Дали има потреба од закон или правна легислатива за регулација на опасни раси на кучиња?

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Vanlok

http://www.youtube.com/watch?v=xIPzo-4NZWE&feature=related

eve toa sto go baras ti,a ima i milioni primeri
--- надополнето: Oct 17, 2011 3:22 PM ---
@Vanlok

Не е точно тоа дека Германскиот овчар има појак угриз од Пит бул.
Кажав јас која раса има најсилен угриз - тоа е Ротвајлерот.

Знаеш зошто го нема Г.О. во таа листа на предизвикани смртни случаи ?
Затоа што Г.О. го чуваат за друга намена, тоа е овчарско куче и има сосема поинаква намена.

А додека Пит булот многу ретардирани луѓе го чуваат за борби и нарочно ги прават агресивни да бидат, и тоа куче веќе не е куче штом се пушти барем еднаш во борба.

Незнам кој член на форумов, убаво кажа - Храброста и силното тело на Пит булот се негова клетва и затоа многу ретарди тоа го искористуваат и го пуштаат Питот во борби.
Да има појак угриз од питот.Далеку од тоа дека најсилен угриз има Ротвајлерот.Кангалот е кучето со најмоќен угриз.

L

Lu

Гостин
Да има појак угриз од питот.Далеку од тоа дека најсилен угриз има Ротвајлерот.Кангалот е кучето со најмоќен угриз.
Точно моја грешка, Кангалот е куче со најјак угриз.
http://www.youtube.com/watch?v=y-9UNEDbXAc

Но сепак Ротвајлерот има висока позиција помеѓу кучињата со најјак угриз.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.158
Поени од реакции
34.693
Пријателе,решението е најдено одамна,се е до самиот човек.
На пример,јас може не ги сакам тие што ти ги нарекуваш ,,неопасни кучиња`` ама не викам да се уништат,ме разбираш нели?Туку си ќутам.
Е сега, ти може не ги сакаш ,,опасните раси``чувај си ги другите,твој избор,сепак избор на вкус е,ама немој да ги навредуваш тн.опасни раси,како што јас не ги навредувам ,,неопасните``.

Извини ако се навреди,не ми беше тоа намерата.;) :)
И да,извини и за погорниот пост,го напишав во афект.;) :)
Нема потреба од извинување.

Не разбираш, не се работи за вкусови кој која раса му се допаѓа или не, ниту за навредување на расите. Се работи само за фактите и за безбедноста. Фактите јасно говорат дека тие раси, меѓу кои и питбулот, се опасни и заради безбедноста се носат законите.

@Vanlok

Не е точно тоа дека Германскиот овчар има појак угриз од Пит бул.
Кажав јас која раса има најсилен угриз - тоа е Ротвајлерот.
Реков дека не сум сигурен кое куче има најголем притисок на загризот исто како што реков дека не е релевантен притисокот туку самоконтролата кога да се употреби гризењето.
Заради таа контрола не го гледаш германскиот овчар како извршител на илјадници убиства и заради недостаток од истата таа контрола врз самите себе, питбулите имаат главна улога во истите тие илјадници регистрирани убиства. Да дел од тие случаи се делумно заради газдите ама не сите, и во сите случаи доаѓаат до израз и карактеристиките, гените на питбулите за кои никој не сакате да разговарате, туку ги отфрлате како еднострани известувања иако поголемиот дел доаѓаат од федерални државни агенции кои имаат законска обврска да даваат точни и комплетни информации.

Впрочем ако, цитирам, „Кангалот е куче со најјак угриз", тогаш зошто кангралот го нема во ниту еден регистриран убиствен напад? Зошто шарпланинецот, вучјакот го нема? Нели се и тие „големи„ кучиња?
Која причина сега ќе се извади да се оправдаат питбулите/ротвајлерите?
Има и други големи и јаки кучиња ама за нив нема извештаи за напад и убиство. Не е дека нема малтертирани кучиња и од нив, и вучјаци, шарпланинци, па еве читам на вики и кангралите ги употребуваат за борби на кучиња. Зошто тие не убиваат?

Сите кучиња можат да нападнат и убијат по Вас. Тогаш зошто скоро секогаш се питбулите/ ротвајлерите/ кучињата од опасните раси тие што убиле човек??

Зошто баш тие кучиња се класифицирани како опасни раси и се опфатени со закони како такви во десетици земји ширум светот? Ајде бидете малку реални, вие македонските „љубители на кучиња„ знаете повеќе од цел свет?

