Вук Драшковиќ: За 10-15 години поделба на Македонија

Член од
25 октомври 2011
Мислења
663
Поени од реакции
719
Јас се движам меѓу Албанци многу повеќе од тебе, и никој не ме доживува никако, освен како човек, различен од нив, од кого можат нешто да научат. Единствена Македонка сум меѓу 100 Албанци. И знаеш што? Никогаш немале никаков проблем со мене, сите до еден зборуваат Македонски, освен оние од Косово, кои зборуваат српски или англиски.
Ако толку ги сакаш земи некој чувај си го дома.
Само на некои неинформирани им објаснувај дека албанците се добри и сакаат соживот.
Овој четников убаво изјавил дека како е кренало ќе не снема од мапа, а кон тоа целат брачата.

Член од
12 април 2010
Мислења
10.061
Поени од реакции
15.032
Само на некои неинформирани им објаснувај дека албанците се добри и сакаат соживот.
Овој четников убаво изјавил дека како е кренало ќе не снема од мапа, а кон тоа целат брачата.
има писмени Албанци исто како што има неписмени Албанци (знаеш на што мислам)
разлика меѓу македонските соседи нема. сите се исти.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Не станува збор дали јас сакам некого или не. Зборуваме за реалност. Во реалноста, само на фудбалски натпревари можеш да слушнеш за етнички чиста Македонија, Албанија... или за голема Албанија, голема Македонија..
Во реалниот живот, ниту имало, ниту ќе има вакви проблеми.
2001 само сонувајте дека така, случајно, албанското население се почувствува загрозено и се дигна на бунт. Албанците и во 1991 година, и во 2001 беа подбуцнувани од страна, со тоа што во 2001 беше измислен конфликт, со војници/терористи кои воопшто не беа граѓани на РМ. Во 2001 РМ беше нападната од страна на терористички групи од Косово, тогашна РС.

Исто така, немојте да ми зборувате за соживот со србите. Кој тоа ве лажел? Тоа што останало југословенското ,,ние сме браќа,, аха, важи, ние сме им браќа, од јужната им бановина, ние настанавме од нивниот народ. Србите сметаат дека Македонците се одродени Срби.

Пред да го оспорувате тоа, читнете троа малце историја. И тоа што читате по некакви си ,,си ги мериме колкави ни се,, форуми, воопшто не ја претставува реалноста.
Зошто мене никој не се дрзна да ми пререче или направи нешто? Јас не кријам дека сум Македонка, дека ја сакам Македонија и македонскиот народ.

Тоа што ви е на вас работа, да се курчите на натпревари и по улици е едно нешто, но вистината е сосема друга.
Вистината за постоење на голема Албанија, е еднаква со вистината за повторно обединување на Македонија - фантазија.

И нема ниту вие, ниту Балистите, ниту Чкембарите, ниту никој да добието со општа омраза, прво, зошто не е вистина дека ,,сите се мразиме,, - не, вие се мразите, и вие, во принцип меѓу себе се мавате и се кршите.
Останатиот цивилизиран народ, дискутира и разговара.

Сепаратистички настроените Албанци се отфрлени и од самиот албански народ, зошто им е преку таквото од војни. Го добија тоа што реално можеа да го добијат во Македонија - и веќе не им до делење и пукање. И не само тоа, дури и да сакаат, немаат поддршка.
Тоа поголемиот дел од цивилизираните Албанци во Македонија го сфатија, и се стремат да го изживеат животот како секој нормален човек, а не да се напентарат на планина.

Вие тоа не го знаете, зошто се дистанцирате од нив, и не ве обвинувам, иста сорта сте, со нивнте Балисти. Нема разлика.
Само сфатете дека тој конфликт постои меѓу вас, а не на државно ниво. Ниту Косово нас ни се заканува повеќе, Албанија уште помалку, да бидеме искрени, Албанија е моментално најфер сосед од сите што ги имаме. Само во Албанија Македонците учат на Македонски (чудо како тоа го нема во Србија? Ма, што ќе ни е, Македонците се Срби со голема говорна маана), да не зборувам за Грците и Бугарите.
Само Албанија го признава Македонскиот народ, Македонскиот јазик, и Република Македонија.
Србите во неколку министерства се дозна дека не викаат ФИРОМ, па беше тоа дипломатски спор и решавање.
Видиш, дури српски функционер (да не шпекулирам што му беше точно статусот) изјави дека ја поддржува Грција во решавање на конфликтот со ФИРОМ.

Размислете малку, што ви е на вас поважно.
Да живеете во минатото, или да пробате да изградите иднина.
Инаку, ниту една Европска земја (кон каде се стремиме, нели) не е етничка. НИТУ ЕДНА.
Цела Европа, од која Германија има толкав број на Турци, функционира мултиетнички - ниту една себеси не се смета за етнички чиста земја, со исклучок, на нели, Грција.
--- надополнето: Oct 24, 2011 11:24 PM ---
Демек Албанците се поарни? Не постои Албанец во Македонија кој не сонува за Голема Албанија.

Не дека Србите ги бранам - напротив. Но според тебе, која е пореална закана за нас во моментов: Србија и Грција да граничат или таа карта погоре?
Како Македонка, исто ми се фаќа. Аир од никого не видовме.
Не гледам ништо подобро во Србите, од Албанците, или од Грците. Исто ми се фаќа - сите ми го сакаат нели домот?!

Нема Македонец што не ја сака (макар потајно) голема Македонија, а зошто?
Не станува збор за територија, туку за етнички граници (исто е и со Албанија).
Разликата знаеш во што е?
Што во Грција моментално живее значајно помал број на Македонци (оние кои се декларираат како такви, не станува збор за одродените), отколку што живеат Албанци во Македонија.
Ако сакаме ние да ни се врати Егејска, или барем деловите каде што сеуште живее македонско население, што не прави нас подобри од Албанците кои ги сакаат деловите каде што живее албанско население?

Не прави исти глупаци, кои не знаат да мрднат од среден век.
Затоа Балканот никогаш нема да биде мирно место.

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
Престанете со таа научна фантастика за голема Албанија нека ви текне дека тие се во нато ,тоа би му дошло како целата алијанса да објавува војна на Македонија.Едни се идеите и мечтаењата сосема друга е реалноста и она што го креира геополитиката.Се додека не се закопаат воените секири Балканот ќе биде буре барут со краток фитил.А овој Драшковиќ незнаев дека со пророштва се занимава да бев на негово место ќе си гледав во сопствениот двор а немаше да кажувам како кај комшијата е нечисто.

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Што бегаш бе Комито? Од што се плашиш?
Е да, пред вистината и боговите молчат, мора да е тоа.
Балисти што правеле во минатото, како организација, остави ти тоа. Денес се навивачка група сочинета од пубертетлии, кои исто како и ти, поима немаат од историја, и верувам, поим немаат кои се Балисти.
А бидејќи ти од една страна кажуваш што правеле Балистите некогаш, и дека денес србите како народ се добри со нас, немаш поим како да измериш кој каков е.
Знаеш зошто?

Зошто србите во нашата историја ни беа се, освен пријатели. Да се прашуваа тие, ќе правеа граница со грците насред Македонија. Или тоа не го знаеш?

Да, ќе бранам педери и лезбејки, и на крајот моето ќе биде, оти од вакви пубертетлии кои се крајно неписмени, оваа земјичка држава нема да биде.

Само ти живеј си го тој сон, дека баш од вас навивачите нешто зависи....

И ќе те цитирам до кога сакам, ова е форум, ако не ти одговара... епа на погрешно место си.
Која вистина?Каква вистина?Ти се усра со таа историја, па историја.Ако гледаме така нас треба пола Азија да не мрзи поради Александар Македонски нели?
Да се надоврзам на еден твој пост.Србија ја има признаено меѓу првите Република Македонија под уставното име, Албанија и ден денес ја нема признаено македонската држава под уставно име.Незнам од каде ти е тоа дека не имаат признаено под уставно име?Се гледа колку ги разбираш работите.Во 1991 година на пописот во Србија имаше регистрирано 80 000 Македонци.Значи уште од тогаш ја имаат признаено македонската нација и им е дозволено да се попишуваат како Македонци.Само во Војводина Македонците имаат неколку општини каде што македонскиот е официјален и се изучува во училиштата.Училиштето во Јабука(Србија) го носи името „Гоце Делчев“.Од каде ти е тоа дека не дозволуваат изучување на македонски јазик?Проблемот не е во Србија, туку во самите Македонци што живеат таму.Албанија до пред некој месец не дозволуваше попис со графи на различни етникуми.Сите се Шќиптари кај нив.Србија можеше да не срози до земја во 1991, но не го направија тоа.Ние сме единствените што се разделивме по мирен пат со нив.Ниту сакаа, а ниту имаа желба да војуваат со нас.
Србите не ги учат по училиштата за Голема Србија, а Шќиптарите ги учат.Ние го признавме Косово, а очекуваш да не почитуваат Србите?Тоа што го признавме ќе ни ни се врати како бумеранг за 15 години.Здравје боже ќе правиме муабет, али тебе ќе те пуштиме да преговараш со нив пошто те почитуваат многу , али за во кревет.

