Европски купови 2011/2012 (мажи)

• Креатор на темата Креатор на темата Kire_bt
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.016
Поени од реакции
135
Веб-сајт
rkpelister.weebly.com
Темата ја отворив за дискутирање околу сите Европски Купови - Лига на Шампиони, Челинџ Куп, Куп на Победници на Купови и ЕХФ Куп (КПК и ЕХФ Купот од в година ќе бидат заедно)

Прво за Лига на Шампиони- Еве ги групите

GROUP A

FC Barcelona Interspor
Croatia Osiguranje
Kadetten Schaffhausen
Chambery Savoie HB.
HC Bosna BH Gas Sarajev.
IK Säveho

GROUP B
Chekhovskie Medvedi
MKB Veszprém KC
BM Atletico Madrid
Füchse Berlin
Bjerringbro-Silkeborg
KS Vive Targi Kielce

GROUP C
HSV Hamburg
RK Cimos Koper
HCM Constanta
St. Petersburg HC
Orlen Wisla Plock
HC Metalurg

GROUP D
Montpellier Agglomeration HB
AG Kobenhavn
THW Kiel
Reale Ademar Leon
Pick Szeged

За подетална анализа на тимовите ќе има нахнадно;)
Сега имав напишано цела анализа и ми се избриша, неможам да вратам сега​

Споделети ги и вие вашите мислења околу тимовите​

Кирка препрај ја годината на сезоната.....
2011/2012 треба.....;)
И додај ги другите парови од другите купови....

Неможам јас да ја препрам, нема таква опција мислам,зато ги замолувам модераторите да ја преименуват;)

Ете јас ке се обидам да напрам една кратка аанализа за сите тимови во ЛШ
Група А- Според мене фаворит број 1 е Барселона- имаат склопено супер тим Шарич, Рутенка, Наџ, Рокас и други шпански репрезентативци
На 2 место ги сметам Шамбери – претежно домашен тим, но лани направи доста изненадувања- победа против Барселона, Некар, Киелце
3 место му го давам на Загреб- со моменталниот тим што го имаат 3 место е реално гледано- останаа без голманот Шкоф кој замина воЦимос Копер, но ги имаат Перич, после од играчите Балич,Гојун, Хорват, Тончи и Јосип Валчич, Коплјар...
4 место Кадетен Шафхаузен- добар тим но за во Швајцарска лига попознато име му е десниот бек Александар Стојанович (поранешен играч на Вардар и Металург)
5место- Савехов тим составен од домашни играчи но сепак недоволно за поголем успех
6 место Босна- која има далеку послаб тим одколку оној што го имаше пред некоја година кога беа Хармандич, Тахирович, Терзич, Тороманович скоро цела репрезентација. Со ова екипа неможат да постигнат ништо во Европа
Гледано според мене оваа група по завршувањето вака треба да изгледа
Група А
1. Барселона
2. Шамбери
3. Загреб
4. Кадетен Шафхаузен
5. Савехов
6. Босна

Група Б- Фаворит е Атлетико Мадрид ( Сиудат Реал)- за уште поголем доказ е тоа што во Суперкупот ги прегазија Барселона со 6 рзлика.Полн погодок напраја што го ангажираја најголемиот талент моментално данецот Николај Маркусен, исто така има и одлични предизпозиции. Овој тим според мене е и главен кандидат за титулата во ЛШ оваа сезона
2 место За ова 2 место во ова група има појќе кандидати – Везпрем, Киелце можи и Фуше Берлин.
Сепак јас се одлучвам да ги ставам Киелце на 2 место во оваа група, оваа година се многу засилени, го ангажираја Денис Бунтич, на голот одличниот Шмал, среден бек Ткачик, го имаат и Јурашик, добра искусна екипа и се кандидати за ова 2 место кое ке го делат со Везпрем
3 место Везпрем можно е да напрат изненадување и да се искачат и на 2 место исто како и Киелце имаат приближно иста екипа во јачина, овие го имаат Алилович, Мирсад Терзич , Марко Вујин и уште неколку добри играчи
4 место Фуше Берлин – иако оваа сезона ангажираја неколку добри играчи, најголемо изненадување е Икер Ромеро од Барселона, Денис Шполјарич, репрезентативниот голман Силвио Хајнветер, сепак ги клавам на 4 место, ова сезона му е прва во Европа а воедно и во ЛШ, и немаат европско искуство
5 место Чеховски Медведи иако ги имам клаено на 5 место со малку среќа можат да го поразат и европски неискусниот Фуше Берлин и да се искачат на 4 место. Во Чеховски Медведи имат доста добри искусни играчи како Сергеј Шелменко, Сергеј Харбок, Михаил Чипурин, Черноиванов, Ковалев, Аслањин (несудениот бек на Вадрар Про)...
6 место Данскиот Бјерингбро Силкеборг тим составен претежно од домашни играчи и од неколку други од скандинавските земји, мислам дека немат доволно сили да одат погоре од ова 6 место
Kраен изгледа на

