Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Јас зборував за тебе... кој го тркала Бодидхарама...

Тој бил што бил, туку ти кој си и што си... дали е вистина дека не знаеш ни самиот што си, и само дрдориш наоколу надувани фрази прочитани од нет или навистина имаш стекнато некаков статус под, на и над земјата со овие твои „мудрости“? Ако се твои мислам...
Како може да знаеш или не знаеш што си? :)
Ти Си и толку од приказната.
За другото што да ти коментирам?
Не сакаш доволно силно за да знаеш, така да ќе останеш
во ситуација на незнаење.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.253
Поени од реакции
12.265
Како може да знаеш или не знаеш што си? :)
Ти Си и толку од приказната.
За другото што да ти коментирам?
Не сакаш доволно силно за да знаеш, така да ќе останеш
во ситуација на незнаење.
Тие филмски цитати во стилот округло па во ќош може со дечињата, не на форум и со мене.
Ти не знаеш што си... ти си, но зошто си и што си, е тоа, одбиваш да одговориш и ми вртиш наоколу...
Не ми е битно ти кој си, само сакав да посведочиш дека не знаеш зошто си и каде понатаму...
Зборуваш за зен, а од зен ни... капка :) Кога доаѓаш на форум, смиреноста и зен учењата заминуваат а? Одлично... браво... :)

Ах проклето да е тоа знаење и мерење пениси по форум... Знаење или не знаење знаеме дека е за мерење пениси и да ти дојде некое момиче на форум да ти каже: Wow, ти си ...! :)
Но јас сум стар за тоа, така да ќе си останам неук закопан во своето незнаење.
А и морам да се водам по моите свети книги, кои велат:

Сепак, о аспиранту, нека победите не ти носат Гордост, зашто со зголемувањето на Знаењето би требало да се зголеми и Мудроста. Оној што малку знае, мисли дека знае многу; но оној што знае многу свесен е за своето незнаење. Го гледаш ли оној кој мисли дека е мудар? Повеќе надеж има за будалата отколку за него. Не брзај другите да ги осудуваш; како можеш да знаеш дека ти на нивното место би одолеал на искушението. И дури да е така, зошто би презирал некого кој е послаб од тебе?
- Liber XXX

Така, те оставам со Знаењето, кое што евреите пак велат дека е лажно ако е под бездната, а јас ќе си останам неук...
П.С. Ти си = потенцијална енергија , без акција ти дишеш бесцелно... Размисли, и почни да знаеш зошто си :)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
П.С. Ако имаш некаков статус помеѓу луѓето, која е причината што си тука на форум и се противиш на секој што ќе те закачне?
Не си доволно зрел(без навреда е ова) за да знаеш.
Инаку секоја акција има реакција, таков треба да е форумот
за да биде интересен.
Иначе сите тие што се закачаат :) јас лично сум ги натерал.
Дел од играта е тоа, ако некој мисли дека е реалност форумов гадно се сјебал.
Сите тие играат по мои правила.....редно беше да им кажам.
Поздрав
--- надополнето: Sep 26, 2011 6:25 PM ---
Тие филмски цитати во стилот округло па во ќош може со дечињата, не на форум и со мене.
Ти не знаеш што си... ти си, но зошто си и што си, е тоа, одбиваш да одговориш и ми вртиш наоколу...
Не ми е битно ти кој си, само сакав да посведочиш дека не знаеш зошто си и каде понатаму...
Зборуваш за зен, а од зен ни... капка :) Кога доаѓаш на форум, смиреноста и зен учењата заминуваат а? Одлично... браво... :)

Ах проклето да е тоа знаење и мерење пениси по форум... Знаење или не знаење знаеме дека е за мерење пениси и да ти дојде некое момиче на форум да ти каже: Wow, ти си ...! :)

