РАМКОВЕН БУЏЕТ за ФЕДЕРАЛИЗАЦИЈА!

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Иначе децентрализацијата е модел според кој се финансираат општините сами и се развиваат.

тоа што немате фонтани, плоштади или индустри зони со фабрики неможе да ви е крива државата.
Леандра ма , оваа наша децентрализација е неуспешна приказна, најголем дел од даноците одат во централниот буџет кај Владата.

Кога не можеше една општина Центар со толку многу бизниси , да изгради фонтана со свои пари , што чекаш од Дебар или Студеничани.

Општина Центар во 2011 има буџет од 20 милиони евра , општина Гостивар има буџет од 15 милиони евра.

Изгледаат големи пари , но за жал половина од овие одат за плати , друг дел оди за струја , вода , патувања .... и на крај ти остануваат 2-3 милиони евра за капитални трошоци. (не се сите за патишта и објекти , туку има и за мебел , автомобили ...)

Со овие пари не можеш да изградиш Трумфални порти од 4.5 милион евра , Фонтани од 10 милиони евра ...

Тоа е мојата грижа , зошто централната власт префлува пари само за општини каде албанците не се мнозинство.

Целиот форум нека се собере , ова не може да го негираат.

Ако се анализираат издвоените средства за култура ситуацијата е подраматична т.е. од вкупно издвоените пари за култура, само 0,56 милиони евра (или 1,03 процент) се наменети за проекти за албанска култура

Дискриминација нема само од централната власт , туку и од локалната.
Општина Куманово во 2011 има издвоено само 40.000 денари за албанската култура од вкупно 1.670.000 денари. (само 2.4 проценти за албанците).

Албанците во оваа општина вредат помалку од :

Ромите 160.000 денари
Власите 60.000
Србите 50.000

Ќе се свртите кон тој што сте го гласале и од него ќе си барате развој.
Не можам да барам инвестиции од локалната власт на која и е оставен буџет од 1-20 милиони евра , додека централната власт ги држи големите пари (2.5 милијарда евра).
Што може општинската власт без централната? ти се плукам во децентрализацијата.

Градоначалникот е задолжен за инвестиции во својата општина има лепеза на можности од комунални давачки, земјиште и услови за понуда за бизнис.
Со државното земјиштето управува Владата. Од 84 општини само на осум им е дозволено да управуваат со државно земјиште, сите се неалбански општини.

Никој не може на инвеститор да му кажува каде да гради капацитет и да му наметнува тоа да биде Скопје. Тој се одлучува сам според видот на бизнисот која локација му одговара.
Штип со сила го направија центар на економијата во истокот , исто како во екс Ју , кога селаните со сила ги правеа граѓани , ги носеа да работат во фабриките , да сменат слика на градовите.

Дардијан ја спомена Југославија....зарем не примети дека се распадна тој систем? Ние баш и не би сакале да се распадне Македонија.
Таа Југославија фунскионираше како денес Македонија кога се во прашање инвестициите. Нели: Трепча ради Београд се гради.

Затоа рамковен буџет ни во лудило. Секој оној што ќе крене рака за него директно не води до поделба и распад. Наместо заедно да се бориме за сите да имаме, сега треба и меѓу себе да се бориме - резултат 0.
Ако се одобри рамковен буџет , дали вие би побарале тогаш федерализација?
Ако не сакате вашите пари да се поделат по рамковен буџет , како што јас не сакам моите пари да се поделат по дискриминаторски буџет , тогаш подржете ја идејата , кој колку собира толку да има. Ама не парите да ги собере Скопје за да после тие да одлучат кај ќе ги распределат.

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.289
во ред е да се побара нешто,ама вакви смешки нема никаде да поминат ! ќе бев со тебе да прокламираше поголеми средства за општините и тоа оние општини кои имаат ПРОЕКТИ за развој на истите,а не да се дели нешто рамковно или по било каков принцип заснован на привилегии

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
Јас на пример мислам дека за статуата на Џемо Хаса во Гостивар треба да се одделат повеќе пари од буџетот.

P

Princ

Гостин
Имаш 100 денари буџет и делиш:
-40ден Скопје и околина
-40 ден Полог
-10ден Источна
-10ден Централна
Зошто 40 ден во Полог а 10 ден во Источна? Позитивна дискриминација или која ти е причава? Албанци нема само во Полог и во Скопје.
Останатиот дел од постот нема да ти го цитирам бидејќи зборуваш за градоначалници, луѓе коишто немаат директна врска со буџетот на РМ, и инвеститори, луѓе кои немаат никаква врска со инвеститори. Ние всушност сакаме ако македонската партија користи 100 милиони евра за градење на споменици у центар града, да добиеме 25 милиони за изградба на ебан мост на влезот од ебан сарај затоашто овој сегашниот е срање у боја. Вие после градете си споменици, со вашиот дел од парите, немаме директен проблем со тоа.

Наместо заедно да се бориме за сите да имаме, сега треба и меѓу себе да се бориме - резултат 0.
Тука е проблемот, што ние немаме. Ние секогаш немавме бидејќи буџетот секогаш се користеше за унапредување на животната средина во која живеат мнозинство или исклучиво Македонци. Ова не е нешто непознато, и македонски медиуми имаат пишувано за оваа пракса на неколку пати. Епа не сакаме да биде повеќе така.
Башка, со оваа сегашна пракса да се гради во "македонскиот" дел од земјава, се креира аверзија кон плаќање на даноци и други трошоци од кои се полни државната каса.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
428
Поени од реакции
519
Зошто 40 ден во Полог а 10 ден во Источна? Позитивна дискриминација или која ти е причава? Албанци нема само во Полог и во Скопје.

Останатиот дел од постот нема да ти го цитирам бидејќи зборуваш за градоначалници, луѓе коишто немаат директна врска со буџетот на РМ, и инвеститори, луѓе кои немаат никаква врска со инвеститори. Ние всушност сакаме ако македонската партија користи 100 милиони евра за градење на споменици у центар града, да добиеме 25 милиони за изградба на ебан мост на влезот од ебан сарај затоашто овој сегашниот е срање у боја. Вие после градете си споменици, со вашиот дел од парите, немаме директен проблем со тоа.

Тука е проблемот, што ние немаме. Ние секогаш немавме бидејќи буџетот секогаш се користеше за унапредување на животната средина во која живеат мнозинство или исклучиво Македонци. Ова не е нешто непознато, и македонски медиуми имаат пишувано за оваа пракса на неколку пати. Епа не сакаме да биде повеќе така.
Башка, со оваа сегашна пракса да се гради во "македонскиот" дел од земјава, се креира аверзија кон плаќање на даноци и други трошоци од кои се полни државната каса.
Да, автопат Гостивар-Тетово-Скопје врие од Македонци, во Струмица и голем дел од Источна Македонија уште по калдрми се вози (значи регионални патишта се од калдрма а не некои сокачиња). Не смее да се креира аверзија за плаќање даноци, зошто ако барате 25% од буџетот треба и да придонесувате во него со 25% а од таа бројка сте далеку, што значи ние даваме пари за вас а не обратно.

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Ако се бара рамковен буџет за средствата кои што се трошат, тогаш треба да се воведат и рамковни даноци, односно Албанците да го напунат буџетот за 23% или колку и да се. (Се разбира дека сето ова не може да се спроведе во пракса, но ако и тука се воведуваат етнички клучеви така би требало да биде).

Што се однесува до проекти како Скопје 2014, тоа е веќе злоупотреба зошто на Скопје се трошат толку пари а не и за другите општини, особено за оние каде на власт е опозицијата? Не знам како и дали е воопшто законски е покриено, сигурно кога го пишувале законот за локална самоуправа не предвиделе централната власт да донира средства многукратно поголеми од буџетите на општините, според партиски и други критериуми.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562

Дечково даде одлична идеја:
--- надополнето: Oct 8, 2011 4:08 PM ---
Ако се бара рамковен буџет за средствата кои што се трошат, тогаш треба да се воведат и рамковни даноци, односно Албанците да го напунат буџетот за 23% или колку и да се. (Се разбира дека сето ова не може да се спроведе во пракса, но ако и тука се воведуваат етнички клучеви така би требало да биде).
Наполни го 23% со рамковни пари па барај дел од средствата.Чиста математика.