ГРУПА Б
1.Атлетико Мадрид
2.Киелце
3.Везпрем
4.Фуше Берлин
5.Чеховски Медведи?
6.Бјеренгбро

Ова е тешка група за анализирање посебно за 2 место ќе се борат Киелце и Везпрем.

Група Ц –без сомневање фаворит е Хамбург – имат доста јаки играчи скоро сите репрезентативци – почнувајќи од голманот Битер, Бертранд Жил, Гуилаум Жил, Блаженко Лацкович, Домагој Дувњак, Марцин Лијевски,Паскал Хенс, Ханс Линдберг, Михаел Краус, Игор Вори ...
2 место Цимос Копер- достасолиден тим го имат искусниот голман Шкоф, Никола Џоно и тн
3 место многу тешко да се определи кој ке биди на ова место дали Металург или Констанца, малку од навивачки план ке бидам оптимист и на 3 место ќе ги клам Металург – мислам дека не треба многу запознавање
4 есто Констанца – претежо составен од домашни играчи тука игра и нашиот репрезентативец Бранче Ангелевски
5 место Висла имат тим составен од анонимни играчи, имат над 15настапи во Европа, но немат тим за да направат нешто појќе од 5 место
6 место – Ст. Петерсбург – да речам најслабиот тим во ЛШ немаат ништо посебно само Алексеј Костигов (голманот на Руската репрезентација)
ГРУПА Ц
  1. Хамбург
  2. Цимос Копер
  3. Металург ?
  4. Констанца
  5. Висла
  6. Ст. Петерсбург
Група Д – Фаворит Кил (според мене ова сезона ке се 1 и во Бундес Лига, а имат шанси и за финале ЛШ) – ова сезона почетокот ги поразија 2 пати Хамбург
Имаат тим кој го држат неколку сезони и го надоградват со некој играч + тука се Јиха, Илич, Алм, Омејер, Андерсон, Нарцис, Цајц ...
2 место Монпењер – одличен тим во кој игра еден Карабатич, Акамбре, Кавтичник...
3 место Копенхаген – ова сезона ЕКСПЛОДИРАЈА, јаки на финансиски план, ангажираја неколку искусни, малку во поодминати години, но сепак ракометни ѕвезди како што се Каспер Хвид и Еге на голот двајца одлични голмани, Јоаким Болдсен (многу го почитувам чоекот) до пред 2 сезони беше ЅВЕР , исто така го гледав и порано кога играше во Флензбург, едноставно незаменлив, сега го немам гледано но мислам дека повторно ке биди лидер во тимот, после него Гудјон Валур Сигурдсон брилијантно лево крило, Олафур Стефансон, Јоргенсен, еден од најдобрите леви бекови кој на последното Светско Првенство во Шведска беше незаменлив Микел Хансен
4 место Адемар Леон – иако останаа без еден од најдобрите во тимот Денис Бунтич, сепак имат задржано добар дел од тимот од лани и донесоја уште некое засилување
5 место Пик Сегед – ова сезона имат слаб тим иако ангажираја неколку нови играчи од кои и Рајко Проданович( лански играч на Вардар) но сепак силата му е до ова 5 место максимум
6 место – Партизан целосно домашен тим составен од анонимни српски играчи кои неможат да направат никакво изненадување во ова група освем ако се земи уште некој играч можат на домашен терен да се надеват на реми или победа против Пик Сегед .
Група Д
  1. Кил
  2. Монпељер
  3. Копенхаген
  4. Адемар Леон
  5. Пик Сегед
  6. Партизан

Толку ли нема некој по квалитетен ракометар во моментот од Вугринец, човекот има над 30 години, и не е баш во некоја си форма за клуб каков што е Хамбург. Не ми изглеа како некое засилување на мене, ај да беше за во Металург ќе го сметав:D ..ама за во Хамбург, хмм ..