Знаеш зошто го нема Г.О. во таа листа на предизвикани смртни случаи ?
Затоа што Г.О. го чуваат за друга намена, тоа е овчарско куче и има сосема поинаква намена.

А додека Пит булот многу ретардирани луѓе го чуваат за борби и нарочно ги прават агресивни да бидат, и тоа куче веќе не е куче штом се пушти барем еднаш во борба.
Ајде да бидеме реални, нормално ако можеш. Конкретно прашање без вртење лево десно. :)

Според тебе:
- Ротвајлерот ако го не го шеташ и не го храниш доволно -тогаш е нормално истиот да те нападне и да те убие?
- Ама германскиот овчар ако го не го шеташ и не го храниш доволно -тогаш исто е нормално те да нападне и да те убие, по истата твоја нагласувам, логика?

Тогаш зошто има толку регистрирани убиства од ротвајлер и питбул, ама скоро ниеден од германски овчар иако вучјаците дефакто ги има многу повеќе на број?

L

Lu

Гостин
@Vanlok

Германскиот овчар го нема во таа листа бидејќи тоа е овчарско куче како што гласи и самата раса - Германски овчар.
Значи немој да споредуваш овчарски кучиња со службени кучиња (Ротвајлер, Доберман...)

Кај службените кучиња многу полесно може да се развие агресија отколку кај овчарските кучиња.
Затоа секогаш се препорачува почетници и неискусни луѓе со кучиња да не зимаат службени раси бидејќи кај тие службени раси на кучиња е полесно да се развие / поттикне агресијата отколку кај другите раси.

Е сега доаѓаме до еден битен момент.
Си слушнал ли некогаш за АЛФА статус во семејството ?
Алфата е лидер на семејството и во секое семејство мора да постои само 1 Алфа.
Е сега доколку е некој почетник со кучиња тој нема да знае како правилно да се постави спрема кучето, а службените раси имаат карактер да се наметнуваат и сакаат да доминираат.
И многу лесно една службена раса може да стане Алфа доколку не се однесуваме правилно кон неа.

Значи кучето немора да го малтретираш, да не го храниш или да не го шеташ за да те нападне.
Кучето може да те нападне и доколку осети дека му се плашиш и дека си под него.
Многу зезната е ситуацијата кога кучето ќе стане АЛФА и кога ќе осети дека е лидер во семејството, и ете затоа се случуваат такви несреќи кучето да си го нападне/убие газдата, токму поради тој АЛФА статус.

А кој е крив за тоа ?
Пак е крив газдата бидејќи не успеал да му се постави правилно како што треба на кучето.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Поентата е дека немаш начин како да си ја докажеш поентата, затоа што поентата ти е заснована на слаба основа и не можеш никако да ја направиш вистинска поента, што значи дека и не е баш некоја поента. (y)

И да поентирам сега јас малку, еве што напиша другар ти Дамјан тука. Како тебе го бранеше питбулот (и неговите сродни подвидови) овака:

Арно ама кој ќе памти се што се пишува на разни места па еве што напиша пустиот Дамјан во друга тема:

Ајде сега да видиме каква семантичка демагогија ќе следува на ова... (бандог има 10% поразлични гени од питбул итд итн)
Глуп си или што е работава ? Он кажа дека гентески им е на питовите да напаѓаат кучиња ТОА Е ТОЧНО,а никаде не спомна дека се генетски селектирани да напаѓаат луѓе.А за другиов пример,се ти е објаснето,ги знае ете тетин му има,и кажува дека не би бил блиску до нив.
Повторувам,ЗНАЕ и ради тоа збори,да не речеш па мене ме критикуваш зошто јас зборам за питовите.
--- надополнето: Oct 17, 2011 6:30 PM ---
Изгледа пропушти дел од дискусијата, дозволи ми да се цитирам баш во врска со ова:

Ок еве се слагаме дека имаме една хипотетична ситуација со еден ретривер -ѕвер! ;)
Ај сега спореди ја таа ситуација со една аналогна таква ситуација ама овојпат со питбул/ротвајлер ѕвер.

- Искрено одговори ми, ако можеш, во која од овие две ситуации ќе поминеш полошо.... многу, многу полошо?

Тоа е поентата на потребата од оваков закон. Сите кучиња касаат ама сите кучиња НЕ УБИВААТ.
Тие кучиња од наведените опасни раси, еднаш кога ќе нападнат веројатноста да те убијат или осакатат е далеку далеку поголема од онаа кога ќе те нападне куче од друга раса, ретривер во твојот пример.
--- надополнето: Oct 17, 2011 12:36 PM ---

Ех, „срце„... мене ни девојка ми не ме вика така. Шегаџија си, а?

Еве што вика Вики

Накај 75% од гените на питбулот се во бандогот... Во секој случај што и да му измешаш на питбулот (освен хиена ваљда) не гледам како би го направило понестабилен од она што е.

Изгубено во преводот Дамјан, се случува, копи пејст итн. Ти не се срами, кажи си што се си галел...
Значи според тебе,треба да се тргнат питот стафордот,доберманот,ротт.да се остават другиве раси,и ако тие не нападнат,да кажеме,добро важно не е пит,шо има везе ако ме касна лабрадор ?Уште колку пати да ти кажеме дека маната кај тие опасни кучиња,не е дека се опасни,туку дека се силни,снажни ?? Дефинитивно не си заслужил да те вика срце девојка ти :drk:
--- надополнето: Oct 17, 2011 6:34 PM ---
@Lu

Toа е целта на твојот муабет, мене целта ми е да се запознаат луѓето со сите делови од проблемот.
Тоа што ти го дискутираш е само еден аспект на овој проблем.

Иако е очигледно дека питбулите конкретно имаат некој дефект во однесувањето (ненадејна склонот кон непровоциран напад), ние генерално се согласуваме во тоа како некои кучиња станале агресивни и кој ги направил да бидат агресивни. Тоа е јасно. Ама работата не е толку едноставна, нашата потреба е да го решиме проблемот - да спречиме човечки жртви а за тоа не се доволни маските и поводникот.

Ако веќе си ги прочитала сите 15 страни тогаш сигурно увиде дека 90% од ситуациите не се случени додека кучето е шетано од власникот.

Пак ќе се повторам. Тие кучиња од наведените опасни раси, еднаш кога ќе нападнат веројатноста да те убијат или осакатат е далеку далеку поголема од онаа кога ќе те нападне куче од друга раса, ретриверот во твојот пример. Зошто знаеш, тогаш кога ќе те нападнат вакви животни не ти е многу гајле дали газдата бил крив или на кучето му се упалиле гените па на некој начин те видело како плен или можеби закана. Тешко ќе се одбраниш и секако со последици.

Или и ти веруваш дека ништо од тоа не се случува и се е медиумска кампања?
ПАК ЌЕ ТЕ ПРАШАМ,ТИ ЌЕ ЕДУЦИРАШ ЛУЃЕ,КОЈ НЕМА НИКАКВО КУЧЕ,И СИ НЕМАЛ КОНТАКТ СО ТИЕ "ОПАСНИ" РАСИ ПОВЕЌЕ ОД 5 МИНУТИ ?!

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Имам и друг пример:другарка моја има 2 годишен златен ретривер,и у сред игра од чиста мира,ја касна за лице,па неколку конци има.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
@Lu

Воопшто не се осврна на моментот на целосно решавање на проблемот со безбедноста. Акцент на зборот целосно.

За ова другово, па зарем веруваш дека ама баш во сите смртни напади што ги пренесов овде проблемот било исклучиво предходно малтретирање на животните?

И да разграничиме и за тоа. Едно е малтретирањето на кое ги подложуваат тие кучиња кога ги тренираат за борби со други кучиња, а сосема друго е тоа што не му давал газдата доволно јадење. На еден куп други кучиња не им даваат доволно јадење, па не слушнавме за другиве раси што не се во тој список дека растргнале човек.

Почнуваме да се наоѓаме на иста бранова должина, барем по малку?

Никој не вели дека не си во право, само дека одбегнуваш да зборуваш за проблемот во целост и се задржуваш на само еден дел.
--- надополнето: Oct 17, 2011 1:46 PM ---

Никаде нема да одат, ќе си ги чувате како и до сега. Нормално со построги правила.
Но, нема да може да се увезуваат, продаваат и да се разможуваат. Вака ќе биде ако го донесат законот како што е во Австралија, Велика Британија итд
Многу помала е бројката на лабрадори што се чуваат со една кришка леб,пошо тие што ги чуваат така се психички пореметени,и бираат такви,силни кучиња.На водно имаш пример,со наркоман,кој чува ротт и тој ротт има нападнато неколку пати.Боље да не знаеш како го чува.Кај мене во маало,имам сретнато еден човек со 3 кучиња од низок раст,пропалица од човек,и едното е пореметено се пушта по нога без причина,и кога го прашав од што е вакво ? ми кажа дека му правел сам операција.Го прашав,како може ти да праиш операција на куче ? ми вика така бе го отворив(не ми текнува во целост) само знам дека на крај кога го прашав како не му течело крв,ми вика па оцет и бибер му ставив,и го прашав па го печело бе мрднат,ми вика куче е му помина.
Мислам дека ќе сватиш што сакам да ти кажам
--- надополнето: Oct 17, 2011 6:49 PM ---
Нема потреба од извинување.

