Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045
N

Nessa Alcarin

Гостин
Моралот и така е илузија, не се секирај.
--- надополнето: Sep 29, 2011 11:31 PM ---

И до кај стигна дискусијата? :)
Нели не веруваше во богови?
Што те заинтригираа толку канализираните информации
од Алистер?
Јас дали верувам или не е нерелевантно во оваа дискусија. Јас само можам да ги следам и да се согласам или не со нивните ставови. А да следиш една добра дискусија немора да веруваш или да неверуваш во нешто.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Моралот и така е илузија, не се секирај.
Некои морални норми се вградени и во законот.
Ионака е илузија. Ич да не му се секираш ако ти падне сапунчето, а зад тебе стои батка ко шифуњер. И тоа можеби е илузија.
И до кај стигна дискусијата? :)
Нели не веруваше во богови?
Што те заинтригираа толку канализираните информации
од Алистер?
А што ти од Кроули си прочитал?

Кога те читам ме потсетуваш на еден филм од Џејмс Дин (Rebel Without a Cause). Колку да се бунтувало само. А ништо да не се каже. Има ли за тебе некој или нешто што е добро?

B

Black Guard

Гостин
Видете ние сепак не можеме да негираме постоење на некаков ентитет со посебни моќи односно не можеме да докажеме дека не постои ова е слично како античките грци кои тврделе дека материјата е составена од атоми иако тогаш не можеле да го докажат постоењето на истиот.

Он

1.Размислуваш со своја глава и учиш од грешките.
2.Одговорност и почит кон самиот себеси и средината-не кон недокажан ентитет.
3.Атеистите постојано бараат одговори што не е случај со верниците-за верниците доволно е мижи асан да ти баам.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Видете ние сепак не можеме да негираме постоење на некаков ентитет со посебни моќи односно не можеме да докажеме дека не постои ова е слично како античките грци кои тврделе дека материјата е составена од атоми иако тогаш не можеле да го докажат постоењето на истиот.

Он

3.Атеистите постојано бараат одговори што не е случај со верниците-за верниците доволно е мижи асан да ти баам.
Никој не негира можно постоење на некаков ентитет со некои моќи кои се во моментов неприфатливи за нашите умови. Никој не негира дека е можна егзистенција на ентитет способен да ги "контролира" причинско последичните односи кои владеат со вселената.

Се негираат толкувањата и претставувањата на некој таков ентитет од страна на "верници" христијани, и муслимани пред се, кои содржат еден куп небулози, контрадикторности а богами е детски приказни кои не би поминале ни во градинка.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Некои морални норми се вградени и во законот.
Ионака е илузија. Ич да не му се секираш ако ти падне сапунчето, а зад тебе стои батка ко шифуњер. И тоа можеби е илузија.

А што ти од Кроули си прочитал?

Кога те читам ме потсетуваш на еден филм од Џејмс Дин (Rebel Without a Cause). Колку да се бунтувало само. А ништо да не се каже. Има ли за тебе некој или нешто што е добро?
Ти ова со сапунчево од искуство, или.....

Од кроули немам ништо прочитано, како што кажав и предходно на темава.

Те читам и не ми се верува, мислев дека имаш некоја
елементарна почит(ако не друго) спреме мене.

И ова што го напиша, не е добро...кога ќе биде добро ќе
ти кажам, и мерак ќе ми биде.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ти ова со сапунчево од искуство, или.....

Од кроули немам ништо прочитано, како што кажав и предходно на темава.

Те читам и не ми се верува, мислев дека имаш некоја
елементарна почит(ако не друго) спреме мене.

И ова што го напиша, не е добро...кога ќе биде добро ќе
ти кажам, и мерак ќе ми биде.
Сеуште ја имаш мојата почит, но многу јадеш бурек. Чисто добронамерна критика, за да не почастиш со издржан пост и со некакво мислење од тебе, со издржан став за кој ќе можеме да дискутираме.

П.С. тоа со сапунот, можда е и искуство, небитна работа, колку да не навалуваш дека се е илузија, жалам што погрешно си го протолкувал.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Сеуште ја имаш мојата почит, но многу јадеш бурек. Чисто добронамерна критика, за да не почастиш со издржан пост и со некакво мислење од тебе, со издржан став за кој ќе можеме да дискутираме.

П.С. тоа со сапунот, можда е и искуство, небитна работа, колку да не навалуваш дека се е илузија, жалам што погрешно си го протолкувал.
Jaс ти ја кажувам вистината, директно без никакви примеси.
А што пост сакаш да напишам?
Да го величам атеизмот?
Или па верување у нешто друго?

И не се овие овде тоа што ти мислиш дека се атеисти.
Далеку се од твојата перцепција.....ме интересира дали
по класна линија делиш лајкови, или нешто друго е.