За жал аверзија за даноци имало одсекогаш во албанскиот бизнис круг, најголемите кешарици идат од нив. Факт непобиен.

P

Princ

Гостин
На дечкото не му реплицирав бидејќи не се разбираме (не сакаме да се разбереме).
Значи, јас и ти (вклучувајќи го и дечково) не знаеме детално како се полни буџетот. Затоа, го задржуваме правото да речеме дека 25% буџетот се полни со рамковни пари (што и да подразбираш под тоа). Ваљда не сакаш да ми кажеш дека Штипјани или Беровчани полнат буџет од 3 милијарди :)))))))
Второ, аверзијата настанувала и настанува токму поради ваквиот однос на сите владини гарнитури, односно отсекогаш "Трепча работела за Белград да се гради".

Илустровано:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Буџетот се полни од ДДВ, данок на добивка, персонален данок и казни. (најголемиот дел)
ДДВ плаќа секој граѓанин на РМ.
Данок на добивка плаќа секој правен субјект.
Персонален данок секој вработен.
Казни секој кој греши на законот.
Акцизи и царини.

И како Албанците полнеле многу, а добивале малку?
Данок на добивка кај албанско претпријатие? 3 денари :icon_lol:
Вработени?
Казни? Примена на закони?

И по кој основ барате повеќе од средствата? Полните повеќе од нас? Мислам ако албанците имаат бизниси не значи дека и работат по закони и прописи. Јас во транспорт ќе ви кажам дека 98% од Албанците го плаќаат превозот во кеш. За да го поминат преку фактура има 18% ддв. Другите фактури за вредност на робата да не ни правам муабет, ако вреди 100 денари, вредност на фактура од 1 денар за помала царина. Оди провери како Македонските компании работат, секој денар е прикажан пред царина. Уплав имаат од инспекции, кај вас ни закон ни суд има некакво значење.
И после немој да се лутиш кога ќе ти речам дека сте станати бетер од педерите, само нешто плачете и кукате и се некакви права ви се одземени, пари дрн дрн јариња.

P

Princ

Гостин
Не се разбираме... не полниме многу (полниме доволно, колку и сите други), и не добиваме малку (добиваме ич). Не бараме повеќе средства, бараме правилен сооднос на расходите како и приходите. Ако 10% буџетот се полни од пари на Албанците, 10% од буџетот да се троши во средини кадешто живеат Албанци. Ако се полни 20%, тогаш и да се празни таму 20%. И така натаму, до некои 30% реални.

И таа причата со "македонските компании" на друг да му ја раскажуваш. Додека работев за македонци не бев ни пријавен, ни придонеси, ни бутур. Не стекнав ниту еден ден работен стаж.
Последниве 5 години сум вработен во своја фирма. Со придонеси, даноци, годишни сметки, сметководител, правник. И 5 години стаж. Значи вака, работев во населба Аеродром, за Македонци, не бев пријавен и не ми беа плаќани придонеси. Работам во Кондово, за Албанец, и си имам стаж, картони, даноци. Шах-мат.
Јас не ти кажувам "што имам слушнато", туку што имам лично почуствувано/искусено. А знаеш како велат, не прашувај гаталец туку прашај си фино-лепо паталец.

И уште нешто пред да се повлечам од темава (глупа ми е, залудна, како прво ниту сакам да ги разубедам леандра и македонцки да размислуваат поинаку, ниту пак можам затоашто нивната мисла е врежана, Албанците се секогаш дежурни виновници за се... значи таа битка е однапред загубена).
Поентата зошто учествував на темава ми беше да ви прикажам и поинакво светло на проблематикава. Кој свати - свати. Кој не свати, здравје. И останувам на ставот, ова не е правилен потег туку ова е единствен потег. Значи фино-лепо, парите со кои се полни буџетот од Албанците (без разлика кој е процентот/износот, тоа треба и можат да го одлучат државни институции чија работа е тоа) да се празни во средините во кои живеат мнозинство Албанци. Мене во Кондово, вака рака на срце, не ми се работи за Центар да имаат споменици додека јас возам по неасфалтиран пат.

