Бугарски пасош - Да или не?

• Креатор на темата Креатор на темата DANI_M
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Ај што сум напишала контрадикторно, многу ме интересира.

Еве ти паралела.

Атеист сум - ама не ги гаѓам верниците со јајца на Велигден.
Националист сум - ама не ги гаѓам бугарофилите со јајца кога ќе сфатам дека се бугарофили.

Понатаму.
Атеист сум - ама ги почитувам христијанските и муслиманските белези оставени на ова тло. Тие во голема мера ја градат нашата историја и креираат нашата судбина.
Националист сум - ама немам проблем да живеам било кого од било која националност.

Понатаму.
Припаѓам на десничарска идеологија, но не оправдувам се и не верувам во се. Тоа по дефиниција значи дека размислувам, апстрахирам важно од неважно, разликувам правилно од неправилно... и на крајот имам свој карактер, не сум по калап правена.

Според ова, запали ја книшката на ВМРО и зачлени се во Либерална Партија, или ВМРО-Либерална, ако постои таква.Ако не е тајна, колку години имаш? Ми изгледа дека расправам со дете од 18год.Пасивно-агресивна личност?

Според ова, запали ја книшката на ВМРО и зачлени се во Либерална Партија, или ВМРО-Либерална, ако постои таква.Ако не е тајна, колку години имаш? Ми изгледа дека расправам со дете од 18год.Пасивно-агресивна личност?

Имам 20, не е тајна, ми пишува на профил.
Либералните партии не се националистички.
А мене најважна кауза ми е нацијата, македонштината.

Припадник на ВМРО не е по дифолт православен.
Пример е Борис Трајковски - протестант.
Па сепак беше ВМРО, и сепак беше претседател на РМ.

Плус тоа, атеист во демо-христијанска партија, yeah right.
Демохристијанска партија значи дека партијата ја има во своите постулати христијанската етика. Не мора да бидеш христијанин да си член на ВМРО-ДПМНЕ. Атеистите без никаков проблем можат да станат членови. Тоа им го гарантира и статутот:
Член 7
ВМРО-ДПМНЕ е народна партија со демохристијанска ориентација, која се заснова врз христијанско поимање за човекот и дава етичка основа за одговорна политика. Партијата во исто време е одговорна кон секој, кој ги почитува дотоинството и слободата на другите луѓе, како и од нив изведените темелни вредности на партиската политика. Тоа е основа на заедничкото дејствување на христијаните и нехристијаните во ВМРО-ДПМНЕ.

Тие не само што не се подобри, полоши се и од бугарофилите. И од двете партии.
Малкумина сме што поддржуваат идеологија.
Повеќето поддржуваат кој уништува поидеално.
Но тоа не е причина да дигнеме раце.

Навистина незнам која идеологија ја подржуваш ти, но колку што разбрав на вмро дпмне ќе да е. Дали е идеологија за градење демократска и силна држава тоа што ги ослободија учките од вејце, од мавровски работници и карпалак случаите, тие балистички потомци направија поголем зулум отколку турците за 500 години. Дали е идеологија да се амнестираат ш.иптарските бунтовници а Јохан да ги гледа децата низ решетки. И дали е идеологија да се продадат за политички цели 12-те киднапирани Македонци од Непроштено. Или идеологијата има кратка меморија.
--- надополнето: Oct 13, 2011 12:59 AM ---
Македонците го издржаа притисокот?????????Ако аљбанците ако не излезат на сила 25%-30%знаеш ли што ќе се случи?

Што ќе се случи? Се додека постојат исплашени како тебе ќе витка кичма нацијата, во 2001 после првиот ден пукање пола град побегна, така не се брани држава!

Навистина незнам која идеологија ја подржуваш ти, но колку што разбрав на вмро дпмне ќе да е. Дали е идеологија за градење демократска и силна држава тоа што ги ослободија учките од вејце, од мавровски работници и карпалак случаите, тие балистички потомци направија поголем зулум отколку турците за 500 години. Дали е идеологија да се амнестираат ш.иптарските бунтовници а Јохан да ги гледа децата низ решетки. И дали е идеологија да се продадат за политички цели 12-те киднапирани Македонци од Непроштено. Или идеологијата има кратка меморија.

Ти мешаш поими. Многу.
Идеологија е едно, постапки на одредени личности, сосема друго.
Расчисти си со тоа.

Инаку, дел од ВМРО беше и Љупчо, ама повеќе не е, заради работењето во интерес на бугарштината. Исто и Љубе, за кого многу се вложуваше и многу се лобираше, заради тој Јохан гние таму. Јохан, чисто информативно, сеуште е дел и ќе биде дел од оваа партија и идеологија.

Како што можам да забележам, а не пратам политика последно време многу, од опозицијата планираат реформи и исфрлување на деструктивните личности од тој блок.

Тоа е напредок, според мене голем. Различните идеологии не мора по дифолт да значат и лична пресметка (како што е сеуште кај нас), можат да значат и 2 различни мислења за 1 работа, и да се прифаќа попродуктивното мислење.

Десничарска идеологија е едно, а нашата политичка сцена сосема друго.
На форумот е забранета политика, и тука ќе престанам јас со тоа, а ти разграничи што е идеологија, а што постапки на одредени личности.

Ти мешаш поими. Многу.
Идеологија е едно, постапки на одредени личности, сосема друго.
Расчисти си со тоа.

Инаку, дел од ВМРО беше и Љупчо, ама повеќе не е, заради работењето во интерес на бугарштината. Исто и Љубе, за кого многу се вложуваше и многу се лобираше, заради тој Јохан гние таму. Јохан, чисто информативно, сеуште е дел и ќе биде дел од оваа партија и идеологија.

Како што можам да забележам, а не пратам политика последно време многу, од опозицијата планираат реформи и исфрлување на деструктивните личности од тој блок.

Тоа е напредок, според мене голем. Различните идеологии не мора по дифолт да значат и лична пресметка (како што е сеуште кај нас), можат да значат и 2 различни мислења за 1 работа, и да се прифаќа попродуктивното мислење.

Десничарска идеологија е едно, а нашата политичка сцена сосема друго.
На форумот е забранета политика, и тука ќе престанам јас со тоа, а ти разграничи што е идеологија, а што постапки на одредени личности.

Види постапките ги носи лидерот, кој мора да се придржува до идеологијата на партијата бидејќи според истата тој е и донесен на власт. Ти си гласал за него на избори бидејќи си верувал дека ќе ја практикувал дотичната идеологија.

Инаку ти како веруваш во идеологијата на дпмне, на она што е пишано на хартија или на постапките и принципите што ги прават лидерите на таа партија?

Види постапките ги носи лидерот, кој мора да се придржува до идеологијата на партијата бидејќи според истата тој е и донесен на власт. Ти си гласал за него на избори бидејќи си верувал дека ќе ја практикувал дотичната идеологија.

Инаку ти како веруваш во идеологијата на дпмне, на она што е пишано на хартија или на постапките и принципите што ги прават лидерите на таа партија?

Кој беше лидер во посечните настани кои ги опиша ти и каде е тој сега?
Пиши ми на профил, ПП, овде е забрането и ќе бидеме избришани.

Кој беше лидер во посечните настани кои ги опиша ти и каде е тој сега?
Пиши ми на профил, ПП, овде е забрането и ќе бидеме избришани.

Ако нека не избрише.

Кој бил лидер знаеме и каде е, остави го него минато е. Кажи ти за актуелниот, 5 години на власт е, која идеологија он ја спроведува. Личната или партиската?
Зошто не верувам дека во идеологијата на дпмне стои: ќе амнестираме тешки масакри, ќе дигнеме раце од исчезнати државјани во сопствена држава, а по 10 години внатре државен конфликт сеуште ќе имаме раселени лица.

И однапред не спомнуј дека се дрнкал со економија пошо познавам прилично голем број на невработени лица кои и после 7-8 години пријавување во агенција, сеуште се невработени.

Ако нека не избрише.

Кој бил лидер знаеме и каде е, остави го него минато е. Кажи ти за актуелниот, 5 години на власт е, која идеологија он ја спроведува. Личната или партиската?
Зошто не верувам дека во идеологијата на дпмне стои: ќе амнестираме тешки масакри, ќе дигнеме раце од исчезнати државјани во сопствена држава, а по 10 години внатре државен конфликт сеуште ќе имаме раселени лица.

И однапред не спомнуј дека се дрнкал со економија пошо познавам прилично голем број на невработени лица кои и после 7-8 години пријавување во агенција, сеуште се невработени.

Реков, политика ќе бистриме кај мене на профил, не тука.
Ако сакаш, повели, добредојден си.

Абе види ти започна со идеологиите на партијата и ја внесе политиката на темава. Инаку не ми се "бистри" многу политика зошто после муабетот го колнам бог што сум се родил тука!

Абе види ти започна со идеологиите на партијата и ја внесе политиката на темава. Инаку не ми се "бистри" многу политика зошто после муабетот го колнам бог што сум се родил тука!

Не би рекла дека внесов политика во темата.
Бев прозвана, зошто не кријам дека сум партиски определена.
Само одредени фаци тука пробуваат да го злоупотребат тој факт.
Не е ниту важно тоа во врска со темата.
Поздрав, се најдобро.

Епа тука е проблемот-партијата,едноставно ќе ја браниш дури и да греши,ајде еве како патриотка откажи се од членството како реакција на хашките случаи или ќе ја правдаш партијата дека тоа било подобро ДУИ отколку да ја земат државна безбедност ака мијалков ејџнси.
--- надополнето: Oct 13, 2011 2:04 AM ---
Десничарска идеологија е едно, а нашата политичка сцена сосема друго..

И погоди што-кај нас десничариве(покрај лоботомијата) применуваат крајно левичарска економска политика:vozbud:

Според податоците, многу неспособен народ сме биле...околу 43.000 со високо образование и 110.000 среднисти не се способни да најдат работа. Од 298.800, околу 190.000 или 64% чекаат за работа над 4 години. Со ВСС околу 12.000 чекаат над 4 години.
Македонија (па и не само Македонија) е мала земја за да апсорбира цела работна сила. Затоа државата треба да овозможи услови, со отворен пазар и можности, пазар за роба и услуги, но и за работна сила. Затоа народот се израдува на падот на безвизниот режим како на главна добивка на лото...со тоа гледаа шанса нивните деца да ги пратат негде горе, на работа и евентуално ако се снајдат, да останат таму. Заради повеќе можности, подобри услови за живеење, повисок стандард...Кога не можат директно од нашата држава, се снаоѓаат преку онаа која им овозможува најлесни услови. Не само стомакот и вработувањето туку и општата состојба во земјава (и немањето крај на темниот тунел, напротив уште подлабока темница за младежот) придонесува граѓаните да гледаат излез надвор.
Сигурно е лошо што се случува ова за самата држава, но за намалување на одливот преку бугарски (па и други) пасоши би требало да се подзамислат лидерите и да создадат услови да се намали оваа појава. Ова е само еден показател до каде сме "напред" како држава во однос на другите.

Според податоците, многу неспособен народ сме биле...околу 43.000 со високо образование и 110.000 среднисти не се способни да најдат работа. Од 298.800, околу 190.000 или 64% чекаат за работа над 4 години. Со ВСС околу 12.000 чекаат над 4 години.
Македонија (па и не само Македонија) е мала земја за да апсорбира цела работна сила. Затоа државата треба да овозможи услови, со отворен пазар и можности, пазар за роба и услуги, но и за работна сила. Затоа народот се израдува на падот на безвизниот режим како на главна добивка на лото...со тоа гледаа шанса нивните деца да ги пратат негде горе, на работа и евентуално ако се снајдат, да останат таму. Заради повеќе можности, подобри услови за живеење, повисок стандард...Кога не можат директно од нашата држава, се снаоѓаат преку онаа која им овозможува најлесни услови. Не само стомакот и вработувањето туку и општата состојба во земјава (и немањето крај на темниот тунел, напротив уште подлабока темница за младежот) придонесува граѓаните да гледаат излез надвор.
Сигурно е лошо што се случува ова за самата држава, но за намалување на одливот преку бугарски (па и други) пасоши би требало да се подзамислат лидерите и да создадат услови да се намали оваа појава. Ова е само еден показател до каде сме "напред" како држава во однос на другите.

Самата држава/влада има извесен ќар од целата ситуација. Ем не ги вработува, т.с. не се мачат да направат проекти за развој на вработувањето и привлекување на грин филд инвестиции од странство, па и олеснување на условите за отварање на сопствен бизнис и стимулирање на веќе постоечките компании да се шират.

Просечен млад човек нормално невработен, не гледа иднина во Македонското општество ќе си земе туѓ пасош и ќе замини на север. Таму ќе работи и ќе испраќа пари на домашните. Државата нормално ќе млати данок(сметки од струја, вода, телефони, комуналии, нафтени деривати, производи и се останато освен воздух) од истите средства. На година две ќе си дојде дома, ќе внесе нови средства во пазарот. Владата ќе го избрише од списокот на невработени(бидејќи нели не се пријавува) и ќе се фали како ја намалила невработеноста од 34% на 31%.
Уште да ги споменам и студентите на диспензирани и какви не факултети, кои после средно нели не оди во список на невработени туку сеуште се води како ученик.
Никој не ни е крив што сме нем народ, во америка при толку услови за вработување и развој на кариера, секој ден си протестираат на волт стрит против капитализмот. А ние ќутиме...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom