека и таму не се спрема целосен закон наскоро)
Ваква ја замислуваш слободата?

Не фала мене добро ми е вака, плус можеби не нужно тебе ама на некој друг неудобноста сигурно ќе му влијае да се обиде да си ја прекине зависноста. Јас лично знам неколку такви. Со време ќе имаме се помалку зависници што ќе бараат „права„ да трујат и други.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Пушачите се себични луѓе не се обидувај да ги разубедиш, тие се атеисти и се против ВМРО и Македонија.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.183
Поени од реакции
34.752
Пушач или непушач, очигледниот трол е очигледен.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
377
Поени од реакции
116
Зошто тогаш тутунот е легална билка, кога не е дозволена да се пуши? Зошто не ја стават во листа на илегални супстанци?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.183
Поени од реакции
34.752
Прочитај неколку поста погоре, и не само таму -пишувано е едно 3-4-5 илјади пати за тоа.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
377
Поени од реакции
116
Ме мрзи да читам 345 илјади поста ако се е кажано дали треба уште да се јадат гурабии?

Член од
4 октомври 2010
Мислења
8.311
Поени од реакции
14.666
@Hm_Hm

Ова е последен пат што ќе одам со детално разобличување на твоите заблуди. Заморно ми е мене, а сигурен сум уште повеќе на другите читатели, оваквото играње на „покажи му го очигледнето на оној што не сака да го види„. Претпоставувам дека од чадот повторно нема да можеш правилно да го прочиташ и ова... ама ајде да се обидам уште еден пат.
Јас не те терав воопшто да пишуваш, ти сам почна да ми реплицираш, ако ти е заморно тоа тогаш не го прави, но не плачи вака. А за другите на кои им се напорни овие муабети нека одат на друга тема, па нека читаат на теми за секс и слично.

Зборуваш за правото на слобода да живееш? Или за правото да практицираш зависност од штетна хемијска материја која по сите норми треба да биде класифицирана како дрога? (блиска иднина, види што се случува во Исланд)
За Исланд ти одговорив, види поназад. Ти не одговараш на контра-аргументите што тие се понудине, туку повторно ги повторуваш твоите тези кои веќе добиле одговор.

Најсмешно од се е што практицирањето на зависноста не ти е забрането. Твојата дрога сеуште не е нелегална.
Забрането ти е да труеш други, а себе си можеш да се труеш колку сакаш, на твојот приватен имот. Ако истиот не си го адаптирал да служи и како јавен објект.
Не трујам никого. Доста со тие патетични коментари... И за тоа ти дадов контра-аргументи, но ти повторно не дискутираш, туку повторуваш едни исти работи кои веќе биле побиени.

Токму ваквите баби-жаби споредби го прават разговорот со вас пушачите толку заморен.

Имаш други закони што го третираат тоа што го пишуваш. Повели отвори тема за тоа и јас ќе бидам меѓу првите што ќе ти дадат поддршка.

На оваа тема, задржи се на овој закон за кој тука дискутираме.
Тука е проблемот, во тоа што ниту таков закон не треба да добие подршка...

Главната од многуте заблуди што ја имаш заради цигарската замагленост на твојата перспектива е токму тука.

Да се дозволи пушење во една кафана е еднакво на принудување на вработените да се изложат на тутунски чад во текот на целото работно време.
Предлагаш да се вработуваат само пушачи што е тешка дискриминација и всушност поттикнување за луѓето да почнат да пушат. Целта на законот е сосема спротивна ама тоа ти не можеш да го видиш заради зависничката тесноградост.

Дури и во случај кога таму работат само пушачи, повторно дискриминираш.
Знаеш што значи секој ден, 8 до 12 часа дневно некој да биде изложен на тежок концентриран цигарски чад? Ти ќе наминеш неколку пати неделно/месечно на час-два (или три) а тие луѓе треба да работат таму полно време цел работен век. Можеш ли да сфатиш што бараш од нив само заради својата себичност, игнорантската себична желба да ја практицираш својата зависнот секаде каде што ќе ти текне...
Да се изложат по нивна волја. Ти не разбираш што значи слободна волја, слободен избор, затоа што тоа е само ситна работи кои што ти мислиш дека имаш право да ги кршиш затоа што си попаметен од другите и сите мора да се потчинат на твоите гледишта (во случајот пушење/непушење).

И никаде не напишав таму да бидат вработени само пушачи, туку ќе си се вработат тие што не им пречи да работат во просторија каде е дозволено пушење.

Баш и напиша дека кафеаната е пред се приватен имот, да не те цитирам пак.
Веќе ти објаснив дека кафеаната е јавен објект без разлика чив приватен имот е. Како таква таа е отворена за сите луѓе и подлежи на сите закони кои луѓето ги штитат од штетни материи.
Не мора да ме цитираш, јас ќе го цитирам тој дел, за да видиш како манипулираш. Хм_Хм: ’Кафеаната е пред се приватен имот, а дури потоа јавен објект.’,на ова ти одговори: ’ Грешка. Кафеаната е јавен објект.’ , значи, се гледа кој манипулира, не негирам дека се води како јавен објект, туку дека не смее да се дозволи во име на ’јавно добро’, да ја гази личната сопственост кој како сака. Што е најинтересно и ова ти го напишав во претходните постови, но ти по правило и тоа го негираше, а си продолжи да повторуваш едни исти работи на кои веќе е одговорено.

Како во Германија каде е проблем да најдеш незачаден паб затоа што од 50 пабови, во 44 се пуши? (немој да мислиш дека и таму не се спрема целосен закон наскоро)
Ваква ја замислуваш слободата?
Така. Пазарот ќе реши какви ќе бидат пабовите. Доколку луѓето сакаат да одат во пабови каде се пуши такви ќе има повеќе, доколку луѓето не сакаат да одат во пабови каде се пуши, ќе одат во такви и готово. Како и за се друго, впрочем.

Не фала мене добро ми е вака, плус можеби не нужно тебе ама на некој друг неудобноста сигурно ќе му влијае да се обиде да си ја прекине зависноста. Јас лично знам неколку такви. Со време ќе имаме се помалку зависници што ќе бараат „права„ да трујат и други.
Неудобност? Хм, значи државата има право да создава неудобност кога се работи за слобода на избор? Машала... Не и ни чудо како се појавија иделогии како фашизам и комунизам.

Гледам и во овој пост повторуваш работи на кои е одговорено, повротуваш тези кои се побиени, на одговорите не посветуваш внимание. Се однесуваш како дете кое не сака да ја слушне вистината, па става раце на уши, а потоа пее некоја песна или повторува една иста реченица. Така ја водиш ова дискусија, затоа и ти е напорна...

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.183
Поени од реакции
34.752
Дискусијата е напорна затоа што Ти ја правиш напорна. Ги повторуваш твоите квази-правни „дефиниции„ и врз основа на нив носиш погрешни заклучоци со кои... а ова е најсмешно од се, со кои сметаш дека си ги побил фактите.

Еве ги фактите кои никако не ти успева да ги видиш. (претпоставувам заради зачаденоста окулу тебе)

- Кафеаната е јавен објект.
- Пушењето е забрането во сите јавни објекти.
- Пушењето е забрането на јавни места затоа што докажано штетно влијае на здравјето и потребно е да се заштитат луѓето од пасивно пушење.
- Вработените во место каде се пуши, во текот на целото работно време се изложени на штетно влијание на здравјето преку пасивно пушење.
- Изјавата на некој дека цигарскиот чад не му пречи, не го менува фактот дека цигарскиот чад докажано штетно влијае на здравјето.

Последно: - Целта на законот е да ги заштити луѓето од тутунскиот чад и постепено да го намали пушењето.

Не можеш да разбереш дека помина времето кога пушењето беше опшествено прифатлива појава, дури и величана преку суптилните реклами во филмовите.
Со Германија можеш да се тешиш уште некое време, наскоро и таму ќе донесат целосен закон затоа што гледаат дека овака не бива. Не само во Баварија, и во пушачки најбунтовничката федерална држава Северна Рајна Вестфалија последниот референдум глатко го добија непушачите. Инаку, можеби тебе слабо те служи памтењето ама јас убаво се сеќавам дека кај нас еднаш веќе имавме такво парцијално решение, пола-пола кафичи, демек раздвоени. Тоа решение никако не функционираше. Тој закон не ја исполнуваше својата намена.
Последната форма на законот е одлична. Функционира онолку колку што ја спроведуваат. И со таа слаба спроведеност сепак за непушачите сега е подобро од било кога досега.

Тоа е делот што не го разбираш или не сакаш да го разбереш. Законот нема за цел да ти направи неудобност, туку да ги заштити луѓето од пасивно пушење.

Твојата неудобност е занемарлива колатерална штета.
Здравјето на луѓето наспроти удобноста на зависниците? Тоа е цена што вреди да се плати уште безброј пати одново и одново.

А Ти ако сакаш викај го тоа и фашизам и комунизам. Ама цигарата и смрдливиот ти чад, секако изнеси си ги надвор од кафеанава.

Kajgana Shop

На врв Bottom