Член од
27 септември 2011
Мислења
185
Поени од реакции
96
Имам неколку прашања до Дардании,Принцови,принцези и остали угнетени и обесправени малцинства што ја бранат идејата за рамковен буџет:
-Дали знаете дека не сте над 20%(сите ви се разбегани по странство)?
-Дали знаете дека барате пари од држава која не ја признавате?
-Дали знаете дека парите што ги барате се полнат од народот што го викате славомакедонски?
-Дали знаете што е фискална(каса и сметка)?
-Дали знаете што е данок(на имот,добивка,додадена вредност и тн..)?
-Дали знаете што е казна(собраќајна,комунална,прекршочна...)
-Дали знаете што е тоа инспектор(пазарен,даночен,санитарен,трудов...)
-Дали знаете што е тоа пријавен работник(оној кој плаќа здраство,пресонален,пензиско,....)
-Дали знаете што е зонско паркирање?
-Дали знаете што е сметка(струја,вода,комунално)?
-Дали знаете дека има илјадници албанци кои зимаат плата државна а не знаат кај работат?
-Дали знаете дека болниците се полни од албанци кои се лечат на сметка на државата,со картони за невработени,пошо сите работите на црно?
-Дали знаете дека иако нема прилив од данок од вашите општини сепак се прават патишта,водоводи и др. во истите општини?

АЈДЕ ЧЕКАМ ОДГОВОРИ!

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Принц не полните доволно од колку што реално имате капацитет.
Второ може точно да ви се пресметаат придонесите, даноците, казните и царините и да ви ги вратат парите во албанските општини. Само немој после да кукате!
И трето спомениците и центар приказни не ги подржуваат ни Македонците. Така да во владата има и албански партнер кој дал амин. Од него барајте пари за култура филм и музика. А ние од нашиот ќе бараме бесилка ако помисли моите пари рамковно да ги дели.
И не сум јас рекла казала, работам со Албанци од кога сама заработувам леб. И многу добро знам колку и како плаќате, како сметководствено водите и како во среде Тетово палам цигара во ресторант. И најубавата реченица на Албанец- тужи ме слободно :icon_lol:
И велите имате многу куќи во Полог, да плаќавте данок на имот кој се слева во општината, да плаќавте комунални такси и даноци за наследство и поклон досега ќе бевте не со една фонтана туку со сто.

P

Princ

Гостин
Уште прашалников да го пополнам (смешен ми е и не можам да одолеам) и ќе се повлечам, жими мајка.

-Дали знаете дека не сте над 20%(сите ви се разбегани по странство)?
Шпекулација и даменшна (неостварена желба). На друга тема за ова.
-Дали знаете дека барате пари од држава која не ја признавате?
Бла бла бла, срамота, тресење на вакви непромислени глупости на јавен форум. Срам да ти е.
-Дали знаете дека парите што ги барате се полнат од народот што го викате славомакедонски?
Не е вистина, образложив на претходниот пост.
-Дали знаете што е фискална(каса и сметка)?
Да.
-Дали знаете што е данок(на имот,добивка,додадена вредност и тн..)?
Да, сакаш извод од сметка?
-Дали знаете што е казна(собраќајна,комунална,прекршочна...)
Е ова не го знаеме. Славомакедонците само прават прекршоци. Тролам малку, користам прилика, ништо лично. А како инаку да се одговори на вакво прашање? Дали сме знаеле што е казна? Не ебаго, само славомакедонци казнуваат.
-Дали знаете што е тоа инспектор(пазарен,даночен,санитарен,трудов...)
Да, поминуваат повремено.
-Дали знаете што е тоа пријавен работник(оној кој плаќа здраство,пресонален,пензиско,....)
Мхм. Пишав исто така околу ова на мојот претходен пост.
-Дали знаете што е зонско паркирање?
Да. Иако и ова нема врска со буџетот. Значи градски паркинг си е "приватна" фирма.
-Дали знаете што е сметка(струја,вода,комунално)?
Да, секој ден плаќам по некоја мамата, крај им нема.
-Дали знаете дека има илјадници албанци кои зимаат плата државна а не знаат кај работат?
Како прво нема многу, а како второ и тие малку што ги има си ги начукавте самите у гз со тоа што не сакавте ни под разно да ги вработите пред некои 20 години. Сега тоа ви се враќа па ќе зимаат малкумина плата а нема да знаат каде работат. За некое време и на нив ќе им се најде работа (кога некој Македонец ќе излезе пензија) и веќе ќе се фати редот, нема да има потреба некој да зима плата а да не знае каде работи. Едно време вие одевте на работа а не работевте ништо. Мала е разликата.
-Дали знаете дека болниците се полни од албанци кои се лечат на сметка на државата,со картони за невработени,пошо сите работите на црно?
Шпекулација. Јас (сум Албанец) си плаќам секој месец, редовно, придонеси, и се лекувам со мои пари што сум ги уплаќал за здравствено осигурување. Не сум до толку глуп да зборам за сите Албанци или сите Македонци.
-Дали знаете дека иако нема прилив од данок од вашите општини сепак се прават патишта,водоводи и др. во истите општини?
Невозможно и тешка лага. Се збира огромен дел данок во нашите општини а ништо не се гради. Јас не знам каде живееш ти, ама помини некогаш по нашите општини. Ако доаѓаш Кондово, пола асфалт го нема. Копаа пред 5 години, никогаш не ставија нов. Ако доаѓаш Сарај, пази на тоа мостот, секој момент се очекува да се сруши и падне во Вардар. Ако сепак успееш да влезеш, пази и вози на левата страна од патот. И таму асфалтот на десната страна фали.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Мене Грујо ми кажа зашто не се инвестира во западна Македонија кај што претежно се Албанци.... сака да се иселат Албанците а Македонците да се збогатат од вашиот "данок" :LOL:

Член од
27 септември 2011
Мислења
185
Поени од реакции
96
Уште прашалников да го пополнам (смешен ми е и не можам да одолеам) и ќе се повлечам, жими мајка.

Шпекулација и даменшна (неостварена желба). На друга тема за ова.

Бла бла бла, срамота, тресење на вакви непромислени глупости на јавен форум. Срам да ти е.

Не е вистина, образложив на претходниот пост.

Да.

Да, сакаш извод од сметка?

Е ова не го знаеме. Славомакедонците само прават прекршоци. Тролам малку, користам прилика, ништо лично. А како инаку да се одговори на вакво прашање? Дали сме знаеле што е казна? Не ебаго, само славомакедонци казнуваат.

Да, поминуваат повремено.

Мхм. Пишав исто така околу ова на мојот претходен пост.

Да. Иако и ова нема врска со буџетот. Значи градски паркинг си е "приватна" фирма.

Да, секој ден плаќам по некоја мамата, крај им нема.

Како прво нема многу, а како второ и тие малку што ги има си ги начукавте самите у гз со тоа што не сакавте ни под разно да ги вработите пред некои 20 години. Сега тоа ви се враќа па ќе зимаат малкумина плата а нема да знаат каде работат. За некое време и на нив ќе им се најде работа (кога некој Македонец ќе излезе пензија) и веќе ќе се фати редот, нема да има потреба некој да зима плата а да не знае каде работи. Едно време вие одевте на работа а не работевте ништо. Мала е разликата.

Шпекулација. Јас (сум Албанец) си плаќам секој месец, редовно, придонеси, и се лекувам со мои пари што сум ги уплаќал за здравствено осигурување. Не сум до толку глуп да зборам за сите Албанци или сите Македонци.

Невозможно и тешка лага. Се збира огромен дел данок во нашите општини а ништо не се гради. Јас не знам каде живееш ти, ама помини некогаш по нашите општини. Ако доаѓаш Кондово, пола асфалт го нема. Копаа пред 5 години, никогаш не ставија нов. Ако доаѓаш Сарај, пази на тоа мостот, секој момент се очекува да се сруши и падне во Вардар. Ако сепак успееш да влезеш, пази и вози на левата страна од патот. И таму асфалтот на десната страна фали.
Леле мои луѓе они плаќале данок и издавале фискални и сите биле пријавени....ХАХАХА не ме радуј,не се прави со сила луд:pos:
--- надополнето: Oct 8, 2011 5:33 PM ---
Башка кажи ми ја признавате оваа држава како своја па и буџетот да го сакаш како свој?Или кажи ми, не не нарекуваше вашиот планински воџа славомакедонски?И сега ги сакате парите на државата која не е ваша и од народот кој е славомакедонски?

Kajgana Shop

На врв Bottom