Кумановски речник!

Forrest Gump

низа1
Член од
12 ноември 2009
Мислења
7.038
Поени од реакции
29.618
Зборив две плавуше. Прва вика:
-Доктор ми кажа наредну недељу да живу само на јабуке.
Овај друга: - А што ако паднеш?

Поголем син ву вика на мајку му:
-Мамо ма, бебето ме искуба!
Мајка му: -Ништо не ти е, сине, оно не знае што е болка..
По некое време, слуша се од другу собу куде плаче бебе, црка! Трчи мајка му и од тамо искача син ву:
-Е СК ЗНАЕ!

Некој човек си живеаја преко 7 рида, 7 дола, 7 реке, 7 планине, 7 мориња, 3 океана и разбудија се едно сабајле и вика: - У пи*ку материну куде живу ја?!!!

bozhe petra

i love rock n' roll
Член од
5 јули 2011
Мислења
38
Поени од реакции
12
може една молба
ми треба приказна на дијалект за у школо ако не ви е тешко да напишете некоја:)
ке ви бидам благодарна

Член од
9 октомври 2011
Мислења
1
Поени од реакции
0
Е пријателчиња, има ли некој Онлајн да ми помогне со овој текст за другарството да го преведи на некој народен македонски дијалект (еве нека биде кумановски), на мојата ќеркичка и бараат на школо за утре. Благодарам...
[to e drugarstvo?

Nekoj koj }e ti dade motiv da saka{ nekogo,
`elba da prodol`i{ ponatamu,
so~uvstvo koga ti e te{ko,
pomo{ koga navistina ti treba,
nekoj koj }e te soslu{a bez razlika kolku e ~asot,
nekoj koj }e podade raka i ke ti ka`e kolku te saka.

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
Е пријателчиња, има ли некој Онлајн да ми помогне со овој текст за другарството да го преведи на некој народен македонски дијалект (еве нека биде кумановски), на мојата ќеркичка и бараат на школо за утре. Благодарам...
[to e drugarstvo?

Некој кој ќе ти даде мотив да сакаш некога,
жељу да продужиш понатамо,
сачуство к’д ти е тешко,
помош к’д стварно ти треба,
некој кој ќе те са’слуша без разлику колко е сат,
некој кој ќе ти даде руку и ќе ти каже колко те сака.

HardCore

Cylon
Член од
4 февруари 2010
Мислења
139
Поени од реакции
38
[to e drugarstvo?

Некој што ке ти даде мотив да сакаш некога,
жељу да продужиш даље,
саучешќе к'д ти е тешко,
помоќ к'д стварно ти треба,
некој што ке те саслуша без разлике колко е саaт, (се изговара сат)
некој што ке ти пружи руку и ке ти каже колко те сака.

Член од
9 април 2011
Мислења
810
Поени од реакции
1.043
Некој што ке ти даде мотив да сакаш некога,
жељу да продужиш даље,
саучешќе к'д ти е тешко,
помоќ к'д стварно ти треба,
некој што ке те саслуша без разлике колко е саaт, (се изговара сат)
некој што ке ти пружи руку и ке ти каже колко те сака.
Овој повише е српски него кумановски

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.161
Поени од реакции
18.202
Не сум од Куманово ,ама и мене така ми изгледаше од прва.Чекав потврда од некој Кумановац.

Добар виц:
Знаете ли зашто прва пушка е пукнала прво у Прилеп, па после у Куманово?
-Па прилепчани викав „ебаго“ а ми „да га ебу“!

HardCore

Cylon
Член од
4 февруари 2010
Мислења
139
Поени од реакции
38
Кумановски език е саставен од много србизми, чак што више, отприлике исто се збори до Ниш и Прокупље.
На пример, понатамо, сачувство???(стварно не знам кој га користи овј збор у Куманово),помош не е кумановски, тој е можда прифатено од дншњи деца кои су под голем утицај на сељаци досељеници у поблиски населбе около град.
--- надополнето: Oct 12, 2011 6:12 PM ---
Не сум од Куманово ,ама и мене така ми изгледаше од прва.Чекав потврда од некој Кумановац
А ти што не си од Куманово, што и да кажу или напишу на кумановски, тебе ке ти звучи српски.

Член од
9 април 2011
Мислења
810
Поени од реакции
1.043
Кумановски език е саставен од много србизми, чак што више, отприлике исто се збори до Ниш и Прокупље.
На пример, понатамо, сачувство???(стварно не знам кој га користи овј збор у Куманово),помош не е кумановски, тој е можда прифатено од дншњи деца кои су под голем утицај на сељаци досељеници у поблиски населбе около град.
Знам дека е составен од србизми и имамо много слични работе сс српски език, само ти укажују дека тј над тебе што постираја, поубаво га напишаја, него ти.

HardCore

Cylon
Член од
4 февруари 2010
Мислења
139
Поени од реакции
38
Знам дека е составен од србизми и имамо много слични работе сс српски език, само ти укажују дека тј над тебе што постираја, поубаво га напишаја, него ти.
А треба ли да звучи пубаво или да е на кумановски?

HardCore

Cylon
Член од
4 февруари 2010
Мислења
139
Поени од реакции
38
епа имаш грешку, не е РАЗЛИКЕ, него разлику, и сви користив понатамо,и тој повише га користив него даље
O.K. Ти си у право, ја не сам.
Збори си га твој кумановски а ја мој.

Член од
18 октомври 2011
Мислења
2
Поени од реакции
3
Aj zdravo na svi ja sam nov na forum bs e interesan pa sakam malko da se druzu dokolko mi dozvolite.
--- надополнето: Oct 18, 2011 5:43 AM ---
Баба Цвета сакалa да ги провери свои три зета колко гу сакав, и решила да ги тестира.
Викнала га првога зета на гости и рипнала у реку да се дави. Зет рипнаја по њума и гу спасија. Јутре д’н пред његову куќу осмнаја нов Фиќо с’с поруку: Пуно фала – твоја баба.
Другу недељу викнала га другога зета и исто. Рипнала да се дави, зет улегнаја у реку и гу спасија. И баба Цвета и на њега му купила ново Фиќо с’с поруку: Пуно фала - твоја баба.
Треќу недељу викнала га и најмалога зета и исто. Рипнала у воду да се дави.. а зет завртеја главу и баба Цвете се удавила. Јутре д’н пред његову куќу осмнаја нов Ауди с’с поруку: Пуно фала – твој дедо.

Член од
19 декември 2010
Мислења
246
Поени од реакции
296
А треба ли да звучи пубаво или да е на кумановски?
А,твој што е ед’н кумановски што да ти кажу;).
--- надополнето: Oct 19, 2011 8:47 AM ---
--- надополнето: Oct 12, 2011 6:12 PM ---

А ти што не си од Куманово, што и да кажу или напишу на кумановски, тебе ке ти звучи српски.
Кумановски дијалект нема никакву врску сас Ниш и Прокопуље.Неколку пута сам бија у Врање,Лесковац и тамо да им збориш на кумановски 80% нема ништо да те разберев.Ако ги слушаш ти локални кумановски Срби и до Белград се збори кумановски.Нормално свако погранични места имав влијанија едни од други.Кумановци што имав малко повише симпатију спрема Србију намерно и свесно додавав спрски зборови за да би гу покажале туј њину симпатију јавно.Плус,кумановски дијалект највише прими српски зборови к’д почнасва да се доселуев спрски официри и војска у склоп на ЈНА.Стар кумановски нема врску сас т’ј што се зборија за време на Југославију.Млади генерацие у Куманово задњи 10 године почнасва попол’ка да исфрљуев много српски зборови и србизми што ги примиле наши родители и постари генерацие за време на Југославију.Земи малко прочитај некои старокумановски речници и ќе видиш за што ти збору.И у скопски, тетовски има много србизми коишто се примисва за време на Југославију.Тој е тој одприлике.

HardCore

Cylon
Член од
4 февруари 2010
Мислења
139
Поени од реакции
38
А,твој што е ед’н кумановски што да ти кажу;).
--- надополнето: Oct 19, 2011 8:47 AM ---

Кумановски дијалект нема никакву врску сас Ниш и Прокопуље.Неколку пута сам бија у Врање,Лесковац и тамо да им збориш на кумановски 80% нема ништо да те разберев.Ако ги слушаш ти локални кумановски Срби и до Белград се збори кумановски.Нормално свако погранични места имав влијанија едни од други.Кумановци што имав малко повише симпатију спрема Србију намерно и свесно додавав спрски зборови за да би гу покажале туј њину симпатију јавно.Плус,кумановски дијалект највише прими српски зборови к’д почнасва да се доселуев спрски официри и војска у склоп на ЈНА.Стар кумановски нема врску сас т’ј што се зборија за време на Југославију.Млади генерацие у Куманово задњи 10 године почнасва попол’ка да исфрљуев много српски зборови и србизми што ги примиле наши родители и постари генерацие за време на Југославију.Земи малко прочитај некои старокумановски речници и ќе видиш за што ти збору.И у скопски, тетовски има много србизми коишто се примисва за време на Југославију.Тој е тој одприлике.
Како е кумановски език прифатија повише македонизми, такој е и у Ниш и Прокупље сас србизми, па такој ск се све повише осеќа разлика у дијалекти. А тој сас ЈНА нема везе.

Kajgana Shop

На врв Bottom