Србите од Македонија војуваа рамо до рамо со Македонците во одбраната на оваа држава од терористи во 2001 година, Србите заедно со Македонците стоеја рамо до рамо во кумановското село Умин Дол кога се пренесуваа терористите од Учк преку тоа село.Србите во Македонија 99% посетуваат настава на македонски јазик, учат во македонски училишта, не ги бојкотираат часовите по македонски јазик.Само во Аеродром и Карпош живеат голем број семејства со српско потекло.Само во тие општини може да се отворат неколку паралелки на српски јазик, но не, тие нивните деца ги запишуваат во македонски училишта, затоа што пред се се лојални граѓани на оваа држава, а никој не им брани.
Шќиптарите ниту сакаат, а ниту им е во план да учат македонски јазик.Ти ниту си професор, ниту педагог, учител за да знаеш колку тие го изучуваат македонскиот јазик.Јас знам многу, многу подобро од тебе.Еден Кинез да дојде подобро ќе го научи македонскиот од нив, не дека не можат , туку не сакаат.Има голема разлика.

Македонците и Србите ден денес се раселени, а при секој обид да се вратат им се каменуваат куќите од мирољубиви Шќиптари.Во Учк имаше и Косовари, но најголемата подршка ја добиваа од нашиве планинари по селава.Тоа и најмало дете го знае.Ослободителна Национална Армија!!Од кого се ослободуваат?Од клетите каури?

Незнам дали гледаше пред недела дена каква чест му направија Србите на Тоше Проески со огромен концерт.Тоа не го направија ниту Хрватите, Босанците, најмалку Шќиптарите, туку Србите.Кај нас во Тетово и Чаир се скандира „Тоше педер„ од 10 000 публика за твоја информација.Од мирните, чесни, лојални Шќиптари.Не можеш нешто да скандираш, а да не го чувствуваш истото.Ај натерај вмровец да скандира на натпревар „Смрт за Грујо“ ?
После неколку муабети се гледа дека врска немаш.Јас и натаму ќе си останам Вардаре, Комита , а за 15 години тебе ќе те пуштам да те шупчат на барикади пошто ти си “демократ“.Честа во 2001 година не ја бранеа либерали и демократи како тебе, туку еден куп Комити, Чкембари, Војводи.Самиот Јохан е излезен од Комити.

Член од
25 октомври 2011
Мислења
663
Поени од реакции
719
Не станува збор дали јас сакам некого или не. Зборуваме за реалност. Во реалноста, само на фудбалски натпревари можеш да слушнеш за етнички чиста Македонија, Албанија... или за голема Албанија, голема Македонија..
Во реалниот живот, ниту имало, ниту ќе има вакви проблеми.
2001 само сонувајте дека така, случајно, албанското население се почувствува загрозено и се дигна на бунт. Албанците и во 1991 година, и во 2001 беа подбуцнувани од страна, со тоа што во 2001 беше измислен конфликт, со војници/терористи кои воопшто не беа граѓани на РМ. Во 2001 РМ беше нападната од страна на терористички групи од Косово, тогашна РС.
Навивачите го искажуваат сите тоа што сите го мислиме, само ние немаме м..а да го кажеме тоа пред 20 000 души. Добро си има по некои wanna be либерали, кој не мислат така, но ЉиљаковаПума тоа ти е глобалната слика. Тоа што претходно напиша дека си немала никаков пробелм со албанци, така е тоа ако работиш со нив, нема да ти речат "мрш каур" или нешто друго, за бизнис се ок , фер се, ама поголемиот број не сакаат колку што и ние ги сакаме нив. За војната, си сосема во право, не нападнаа планински хорди од Косов кои потоа останаа овде
Исто така, немојте да ми зборувате за соживот со србите. Кој тоа ве лажел? Тоа што останало југословенското ,,ние сме браќа,, аха, важи, ние сме им браќа, од јужната им бановина, ние настанавме од нивниот народ. Србите сметаат дека Македонците се одродени Срби.
Србите не се ни некои пријатели, србомани си има тоа им остана кумунизмот на старите и оние "ране" типци. Но србите не не дупчат во здрав мозок во нашата земја, тоа е најболното со албанците. И нивните шанси да направат некоја интрига за поделба на Македонија се 0.000000000000000000000000000000000000000000001%. Не ни претставуваат никаква закана. Инаку сите соседи не ни мислат добро, сите сакаат да престанеме да постоиме Албанија, Србија, Бугарија, Грција, СИТЕ.
Зошто мене никој не се дрзна да ми пререче или направи нешто? Јас не кријам дека сум Македонка, дека ја сакам Македонија и македонскиот народ.

Тоа што ви е на вас работа, да се курчите на натпревари и по улици е едно нешто, но вистината е сосема друга.
Вистината за постоење на голема Албанија, е еднаква со вистината за повторно обединување на Македонија - фантазија.
Како прво оди во Чаир или Арачиново и речи на цел глас јас сум Македонка, ја сакам Македонија. Нема да им прави разлика тоа што си женско. Не те сфаќам што сакаш да кажеш со "Вистината за постоење на голема Албанија, е еднаква со вистината за повторно обединување на Македонија - фантазија." , ако мислиш шансите за Голема Албанија се еднакви со шансите за обединување на Македонија, грешиш, нашите шанси за обединување се 0.00000000000000000000000001% додека албанците се во предност.
И нема ниту вие, ниту Балистите, ниту Чкембарите, ниту никој да добието со општа омраза, прво, зошто не е вистина дека ,,сите се мразиме,, - не, вие се мразите, и вие, во принцип меѓу себе се мавате и се кршите.
Останатиот цивилизиран народ, дискутира и разговара.
Почнувам да се сомневам дека живееш во Македонија.

Сепаратистички настроените Албанци се отфрлени и од самиот албански народ, зошто им е преку таквото од војни. Го добија тоа што реално можеа да го добијат во Македонија - и веќе не им до делење и пукање. И не само тоа, дури и да сакаат, немаат поддршка.
Тоа поголемиот дел од цивилизираните Албанци во Македонија го сфатија, и се стремат да го изживеат животот како секој нормален човек, а не да се напентарат на планина.
Толку што се отфрелени што само во власта ги прифатија, Аљи и компанија е во власт затоа што немаат каде отфрлени се од нивните. Тоа што ги гласаат на избори е друга приказна, ама они се ОТФРЛЕНИТЕ.
Вие тоа не го знаете, зошто се дистанцирате од нив, и не ве обвинувам, иста сорта сте, со нивнте Балисти. Нема разлика.

Само сфатете дека тој конфликт постои меѓу вас, а не на државно ниво. Ниту Косово нас ни се заканува повеќе, Албанија уште помалку, да бидеме искрени, Албанија е моментално најфер сосед од сите што ги имаме. Само во Албанија Македонците учат на Македонски (чудо како тоа го нема во Србија? Ма, што ќе ни е, Македонците се Срби со голема говорна маана), да не зборувам за Грците и Бугарите.
Kако прво не сме иста сорта со планинците. Разликата е ОГРОМНА.

Иначе за твоја информација и во Србија во некои училишта се учи македонски.

Размислете малку, што ви е на вас поважно.
Да живеете во минатото, или да пробате да изградите иднина.
Инаку, ниту една Европска земја (кон каде се стремиме, нели) не е етничка. НИТУ ЕДНА.
Цела Европа, од која Германија има толкав број на Турци, функционира мултиетнички - ниту една себеси не се смета за етнички чиста земја, со исклучок, на нели, Грција.
.
Си била во Германија ? Очигледно не си, па да ти објанам нешто за Германија, пошто сум big фан на Германците, а ги и повеќе поштувам од сите наши соседи, уствари сите наши соседи ми се одвратни. Германија не функционира мултиетнички, незнам како го ова сфаќаш, во Германија нема турски паралелки, сакаат / несакаат мора да учат на германски. Има околу 5 милиони Турци, ама нема закон во кој пишува xx% мора да работат во администрација . Не се вее Турско знаме во општините. Не се бара етничка распределба на буџетот.А и да се бара нема да добијат. Кај нас ова албанците си го бараат затоа што рамковен буџет ->федерализација->?????????
Пред законот сите се исти таму. Нема протести пред судови и притисоци.

Додатна информација повеќото Германци не ги сакаат турците, посебно младите затоа што главна преокупација им е како нас на балканците, да излегуваме, пиеме , журкаме и не работиме.

Хух се изморив . Поздрав Љиљакова :coffee:

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Навивачите го искажуваат сите тоа што сите го мислиме, само ние немаме м..а да го кажеме тоа пред 20 000 души. Добро си има по некои wanna be либерали, кој не мислат така, но ЉиљаковаПума тоа ти е глобалната слика. Тоа што претходно напиша дека си немала никаков пробелм со албанци, така е тоа ако работиш со нив, нема да ти речат "мрш каур" или нешто друго, за бизнис се ок , фер се, ама поголемиот број не сакаат колку што и ние ги сакаме нив. За војната, си сосема во право, не нападнаа планински хорди од Косов кои потоа останаа овде

Србите не се ни некои пријатели, србомани си има тоа им остана кумунизмот на старите и оние "ране" типци. Но србите не не дупчат во здрав мозок во нашата земја, тоа е најболното со албанците. И нивните шанси да направат некоја интрига за поделба на Македонија се 0.000000000000000000000000000000000000000000001%. Не ни претставуваат никаква закана. Инаку сите соседи не ни мислат добро, сите сакаат да престанеме да постоиме Албанија, Србија, Бугарија, Грција, СИТЕ.

Како прво оди во Чаир или Арачиново и речи на цел глас јас сум Македонка, ја сакам Македонија. Нема да им прави разлика тоа што си женско. Не те сфаќам што сакаш да кажеш со "Вистината за постоење на голема Албанија, е еднаква со вистината за повторно обединување на Македонија - фантазија." , ако мислиш шансите за Голема Албанија се еднакви со шансите за обединување на Македонија, грешиш, нашите шанси за обединување се 0.00000000000000000000000001% додека албанците се во предност.

Почнувам да се сомневам дека живееш во Македонија.

Толку што се отфрелени што само во власта ги прифатија, Аљи и компанија е во власт затоа што немаат каде отфрлени се од нивните. Тоа што ги гласаат на избори е друга приказна, ама они се ОТФРЛЕНИТЕ.

Kако прво не сме иста сорта со планинците. Разликата е ОГРОМНА.

Иначе за твоја информација и во Србија во некои училишта се учи македонски.

Си била во Германија ? Очигледно не си, па да ти објанам нешто за Германија, пошто сум big фан на Германците, а ги и повеќе поштувам од сите наши соседи, уствари сите наши соседи ми се одвратни. Германија не функционира мултиетнички, незнам како го ова сфаќаш, во Германија нема турски паралелки, сакаат / несакаат мора да учат на германски. Има околу 5 милиони Турци, ама нема закон во кој пишува xx% мора да работат во администрација . Не се вее Турско знаме во општините. Не се бара етничка распределба на буџетот.А и да се бара нема да добијат. Кај нас ова албанците си го бараат затоа што рамковен буџет ->федерализација->?????????
Пред законот сите се исти таму. Нема протести пред судови и притисоци.

Додатна информација повеќото Германци не ги сакаат турците, посебно младите затоа што главна преокупација им е како нас на балканците, да излегуваме, пиеме , журкаме и не работиме.

Хух се изморив . Поздрав Љиљакова :coffee:
Исцрпен, и воглавно точен пост, но не си ја сфатил мојата поента.
Јас не работам со Албанци, јас студирам со Албанци, во Тетово, каде што и нема други Македонци (не во моја генерација). И да, на глас кажувам дека сум Македонка, всушност, до сега, не сум имала со никого проблем.
Ете, немам. Што правиме?

На Балканот, агресијата на Албанците кон Србите, и општо кон христијаните, е заради односот према нив во Југославија (каде што беа нели сите народи, освен албанците како рамноправен народ), да не го заборавиме односот на Милошевиќ подоцна. Албанците имаат вродена агресија према нас, и тоа не е од никаде. Камо среќа, нашите Македонци да имаа таква агресија, такво чувство за заедништво во Егејска или Пиринска. Мислиш, нашите да беа толку гласни, немаше да го добијат тоа што Албанците го добија во Македонија?
Во секој случај, мислам дека е јасно - сите живееме под ова небо, и сите мораме да најдеме начин да живееме заедно. Дури и да не сакаме, дури и да сакаме да се делиме, Америка нема да ни дозволи. И тоа е тоа. Крај на приказната, што се мора, се мора.

Член од
25 октомври 2011
Мислења
663
Поени од реакции
719
Јас не работам со Албанци, јас студирам со Албанци, во Тетово, каде што и нема други Македонци (не во моја генерација). И да, на глас кажувам дека сум Македонка, всушност, до сега, не сум имала со никого проблем.
Ете, немам. Што правиме?

На Балканот, агресијата на Албанците кон Србите, и општо кон христијаните, е заради односот према нив во Југославија (каде што беа нели сите народи, освен албанците како рамноправен народ), да не го заборавиме односот на Милошевиќ подоцна. Албанците имаат вродена агресија према нас, и тоа не е од никаде. Камо среќа, нашите Македонци да имаа таква агресија, такво чувство за заедништво во Егејска или Пиринска. Мислиш, нашите да беа толку гласни, немаше да го добијат тоа што Албанците го добија во Македонија?
Во секој случај, мислам дека е јасно - сите живееме под ова небо, и сите мораме да најдеме начин да живееме заедно. Дури и да не сакаме, дури и да сакаме да се делиме, Америка нема да ни дозволи. И тоа е тоа. Крај на приказната, што се мора, се мора.
Ја сфатив поентата која ти беше , само пишав како е моменталната вистина, барем од моја гледна точка. За тоа што не ти праат проблеми во Тетово на факултет, е заради тоа што си женско, тоа што се дружиш со албанци кој сакаат да се образуваат и не се од оние планинците, а и тоа што немаат корист некоја за да ти прават проблеми. Чист бизнис е тоа. Не ги задираат студентите затоа што тие плаќаат на нив. Е сега back on the subject , "поделбата".
Тоа дека причината заради "агресијата " на Албанците е односот кон нив во Југославија не верувам дека е толку точно. Знаеш дека во 70тите и 80тите им е одбивано од платите овде во Македонија и тие биле наменети за Косово. Татко ми рече дека било за делови од Југославија кој биле неразвиени. Во некои работи и биле угнетувани, тоа доста. Да сум бил јас ќе им отворам еден Универзитет, партиципација минимална и ете им образование и денес немаше да имат по 7-8 деца и да се случува ова денес. Сега дали тогаш ги сметале како опасност да им се даде образование или пак овие не сакале да одат на некој од тогашните факултети незнам. Дека не биле третирани еднакво тоа е точно. Пред 13-14 години ме поведоа татко ми, дедо ми и стариот кумашин(тогаш имаше 92 години а умре на 98 поранешен ветеран од 2 С.Војна, уште од само започнување на НОБ бил и секогаш бил во акции) во Скопје. Поминавме покрај битпазар и овие почнаа нивната политика за албанците. Татко ми и кумашинот уште тогаш 96/97ма рекоа дека сакаат да прават Голема Албанија, дека главна кауза им е тој, уште тогаш рекоа дека Косово за 10-20-30 ли години ќе се отцепи од Србија, само рекоа дека тоа е испланирано, а дека потоа сме ние. Кумашинот рече дека во 2 С.Војна бил на границата со Албанија и тогаш имале наредба да не ги штедат балистите воопшто. И ми рече "Кога тогаш ќе си напраат држава, ја нема да дочекам ама ти би требало, мож и таткоти,мал си уште не сфаќаш ама кд пораснеш ќе видш американац кад зацрта нешто тој се испунуе." . Србија после 2 години беше бомбардирана, јадниот толку беше нервозен:, да не се нервираше толку за србите ќе си дочекаше 100ка :pos:
Така драга ЉиљаковаПума ако американац даде "АМИН" ќе има уште една војна на Балкан, нова држава, нови раселени, загинати....
Не ме сфаќај погрешно , никој не сака војни , ама сите с(M)е марионети, со кој управува "ВишаСила"

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Ете, немам. Што правиме?

Мнозинството на Албанците во Македонија и Косово се муслимани опколени со христијанско население.Тоа го прави нивното заедништво, агресивност, а не нивната националната припадност.Затоа тие се гетоизираат и се делат од христијаните.Такви не се само Албанците, туку и Турците, Босанците, Ромите односно муслиманите.Србите, Власите, Хрватите односно христијаните сите учат во македонски училишта додека само муслманите се гетоизираат и учат во посебни училишта.Многу е очигледно.На ниту еден Турчин и Босанец не му е запалена, демолирана куќа од страна на Албанци.Тоа се правеше само врз христијански куќи и цркви.Во Албанија, Западна Европа, Америка огромен дел од Албанците се христијани.Само во Италија живеат околу 500 000 Албанци христијани.Крвни одмазди,агресивност, пукање на свадби, стројнички бракови се присутни само кај Албанци муслимани.Тоа се муслимански традиции.Албанци христијани немаат такви адети, традиции и фанатизам.Во Албанија можеби на државно ниво не постои толкава разединетост, но во секојдневен живот и те како постои разединетост помеѓу Албанци христијани и Албанци муслимани.

Точно е тоа дека не се исто третирани, но во најголема мера самите тие си се криви што се гетоизираат.Ниту јас, ниту ти, ниту мајка ти, баба ти, дедо ти не им е крив што Албанките муслиманки не се образуваа,не работеа, не се еманципираа, немаа никаква слобода.Крив им е нивната примитивна религиозна традиција.И ден денес голем дел од муслиманки мака мачат да се образуваат, да шетаат, да излегуваат, да одберат свој партнер во животот.Јас и ти тоа не им го браниме.Уште во времето на татко ми и мајка ми тие имаа паралелки и училишта на албански јазик,а скоро ниту една Албанка не учела школо тогаш.Има исклучоци, но ретки се.

Знам дека постов ми е безврска и нема никаква допирна точка со темата, но сакав да ти кажам дека секаде кадешто некоја религиозна група е малцинство и опколена со друга религиозна група се гетоизираат и држат.Кај Албанците, Турците, Босанците во Македонија не е силно националното чувство, туку чувството дека се различна религија од нашата и дека не припаѓаат меѓу нас.Такви биле и нашите претходни генерации за време турско.Македонките тогаш раѓале по 8-9 деца за да опстане христијанскиот род во Македонија.Такви се и христијаните коишто живеат во предоминантни муслимански држави.Земи ги христијанските копти во Египет коишто живеат опколени со муслимани и види какви религиозни фанатици се.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Ја сфатив поентата која ти беше , само пишав како е моменталната вистина, барем од моја гледна точка. За тоа што не ти праат проблеми во Тетово на факултет, е заради тоа што си женско, тоа што се дружиш со албанци кој сакаат да се образуваат и не се од оние планинците, а и тоа што немаат корист некоја за да ти прават проблеми. Чист бизнис е тоа. Не ги задираат студентите затоа што тие плаќаат на нив. Е сега back on the subject , "поделбата".
Тоа дека причината заради "агресијата " на Албанците е односот кон нив во Југославија не верувам дека е толку точно. Знаеш дека во 70тите и 80тите им е одбивано од платите овде во Македонија и тие биле наменети за Косово. Татко ми рече дека било за делови од Југославија кој биле неразвиени. Во некои работи и биле угнетувани, тоа доста. Да сум бил јас ќе им отворам еден Универзитет, партиципација минимална и ете им образование и денес немаше да имат по 7-8 деца и да се случува ова денес. Сега дали тогаш ги сметале како опасност да им се даде образование или пак овие не сакале да одат на некој од тогашните факултети незнам. Дека не биле третирани еднакво тоа е точно. Пред 13-14 години ме поведоа татко ми, дедо ми и стариот кумашин(тогаш имаше 92 години а умре на 98 поранешен ветеран од 2 С.Војна, уште од само започнување на НОБ бил и секогаш бил во акции) во Скопје. Поминавме покрај битпазар и овие почнаа нивната политика за албанците. Татко ми и кумашинот уште тогаш 96/97ма рекоа дека сакаат да прават Голема Албанија, дека главна кауза им е тој, уште тогаш рекоа дека Косово за 10-20-30 ли години ќе се отцепи од Србија, само рекоа дека тоа е испланирано, а дека потоа сме ние. Кумашинот рече дека во 2 С.Војна бил на границата со Албанија и тогаш имале наредба да не ги штедат балистите воопшто. И ми рече "Кога тогаш ќе си напраат држава, ја нема да дочекам ама ти би требало, мож и таткоти,мал си уште не сфаќаш ама кд пораснеш ќе видш американац кад зацрта нешто тој се испунуе." . Србија после 2 години беше бомбардирана, јадниот толку беше нервозен:, да не се нервираше толку за србите ќе си дочекаше 100ка :pos:
Така драга ЉиљаковаПума ако американац даде "АМИН" ќе има уште една војна на Балкан, нова држава, нови раселени, загинати....
Не ме сфаќај погрешно , никој не сака војни , ама сите с(M)е марионети, со кој управува "ВишаСила"
1. Па тоа и јас го наведов во првиот пост, веќе оформените, возрасни и образовани луѓе, имаат други амбиции, далеку од планините и пушките :) Зошто не се чувствуваат повеќе дискриминирани, Рамковниот и те како функционира, нив им е одлично.

2. Јас не плаќам на моите пријатели да се дружат со мене. Плаќам на факултетот, исто како и они. Всушност, јас сум во државна квота, а моите 2 најдобри пријатели во приватна, тие плаќаат по 200 евра повеќе од мене семестар.

3. Тоа е точно. Исто беше и со нас нешто предходно, кога бевме ние најнеразвиен регион, исто како и после 63та.

4. Имале право на образование, нормално, но како и сите муслимани многу настрадаа од српската политика. Не само муслимани, србите војуваа со секого кој не беше ист како нив по вера, или кој не сметаше дека србите се ариевска нација тука. Е сега, верувам дека тоа на крај беше изговор за сите срања, зајакот лежи на друго место во вишите политички кругови, но глобално, српскиот народ мислеше така, затоа и се ,,скараа,, со хрвати, босанци, албанци... само нас не сакаа, оти ние им бевме другарчиња до 1998.

5. Да, и тоа го кажав. Што сака Америка, тоа ќе правиме. Нас никој не не прашува. Но биди свесен дека желбите на Америка се добро познати од страна на нашите политичари, многу добро знаат што сака Америка. Да сакаа Американците поделба во Македонија, ќе ја направеа заедно со Косово во 1999, или во нејзиното продолжение во 2001. Тогаш Љупчо го предложи тоа - делба, но не му беше дозволено. Србите не беа натерани да прават Рамковни, туку да дадат територија, кај нас обратно направија - ние Рамковен, ама територија читава.