- Liber XXX

Така, те оставам со Знаењето, кое што евреите пак велат дека е лажно ако е под бездната, а јас ќе си останам неук...
За ова после, сега се брзам...ќе извиниш :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.253
Поени од реакции
12.265
Не си доволно зрел(без навреда е ова) за да знаеш.
Инаку секоја акција има реакција, таков треба да е форумот
за да биде интересен.
Иначе сите тие што се закачаат :) јас лично сум ги натерал.
Дел од играта е тоа, ако некој мисли дека е реалност форумов гадно се сјебал.
Сите тие играат по мои правила.....редно беше да им кажам.
Поздрав

За ова после, сега се брзам...ќе извиниш :)
Wow :) Види ти што се ќе ми кажат :)
А ти да си повториш зен-гностичко-будистичко-христ-исламското учење за егото и смирување на мислите па да размислуваш што зборуваш?
Не нафрлај реченици како да си во транс море... како некој наркоман си кој не може да си среди мислите! Или зборувај убаво или не ни разговарај...
Акција реакција... браво си го научил теориски њутновиот закон... само уште да знаеше како се применува...

Штета, штом сега не сум зрел, со една нога спремен за кремирање, тогаш ништо од мојот живот и спремноста за знаење...
Што нема да ми кажат децата по форум... Кај и јас дојдов да си кажам мислата... :)

И немој, не дојаѓај да ми „кажеш“ за другото... Кој знае што ќе ти исфрли мозокот низ устата... а јас ќе се чудам дали со напален тинејџер или со заблуден возрасен разговарам...

Е ова не сум го знаел дека играме по твои правила... Слушате ли вие... сите играме по негови правила...
Е ме насмеа со ова... штета што не си рисјанин :) Ќе те бидеше поеќе од другите :)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399

- Liber XXX

П.С. Ти си = потенцијална енергија , без акција ти дишеш бесцелно... Размисли, и почни да знаеш зошто си :)
Еве ќе ти одговорам во кратки црти.....иако демек не сакаш одговор. :)
Нема да вадам цитати од контекст, и ќе пробам во глобала некако да ти реплицирам(како и обично што правам)....и покрај "опасноста" од тоа.
That who you can see, you are not........that which you can observe, you are not........ that which you can become aware of, you are not.
Oстанува само свеста....тоа сум Јас, просто е.
Нема друг начин да се дојде до вистината освен овој.
Убаво викаш, потенцијал и се согласувам со тоа.
Би додал бесконечен потенцијал.
За мерење на п***** и слично остај тоа, не ме занима.
Знаење не ме интересира, посебно не "туѓо"(лажно).
Ако некого цитирам тоа значи дека се согласувам со него
и предходно тоа било моето разбирање на "работите".
За Liber XXX...
Знаење нема врска со мудрост, може да си начитан у ПМ
и пак да си идиот. Мудроста е резултат од состојбата во која што си. Има три состојби под,на ниво, и над умот.
Неможеш да размислиш за тоа што си, можеш да БИДЕШ.
И толку, нема ништо поголемо од тоа, тоа е ултимативната сатисфакција-bliss.
Огледалото неможе само себе да се рефлектира
Нема ништо поголемо од тоа, нема цел.
Целите се проблематики за умот, и да......уживај во целата
таа работа потполно свесен и терај како што дува ветерот.
За мене нема свети книги, постои само мое директно спознавање...што би рекол Patanjali direct cognition.
Се друго е ветер и магла.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.253
Поени од реакции
12.265
Еве ќе ти одговорам во кратки црти.....иако демек не сакаш одговор. :)
Нема да вадам цитати од контекст, и ќе пробам во глобала некако да ти реплицирам(како и обично што правам)....и покрај "опасноста" од тоа.
That who you can see, you are not........that which you can observe, you are not........ that which you can become aware of, you are not.
Oстанува само свеста....тоа сум Јас, просто е.
Нема друг начин да се дојде до вистината освен овој.
Убаво викаш, потенцијал и се согласувам со тоа.
Би додал бесконечен потенцијал.
За мерење на п***** и слично остај тоа, не ме занима.
Знаење не ме интересира, посебно не "туѓо"(лажно).
Ако некого цитирам тоа значи дека се согласувам со него
и предходно тоа било моето разбирање на "работите".
За Liber XXX...
и пак да си идиот. Мудроста е резултат од состојбата во која што си. Има три состојби под,на ниво, и над умот.
Неможеш да размислиш за тоа што си, можеш да БИДЕШ.
И толку, нема ништо поголемо од тоа, тоа е ултимативната сатисфакција-bliss.
Огледалото неможе само себе да се рефлектира
Нема ништо поголемо од тоа, нема цел.
Целите се проблематики за умот, и да......уживај во целата
таа работа потполно свесен и терај како што дува ветерот.
За мене нема свети книги, постои само мое директно спознавање...што би рекол Patanjali direct cognition.
Се друго е ветер и магла.
И ете пак се закачив со „свесни“ за кои се им е лажно...
Ај од крајот... штета што твоето дирекно спознавање кое го пласираш овде е од книги... што спозна ти вака... ? Дека ти не си ова она тоа таму ваму дека сенката е помалиот брат и треба да се убие ... wow... Ме ослепе спознанието твое. Ти несвесно си полн со туѓи идеи кои ги „спознаваш“ како твои и умот за да не ти работи, те мами, ги калеми и додава тие идеи како свои. И нормално немаш свои зборови ниту дела сето тоа физички да се покаже, колку си ти свесен...
Точно, да си свесен е целта, но ти, не ми покажа никаде дека си свесен за нешто, туку само дрдориш. Јас немам ништо против таа филозофија твоја... јас имам против твојата свесност која е лажна за мене, а и за многумина, а ти ја пласираш за апсолутна! Разбираш? :)
Свесноста ја врзуваш со умот. Ех ех ех... и уште едно ех.

Ах, пак и за целта ќе зборуваме дека е препрека ... ослободени од страста за резултат, секој пат е совршен. Зарем не зборува така Книгата на Законот? Ах да, ти не сакаш свети книги... Ти се спозна сам велиш, само што Ошо, Патанџали,Руми и остали од истокот, ги цитираш оти тие ти се другари од маало, па муабети што си слушнал ги повторуваш.
Има и друг начин приказната да се разбере, ти ми зборуваш како ти имаш исти мисли како нив, и сега се пронаоѓаш како истомисленик на Патанџали и другите :) Немој со тие куршуми :) Премногу детски и смешно ми е сето тоа. Дури и ова го правам бидејќи сум расположен да фрлам зборови бескорисно.
Затоа, ти уживај во целта, и „спознавај“ како што си наумил, ама држи си јазикот за заби :) Ако сакам цитати од истокот, имаме книги, ќе си прочитаме...

Знаење нема врска со мудрост, може да си начитан у ПМ... Ти фали една алка во ова тврдење за да го протолкуваш (спознаеш) како што треба. Да си начитан и да имаш знаење не е исто. Но ајде, нека ти биде како што ти си спознал.
Знаењето има врска со разбирањето, а тоа пак со мудроста, која те враќа назад кон знаењето... обична повранта врска, ништо поеќе.

И разумот е лага. Умот обична алатка... за таа твоја свесност. Постои причинител бесконечен и непознат. Немој да му даваш на умот метафизички и наприродни својства. Се е природно, нема нешто такво, надприродно.
И каква е оваа поделба надсвесност... ме ежат такви играња со зборови. Ти си над умот? Надсвесност? Над твоето јас? Ако почнам понатаму твоето јас ќе треба да го исвиркаме и да викнеме друго јас да ти ја наполни школката на постоење!
Ти како си запнал да ја величиш алатката, ист си како рисјаните што го величат крстот... Глупости...
Ти се чудам на умот...

П.С. Јас е лага, престани со тоа. Јас и злато да го нарекуваш, лага е. И свесност да го нарекуваш лага е. Си заглавил во некоја бесконечна секвенца на повторувачки мисли и ете ти ја реалноста. Но тоа се твои демони, сам си ги решавај.

S

Sheldon Cooper

Гостин
зошто нема опција „во Бог и науката“ ? пример јас верувам дека има нешто (некоја сила што не создала) но верувам и во науката (со чија помош ќе откриеме која е таа виша сила)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.253
Поени од реакции
12.265
зошто нема опција „во Бог и науката“ ? пример јас верувам дека има нешто (некоја сила што не создала) но верувам и во науката (со чија помош ќе откриеме која е таа виша сила)
Еден „филозоф“ од XIX век рекол дека спознанието на таа сила е како незавршена пирамида: основата е верата(не религијата), а над неа е науката(не е во конфликт со верата), а врвот завршува во облаците.
Колку поголема вера, толку поголемо знање во практичните методи, и пирамидата ќе оди повисоко и повисоко.

Но тоа во XIX век :)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
И ете пак се закачив со „свесни“ за кои се им е лажно...
Ај од крајот... штета што твоето дирекно спознавање кое го пласираш овде е од книги... што спозна ти вака... ? Дека ти не си ова она тоа таму ваму дека сенката е помалиот брат и треба да се убие ... wow... Ме ослепе спознанието твое. Ти несвесно си полн со туѓи идеи кои ги „спознаваш“ како твои и умот за да не ти работи, те мами, ги калеми и додава тие идеи како свои. И нормално немаш свои зборови ниту дела сето тоа физички да се покаже, колку си ти свесен...
Точно, да си свесен е целта, но ти, не ми покажа никаде дека си свесен за нешто, туку само дрдориш. Јас немам ништо против таа филозофија твоја... јас имам против твојата свесност која е лажна за мене, а и за многумина, а ти ја пласираш за апсолутна! Разбираш? :)
Свесноста ја врзуваш со умот. Ех ех ех... и уште едно ех.

Ах, пак и за целта ќе зборуваме дека е препрека ... ослободени од страста за резултат, секој пат е совршен. Зарем не зборува така Книгата на Законот? Ах да, ти не сакаш свети книги... Ти се спозна сам велиш, само што Ошо, Патанџали,Руми и остали од истокот, ги цитираш оти тие ти се другари од маало, па муабети што си слушнал ги повторуваш.
Има и друг начин приказната да се разбере, ти ми зборуваш како ти имаш исти мисли како нив, и сега се пронаоѓаш како истомисленик на Патанџали и другите :) Немој со тие куршуми :) Премногу детски и смешно ми е сето тоа. Дури и ова го правам бидејќи сум расположен да фрлам зборови бескорисно.
Затоа, ти уживај во целта, и „спознавај“ како што си наумил, ама држи си јазикот за заби :) Ако сакам цитати од истокот, имаме книги, ќе си прочитаме...

Знаење нема врска со мудрост, може да си начитан у ПМ... Ти фали една алка во ова тврдење за да го протолкуваш (спознаеш) како што треба. Да си начитан и да имаш знаење не е исто. Но ајде, нека ти биде како што ти си спознал.
Знаењето има врска со разбирањето, а тоа пак со мудроста, која те враќа назад кон знаењето... обична повранта врска, ништо поеќе.

И разумот е лага. Умот обична алатка... за таа твоја свесност. Постои причинител бесконечен и непознат. Немој да му даваш на умот метафизички и наприродни својства. Се е природно, нема нешто такво, надприродно.
И каква е оваа поделба надсвесност... ме ежат такви играња со зборови. Ти си над умот? Надсвесност? Над твоето јас? Ако почнам понатаму твоето јас ќе треба да го исвиркаме и да викнеме друго јас да ти ја наполни школката на постоење!
Ти како си запнал да ја величиш алатката, ист си како рисјаните што го величат крстот... Глупости...
Ти се чудам на умот...

П.С. Јас е лага, престани со тоа. Јас и злато да го нарекуваш, лага е. И свесност да го нарекуваш лага е. Си заглавил во некоја бесконечна секвенца на повторувачки мисли и ете ти ја реалноста. Но тоа се твои демони, сам си ги решавај.
Прво ја ценам твојата добра воља да ми помогнеш некако....или може си расположен да фрлаш зборови бескорисно...кој да знае.
Само што Јас не сум тој на кого треба да му помогнеш.
Можеби треба таа енергија да ја свртиш на внатре....
ама тешко дека ќе има ефект.
Битен момент во целава работа е ова:
јас имам против твојата свесност која е лажна за мене, а и за многумина, а ти ја пласираш за апсолутна! Разбираш? :)
Жал ми е што имаш проблем...за другите незнам нека кажат....да пробам некако да бидам успан.
Може по 2 л ракија дневно ќе го решат проблемот.
Ама нити јас ќе ти докажам, ни ти ќе дознаеш некогаш со сигурност;)
Сепак дозволено ти е да претпоставуваш.
Нема сигурно да ти докажувам, ако не од друго туку од сите други пред мене.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.253
Поени од реакции
12.265
Прво ја ценам твојата добра воља да ми помогнеш некако....или може си расположен да фрлаш зборови бескорисно...кој да знае.
Само што Јас не сум тој на кого треба да му помогнеш.
Можеби треба таа енергија да ја свртиш на внатре....
ама тешко дека ќе има ефект.
Битен момент во целава работа е ова:

Жал ми е што имаш проблем...за другите незнам нека кажат....да пробам некако да бидам успан.
Може по 2 л ракија дневно ќе го решат проблемот.
Ама нити јас ќе ти докажам, ни ти ќе дознаеш некогаш со сигурност;)
Сепак дозволено ти е да претпоставуваш.
Нема сигурно да ти докажувам, ако не од друго туку од сите други пред мене.
Јас да имав проблеми, немаше да седам на форум и да ја работам работата која ја работам овде. Јас само фрлам зборови, и ти ја разоткривам твојата фикција за свесноста, умот итн итн еден куп именки без ниеден глагол за да промени нешто и кои ти надмено велиш дека сето тоа е твое дело, а не лажеш нас, а изгледа и самиот себе си. Не може да се помогне тука, ниту пак сакам да помагам. Јас само не сакам да ми забегува некој и да дофрла бесмислености кои навидум имаат мудрост или би требало да иницираат мисли кои би ни разјасниле што сака да каже авторот динамички. За тоа, подобро Руми и Патанџали отколку твоите дрдорења.
И јас немам повеќе што да свртувам ни лево ни десно. Завршив јас со тоа, ти си ги средувај сметките ако ти е дојдено до тоа ... :)

И пак битен момент е ова или она... Аман зошто не додавате на крајот: според мене? Или пробајте... или како и да е. Битен момент во целата работа е што ти имаш нет! Денешните „свесни“ за својата егзистенција се интернет просветлени, од книги кои ќе ги сонуваа да ги прочитат.
А јас ете зборувам држи си јазикот за заби за да не ја пласираш „својата“ (која испаѓа дека е туѓа свесност, но ајде нека ти биде, ќе се налутиш, кој ќе те трпи после) вистина како апсолутна насекаде без да даваш конкретни одговори. Наркомански реченици незавршени, нафрлани, таму во маалото, не овде. Мислам смешно е...
„Јас му рече на мене самиот: оди лови риба во своето море од мисли, и најди ме кај деветата капија на смиреноста кога Месечината ќе ги допре водите на твоето создавање. “ Ова е во твој стил.
Лелее која свесност! :) Ме зезаш ти? Ти си начитан... како што кажа и погоре...

Сепак, од такво нафрлање, посебно без причина(ти размисли која би била вистинската причина да нафрлаш така реченици) се раѓаат атеисти :)
Добро реков јас: Од премногу нафрлана кал од секого, бисерите останаа закопани длабоко во калта помеѓу диви свињи!

S

Sheldon Cooper

Гостин
Еден „филозоф“ од XIX век рекол дека спознанието на таа сила е како незавршена пирамида: основата е верата(не религијата), а над неа е науката(не е во конфликт со верата), а врвот завршува во облаците.
Колку поголема вера, толку поголемо знање во практичните методи, и пирамидата ќе оди повисоко и повисоко.

Но тоа во XIX век :)
не е битен векот... филозофските мисли се безвременски :)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
и пак да си идиот.
Ти ова не можеш да го знаеш од искуството (освен делот за идиотизмот). Прво биди начитан, после отфрли го знаењето од книгите. Вака делува како муабетот за лисицата и киселото грозје...

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ти ова не можеш да го знаеш од искуството (освен делот за идиотизмот). Прво биди начитан, после отфрли го знаењето од книгите. Вака делува како муабетот за лисицата и киселото грозје...
Да не имаш мува на капата ? :)
И за последен пат, неможеш да "знаеш" дека си идиот. ;)
Самата свесност за идиотизмот би ја сменило
ситуацијата.....ама на кого му кажувам!?
Идиотизмот е состојба, пробај промени ја ;)
Ова што почнуваш да ги бркаш мувите е добар старт.
--- надополнето: Sep 27, 2011 10:15 AM ---
Јас да имав проблеми, немаше да седам на форум и да ја работам работата која ја работам овде. Јас само фрлам зборови, и ти ја разоткривам твојата фикција за свесноста, умот итн итн еден куп именки без ниеден глагол за да промени нешто и кои ти надмено велиш дека сето тоа е твое дело, а не лажеш нас, а изгледа и самиот себе си. Не може да се помогне тука, ниту пак сакам да помагам. Јас само не сакам да ми забегува некој и да дофрла бесмислености кои навидум имаат мудрост или би требало да иницираат мисли кои би ни разјасниле што сака да каже авторот динамички. За тоа, подобро Руми и Патанџали отколку твоите дрдорења.
И јас немам повеќе што да свртувам ни лево ни десно. Завршив јас со тоа, ти си ги средувај сметките ако ти е дојдено до тоа ... :)

И пак битен момент е ова или она... Аман зошто не додавате на крајот: според мене? Или пробајте... или како и да е. Битен момент во целата работа е што ти имаш нет! Денешните „свесни“ за својата егзистенција се интернет просветлени, од книги кои ќе ги сонуваа да ги прочитат.
А јас ете зборувам држи си јазикот за заби за да не ја пласираш „својата“ (која испаѓа дека е туѓа свесност, но ајде нека ти биде, ќе се налутиш, кој ќе те трпи после) вистина како апсолутна насекаде без да даваш конкретни одговори. Наркомански реченици незавршени, нафрлани, таму во маалото, не овде. Мислам смешно е...
„Јас му рече на мене самиот: оди лови риба во своето море од мисли, и најди ме кај деветата капија на смиреноста кога Месечината ќе ги допре водите на твоето создавање. “ Ова е во твој стил.
Лелее која свесност! :) Ме зезаш ти? Ти си начитан... како што кажа и погоре...

Сепак, од такво нафрлање, посебно без причина(ти размисли која би била вистинската причина да нафрлаш така реченици) се раѓаат атеисти :)
Добро реков јас: Од премногу нафрлана кал од секого, бисерите останаа закопани длабоко во калта помеѓу диви свињи!
Абе многу пишуваш а малку кажуваш.
Исус кога го кажал тоа со бисерите бил малку изнервиран.
Туку и во неговата свесност ли се сомневаш?
И он ли лажел?
За другото е најдобро да прекинеме со дискусија.
Немам намера да ти докажувам за моето лично искуство.
И не го цитирај законот, има од каде да го прочита....некој...ако сака да се заебе.
--- надополнето: Sep 27, 2011 10:22 AM ---
P.S. Онака едно прашање, што имаш ти лично против источната филозофија?
Не си свесен за проекцијата на целата источна филозофија на мене.
Ама мене не ме интересира знаењето :)
Избистри си го умот http://www.youtube.com/watch?v=Pky3b6z9vgo
Еден поклон од мене.

Kajgana Shop

На врв Bottom