- Член од
- 12 октомври 2011
- Мислења
- 1.942
- Поени од реакции
- 711
Ти пишав горе,ТИ ЛИ ГИ ЗНАЕШ ЛИЧНО ТИЕ ЛУЃЕ БРЕ ЧОВЕК ? НЕ БИДИ НАИВЕН(ВО ПРЕВОД ЗНАЕШ ШТО ЗНАЧИ ТОА) ОВА ГО ПИШУВАЛ НОВИНАР ИЛИ КОЈ И ДА Е,И ЈА ЗНАЕ САМО ПОСЛЕДИЦАТА,А КАКО ДОШЛО ДО ТОА ?!Да беше питбул наместо вучјак во видеото што ни го линкаше, немаше новинарот да помине само со гребаници.
Тоа што го кажа за гермаските овчари можеби и си во право ама јас никаде не видов случај каде вучјак напаѓа член од семејство и го убива.
За разлика од многубројните случаи со домашни питбули кои воопшто не биле тренирани ниту користени за насилство а сепак нападнале и убиле член на семејството.
Еве уште еден таков пример од оваа година од прошлиов август, каде е убиена бремена жена од домашен питбул.
Иронијата е што жената инаку била активист во група што се залагала за правата на питбулите и била против „дискриминацијата„ кон оваа раса кучиња...
--- надополнето: Oct 16, 2011 2:49 PM ---
КАКО БРЕ ЧОВЕК,ќе едуцираш ти,кога само ќе му кажеш,дека у сад се забранети,и мора да ги забраниме и ние,потпишете тука ?! а ако те праша некој,сте имале вие ? што ќе му одговориш ? Преку такво ми е веќе од такви луѓе,како оние што живеат 30 години у Германија,се полни кеш и ќе дојде у Мк и ќе ми драпа мадиња за како е лоша држава,немало демократија или незнам што таму ! такви све треба на плоштад да се бесат,сите знаете све,а уствари појма немате !!!Баш така Educate dont discriminate, и јас ова го пишувам многу повеќе за некој разумен одколку за тебе. Јавноста треба да се информира за она што се случува.
Не случајно отпор кон ваков закон прават 99% сопствениците на овие раси, питбул, ротвајлер итн. Верувајте дека повеќето од обичните луѓе не ни знаат дека во светот има овакви закони или дека треба и ќе се донесе кај нас во догледно време. Тие луѓе и треба да се информираат и тоа е една од главните цели на оваа тема.
Во првиот момент кога носење на ваков закон ќе дојде на ред, владата (која и да биде тогаш) законот ќе го донесат експресно. Затоа што кога тогаш ќе треба и ова да се усогласи со ЕУ законската легислатива. Било каква евентуална анкета, референдум или што и да е, ако воопшто има такво испитување на јавното мнение, ќе поминат глатко.
Дали и кој е крив за последиците од нападите од питбул, власникот или кучето... просечниот граѓанин не го интересира ни дел од тоа колку што го интересира спречувањето на нападите.
Сите знаат дека најбрз, наједноставен и најлесен начин за тоа е носење на закон.
Како што тоа веќе е сторено во најголемиот дел земји во светот.
Јас и Вие нема ниту да го донесеме или ниту да го спречиме носењето на законот ама затоа можеме да ја едуцираме јавноста.
Ти Educate или било кој од противниците на оваков закон, повели обиди се да го направиш на твој начин а од мене еве следува прв напис (од долгата предстоечка серија) за конкретни и вистинити случаи за напади завршени со смрт на жртвата, извршени од питбул, ротвајлер или слични раси.
Само што овој пат нема да ги кријам во споилер.
Краток превод: Семејството чувало 6 вакви кучиња и ниедно од нив не било тренирано или користено за борби. Кучињата не биле злоставувани на никаков начин и биле уредно означени со микрочип како што барал законот.
За време на обична вербална расправија, питбулот на мајката ја напаѓа и убива ќерката.
Питотот кога во расправата мајката го повишила тонот ја нападанал ќерката и ја загризал за врат со што ја убил. Кучето не го пуштало загризот во вратот се додека не било застрелано од полицаец.
--- надополнето: Oct 16, 2011 2:51 PM ---
Колку си паметен,браво ! Не треба сите да купите питови,да се информирате,да прошетате пит,па тогаш да зборите ! Цезар Милан,има 2(сега има 1,другиот му умре) питови.И,ќе ми кажеш дека он е глуп,и дека сака да се фура со питовите ?! а го бараат сите власници на лабрадор,пинч,г.о и други раси.Размисли малце,зошто,Цезар земал баш пит,од сите можни раси ?! Нормално,неможеш да си одговориш,ПОШО НЕМАШ ПОЈМА !!!!Твое право е да ги сметаш анализите и статистиките за излишни.
Фактот дека во толку земји ова е законски третирано зборува сам по себе. Претпоставувам дека и на тие влади им било јасно ова што го зборуваш, ама биле свесни дека единствен начин да ја контролираат ситуацијата е со ваков закон. Закон кој на жалост, ќе ги опфаќа и оние добронамерни власници како тебе, покрај секаквите будали, како што напиша ти, што одгледуваат и продаваат питбули, и ги дресираат (малтретираат) за борби.
Во врска со мене, точно е дека немам лично искуство со овие раси. Ама да карикирам малку, не мора да играм кошарка професионално, за да можам да ја следам и да ја коментирам.
Да бидеме реални. Овие кучиња се најмногу 3-5% од вкупната популација на педигрирани или барем расни кучиња (така е барем во светот). А вкупниот број на луѓе што се власници на кучиња е секако помал од бројот на оние што не се... Значи ли тоа дека толкаво мнозинство нема збор во ваква ситуација?
Или треба сите да купиме по еден питбул?
По можност од Цезар Милан, се разбира.
--- надополнето: Oct 16, 2011 2:53 PM ---
Пак не одговараш на моите прашања,или ги бришеш !! 1.СИ ИМАЛ ЛИ БИЛО КАКВО КУЧЕ ДО СЕГА ИЛИ ИМАШ ? 2.ДАЛИ ГО ПРОЧИТА ПРИМЕРОТ КОЈ ТИ ГО ДАДОВ СО ДОБЕРМАНОТ И ДЕТЕТО ?Баш така Educate dont discriminate, и јас ова го пишувам многу повеќе за некој разумен одколку за тебе. Јавноста треба да се информира за она што се случува.
Не случајно отпор кон ваков закон прават 99% сопствениците на овие раси, питбул, ротвајлер итн. Верувајте дека повеќето од обичните луѓе не ни знаат дека во светот има овакви закони или дека треба и ќе се донесе кај нас во догледно време. Тие луѓе и треба да се информираат и тоа е една од главните цели на оваа тема.
Во првиот момент кога носење на ваков закон ќе дојде на ред, владата (која и да биде тогаш) законот ќе го донесат експресно. Затоа што кога тогаш ќе треба и ова да се усогласи со ЕУ законската легислатива. Било каква евентуална анкета, референдум или што и да е, ако воопшто има такво испитување на јавното мнение, ќе поминат глатко.
Дали и кој е крив за последиците од нападите од питбул, власникот или кучето... просечниот граѓанин не го интересира ни дел од тоа колку што го интересира спречувањето на нападите.
Сите знаат дека најбрз, наједноставен и најлесен начин за тоа е носење на закон.
Како што тоа веќе е сторено во најголемиот дел земји во светот.
Јас и Вие нема ниту да го донесеме или ниту да го спречиме носењето на законот ама затоа можеме да ја едуцираме јавноста.
Ти Educate или било кој од противниците на оваков закон, повели обиди се да го направиш на твој начин а од мене еве следува прв напис (од долгата предстоечка серија) за конкретни и вистинити случаи за напади завршени со смрт на жртвата, извршени од питбул, ротвајлер или слични раси.
Само што овој пат нема да ги кријам во споилер.
Краток превод: Семејството чувало 6 вакви кучиња и ниедно од нив не било тренирано или користено за борби. Кучињата не биле злоставувани на никаков начин и биле уредно означени со микрочип како што барал законот.
За време на обична вербална расправија, питбулот на мајката ја напаѓа и убива ќерката.
Питотот кога во расправата мајката го повишила тонот ја нападанал ќерката и ја загризал за врат со што ја убил. Кучето не го пуштало загризот во вратот се додека не било застрелано од полицаец.