6. За ова си сосема во право.

M

.:makedonec:.

Гостин
Kaj si be blgar, te pred postavuvav deka si od Istocna Makedonija..

Samo interesno mi e sto se kries pozadi nikot makedonec..:)
Kaков '' blgar'' бе талибанец еден ....глуп ,глуп , и неупотреблив си ......и дај нека преземи нешто админот пошто овој арапот polaris е крајно не пресметлива особа .....како бе можеш да речеш за мене дека сум ''blgar'' .....ти арап ли си бе лудак еден !
--- надополнето: Oct 26, 2011 5:29 PM ---
Демек Албанците се поарни? Не постои Албанец во Македонија кој не сонува за Голема Албанија.

Не дека Србите ги бранам - напротив. Но според тебе, која е пореална закана за нас во моментов: Србија и Грција да граничат или таа карта погоре?
Трагни ја картата бе не се глупирај.... кај се наогаш (дај не зафркавај ..незнам може не си албанец али шо е ваа шќиптарска пропаганда)

K

kalimer0

Гостин
Kaков '' blgar'' бе талибанец еден ....глуп ,глуп , и неупотреблив си ......и дај нека преземи нешто админот пошто овој арапот polaris е крајно не пресметлива особа .....како бе можеш да речеш за мене дека сум ''blgar'' .....ти арап ли си бе лудак еден !
--- надополнето: Oct 26, 2011 5:29 PM ---

Трагни ја картата бе не се глупирај.... кај се наогаш (дај не зафркавај ..незнам може не си албанец али шо е ваа шќиптарска пропаганда)
Каков Албанец каква пропаганда... Јас сум Македонец и сум остро против Голема Албанија.

M

.:makedonec:.

Гостин
1. Па тоа и јас го наведов во првиот пост, веќе оформените, возрасни и образовани луѓе, имаат други амбиции, далеку од планините и пушките :) Зошто не се чувствуваат повеќе дискриминирани, Рамковниот и те како функционира, нив им е одлично.

2. Јас не плаќам на моите пријатели да се дружат со мене. Плаќам на факултетот, исто како и они. Всушност, јас сум во државна квота, а моите 2 најдобри пријатели во приватна, тие плаќаат по 200 евра повеќе од мене семестар.

3. Тоа е точно. Исто беше и со нас нешто предходно, кога бевме ние најнеразвиен регион, исто како и после 63та.

4. Имале право на образование, нормално, но како и сите муслимани многу настрадаа од српската политика. Не само муслимани, србите војуваа со секого кој не беше ист како нив по вера, или кој не сметаше дека србите се ариевска нација тука. Е сега, верувам дека тоа на крај беше изговор за сите срања, зајакот лежи на друго место во вишите политички кругови, но глобално, српскиот народ мислеше така, затоа и се ,,скараа,, со хрвати, босанци, албанци... само нас не сакаа, оти ние им бевме другарчиња до 1998.

5. Да, и тоа го кажав. Што сака Америка, тоа ќе правиме. Нас никој не не прашува. Но биди свесен дека желбите на Америка се добро познати од страна на нашите политичари, многу добро знаат што сака Америка. Да сакаа Американците поделба во Македонија, ќе ја направеа заедно со Косово во 1999, или во нејзиното продолжение во 2001. Тогаш Љупчо го предложи тоа - делба, но не му беше дозволено. Србите не беа натерани да прават Рамковни, туку да дадат територија, кај нас обратно направија - ние Рамковен, ама територија читава.

6. За ова си сосема во право.
Да бе така е тоа дрн дрн јарина .... не се дели така лесно држава бе посебно не во 21 век па и во крајот на 20 век ....пробаа да ја поделат Босна ама тешко пошто пред тоа беше целовита а Косово е друга приказна ...тоа си беше веќе покраина е тоа што србите го изгубија го изгубија ......а додека во Македонија нема никаква федерација,конфедерација,округ или покраина за да било како се дели а и крај краева имаме и ние наши искрени пријатели бе не сме сами (ако сакаат сами шќиптарите да се делат ќе биде стварно смешно ќе спечалат немерен ќотек ...е сеа ако им помогнат Американците тогаш може ќе ни треба странска помош иначе сами на сами ќе ги решиме многу брзо) !
--- надополнето: Oct 26, 2011 5:46 PM ---
Каков Албанец каква пропаганда... Јас сум Македонец и сум остро против Голема Албанија.
Абе ок братче македонче ....али не заебавај у толкав голем формат си ја ставил !!?

Kajgana Shop

На врв Bottom