Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Не, тебе те прашувам што мислиш. Јас знам како се изјасниле. Познавам сигурно едно 50 луѓе кои имаат Бугарски пасоши. Ги заболе стапот за Бугарија и за Бугарите.
Немој да бидеш смешен, со сила убавина не бидува...
Jaс ти кажувам што мислам. За да се изjaснуват еднаж вака, друг пат онака, трет пат един бог знае како - те не знаат што са-имат разклатен идентитет.
Ама зашто треба да ги боли?
--- надополнето: Oct 10, 2011 8:19 PM ---
Има многу бугари внатре во Бугариja и не ги боли...

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
Ами како бе глуп? (читаj хунза)
За тебе не е изjaва - ок. За други е. Пази сам се определил ваков.
Ама чекаj бе, има многу бугари кои са надвор от Бугариja и не ги интересира ни булгарштина(каквото и да е това по дефинициja),ни Бугариja... зер не са бугари и не се определуват како бугари?
Ама стварно доста лаички размислуваш.
Ретардирано татарче.
Може постои некој бродоломник-Бугар на некој пуст остров кој повеќе ништо не слушнал за Бугарија откако тргнал на долг пат за да го истражи своето "фамозно" потекло. Поголемиот дел од овие луѓе не знаат дека Дунав е во Бугарија. Инаку Бугарите надвор од Бугарија и на пописите во државите каде што престојуваат се декларираат по националност Бугари (поголемиот дел од нив претпоставувам) - но не и Македонците. Што правиме со фактот што тие луѓе цел живот пред и останатиот живот после вадење на бугарски пасош се декларирале единствено и само како Македонци каде и да оделе, работеле, аргатувале по светот? Тоа не ти зборува нешто суштествено за тоа какво значење има декларирањето бугарско потекло со цел добивање можност за добивање право на достоинствено работно место надвор од државата од која извадиле пасош за еднократна употреба???
Не ти зборува ли и дека ги издавате овие документи спротивно до законот без документи со кои ќе се докаже бугарско потекло и само со една обична изјава. Моите колеги во Бугарија се чудеа кога им кажував дека не ми треба никаков документ да "докажам" дека сум Бугарин освен една изјава на која се потпишувам само за да добијам бугарски документ.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.198
Jaс ти кажувам што мислам. За да се изjaснуват еднаж вака, друг пат онака, трет пат един бог знае како - те не знаат што са-имат разклатен идентитет.
Тие многу добро знаат што се, а тебе сега ти е страв да одговориш на прашањето, затоа што ќе испаднеш смешен. И тебе, и мене, и на нив, и на сите им е јасно од кои причини се изјасниле така како што се изјасниле.

Ајде те молам, во името на здравиот разум, немој да се резилиш тука.

ОК?

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Тие многу добро знаат што се, а тебе сега ти е страв да одговориш на прашањето, затоа што ќе испаднеш смешен. И тебе, и мене, и на нив, и на сите им е јасно од кои причини се изјасниле така како што се изјасниле.

Ајде те молам, во името на здравиот разум, немој да се резилиш тука.

ОК?
Абсолутно не знаат, ако днес са едно,утре второ,трет ден трето - па тиja са како семафор. Идентитетот не може да се менува вака лесно преку нок. Мене не ме е страв от отговор, уште повеке ти го давам право. Луге, кои менат преку нок идентитет имат или раздвоение на личноста или разклатен идентитет.
--- надополнето: Oct 10, 2011 8:25 PM ---
Ретардирано татарче.
Може постои некој бродоломник-Бугар на некој пуст остров кој повеќе ништо не слушнал за Бугарија откако тргнал на долг пат за да го истражи своето "фамозно" потекло. Поголемиот дел од овие луѓе не знаат дека Дунав е во Бугарија. Инаку Бугарите надвор од Бугарија и на пописите во државите каде што престојуваат се декларираат по националност Бугари (поголемиот дел од нив претпоставувам) - но не и Македонците. Што правиме со фактот што тие луѓе цел живот пред и останатиот живот после вадење на бугарски пасош се декларирале единствено и само како Македонци каде и да оделе, работеле, аргатувале по светот? Тоа не ти зборува нешто суштествено за тоа какво значење има декларирањето бугарско потекло со цел добивање можност за добивање право на достоинствено работно место надвор од државата од која извадиле пасош за еднократна употреба???
Аха античка хунза, ти само предпоставуваш. Добро. Можеш да предпоставуваш уште долго.
Каде беха истите со бугарски пасош да се декларират како македонци на бугарскиот попис? Нали се осекjaт како македонци, што стана со нив?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.198
Абсолутно не знаат, ако днес са едно,утре второ,трет ден трето - па тиja са како семафор. Идентитетот не може да се менува вака лесно преку нок. Мене не ме е страв от отговор, уште повеке ти го давам право.
Можеш да глумиш лудило колку сакаш, онај момент кога Македонија ќе влезе во ЕУ, СИТЕ Македонци ќе се откажат од Бугарскиот пасош. Тоа ти кошта 30 евра, ако не се лажам...

Ти до тогаш, сонувај дека во Македонија има 100 000 Бугари...

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Можеш да глумиш лудило колку сакаш, онај момент кога Македонија ќе влезе во ЕУ, СИТЕ Македонци ќе се откажат од Бугарскиот пасош. Тоа ти кошта 30 евра, ако не се лажам...

Ти до тогаш, сонувај дека во Македонија има 100 000 Бугари...
Истото го слушавме преди 3 години. - кога ни паднат визите,ке направиме клада от бугарски пасоши на плоштад. Еве, не само дека не видовме вакво нешто ами се уште се аплицира. Този процес не запре.
Да сум ти кажал дека во РМ има 100 000 бугари?
ЕУ има уште многу докато влезите. Ако почните днес преговорите + 5-7 години стави уште, а како гледам нема перспектива да почните преговори скоро.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.198
Истото го слушавме преди 3 години. - кога ни паднат визите,ке направиме клада от бугарски пасоши на плоштад. Еве, не само дека не видовме вакво нешто ами се уште се аплицира. Този процес не запре.
Да сум ти кажал дека во РМ има 100 000 бугари?
Процесот не запре, но бројот на апликации за Бугарски пасоши е ДРАСТИЧНО намален. Имам пријател кој посредува при вадењето Бугарски пасоши, и многу добро ги знам информациите. Џабе везеш...

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
абе и вие некогаш бевте Македонци па сеа сте Бугари, прав семафор, и јас тоа го велам.. :)

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Процесот не запре, но бројот на апликации за Бугарски пасоши е ДРАСТИЧНО намален. Имам пријател кој посредува при вадењето Бугарски пасоши, и многу добро ги знам информациите. Џабе везеш...
Имаш податоци?
Джабе везеш навистина.
Вчера македонци и чисти словени, днес македонци от античност со хузска трага, а утре?
И после сакаш да ми кажеш дека нема разклатен идентитет. Молам ти се, не ме караj да се смеjaм.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
Абсолутно не знаат, ако днес са едно,утре второ,трет ден трето - па тиja са како семафор. Идентитетот не може да се менува вака лесно преку нок. Мене не ме е страв от отговор, уште повеке ти го давам право. Луге, кои менат преку нок идентитет имат или раздвоение на личноста или разклатен идентитет.
--- надополнето: Oct 10, 2011 8:25 PM ---

Аха античка хунза, ти само предпоставуваш. Добро. Можеш да предпоставуваш уште долго.
Каде беха истите со бугарски пасош да се декларират како македонци на бугарскиот попис? Нали се осекjaт како македонци, што стана со нив?
Не се декларираат како едно, друго или трето... Цел живот се декларирале како Македонци, а само во годините кога бугарскиот пасош овозможува слободно патување и право на работа во ЕУ, а македонскиот не, се декларирале бугари.

Претпоставувам, затоа што го сметам за многу веројатно, бидејќи не ми се бараат статистики - воопшто не ме интересираат Бугарите ниту како народ ниту како пациенти.

Твоето прашање за пописот е најдобар одговор колку се интересираат за Бугарија тие Македонци. Не ни слушнале, ниту некогаш се потрудиле да дознаат, ниту воопшто ги интересира бугарскиот попис.

Кога македонскиот пасош ќе се изедначи со својата употребна вредност со бугарскиот ќе видиш комедии - цела зима има да се грееме со бугарски пасоши.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.198
Имаш податоци?
Джабе везеш навистина.
Да, имам. Џабе се пишува со Џ.

Порано, заради бројот на апликанти, за БГ пасош се чекаше до 4 години. Сега се вади за 10 месеци. Во овој момент БГ пасош вадат само оние на кои навистина им треба за работа во ЕУ. Многу е просто.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Да, имам. Џабе се пишува со Џ.

Порано, заради бројот на апликанти, за БГ пасош се чекаше до 4 години. Сега се вади за 10 месеци. Во овој момент БГ пасош вадат само оние на кои навистина им треба за работа во ЕУ. Многу е просто.
Е сори, немам тастатура со караджица.
Преди беше за патуване без визи,сега за работа во ЕУ. Се намерувате причина да се правдате. После нешто друго ке измислите.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Не се декларираат како едно, друго или трето... Цел живот се декларирале како Македонци, а само во годините кога бугарскиот пасош овозможува слободно патување и право на работа во ЕУ, а македонскиот не, се декларирале бугари.

Претпоставувам, затоа што го сметам за многу веројатно, бидејќи не ми се бараат статистики - воопшто не ме интересираат Бугарите ниту како народ ниту како пациенти.

Твоето прашање за пописот е најдобар одговор колку се интересираат за Бугарија тие Македонци. Не ни слушнале, ниту некогаш се потрудиле да дознаат, ниту воопшто ги интересира бугарскиот попис.

Кога македонскиот пасош ќе се изедначи со својата употребна вредност со бугарскиот ќе видиш комедии - цела зима има да се грееме со бугарски пасоши.
Навистина??? o_O
Дали немаше едни,кои се декларираха и како jгословени пред 20-30 години?А преди нив имало и кои се декларирали пак како бугари, па и како срби имало.
Аха, а студентите во Софиja? И те избегаха от БГ докато имаше попис? Стварно комедиja голема. Ама во туга глава акал не се налива.
Кога ке се изедначи? А уште подоброто прашане е дали некога ке се изедначи?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom