Дали коефициентот на интелегенција на младите опаѓа?

Член од
13 мај 2010
Мислења
569
Поени од реакции
437
Те погодивме?

Иначе за ова збориме повеќето. Од нигде, никаде се избацуваат со вакви просто-проширени реченици маливе. Ни почит кон постар ни ништо. Они се најпаметни и толку. Ни факти зашто, ни ништо. Najbolje sme nie vie ste tapa hehehe.
Добро... ај вака. Прво, помладите имаат помалце животно искуство од постарите... во глобала. Второ, живеат во малце поинакво време. Трето, воспитувани се од постарите. Од првите две, нормално е да не размислуваат на исто ниво, а од третото - на крај краева, дел од нашата личност е и нивна креација. Неможе мене да ми речат дека сум глупава бидејќи сум помлада, бидејќи тој критериум не треба да биде ист за секоја возраст, туку се прилагодува.

Мислам дека кога би имало малце повеќе разбирање од двете страни, светот би бил многу подобро место за живеење. Не?

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Добро... ај вака. Прво, помладите имаат помалце животно искуство од постарите... во глобала. Второ, живеат во малце поинакво време. Трето, воспитувани се од постарите. Од првите две, нормално е да не размислуваат на исто ниво, а од третото - на крај краева, дел од нашата личност е и нивна креација. Неможе мене да ми речат дека сум глупава бидејќи сум помлада, бидејќи тој критериум не треба да биде ист за секоја возраст, туку се прилагодува.

Мислам дека кога би имало малце повеќе разбирање од двете страни, светот би бил многу подобро место за живеење. Не?
Душо, те разбирам. Тоа е јасно дека има разлика со годините. Ама гледај, ние барем приметуваме какви сме биле ние и другите околу нас на тие години. И разликата е очигледна. Сум правел муабети со помали од мене, кои сега се средно, и незнаат основни работи, кои на пример мојата генерација ги знаела дури и порано од таа возраст. Сеа ќе речете дека не е така али всушност и многу е така. Секако дека има исклучоци, нормално е. Ама процентот на "глупа" младина е секако поголема во ова време. Причините погоре ги спомнаа другите и не е интересно да се повторувам.

Член од
11 август 2011
Мислења
266
Поени од реакции
169
Заглупавеани се бе, ама не се и они криви, од дома ги лигават, им дозволуваат се, во школо 2-3 професора знаат да држат ред, другите се на исти акл, дома игри и фејсбук, мислат затоа е компјутерот. И многу се неозбилни бе, отишле 18 години а се понашат како деца, неодговорни се, се гледат еден од друг, немаат општо познавање на светот, незнаат да одговорат различно од учебникот, не знаат да употребат логика и да не продолжувам, абе изгубена генерација...

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Искрено, радосен сум дека испаднавме волку (колку толку :)) паметна генерација (зборам за мојата) во однос на тоа каква е новата. Часни изузетци, не се вреѓајте.

Член од
13 мај 2010
Мислења
569
Поени од реакции
437
Душо, те разбирам. Тоа е јасно дека има разлика со годините. Ама гледај, ние барем приметуваме какви сме биле ние и другите околу нас на тие години. И разликата е очигледна. Сум правел муабети со помали од мене, кои сега се средно, и незнаат основни работи, кои на пример мојата генерација ги знаела дури и порано од таа возраст. Сеа ќе речете дека не е така али всушност и многу е така. Секако дека има исклучоци, нормално е. Ама процентот на "глупа" младина е секако поголема во ова време. Причините погоре ги спомнаа другите и не е интересно да се повторувам.
Јас не се осудувам да правам такви споредби, ни со поголемите, ниту пак со помалите генерации од мојата. Мислам дека овие тврдења ви се недоволно испитани. Али ај, форум е ова и може да се зборува и тврди се’ и сешто, само што аргументите не ви држат вода.
Јас не мислам дека „младите“ се поглупави од „постарите“ (кога биле на нивна возраст), само што живееме во поинакви услови и не може и не треба да сме исти.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Јас не се осудувам да правам такви споредби, ни со поголемите, ниту пак со помалите генерации од мојата. Мислам дека овие тврдења ви се недоволно испитани. Али ај, форум е ова и може да се зборува и тврди се’ и сешто, само што аргументите не ви држат вода.
Јас не мислам дека „младите“ се поглупави од „постарите“ (кога биле на нивна возраст), само што живееме во поинакви услови и не може и не треба да сме исти.
Што различни услови? Јас имав нет тогаш исто како и овие. Не гледам дека има војна или нешто слично. Дури и иста власт е од тогаш. Ништо нема различно. Само поинакви вредности имаат зададено. А самиот избор за да ги имаат тие вредности ги прави глупи, зашто исто и ние сме го имале тој избор ама не сме го избрале.

Н

нихилист

Гостин
Младост-лудост!

Апсолутен мит е тврдењето дека младината оглупавува, не! Младината секогаш била глупава! Таков е човековиот род, едноставно глупавите луѓе ги надбројуваат паметните. Јас кога растев имаше дембели, тупсони и глупсони колку ти душа сака. Луѓе кои беа тотални ќутуци во секое поле. Оваа неписмена раја ја гледате и денес, некои се снајдоа и станаа политичари, некои останаа невработени, други ги читате на црна хроника, трети се вработија на работни места со минимална плата. Просечниот средновечен Македонец е ќутук. Е тој некогаш ја претставувал младината. Не цветале рози порано, единствен проблем е што истите луѓе сега ве лажат дека нивната генерација била многу подобра од сегашната.

Од друга страна, недостаток на почит постои. Можеби зошто порано не не тинтраа многу родителите, направиш беља - се знае, бирај каиш! Наставниците постојано практикуваа насилство врз немирните ученици и постоеше ред, но ред на сила. Барем постоеше...

Толку, единствениот аргумент против новата младина е тоа дека не ги почитуваат доволно постарите, што за мене лично и не е проблем, почитта треба да се заслужи, не заслужува секој полуписмен метузалем да биде тинтран како светец. Ама интелигенција? Не, дури и би рекол дека децата денес се попаметни.

Кога ќе ми текне со какви дембели делев и сеуште делам воздух.

Член од
13 мај 2010
Мислења
569
Поени од реакции
437
Што различни услови? Јас имав нет тогаш исто како и овие. Не гледам дека има војна или нешто слично. Дури и иста власт е од тогаш. Ништо нема различно. Само поинакви вредности имаат зададено. А самиот избор за да ги имаат тие вредности ги прави глупи, зашто исто и ние сме го имале тој избор ама не сме го избрале.
Целните групи ни се различни, зборував за уште постари генерации.
А ти ако мислиш дека твојата генерација е толку паметна, способна, напредна, а нашата (2-3-4 години помлади) е се’ спротивно од вашата, навистина незнам што да ти речам, ако ти е убаво, мисли си така.
Муабетот ми беше дека ти можеш да кажеш што било, но треба да имаш солидни аргументи за да ти поверувам. Вака си ми недоволно уверлив.

Или пак можда јас сум глупава и не ти го сфаќам муабетот пошо сум од тие расипаните, нови генерации. Шознајш :D

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Јас се дружам и со помлади и постари и не гледам ама баш никаква разлика во интелигенција во однос на порано и денес. Дури би рекол заради интернет и капитализмот на повеќето млади (барем тие јас што ги дружам) им работи мозокот 300 на саат и ич не се за потценување.

Така да не опаѓа коефициентот на интелигенција, секогаш имало интелигентни и помалку интелигентни личности без разлика дали на 20 или 50 години.

П

Пепси_

Гостин
Те погодивме?

Иначе за ова збориме повеќето. Од нигде, никаде се избацуваат со вакви просто-проширени реченици маливе. Ни почит кон постар ни ништо. Они се најпаметни и толку. Ни факти зашто, ни ништо. Najbolje sme nie vie ste tapa hehehe.
Ова најмногу ми боди у очи кога ќе рече некој "еј постар сум има да ме слушаш не знаеш ти повеќе од мене" нешто у таа смисла. Океј си е тоа дека поголемо животно искуство и тн. ама во некои работи и делови не се мери кој е по стар а кој по млад туку логиката,креативноста, и знаењето.Почит се заслужува според карактерните особи и др работи а не со годините. И не сакам ова да го сваниш погрешно туку онака ми дојди баш тебе те цитирав. :)

Член од
12 април 2010
Мислења
10.061
Поени од реакции
15.032
факт е дека народот затупел...и младо и старо незнае во кој гол да ја смести топката

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Секоја генерација за себе мисли дека е најпаметна и најспособна, не е тоа ништо ново.
Само, малку ми е нелогично коа дечки од 20 и кусур години зборуваат работи од типот " младината заглупавела" , " денешниве деца ништо не знаат, само пред компјутер дремат", " во наше време се знаеше редот, сеа не се пошуваат постари" и слични срања.
Демек ние остаревме, ја опраивме државата, ги решивме сите проблеми и сеа ни остана само да плукаме по "младината".
Искрено, ми делувате као пензионерите кај мене пред зграда, потполно истите муабети ги вртат.
Сфаќате дека нашите родители го мислат буквално истото за нас и за целата наша генерација?
Дај опрајте се, глупи луѓе постоеле и ќе постојат, ги има во секоја генерација, финтата е што во денешно време, благодарение на интернетот, повеќе доаѓаат до израз, не дека пред десет или дваесет години ги немало.