Не разбираш, не се работи за вкусови кој која раса му се допаѓа или не, ниту за навредување на расите. Се работи само за фактите и за безбедноста. Фактите јасно говорат дека тие раси, меѓу кои и питбулот, се опасни и заради безбедноста се носат законите.

Реков дека не сум сигурен кое куче има најголем притисок на загризот исто како што реков дека не е релевантен притисокот туку самоконтролата кога да се употреби гризењето.
Заради таа контрола не го гледаш германскиот овчар како извршител на илјадници убиства и заради недостаток од истата таа контрола врз самите себе, питбулите имаат главна улога во истите тие илјадници регистрирани убиства. Да дел од тие случаи се делумно заради газдите ама не сите, и во сите случаи доаѓаат до израз и карактеристиките, гените на питбулите за кои никој не сакате да разговарате, туку ги отфрлате како еднострани известувања иако поголемиот дел доаѓаат од федерални државни агенции кои имаат законска обврска да даваат точни и комплетни информации.

Впрочем ако, цитирам, „Кангалот е куче со најјак угриз", тогаш зошто кангралот го нема во ниту еден регистриран убиствен напад? Зошто шарпланинецот, вучјакот го нема? Нели се и тие „големи„ кучиња?
Има и други големи и јаки кучиња ама за нив нема извештаи за напад и убиство. Не е дека нема малтертирани кучиња и од нив, и вучјаци, шарпланинци, па еве читам на вики и кангралите ги употребуваат за борби на кучиња. Зошто тие не убиваат?

Сите кучиња можат да нападнат и убијат по Вас. Тогаш зошто скоро секогаш се питбулите/ ротвајлерите/ кучињата од опасните раси тие што убиле човек??

Зошто баш тие кучиња се класифицирани како опасни раси и се опфатени со закони како такви во десетици земји ширум светот? Ајде бидете малку реални, вие македонските „љубители на кучиња„ знаете повеќе од цел свет?

Ајде да бидеме реални, нормално ако можеш. Конкретно прашање без вртење лево десно. :)

Според тебе:
- Ротвајлерот ако го не го шеташ и не го храниш доволно -тогаш е нормално истиот да те нападне и да те убие?
- Ама германскиот овчар ако го не го шеташ и не го храниш доволно -тогаш исто е нормално те да нападне и да те убие, по истата твоја нагласувам, логика?

Тогаш зошто има толку регистрирани убиства од ротвајлер и питбул, ама скоро ниеден од германски овчар иако вучјаците дефакто ги има многу повеќе на број?
Затоа што многу мал број(скоро ич) ги чуваат Г.О несовесни и петарди од сопственици,што оваму е обратно,многу помал број е што се ОК газдите,а петарди се повеќе зимаат такви силни и снажни раси.еве ти тоа што го бараше со питот,само немој да ми кажеш,ОК ова е само еден пит,што е со другите ?! http://www.youtube.com/watch?v=xIPzo-4NZWE&feature=related

Д

Дамјан_Amstaff

Гостин

Според тебе:

Зошто не напаѓаат кангалите и шарпланинците ? Запознај ги малце , спореди го карактерот нивни и на пит булот па ќе видиш зошто. На пит булот доколку му се скрши карактерот ,не го чувај дај го некаде. Според мене најтврдоглави се ,нај ИНАТ суштество , доколку не му докажеш дека ти си ГАЗДАТА ,додека спрема тебе нема почит...поарно не го чувај.

Питот не е за секого , не се кучиња за почетници ,многу напади баш се случени од ова ,кучето мисли дека е оно газда и што сака ќе прави.

Еве на пример некоја жена чува пит ,таа не сака он да биде агресивен , но со мазење и попуштање кучето ќе стане АЛФА и стоп нема...

А иначе овој закон никогаш нема да се донесе штом во Србија не е донесен , не треба за ништо ние да се секираме...

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Види зависи за што ги користат, можеби за таа апликација што ги намениле им одговара да не пуштаат кога ќе загризат. (y)

Видеото не можам да го видам сега дури вечер од дома, тука се јутјуб портите затворени на фајерволот. Ама во секој случај ќе се изненадам ако видам питбул да помине bark and hold техника.

Нема да навлегувам во детали за некои работи од ова (иако сакам). Ќе се задржам само на следново
За вучјакот велат дека има посилен угриз од овие раси, Димитри кажа мислам, може да се провери.

Поентата е следнава... како ни вучјакот ни другиве раси сите заедно собрани немаат ни 10% од смртните случаи предизвикани од овие опасните раси?

Уште ќе вртиме наокулу или го најдовме проблемот? (и решението)
Хахаха,кажи ми во која демократска држава и е потребно такво државно куче,кое ќе нема да го пушти навивачот,крадецот,криминалецот,и да го тргнат од него ќе мора да испукаат 8 куршуми ? хахаха
--- надополнето: Oct 17, 2011 9:55 PM ---
Зошто не напаѓаат кангалите и шарпланинците ? Запознај ги малце , спореди го карактерот нивни и на пит булот па ќе видиш зошто. На пит булот доколку му се скрши карактерот ,не го чувај дај го некаде. Според мене најтврдоглави се ,нај ИНАТ суштество , доколку не му докажеш дека ти си ГАЗДАТА ,додека спрема тебе нема почит...поарно не го чувај.

Питот не е за секого , не се кучиња за почетници ,многу напади баш се случени од ова ,кучето мисли дека е оно газда и што сака ќе прави.

Еве на пример некоја жена чува пит ,таа не сака он да биде агресивен , но со мазење и попуштање кучето ќе стане АЛФА и стоп нема...

А иначе овој закон никогаш нема да се донесе штом во Србија не е донесен , не треба за ништо ние да се секираме...
Дека се инати,СЕ.Дека не се за секого,точно е.Но на секое куче,и на пинч ако не му покажеш дека ти си газдата,ќе нема да слуша,нема да те слуша кога ќе му кажеш да се симне од каучот,ќе напаѓа и слично.
Но добро,не е истото со пинч и пит,али сепак,секое агресивно куче,може да те поремети психички,од пинч до кангал,што е и полошо од физички.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.158
Поени од реакции
34.693
@Vanlok

Германскиот овчар го нема во таа листа бидејќи тоа е овчарско куче како што гласи и самата раса - Германски овчар.
Значи немој да споредуваш овчарски кучиња со службени кучиња (Ротвајлер, Доберман...)

Кај службените кучиња многу полесно може да се развие агресија отколку кај овчарските кучиња.
Затоа секогаш се препорачува почетници и неискусни луѓе со кучиња да не зимаат службени раси бидејќи кај тие службени раси на кучиња е полесно да се развие / поттикне агресијата отколку кај другите раси.

Е сега доаѓаме до еден битен момент.
Алфата е лидер на семејството и ...

А кој е крив за тоа ?
Пак е крив газдата бидејќи не успеал да му се постави правилно како што треба на кучето.
Оф леле... :)

Фала што одвои време да го објасниш ова на... елементарно ниво. Мене ова ми е одамна познато ама на други може ќе им биде полезно.

Може ли сега да ја свичаме дискусијата едно 3 нивои погоре?
Ајде едно по едно.

Lu: „Е сега доаѓаме до еден битен момент.
Алфата е лидер на семејството и ...„

Ајде поозбилно малку, како ќе ги научиш сите луѓе на овакви работи? Луѓето не сакаат да учат кучешка психологија, сакаат некој брзо и безбедно да го реши проблемот.

- Ова важи за одгледување сопствено куче, каде односот се гради со тек на времето а не моментално и наеднаш, освен ако не си физички појак од кучето и многу спремен на борба.
Иди постави се како АЛФА на рандом питбулот или питбулите што ќе го/ги сретнеш некаде... Или прашај го Дамјан дали би сакал да проба да му се постави како АЛФА мажјак на бандогот на тетин му... :sneaky:

Ситуација: Ти си го шеташ кучето (сеедно кое) и ти се сипуваат љут питбул или четири. Немаш оружје.
Како ти ќе им се поставиш во АЛФА улога во 10те секунди што ти преостануваат?
Можеби ќе им се претставиш љубезно „Здраво јас сум Лу и јас сум АЛФА!„ (y)

Lu: „Значи немој да споредуваш овчарски кучиња со службени кучиња (Ротвајлер, Доберман...)„

- Не споредуваме овчарски со службени кучиња, или со ловечки или со какви и да е....
Овде ги споредуваме кучињата по тоа колку се опасни. По тоа колку која раса има документирани смртоносни напади врз луѓе. Акцент на „напади врз луѓе„.

Смртоносни напади од почеток на 2006та до крајот на 2008ма.
- 1во место Pit bull, 52 убиства, 59% од убиствата
- 2ро место Rottweiler, 12 убиства, 14% од убиствата
- 3то место American bulldog, 4 убиства, 5% од убиствата
извор: http://www.dogsbite.org/reports/dogsbite-report-us-dog-bite-fatalities-2006-2008.pdf
Не гледаме никаде ретривери лабрадори, пинчови, овчари.

Ако (кога) ќе се забранат овие раси, убиствата.... ќе ги нема.
И сеедно дали е газдата крив.
Газдата нема питбул/ротвајлер = питбул/ротвајлер не убиваат.

Крај на приказната.

L

Lu

Гостин
Ајде едно по едно.

Lu: „Е сега доаѓаме до еден битен момент.
Алфата е лидер на семејството и ...„

Ајде поозбилно малку, како ќе ги научиш сите луѓе на овакви работи? Луѓето не сакаат да учат кучешка психологија, сакаат некој брзо и безбедно да го реши проблемот.
Ако не сакаат да учат кучешка психологија и ако не сакаат да се информираат за кучињата пред да ги земат тогаш тоа си е нивен проблем.
Штом не сакаат да се инормираат за карактерот на кучињата, тогаш нека не се жалат како се нападнати и каснувани од сопствените кучиња.
Самите си се криви бидејќи не се интересираат за начинот на кој што размислуваат кучињата.
Верувај ако барем малку се заинтересираат и читнат некој совет од интернетот ќе избегнат многу проблеми и се ќе биде многу поедноставно.

Ситуација: Ти си го шеташ кучето (сеедно кое) и ти се сипуваат љут питбул или четири. Немаш оружје.
Како ти ќе им се поставиш во АЛФА улога во 10те секунди што ти преостануваат?
Можеби ќе им се претставиш љубезно „Здраво јас сум Лу и јас сум АЛФА!„ (y)
Добро се читаш ли ти што глупости пишуваш ?
Ај кажи ми како можам јас да се поставам АЛФА на ТУЃО куче ?
И тоа пази во рок од 10 секунди :pos:
NO COMMENT.

Lu: „Значи немој да споредуваш овчарски кучиња со службени кучиња (Ротвајлер, Доберман...)„

- Не споредуваме овчарски со службени кучиња, или со ловечки или со какви и да е....
Овде ги споредуваме кучињата по тоа колку се опасни. По тоа колку која раса има документирани смртоносни напади врз луѓе. Акцент на „напади врз луѓе„.
Ти праша кај е Германскиот Овчар во листата на „опасни кучиња“ со тоа директно го вмеша него во сосема друг тип на кучиња.
Затоа ти реков да не споредуваш (спомнуваш) Овчарско куче со Службено куче.

Смртоносни напади од почеток на 2006та до крајот на 2008ма.
- 1во место Pit bull, 52 убиства, 59% од убиствата
- 2ро место Rottweiler, 12 убиства, 14% од убиствата
- 3то место American bulldog, 4 убиства, 5% од убиствата
извор: http://www.dogsbite.org/reports/dogsbite-report-us-dog-bite-fatalities-2006-2008.pdf
Не гледаме никаде ретривери лабрадори, пинчови, овчари.
Нормало дека нема да видиш „мирољубиви раси“ (нарочно пишувам во наводници) бидејќи тие таканаречени мирољубиви раси никој не ги зима за борби и таквите раси најчесто ги зимаат нормални луѓе, а не искомплексирани идиоти кои што се курчат со кучињата и се фалат види види што може да направи мојот Питбул / Ротвајлер.

И како што кажав кај самите службени раси е полесно да се развие / поттикне агресија отколку кај другите видови на кучиња и затоа тие службени раси не се за секој бидејќи тие раси се наметливи и сакаат да бидат АЛФИ и доколку незнаеш како да се поставиш спрема кучето ќе настанат проблеми.

Ако (кога) ќе се забранат овие раси, убиствата.... ќе ги нема.
И сеедно дали е газдата крив.
Газдата нема питбул/ротвајлер = питбул/ротвајлер не убиваат.

Крај на приказната.
ОФ ЛЕЛЕ , ти стварно мислиш дека ако се забранат да се чуваат Питбули и Ротвајлери ќе нема смртни случаи ?
Мислиш дека еден Лабрадор не е способен да убие човек доколку сака ?

Знаеш што ќе биде ако се забранат Питовите и Ротвајлерите и сличните „опасни раси“ ?
Ќе почнат да ги зимаат „мирољубивите“ Златни ретривери, Лабрадор ретривери, Самоједи, Хаски и сл. раси за борби и ќе видиш како одма тие „мирољубиви раси“ ќе се претворат во вистински ѕверови способни да распарчат човек на лице место доколку сакаат.

Секое големо куче е способно и АКО САКА , може да убие човек и да го растргне и распарчи во рок од 5 секунди !!!

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.158
Поени од реакции
34.693
Добро се читаш ли ти што глупости пишуваш ?
Ај кажи ми како можам јас да се поставам АЛФА на ТУЃО куче ?
И тоа пази во рок од 10 секунди :pos:
NO COMMENT.
Ахем... поентата и беше во тоа дека не можеш да го направиш тоа.

Од каква корист им е тогаш твоето предавање за кучешката психологија на оние што се во опасност кога ќе ги нападне опасниот, љут, бесен, страшен... питбул! (y)

Знам, знам конфузно е со сите овие хипотетични ситуации, не е лесно да се разбере... Време е за вистински реален настан!

.
7 годишниот Танер имал проблем да се представи како алфа мажјак на 4 питбули и... и тие го растргнале на парчиња.

Не немам намера да се шегувам со ваква работа ама вака звучи обидот да им се објасни кучешката психологија на потенцијалните жртви. Ним не им требаат лекции како се дресираат кучиња туки животна средина безбедна за живот, средина во која нема да демнат крвожедни ѕверови...

http://www.dogsbite.org/dog-bite-statistics-fatalities-2008.php

Tanner Joshua Monk

7-years old | Breckenridge, TX

Tanner Joshua Monk, 7-years old, was found alone about 150 yards from his house and 50 to 75 yards from his neighbor's house where he had been playing with some friends. A passing driver saw Tanner lying next to the road with two pit bulls nearby. When she left her car, the dogs became aggressive and she called 911. Deputies arrived and shot the two dogs. The two pit bulls, along with two others seized at the scene, belonged to Tanner's neighbors. Both neighbors are being charged with a felony under Lillian's Law. [source citations]

Date of death: May 18, 2008 Chained: No
Breed of dog: Pit bulls (4) Relationship to dog: Non-family
Sex of dog: Unknown Owner of dog: Neighbor
Spay/Neuter: Unknown Multiple dogs: Yes
On/Off property: Off Criminal charges: Yes
--- надополнето: Oct 18, 2011 12:58 AM ---
.
.
.
.
.
.
...еве ти тоа што го бараше со питот,само немој да ми кажеш,ОК ова е само еден пит,што е со другите ?! http://www.youtube.com/watch?v=xIPzo-4NZWE&feature=related

Уффф... каков FAIL!

Абе Еducate dont, ти да не си нема кој да ме насмее. Ова е толку беден и лош обид за контрола на куче, што не знам што друго да ти кажам освен -фала за линкот. Навистина искрено благодарам.
Ова барав пред некој ден ама никако не можев да најдам. Совршено! (y)

Хахаха уште не можам да престанам да се смеам. Толку добро е истрениран питбулот што власникот го тегне за задните ноги да го натера да го одпушти. А помошникот, паметен. Си се облекол тој во фул заштитно одело. Што е сигурно сигурно е! ;)

Еве ќе ги поставам видеава сите да можат да уживаат и да споредат како треба а како не треба.

.
Ова е прва bark and hold тренинг сесија на холандски овчар. Прилично успешна.
Вака треба да изгледа куче што се контролира себе во опасна ситуација. Газдата на повик го контролира кога да нападне, кога само да лае и кога да отпушти и да се врати назад.

.
Е а ова е како не треба да изгледа контрола врз куче ниту пак самоконтрола на самото куче. За да натера да престане да гризе, газдата мора да го влече кучето за задните ноги. Обратете внимание на 1мин 02сек... Урнебес!
Еducate dont, фала уште еднаш.
Те молам најди ни уште вакви снимки. Одлично ми помагаш да покажеме колку контрола имаат газдите врз нивните питбули. Браво браво, добро свршена работа!

@Димитри
За снимката што ни ја линкаше попладнето можам само да кажам браво, корисен полициски примерок... за мирисање и наоѓање дрога.
Од друга страна, не видовме таму ништо од она за што зборевме предходно. Самоконтрола при напад. Пробај најди нешто релевантно за самоконтролата на питбулите во ситуации како борба, напад итн.