Јас у сон не сум доживеал да ми паѓаат сапунчиња.
Ама имам неколку добри искуства :D,кои и ден денеска се
како да биле реалност.
Не викам дека животов не треба да се живее....напротив , ама на тема за ултимативната вистина ништо не е како што изгледа на прв поглед.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Jaс ти ја кажувам вистината, директно без никакви примеси.
А што пост сакаш да напишам?
Да го величам атеизмот?
Или па верување у нешто друго?

И не се овие овде тоа што ти мислиш дека е атеисти.
Далеку се од твојата перцепција.....ме интересира дали
по класна линија делиш лајкови, или нешто друго е.

Јас у сон не сум доживеал да ми паѓаат сапунчиња.
Ама имам неколку добри искуства :D,кои и ден денеска се
како да биле реалност.
Не викам дека животов не треба да се живее....напротив , ама на тема за ултимативната вистина ништо не е како што изгледа на прв поглед.
Види вака пријателче. Од вистината сме далеку и ти и јас. Можеме да нагаѓаме за многу работи. Често пати кога пишуваш некои небулози или безвезни постови не реагирам иако ме засегаат (размисли зошто, хинт: почит). Но некогаш навистина претеруваш. Изнеси го јавно твоето мислење, твојата страна на гледање на работите, па можеш и да критикуваш. Дај некој аргумент, став, па макар и бил погрешен, но да е твој.
Издигнувањето над сите, сувопарно и без причина, само колку да биде критика и едноставна негација на нечиј став, прво не зборува добро за тебе, а второ, не придонесува за барем малку достојна дискусија и реплика.

Никој не бара од тебе да величаш нешто. Никој не бара да се сложиш со нечие мислење. Впрочем многумина и не се сложуваме. Па дури ни самите атеисти. И внимавај малку на речникот, се може да се каже и поубаво и поненавредливо. Кажи во кој дел каде и со што не се сложуваш и зошто. Биди јасен во твојот став. Ако нештото не ти е познато, не си прочитал, имаш можност или да прочиташ или да не коментираш. Но вака како овде „не знам ништо за тоа и не сум читал ама е bullshit“ не бива.

Ај да не го тупам многу, мислам е доста. Едно чисто добронамерно мислење, оти знам дека си ти добар дечко.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Види вака пријателче. Од вистината сме далеку и ти и јас. Можеме да нагаѓаме за многу работи. Често пати кога пишуваш некои небулози или безвезни постови не реагирам иако ме засегаат (размисли зошто, хинт: почит). Но некогаш навистина претеруваш. Изнеси го јавно твоето мислење, твојата страна на гледање на работите, па можеш и да критикуваш. Дај некој аргумент, став, па макар и бил погрешен, но да е твој.
Издигнувањето над сите, сувопарно и без причина, само колку да биде критика и едноставна негација на нечиј став, прво не зборува добро за тебе, а второ, не придонесува за барем малку достојна дискусија и реплика.

Никој не бара од тебе да величаш нешто. Никој не бара да се сложиш со нечие мислење. Впрочем многумина и не се сложуваме. Па дури ни самите атеисти. И внимавај малку на речникот, се може да се каже и поубаво и поненавредливо. Кажи во кој дел каде и со што не се сложуваш и зошто. Биди јасен во твојот став. Ако нештото не ти е познато, не си прочитал, имаш можност или да прочиташ или да не коментираш. Но вака како овде „не знам ништо за тоа и не сум читал ама е bullshit“ не бива.

Ај да не го тупам многу, мислам е доста. Едно чисто добронамерно мислење, оти знам дека си ти добар дечко.
Aj тука ќе прекинеме, и како на постар да му го оставам
последниот збор. Не за друго на фудбал ќе идам. :) ........
Се зезам...во право си за доста работи, ама доста и не се баш така како што на прв поглед изгледа така.
Треба малку напор да се даде за да се разбере, тоа е.
Ај еден ден можеби ќе биде. :)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Aj тука ќе прекинеме, и како на постар да му го оставам
последниот збор. Не за друго на фудбал ќе идам. :) ........
Се зезам...во право си за доста работи, ама доста и не се баш така како што на прв поглед изгледа така.
Треба малку напор да се даде за да се разбере, тоа е.
Ај еден ден можеби ќе биде. :)
Ама тоа мораш да го нагласиш, и да се демантираш во ист момент. Немам против биди и ти последен ако тоа ти прави мерак. Многу работи се и повеќе од што мислиш дека се. ДА, се надевам дека ќе биде еден ден, ќе разбереме и двајцата.

Секое добро

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545

Он

Лакше мало дечко. Не се сите атеисти пасионирани трагачи по одговори. Не се ни сите верници мивки какви што сакаш да ги прикажеш. Неможеш сите атеисти да ги прогласиш за супериорни само затоа што негираат постоење на Бог, ниту пак можеш сите верници да им залепиш неписменост и неспособност за критичко мислење. Сликата е многу посложена. Ако навистина се залагаш за почит, пополека малце со квалификациите.

Kajgana Shop

На врв Bottom