И гледам дека отворачот на темава се инспирирал од се поголемиот број на форумски тролови.Па ме интересира од каде знаете колку години имаат тие тролови, можеби не се помлади од вас, можеби се баш ваша генерација и само си играат курташак на форумов?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Не се работи за недостиг на интелегенција, затоа што коефициентот на интелегенција не би требало да варира кој знае колку со смената на генерациите. Се работи повеќе за една страшна неинфиормираност и незаинтересираност. Се работи за испрани мозоци и апатија од невидени размери. Тое е парадоксално во свет каде што буквално секоја информација е на два клика од тебе, но е така...

Таа затупеност не е случајна, На општеството не му требаат информирани и образувани поединци, потребна му е глупава стока која ќе работи. Пет дена работа и фејсбук навечер, шестиот и седмиот ден техно музика и екстази. Тупс, тупс, Ај лов ју, ју лов ме. Тупс, тупс...

Недела одмор, и се почнува одново...

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Старееш батка и свесен си дека доаѓаат нови и понапредни генерации на сцена. Таков е животот (y)
И то шо викаш...

Темава, темава, темава... и уште миљарда слични на форумов, сите се отворени од членови со под 18 години. Околу напредноста, не ни сакам да коментирам.

А можам да ти дадам теми од 2005, 2006 што ги отворил некој член со тогашни 17 години, и се активни до ден денес...

Интересен муабет во најмала рака.

Но дали овој начин на размислување не е тоа што ние го слушавме како помлади: "значи денешнава младина ич не ја бива, во мое време...итн" муабетите :)
Се плашам да не не е тоа, па затоа останувам отворен за интерпретации на оваа тема.
Можеби го слушавме како размислување... ама едно е младината да не ја бива (според некое мерило на постарите), друго е да затупува, а.к.а. да има пад во интелегенцијата.

да се кладиме дека 90% од 8-мо одделенците незнаат колку е 5+5*5...

Културата е различна, времето е друго, начинот на размислување е друг ...се е друго.
Не би било фер да да не се даде шанса на тоа тоест постојано да се критикува.
Општеството и генерациите мораат да одат напред без разлика како ние гледаме на тоа.
Нови вредности се во прашање пак ќе истакнам.

Плус да бидеме сите искрени, не дека од нашиве генерации па излегоа нешто многу паметни и способни...
Те молам објасними го болдот... како е различен начинот на размислување?

И како одат генерациите напред кога имаат информации за се и свашта на интернет, а тие ги мрзи дури и да ги побараат?

Ни јас немислам дека се поглупави... само енергијата ја насочуваат на погрешно место. Па излегуваат слики од типот на fuck yeah, troll face, музика од флопи дискови и слични бескорисни работи...

Секоја генерација за себе мисли дека е најпаметна и најспособна, не е тоа ништо ново.
Само, малку ми е нелогично коа дечки од 20 и кусур години зборуваат работи од типот " младината заглупавела" , " денешниве деца ништо не знаат, само пред компјутер дремат", " во наше време се знаеше редот, сеа не се пошуваат постари" и слични срања.
И мене ми е глупо кога некој ќе си го протолкува моето размислување како шо него му чини. На друга тема ти имав пишано, ќе ти пишам пак. Кај го пишав тоа шо го имаш турено во наводници?

Од една страна си нефер, од друга страна изгледа навредливо (од моја гледна точка) она што го пишуваш ти... а нема врска со она што сум го кажал јас.

Од кај дојдов до идејата за темава... член сум на форумов од 2007... за овие 4 години квалитетот на дискусиите и темите што се отвараат е значително намален. И во 2007 имаше членови со 15-18 години. Па дискусијата ем беше на повисоко ниво, ем темите беа далеку поквалитетни, поконструктивни и поитересни за читање.

Демек ние остаревме, ја опраивме државата, ги решивме сите проблеми и сеа ни остана само да плукаме по "младината".
Искрено, ми делувате као пензионерите кај мене пред зграда, потполно истите муабети ги вртат.
Сфаќате дека нашите родители го мислат буквално истото за нас и за целата наша генерација?
Тоа што постои кај тебе во маало, незначи дека постои секаде. Бујрум, ќе те седнам со стариот мој па види ти дали тој има мислење за мене или за братми слично како тоа што го пиша.