Иначе од Металург очекувам најмалце 3 победи во групата, кадарни се да ги совладаат Русите, Пољаците, Романците, а оти да не го победиме на домашен терен и тимот на Цимос Копер.

Пренос некој од натпреварите ќе врши или послабо? Барем за Металург да се најди некоја телевизија..

EHF т.е EHF TV наведува дека мора да има пренос од сите натпревари кои се играат. Значи мора да се најде некој кој ќе го врши преносот. Се зборува дека тоа ќе биде Канал 5 е сега ќе видиме. Инаку ова правило важи од порано е сега ако го имаат сменато тоа е друго.

За Вугринец- според мене добар избор на Хамбург со оглед на то дека почната е сезоната и е МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ, и неможат да најдат некој подобар десен бек.
Овој имаше даено лани доста добри утакмици во Цеље.
Добиваат и на искуство
Неможам да кажам ништо предвреме, можи да се случи како пред 3 години ко дојде СЕРГЕЈ ПОГОРЕЛОВ во Металург па беше чорба.

Иначе за утакмиците појаките ќе ги има на ehftv.com а мора да има и на некоја македонска телевизија

Ете ги двојките од купот на ЕХФ
R2

1. SKIF Krasnodar( Rus) - SPE Strovolos(Cyp) 9.10.2011
2. Eskilstuna Giuf(Swe) - SKA Minsk(Bel) 9.10.2011
3. Hc Neistin( Far) - Madeira(Por) 8.10.2011
4. Dinamo Poltava(Ukr) - Izmir BSB SK(Tur) 12.10.2011
5. Fiverts(Aus) - Hc Odorheiu(Rou) 8.10.2011
6. AEK(Gre) - OCI Lions(Ned) 8.10.2011
7. HV KRAS/Volendam(Ned) - HBC Nantes(Fra) 8.10.2011
8. Polva Serviti(Est) - Bregenz(Aus) 8.10.2011
9. Nordsjaelland(Den) - Dukla Praha(Cze) 8.10.2011
10. Balatonfuredi KSE(Hun) - Hc Berchem(Lux) 8.10.2011
11. Cuatro Rayas Valladolid(Esp) - Elverum(Nor) 8.10.2011
12. Initia Hasselt(Bel) - Hafnarfjard(Isl) 9.10.2011
13. Crvena Zvezda(Srb) - Mojkovac(Mne) 8.10.2011
14. Vardar Pro(Mkd) - Izvidzac(BiH) 8.10.2011
15. Sutjeska Niksic(Mne) - Nexe Nasice(Cro) 15.10.2011
16. PAOK(Gre) - Tatabanya Carbonex(Hun) 8.10.2011

Следи мало појаснување, анализа на екипите

1. Во првиот натпревар се среќаваат Руска екипа (Краснодар) и екипа од Кипар (Строволос) - и двата тима се составени претежно од одмашни играчи, тука поквалитетен тим ќе го ставам тимот Строволос од Кипар, и мислам дека ќе го поминат ова коло, со оглед на то дека имат повеќе европско искуство. Но ова одлука не е 100% точна со оглед дека овие први 2 кола е многу тешко да се предпостават кој ке оди понатаму, посебно на некои вакви анонимни екипи
2.Гиуф од Шведска со СКА Минск од Беорусија- мислам дека ќе поминат Белорусите, многу,многу искусен европски тим, цврсти играчи и тука му ја давам шансата на СКА Минск, многу квалитетен тим (според мене)
3. Екипа од Фарски Острови :eek: со екипа од Португалија - 100% поминуваат Мадеира!!!
4.Динамо Полтава Украина со Измир од Турција,- шансата би му ја дал на Полтава односно Украинците- поразвиена ракометна земја одколку Турција
5. Фивертс од Аустрија и Одорхеи од РОМАНИЈА (противник пред 2 години на Пелистер) мислам дека ова коло ке го помини Одорхеи, доста солидна екипа, што ја имам и гледано во живо, исто така тука игра и Горан Кузмановски
6. Во овој натпревар се среќаваат грчкиот Аек со холандски Лионс- ова коло мислам дека ке го помини АЕК, поради големото европско искуство и со оглед на тоа што во Холандија нема некој врвен ракомет.
7. Волендам исто Холандски тим со Нантес од Франција - ова коло мислам дека ке го поминат Нантес без оглед на тоа што му е прв европски натпревар, имаат доста интернационалци во клубот - Шпанци Италијанец ...
За други анализи подоцна