L

Lu

Гостин
Ахем... поентата и беше во тоа дека не можеш да го направиш тоа.

Од каква корист им е тогаш твоето предавање за кучешката психологија на оние што се во опасност кога ќе ги нападне опасниот, љут, бесен, страшен... питбул! (y)

Знам, знам конфузно е со сите овие хипотетични ситуации, не е лесно да се разбере... Време е за вистински реален настан!

Не немам намера да се шегувам со ваква работа ама вака звучи обидот да им се објасни кучешката психологија на потенцијалните жртви. Ним не им требаат лекции како се дресираат кучиња туки животна средина безбедна за живот, средина во која нема да демнат крвожедни ѕверови ...

Ова е прва bark and hold тренинг сесија на холандски овчар.
Добро ај објасни ми како може непознат човек да се постави како Алфа спрема туѓо и непознато куче ?
Кога зборам за Алфа статусот зборам за во домашната средина, значи газдата треба да се постави како Алфа спрема кучето, а доколку е обратна ситуацијата и доколку кучето го превземе Алфа статусот, тогаш доаѓа до сриозни проблеми.
Секое куче од било која раса може да стане Алфа доколку тоа му се дозволи.

Крвожедни ѕверови ?
Вау каков заклучок, а кој ги направил да бидат крвожедни ѕверови ?
Немој да ми кажеш дека самите си се родиле како крвожедни ѕверови.
Секое куче може да се направи и како ѕвер и како маче.

BTW научи ги расите, кучето од клипот што го имаше поставено не е Холандски овчар туку е Белгиски овчар - Малиноа.

И еве ти клип во кој што токму таа раса Белгиски овчар - Малиноа ја губи контролата и си го напаѓа сопствениот човек.

Види на 45 секунда од видеото како Белгиски овчар - Малиноа го зграпчува за рака тој полицаецот.
Јас колку што видов на целиот клип нитуедна Малиноа не ја послуша командата одма да го пушти „пленот“ туку мораа полицајците да ги тегнат наназат Малиноите за да пуштат.

Член од
13 август 2008
Мислења
1.145
Поени од реакции
893
Добро ај објасни ми како може непознат човек да се постави како Алфа спрема туѓо и непознато куче ?
Кога зборам за Алфа статусот зборам за во домашната средина, значи газдата треба да се постави како Алфа спрема кучето, а доколку е обратна ситуацијата и доколку кучето го превземе Алфа статусот, тогаш доаѓа до сриозни проблеми.
Секое куче од било која раса може да стане Алфа доколку тоа му се дозволи.

Крвожедни ѕверови ?
Вау каков заклучок, а кој ги направил да бидат крвожедни ѕверови ?
Немој да ми кажеш дека самите си се родиле како крвожедни ѕверови.
Секое куче може да се направи и како ѕвер и како маче.

BTW научи ги расите, кучето од клипот што го имаше поставено не е Холандски овчар туку е Белгиски овчар - Малиноа.

И еве ти клип во кој што токму таа раса Белгиски овчар - Малиноа ја губи контролата и си го напаѓа сопствениот човек.

Види на 45 секунда од видеото како тренирана Малиноа го зграпчува за рака тој полицаецот.
Јас колку што видов на целиот клип нитуедна Малиноа не ја послуша командата одма да го пушти „пленот“ туку мораа полицајците да ги тегнат наназат Малиноите за да пуштат.

Lu проблемот како да се реши, ако сопствениците изоставуваат основно правило на носење маска и ланец.
Ете има закон ама не се почитува.
Бидејќи законот не е почитуван од луѓето што чуваат кучиња, оние кои не чуваат или не се љубители на кучиња имаат право да реагираат.
Да бидеме реални, во Македонија се форсираат и одгледуваат питови ради борби, а на ниеден сопственик на чело не му пишува зошто го чува кучето.
Истите кучиња кои се тренирани за борби, меѓу луѓето шетаат без маска и ланец.
Што значи моментално единствен излез е зауздување на таа раса, зашто неконтролирано ги парат. Секој втор оглас е за продавање на пит бул.

Тој што е љубител на ваквата раса, не верувам дека ќе му пречат одредени измени во законот. Баш напротив. Би требало да му биде мило, затоа што нема да може секој да чува пит бул и истиот да го малтретира ради пари.

Kajgana Shop

На врв Bottom