Дај опрајте се, глупи луѓе постоеле и ќе постојат, ги има во секоја генерација, финтата е што во денешно време, благодарение на интернетот, повеќе доаѓаат до израз, не дека пред десет или дваесет години ги немало.

И гледам дека отворачот на темава се инспирирал од се поголемиот број на форумски тролови.Па ме интересира од каде знаете колку години имаат тие тролови, можеби не се помлади од вас, можеби се баш ваша генерација и само си играат курташак на форумов?
Во денешно време изгледа модерно е да си трол. Оти и да напишиш нешто паметно, тролската заедница ќе го потопи.

Патем, колку и да имаат години тие тролови, сигурно немаат 50. Толку немам ни јас, така да и мене можете слободно да ме вброите во младината.

B

Borg_Drone

Гостин
Дај опрајте се, глупи луѓе постоеле и ќе постојат, ги има во секоја генерација, финтата е што во денешно време, благодарение на интернетот, повеќе доаѓаат до израз, не дека пред десет или дваесет години ги немало.......
Глупи луѓе имало и ќе има но, проблемот е тоа што наместо да се стреми самото општество кон тоа да се намали оваа појава, тоа се стреми кон тоа да се зголеми бројот на глупи луѓе.Веќе кажа некој претходно дека на капиталистите и моќните луѓе потребна им е маса на луѓе која ќе прима само наредби и ќе ги извршува без да противречи.Кон тоа се стреми и ќе се стреми и понатаму секое капиталистичко општество.Кон перење на мозоци се со цел да може полесно да се контролира обичниот смртник.Тоа е всушност главната причина за тоа зошто општеството наместо да оди напред за сите, оди за неколку а за повеќето оди надоле.Тоа е работата, капиталистичкото општество тоа перење мозок знае на многу добар и индиректен начин да ти го сервира тоа.Ти велиш благодарение на интернетот доаѓаат повеќе до израз, јас ќе те прашам тебе дали ти мислиш дека голем дел од младите на пример го користат денеска интернетот да прочитаат некоја книга и да научат нешто од поентата на таа книга, поента која ќе им користи еден ден во животот или пак го користат за да утепаат време на една партија кантер??Одговорот е очигледен.На навистина добар начин е сето тоа сервирано, нели со помош на демократијата, нешто во стилот на избирање како на пример:„Ова е демократско општество можеш да избираш дали ќе читаш книга или пак ќе играш игри на интернет тоа е твој избор иако препорачуваме повеќе интернетот да се користи за работи кои ќе ти бидат од корист во животот“ И во меѓувреме ќе поминат уште милион реклами за „играта од твојот живот“ кои ќе ти го исперат мозокот и ќе те натераат да седнеш и да играш игра која е ништо друго освен губење време...................Малку избегав од темата (намерно) се со цел да ја доловам поентата и да посочам на тоа која е всушност главната причина за тоа што се случува во нашето општество.
Инаку треба да посочам дека тука во најголем дел се виновни и родителите.Тотално незаинтересирани се повеќето за своите деца.Наместо да ги спречат овие „напади“ што им ги сервира ова општество на нивните деца, тие се однесуваат како ништо да не се случува.Еве ви еден пример: жена влегува кај мајка ми на работа, и се јавува мајка и и кажува да дојде дома да го чува детето.Она и вели: „Јас сум бизнис жена и немам време за тоа“.И ти очекуваш после во иднина од нејзиното дете нешто добро?Детето на крај ќе испадне колатерална штета.Малку грубо звучи ама тоа е најсоодветниот термин со кои можат да се класифицираат овие појави и притоа да се објасни поентата.
Се подразбира дека тука игра улога и интелектот на детето, односно тоа како ги перцепира работите, на пример можеш ти да му зборуваш до утре за некои работи дека што ги прави не се во ред и пак да си тера по свое, ама како родител ти ја имаш обврската да му посочиш што е добро а што е лошо, а што ќе стане во иднина од него тоа ќе си покаже нели времето.Ти како родител ја имаш обврската да бидеш покрај детето и да го спремаш уште од најраната возраст за „трнливиот пат“.Проблемот е тоа што не секој разбира дека има обврска кон своето дете, уште живеат во некое стаклено ѕвоно и го гледаат својот интерес, едноставно се себични повеќето.А и себичноста инаку е продукт на новото општество.Зошто и како можеби во друга тема ќе објаснам.

Kajgana Shop

На врв Bottom