Продолжение што ви го должев
8. Полва Сервити со Брегенц- нема многу шо да се дискутира за овој натпревар, очекувам Брегенц убедливо да победи и на двете утакмици
9.Нордсјеланд - Дукла Праха - Тим од Данска каде што се игра врвен ракомет со тим од скромна ракометно развиената Чешка, Данците имаат страшен тим составен од домашни играчи кој лани стигнаја и до 1/4 финале на овој куп, така да тие се фаворити во овој натпревар
10.Натпревар помеѓу ланскиот противник на Вардар во КПК Брехем од Луксембург против унгарскиот Балатонфереди. И двете екипи се анонимни, но предност ке му дадам на Унгарскиот тим поради рејтингот на Унгарскиот ракомет за разлика на ракометот во Луксембург
11.Шпанскиот "тврд орев" Ваљадолид против тимот на Елверум од Норвешка. Се среќаваат тимови од две силно развиени ракометни земји. Сепак како фаворит јас го сметам Ваљадолид и мислам дека ке стигнат далеку во овој куп (според мене до1/2 финале би требало да стигнат без мака, со оглед на какви утакмици имат даено во АСОБАЛ лигата сега за сега)
12. Белгискиот тим Инитиа Хаселт против тим од Исланд Хафнарфјард. И двете екипи се составени претежно од домашни ирачи, и мсилам дека ова коло ќе го помини Хафнарфјард.
13.Црвена Звезда со Мојковац од Црна Гора, тешка утакмица, без оглед на тоа што Звезда зедоја 10 засилуванја резултатите од СЕХА говорат нешто друго- нестабилен тим се, а Мојковац шампион на Црна Гора, едноставно тешка утакмица за да се предвиди однапред
14. Вардар Про - Извиџач- ете тука шанса би му дал на Вадрар и како Македонски тим, против "босанскиот" тим кој е составен од Хрватски играчи неискусни...
15.Сутјеска против Нексе (каде што е тренер Каменица)- 100% Нексе го поминува ова коло, против немоќниот тим на Сутјеска мислам лесно ке се справат
16.Паок против Татабања- незнам шо да речам двете екипи се составени од анонимни домашни играчи - неможам да одлучам кој го помини ова коло
То е за ЕХФ Купот - па дајте и вие некои претпоставки, попрајте ме ако грешам:)

EHF т.е EHF TV наведува дека мора да има пренос од сите натпревари кои се играат. Значи мора да се најде некој кој ќе го врши преносот. Се зборува дека тоа ќе биде Канал 5 е сега ќе видиме. Инаку ова правило важи од порано е сега ако го имаат сменато тоа е друго.
Sitel ke gi prenesva natprevarite od Metalurg vo Ligata na sampionite

Challenge Cup
R3

1. B.B. Ankara (Tur) - Macabi Tyrec Tel Aviv (Isr) 26-27.11.2011
2. Aguas Santas (Por) - Kriens Luzern (Swi) 26.11.2011
3. C.S.U Scueava (Rom) - Bheu Hertzeliya (Isr) 26-27.2011
4. Gomel HC (Blr) - Hc Portovik(Ukr) 26-27.11.2011
5. Tinex Prolet (Mkd) - Wacker Thun(Swi) 26-27.11.2011
6. Maribor Branik (Slo) - Radnicki Karagujevac(Srb) 26-27.11.2011
7. A.C. Doukas (Gre) - 1./1. R2 ?????? 26-27.11.2011
8. Azoty Pulavy(Pol) - Rk Bjelovar (Cro) 26-27.11.2011
9. Hc Zubri (Cze) - MRK Gorazde (BiH) 26-27.11.2011
10. Kolubara (Srb) - H.V. Quintus (Ned) 26.11.2011
11. Alytaus (Ltu) - Siscia (Cro) 26-27.11.2011
12. Gradacac (BiH) - H.C. Masheka (Blr) 26-27.2011
13. Trabzonspor (Tur) - Sporting C.P. (Por) 26-27.11.2011
14. SPR Star Mielec (Pol) - A.C. Diomidis Argos (Gre) 26-27.11.2011
15. Prishtina (Kos) - SSV Bozen (Ita) 26-27.11.2011
16. Karash Severin (Rom) - Spartak Varna (Bul) 26-27.11.2011

Еве ги паројте и од Челинџ Купот, ви должам анализа :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom