Законот на Телема

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Дадена ти е... ти сакаш овде теза? Аман бре, бараш теза за која ќе ми ја кажуваш потоа „вистината“ и ќе се празниш од негативна енергија бидејќи ти ги нема другите пријатели на форум на кои се празниш?
Еехехе :) Добааар! :) Не може! Страдај! :)
Ајде можеби во иднина ако се смилувам за да ви олеснам работата и ќе ви дадам теза на која ќе зборувате, а јас измеѓу ќе си го кажувам она за кое сум тука и дојден...
:D

Значи, нема теза...

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Дали слободната воља стварно ви е слободна воља, пример имаш зацртано траекторија од точка А до точка Б, и се оди по тој пат кој што претходно некој го има направено. И секоја ден истиот пат во истото време нема лево нема десно, а се имате обидено сред одење да ја смените насоката онака чисто од тепка и пак да се стигне до целтта. Јас тоа го направив денес додека одев и заебано моќно е да сам да се изненадиш правејќи нешто неочекувано непредвидливо, при тоа прекршувајќи ја структурата која што е подчинета на сите нас а не господар како што изгледа.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
:D

Значи, нема теза...
Ставрогин, и јас те сакам :*
Сега остани ми со здравје, и немој да се нервираш што не ти оди работата... парата е округла бидејќи таа МОРА да се врти! :)

Телемитски поздрав до тебе :)
--- надополнето: Oct 21, 2011 6:38 PM ---
Дали слободната воља стварно ви е слободна воља, пример имаш зацртано траекторија од точка А до точка Б, и се оди по тој пат кој што претходно некој го има направено. И секоја ден истиот пат во истото време нема лево нема десно, а се имате обидено сред одење да ја смените насоката онака чисто од тепка и пак да се стигне до целтта. Јас тоа го направив денес додека одев и заебано моќно е да сам да се изненадиш правејќи нешто неочекувано непредвидливо, при тоа прекршувајќи ја структурата која што е подчинета на сите нас а не господар како што изгледа.
Слободна волја од една страна и чиста волја неослабната од страста за резултат и идеите за Нуит и Хадит, за 0=2, за дуалноста на се што е под бездната(архетиповите на Јунг, ако воопшто може да се спореди, пробај) , и се она што е над неа го гледаме како едно Знаење (кое што не постои во реалноста) , не е исто... :)
Немаш точка А, не пак точка Б... Без страст за резултат изгледа парадоксално и апсурдно... но тоа е тоа... Секој има слободна волја, не секој има чиста волја! За неа треба ПРАКСА!
За точка А да ја најдиш, ќе треба да одговориш на многу прашања... зошто таа точка е А, од кога е А, што ја предизвикало А, дали А е од една нишка или повеќе нишки последица... :) Па потоа потешки прашања ... и така ќе си постојано на патот :) и ќе одиш :)
17. Исто така, Пресветиот се спушти на мене и здогледав бел лебед *, којшто плови по синилото.
18. Седнав на неговите крилја и еоните протекуваа.
19. И така лебедот леташе, се спушташе и се извишуваше, па сепак не стигнавме никаде.
20. Малото лудо момче што јаваше со мене, му проговори на лебедот и рече:
21. Кој си ти што пловиш и леташ, што се спушташ и извишуваш напразно? Погледај, сите еони поминаа; од каде дојде? Каде ќе одиш?
22. И смеејќи се го прекорив, велејќи: Од никаде! Никаде!
23. Бидејќи лебедот молчеше, тој одговори: Тогаш, ако нема цел, зошто е ова вечно патување?
24. А јас ја потпрев главата на Главата на Лебедот и се насмеав велејќи: Зар нема неизговорлива радост во овој бесцелен лет? Зар не е загрижен и нестрплив оној што сака да постигне некоја цел?
25. А лебедот и понатаму молчеше. Ах! а ние пловевме во бесконечната Бездна. Радост! Радост! Бел лебеду, носи ме секогаш горе на твоите крилја!
И линк: http://heptagramix.byethost31.com/?p=1142

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Слободна волја од една страна и чиста волја неослабната од страста за резултат и идеите за Нуит и Хадит, за 0=2, за дуалноста на се што е под бездната(архетиповите на Јунг, ако воопшто може да се спореди, пробај) , и се она што е над неа го гледаме како едно Знаење (кое што не постои во реалноста) , не е исто... :)
А да ги оставиш Нуит Хадит и Јунг па свое мислење да искажеш ?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
А да ги оставиш Нуит Хадит и Јунг па свое мислење да искажеш ?
Е па тоа е веќе направено... врати наназад темава 20-тина страни и... почни :) Мислам дека ќе најдеш одговор... Исто да пишувам не можам...

Hitchhiker

Concordia
Член од
23 октомври 2011
Мислења
96
Поени од реакции
31
Да, има доста за читање овде. Но не е убаво кога копираш цели пасуси од книги па овде лепиш тапети :)
Потруди се да наведеш од каде ти се цитатите а не да ги прикажуваш како свои.

Ова само колку да се префрлам на оваа тема :cool:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
Да, има доста за читање овде. Но не е убаво кога копираш цели пасуси од книги па овде лепиш тапети :)
Потруди се да наведеш од каде ти се цитатите а не да ги прикажуваш како свои.

Ова само колку да се префрлам на оваа тема :cool:
Се знае дека цитатите не се мои (цитати нормално дека не се мои, и има извор од каде се)...

П.С. Горниот цитат е од Liber LXV, Поглавје II, или повели овде да видиш како се размислува: http://heptagramix.byethost31.com/?p=1142

П.П.С. Линкот и погоре стои но ти избегал да го видиш изгледа :)

Hitchhiker

Concordia
Член од
23 октомври 2011
Мислења
96
Поени од реакции
31
Ќе морам да ја почнам темава од прва страница.
Се чини вреди да се потроши ден два за овие 40 страници.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
Ќе морам да ја почнам темава од прва страница.
Се чини вреди да се потроши ден два за овие 40 страници.
Не знам, после оваа изјава ќе налетаат „добронамерни“ и ќе ти кажат спротивно :)
Јас не знам што да ти кажам... ако имаш вишок време, троши го :)

Hitchhiker

Concordia
Член од
23 октомври 2011
Мислења
96
Поени од реакции
31
Забележав дека и со Ставрогин сте го допреле прашањето за Христијани во ОТО.
Пред да продолжам понатаму ќе мора да го расчистиме тоа прашање.

Во врска со овој стих 3,51 Со мојата глава соколова ги колвам очите Исусови додека виси на крстот, ме упати на законот е за сите.
Еве што пронајдов таму:

Очите на "Исус" - неговиот поглед на светот е она што мора да биде уништено, овој начин на гледање е погрешен поради магискиот акт на саможртвување.
Не треба ниту за момент да се претпостави дека овој стих ја подржува историската веродостојност за постоењето на "Исус". "Исус" не е и никогаш не бил човек, тој бил "бог" исто како што купче стари черги и керозинска конзерва врз грмушката можат да бидат "бог".
Постои одредена човечка идеја изградена во најголем дел од незнаење, страв и злоба, која ја нарекуваме "Исус" и која повремено била украсувана со разни украси од Паганизмот и Јудеизмот.

Од овој коментар е видливо дека ја негирате неговата божествена природа и конечно го негирате постоењето на таква историска личност. Барате односно работите на уништување на Исусовиот поглед на светот. И покрај ова велите дека во ОТО има Христијани.

Нешто ми вели дека таквото тврдење не е твое ами е туѓо а си го прифатил како точно (без потреба за проверка - Грујо да си здрав и жив)

Ќе се обидам да ти олеснам и ќе го преформулирам прашањето. Дали ти Хептаграм како член на ОТО лично си се сретнал со еден или повеќе Христијани, се разбира не бараме имиња? Колкав процент од ОТО членовите во Македонија се изјасниле како Христијани?

Еве неколку од можните одговори со цел да устата повеќе да не ти фаќа пена. :)

А) Не сум сретнал ниту еден
Б) Нема такви
В) 0%
Г) Не бидејќи таквата изјава би предизвикала потсмев од останатите членови.

П.С. Ништо од доказот дека Исус висел на крстот.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
Забележав дека и со Ставрогин сте го допреле прашањето за Христијани во ОТО.
Пред да продолжам понатаму ќе мора да го расчистиме тоа прашање.

Во врска со овој стих 3,51 Со мојата глава соколова ги колвам очите Исусови додека виси на крстот, ме упати на законот е за сите.
Еве што пронајдов таму:

Очите на "Исус" - неговиот поглед на светот е она што мора да биде уништено, овој начин на гледање е погрешен поради магискиот акт на саможртвување.
Не треба ниту за момент да се претпостави дека овој стих ја подржува историската веродостојност за постоењето на "Исус". "Исус" не е и никогаш не бил човек, тој бил "бог" исто како што купче стари черги и керозинска конзерва врз грмушката можат да бидат "бог".
Постои одредена човечка идеја изградена во најголем дел од незнаење, страв и злоба, која ја нарекуваме "Исус" и која повремено била украсувана со разни украси од Паганизмот и Јудеизмот.

Од овој коментар е видливо дека ја негирате неговата божествена природа и конечно го негирате постоењето на таква историска личност. Барате односно работите на уништување на Исусовиот поглед на светот. И покрај ова велите дека во ОТО има Христијани.

Нешто ми вели дека таквото тврдење не е твое ами е туѓо а си го прифатил како точно (без потреба за проверка - Грујо да си здрав и жив)

Ќе се обидам да ти олеснам и ќе го преформулирам прашањето. Дали ти Хептаграм како член на ОТО лично си се сретнал со еден или повеќе Христијани, се разбира не бараме имиња? Колкав процент од ОТО членовите во Македонија се изјасниле како Христијани?

Еве неколку од можните одговори со цел да устата повеќе да не ти фаќа пена. :)

А) Не сум сретнал ниту еден
Б) Нема такви
В) 0%
Г) Не бидејќи таквата изјава би предизвикала потсмев од останатите членови.

П.С. Ништо од доказот дека Исус висел на крстот.
И промаши :)

Ова е коментар на Кроули... не е мое разбирање на Законот, и јас не го земам а ниту друг телемит задраво за готово освен оние кои бараат авторитети и се фаќаат за коментарите... Зборував некаде таму по форумов дека ние не сакаме догма :) Ако си рисјанин, со цело срце ќе го бараш бог, и нема ниту една книга да ти стои на патот :)
Не ми помагај во изборот... знам многу во македонија кои се христијани и се телемити :)
Нормално, нема имиња... не се секирај...
И јас не судам ако некој се изјасни како рисјанин или муслиман или некоја друга вероисповед, дали тој е тоа... ако велиш дека си.. ок биди :)

П.С. Јас зборувам од искусуство, а ти и други, само сакате да нема рисјани кои се телемити, како и нивните свети отци :)
П.П.С. Толку е тешко да се разбере телемата или јас нешто промашувам во објаснувањето, или до вас е? :)
Нормално ти пак ќе ми навратиш да ми кажеш што е телемата... знам :)

Hitchhiker

Concordia
Член од
23 октомври 2011
Мислења
96
Поени од реакции
31
И промаши :)

Ова е коментар на Кроули... не е мое разбирање на Законот, и јас не го земам а ниту друг телемит задраво за готово освен оние кои бараат авторитети и се фаќаат за коментарите... Зборував некаде таму по форумов дека ние не сакаме догма :) Ако си рисјанин, со цело срце ќе го бараш бог, и нема ниту една книга да ти стои на патот :)
Не ми помагај во изборот... знам многу во македонија кои се христијани и се телемити :)
Нормално, нема имиња... не се секирај...
И јас не судам ако некој се изјасни како рисјанин или муслиман или некоја друга вероисповед, дали тој е тоа... ако велиш дека си.. ок биди :)

П.С. Јас зборувам од искусуство, а ти и други, само сакате да нема рисјани кои се телемити, како и нивните свети отци :)
П.П.С. Толку е тешко да се разбере телемата или јас нешто промашувам во објаснувањето, или до вас е? :)
Нормално ти пак ќе ми навратиш да ми кажеш што е телемата... знам :)
Не, не промашив. Напротив, ова беше погодок, и тоа погодок од позади линијата 6.75.:cool:

Велиш тоа е само коментар на Кроули и не е ниту твое ниту видување на останати телемити на законот. Мислам дека со ова штотуку ги обезвредни коментарите на Кроули, истите тие коментари кои во секој втор пост им ги посочуваш на луѓево да ги читаат.
Ако е тоа така како што велиш "само коментари на Кроули" тогаш кажете отворено дека секој може да ја коментира Книгата на Законот како него му одговара и спалете ја законот е за сите.

И јас се прашувам дали е толку тешка телемата што дури ни телемит како тебе не ја разбрал.

Не можеш да знаеш што јас и другите сакаме. Мене не ми значи ништо дали рисјаните ќе навалат на вашата порта.:)
П.С. обожаваш смајлиња но тешко се сокрива несигурноста позади нив.
П.П.С. Дали "знам многу во македонија кои се христијани и се телемити" има идентично значење со "знам многу во македонија кои се христијани и се членови на ОТО"?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
Не, не промашив. Напротив, ова беше погодок, и тоа погодок од позади линијата 6.75.:cool:

Велиш тоа е само коментар на Кроули и не е ниту твое ниту видување на останати телемити на законот. Мислам дека со ова штотуку ги обезвредни коментарите на Кроули, истите тие коментари кои во секој втор пост им ги посочуваш на луѓево да ги читаат.
Ако е тоа така како што велиш "само коментари на Кроули" тогаш кажете отворено дека секој може да ја коментира Книгата на Законот како него му одговара и спалете ја законот е за сите.

И јас се прашувам дали е толку тешка телемата што дури ни телемит како тебе не ја разбрал.

Не можеш да знаеш што јас и другите сакаме. Мене не ми значи ништо дали рисјаните ќе навалат на вашата порта.:)
П.П.С. Дали "знам многу во македонија кои се христијани и се телемити" има идентично значење со "знам многу во македонија кои се христијани и се членови на ОТО"?
Јас премногу велам а никој ништо поеќе не направи овде за овие 2 години освен читајќи што велам јас и по некој коментар од Кроули :)
И сега се најде ти, и ми кажа, да спалиме ова или она...
Оди види што пишува на крајот на Книгата на Законот... Точно на крајот...
Ама толку ти си ја видел книгата, толку си ја прочитал...
Јас го поминав Кроули и неговите симболи... ти, ги знаеш симболите на мајсторот и неговиот јазик?
СЕКОЈ може да ја коментира Книгата на Законот за себе... не се интерпретира на друг сопственото видување како апсолутно...
Ти сигурно ги помина 40-те страници од темава + некое книжуле или дојде онака да се тегавиш со мене?
Ако ти е до тегавење, извини не можам... 40 страници се тегавам со сите овде... досадно е...

K

Khabs Staadnau

Гостин

Промаши.Пак.

Коментарите се напишани за сите, во или надвор од редот и се толкувања кои и самиот Кроули не гарантира дека се точни за останатите.Сепак, Кроули има обемна магиска пракса и е огромен авторитет во езотеричните учења, па апропо ова, неговите зборови можат слободно да се земаат како патокази и за иницираните и за неиницираните.

Исто така, постојат и такви телемити кои не се иницирани во редот па сепак страствено ја изучуваат телемата колку што им дозволува егзотеријата и редовно ги практикуваат ритуалите и да, ногумина од нив се христијани.

Hitchhiker

Concordia
Член од
23 октомври 2011
Мислења
96
Поени од реакции
31
Промаши.Пак.

Коментарите се напишани за сите, во или надвор од редот и се толкувања кои и самиот Кроули не гарантира дека се точни за останатите.Сепак, Кроули има обемна магиска пракса и е огромен авторитет во езотеричните учења, па апропо ова, неговите зборови можат слободно да се земаат како патокази и за иницираните и за неиницираните.

Исто така, постојат и такви телемити кои не се иницирани во редот па сепак страствено ја изучуваат телемата колку што им дозволува егзотеријата и редовно ги практикуваат ритуалите и да, ногумина од нив се христијани.
Телемити кои не се иницирани во редот:LOL:
Кхабс во иднина пред да постираш испрати го постот на рецензија кај Хептаграм.

Kajgana Shop

На врв Bottom